Buikpijn (volwassenen en kinderen)

Zelfzorg associëren we vaak met een goede nachtrust, gezond eten, een mooie huid, , schitterend en gezond haar of misschien hele mooie nagels, maar we zien toch iets te vaak over het hoofd hoe essentieel een gezonde darm is voor onze algehele gezondheid.
Gezonde darmen; het beïnvloedt onze algehele gezondheid. De rol van de darm in ons systeem is meer dan alleen het verteren van voedsel. Een gezonde darm kan zelfs bijdragen aan een gezonder gewicht, een gelukkiger karakter en een betere algehele gezondheid

 

 

Enkele van de tekenen die aantonen dat je darmgezondheid op de juiste goed is, zijn onder meer een goede gezondheid van het hart, een mooie huid en een goede nachtrust. Van de kinderen op lagere schoolleeftijd heeft 10 tot 20% hier regelmatig last van...
Onderzoek heeft ook uitgewezen dat het verzorgen van de darm suiker en cholesterol kan verlagen - twee factoren die chronische ziekten kunnen verergeren. Een darm die niet goed wordt verzorgd, kan verhoogt cholesterol geven, de kans op puistjes vergroten en ervoor zorgen dat je je voortdurend uitgeput voelt.
Wat we in ons lichaam opnemen door te eten, kan rechtstreeks van invloed zijn op de gezondheid van onze darm. Maar hoe zit het met de energetische onbalans die we in stand houden? Hoe zit het met de pijnen en niet-genezen emotionele trauma's, stress en wonden die we weigeren los te laten?

 

3e chakra (zonnevlecht)

Buikpijn behoort bij het 3e chakra als dit chakra niet in balans is heeft dat ook met onze spijsvertering te maken. Er is dan een grotere kans op bijvoorbeeld diarree of problemen met de lever, maag of darmen. Je innerlijke vuur brand niet hard genoeg om al deze lichamelijk processen te ondersteunen. Waar vuur normaal zorgt voor energie, kan vuur ook snel omslaan en “doven”.
Wanneer het 3e chakra uit balans is en het vuur niet meer zo hard brandt, blijf je vaak in je veilige, bekende en vertrouwde omgeving en sla je je vleugels niet zo snel uit. Je beschermt jezelf als het ware voor de rest van de wereld. Dit gebeurt zowel op fysiek als mentaal vlak. Waarschijnlijk herken je wel de gesprekken die je wel eens, of regelmatig had/ hebt en hierin jezelf naar beneden praat? Dus negatief over jezelf spreekt of sprak…. Dat komt dus hier vandaan!
Je gaat hierdoor steeds meer bevestiging om je heen zoeken, terwijl je dat normaliter bij jezelf zoekt.

 

Als we in plaats daarvan ons gewonde innerlijke kind zouden genezen en de redenen zouden weten en oplossen waarom het vanaf de eerste plaats naar meer zoetheid in het leven verlangde?
Een veelvoorkomend patroon is, dat een kind zich verwaarloosd of in de steek gelaten voelde door zijn/haar ,ouders toen het nog jong was, een van de , en soms ook beiden,  wat vervolgens kan zijn geëvolueerd naar andere emotionele problemen die verband houden met zijn/haar eigenwaarde en zelfvertrouwen naarmate het kind opgroeide.
Wanneer ons 3e chakra / zonnevlecht chakra uit balans is, is de kans groot dat jij je heel onzeker of onprettig voelt en dat je makkelijk om te praten bent door buitenstaanders. Van de discipline die je normaal gesproken hebt, is dan helaas weinig meer over. Je bent bang en onzeker voor de reacties en meningen van anderen en je laat je soms zelfs leiden door al die meningen van anderen.

 

Aan de andere kant kun je ook te veel innerlijk vuur hebben. Als het innerlijke vuur zo hard brandt, dan komt het vuur letterlijk omhoog. Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als je last hebt van maagzuur. Je bent dan zeer waarschijnlijk snel opgefokt en geïrriteerd en je wordt wat feller richting de mensen om je heen. In de fysieke wereld kunnen problemen met zelfvertrouwen en eigenwaarde zich vertalen in niet goed presteren op school, een zeurpiet zijn, of juist een pestkop die veel van zijn/haar eigen onzekerheden onderdrukte. Of misschien was het minder duidelijk.
Als kind kun je een traumatische geboorte hebben meegemaakt toen je nog in de buik van je moeder zat, dit is natuurlijk niet altijd zo, maar zou een oorzaak kunnen zijn, en mogelijk ben je daar dus emotioneel niet van hersteld. Mogelijk is dit je ook nooit verteld en heb je dus al die jaren geen idee gehad omdat je toen nog te jong was om dit te beseffen. Wanneer je darmen niet in topconditie zijn, kan dit een reeks chronische problemen veroorzaken, waaronder diabetes, hypertensie, hartproblemen, obesitas, artritis en auto-immuunziekten.

 

Een verstoorde darmgezondheid resulteert ook in een opgeblazen gevoel, pijn in de buik, uitputting van de darmen en prikkelbare darmen.
Een ongezonde darm kan ook bijdragen aan onze mentale strijd. Wanneer er een disbalans is die wordt veroorzaakt door ongezonde voeding en levensstijl, manifesteren problemen in de darm zich in de vorm van angst, depressie, verdriet en verlies van interesse.
Bij het genezen van de darm moeten we ons niet alleen concentreren op wat we binnenkrijgen, maar ook op wat we weigeren eruit te laten.

Buikpijn bij kinderen: angst gerelateerd of toch iets meer?

Kinderen met regelmatige of chronische buikpijn kunnen last hebben van angst , onzekerheid , spanningen en in het ergste geval depressie. Vaak is er geen ziekte of kwaal aan te wijzen. Maar de darmen kunnen bijvoorbeeld reageren als het kind wat spannends meemaakt. Drukte, stress en zorgen geven spanning in de darmen. Sommige kinderen zijn daar extra gevoelig voor en krijgen dan buikpijn. Tientallen kinderen en adolescenten ervaren dit, van de 10 kinderen heeft er gemiddeld 1 regelmatig last van buikpijn. Meisjes weer vaker dan jongens. Bij ruim de helft van de kinderen met buikpijn blijkt na lichamelijk onderzoek dat er geen duidelijke afwijking is die de klachten verklaart. Bij de andere  is dus wel een oorzaak te vinden.
Kinderen met angst vinden deze symptomen niet uit of proberen ook niet om op een slinkse manier taken of situaties te ontlopen. Hoofdpijn of buikpijn kan optreden wanneer het lichaam van het kind reageert op iets dat volgens het kind gevaarlijk of eng is. Een van de eerste stappen, om een kind te helpen, kan zijn om een arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat er geen medische reden is voor hun pijn. Maar als het maar af en toe gebeurd, kan een gesprek aangaan vak ok al opheldering geven, tenzij de buikpijnen heel ernstig zijn natuurlijk!

Medische redenen kunnen zijn:

* verstopping
* erge spanningen
* buikgriep
* blaasontsteking
* irritatie van het maagslijmvlies
* blindedarmontsteking

 

Als er geen medische oorzaak is, laat uw kind dan weten dat zijn lichaam reageert op wat hij voelt. Je zou kunnen zeggen:
"Je maag of buik  doet pijn omdat je hoofd  zegt dat er iets
niet goed, onzeker of eng aan voelt".
Het is
ons noodsysteem dat reageert op een (vals) alarm.  Hierdoor laat je het kind weten dat wat ze voelen normaal is en geeft hen waarschijnlijk weer een gevoel van controle. Uiteindelijk zullen ze kunnen zeggen: "Mijn maag doet pijn en ik weet nu dat dit komt omdat ik me zorgen maak." Hen helpen oefenen om door de angst heen te komen, is nuttiger dan hen de dingen te laten vermijden waar ze zich angstig over voelen.

 

Deze buikpijn problemen komt vaker voor naarmate kinderen ouder worden.
Vaak, maar
dus beslist niet standaard, onder meisjes en kinderen in gezinnen met een laag inkomen. Bij de overgrote meerderheid van de kinderen is er geen fysieke verklaring voor de maag- en buikklachten te constateren. De buikpijn zal vrij vaak komen door spanningen thuis of op school. Als een kind, of de ouders, zich ernstige zorgen gaat maken over de pijn, wordt de pijn soms erger. Dus ook als je als ouder angstig, gespannen of somber bent, kunnen kinderen daarop reageren met buikklachten. Ze voelen namelijk de energie van de ouder, ook al kunnen ze het niet uitleggen of echt begrijpen. Ook huiselijk geweld en misbruik kunnen bij een kind allerlei klachten en vooral ook buikpijn geven.

 

De meeste ouders weten dat het niet ongebruikelijk dat kinderen aan bijvoorbeeld het begin van het schooljaar klagen over buikpijn, voor een grote test, sportwedstrijd of prestatie wanneer hun stress- en angstniveaus een recordhoogte kunnen bereiken.
Hoewel dit voor sommige ouders misschien geen reden tot onmiddellijke zorg is, voelen anderen zich misschien onzeker over hoe ze de pijn van hun kind moeten aanpakken, of weten ze misschien niet dat er meer aan de hand kan zijn dan alleen een paar 'vlinders' die in de maag van hun kind fladderen. 
Dr. Nicole Sawangpont Pattamanuch (gastro-enteroloog bij Seattle Children's Hospital), breekt de symptomen van buikpijn die verband houden met stress en angst af, raad coping-technieken aan voor kinderen om hun ongemak te verlichten, legt uit hoe ouders de Neuropathie Relief Guide (Gids voor het verlichten van neuropathieën) moeten raadplegen voor meer informatie voor geteste en goedgekeurde medicijnen en deelt rode vlaggen om gezinnen te helpen bepalen of er iets meer aan de hand is met de symptomen van hun kind.

De verschillen in symptomen doorbreken
Volgens een onderzoek over functionele buikpijn bij kinderen is chronische buikpijn een veelvoorkomend probleem in de kindertijd, met prevalentiepercentages variërend van 0,3-19% bij schoolgaande kinderen in de Verenigde Staten en Europa. Bij bijna 90% van deze kinderen is er echter geen diagnosticeerbare ziekte die verband houdt met hun symptomen.
Mensen en/of kinderen met functionele buikpijn hebben een overgevoelig zenuwstelsel als gevolg van ongunstige gebeurtenissen in het vroege leven, eerdere operaties, acute infecties of voedselintoleranties", zei Nicole Pattamanuch. "
Als we de hersenen zien als een stereo-ontvanger en luidsprekers, helpt het ons te begrijpen hoe de darm-hersen-as werkt. De darm meldt pijn aan de wervelkolom, die de pijnsignalen doorgeeft aan de hersenen. Kinderen die onder stress staan, of het nu fysiek of emotioneel is, zullen vaak de volumeknop de max. stand hun stereo-ontvanger hebben staan. Hoe de hersenen het pijnsignaal ontvangen en interpreteren, hangt sterk samen met onze emotionele toestand.”

 

In de praktijk van Nicole Pattamanuch ziet ze veel kinderen met functionele buikpijn.
Deze kinderen eten en komen nog steeds normaal aan. Ze kunnen pijn ervaren, maar over het algemeen functioneren ze goed, gaan ze naar school en slapen ze 's nachts goed.”  Bij een eerste bezoek aan een kind met buikpijn, met symptomen als constipatie, diarree en misselijkheid en/of braken, begint Dr. Pattamanuch altijd met de ouders te vragen of zij denken dat stress een factor is. Dit omvat thuis-, school- en sociale stressoren. Ongeveer de helft van de ouders die ze ontmoet, is zich er gewoonlijk van bewust dat hun kinderen veel stress ondergaan, maar doen gewoon hun uiterste best om ervoor te zorgen dat ze geen onderliggende medische problemen van hun kind missen", zegt Dr. Pattamanuch.
De andere helft heeft misschien niet het gevoel dat de pijn van hun kind verband houdt met stress, ook al maak ze zich zorgen dat er inderdaad psychologische problemen zijn. In deze gevallen is het belangrijk dat er verder onderzoek gedaan zal worden en mogelijk overwegen een hulpverlener erbij te betrekken om te screenen op stressoren.
Hoewel het niet erg gebruikelijk is, zegt Dr. Pattamanuch dat de rode vlaggen die erop kunnen wijzen dat er een onderliggende ziekte aanwezig is, zullen er kinderen zijn die symptomen vertonen zoals gewichtsverlies, aanhoudend braken en diarree, of bloed in hun braaksel of ontlasting. Symptomen die ernstige disfunctie veroorzaken, zijn een grote reden tot bezorgdheid. "Dit is dan een moment dat het heel duidelijk is, dat ze zo snel mogelijk medisch moeten worden geëvalueerd."

Copingtechnieken en middelen om kinderen te helpen.
Met functionele buikpijn is er niet per se één definitieve behandeling of medicatie die het ongemak van kinderen zal genezen. "Het gaat er eigenlijk meer om, om deze kinderen te helpen coping-technieken te leren en de triggers te identificeren die hun symptomen verergeren. Deze kinderen hebben mogelijk meer screening op depressie of angst nodig van een professional in de geestelijke gezondheidszorg.
Dr. Nicole Pattamanuch werkt graag met kinderen aan eenvoudige technieken die ze thuis kunnen oefenen en in hun dagelijks leven kunnen toepassen om hun terugkerende buikpijn en ongemak te verlichten.

Pepermunt
Een kopje pepermuntthee zetten kan de maag helpen kalmeren en misselijkheid verlichten.

Mindfulness
Door in een stille kamer te gaan liggen en naar het geluid van hun hartslag en ademhaling te luisteren, kunnen kinderen de stressoren die door hun hoofd spoken, uitschakelen. Het kan ook helpen om hun bloeddruk en hartslag te verlagen.

Lichaamsbeweging
Het is gebruikelijk dat kinderen zich terugtrekken uit actief zijn vanwege ongemak. Als ze meer geïsoleerd raken, kunnen ze zich slechter gaan voelen. Het herkennen van hun symptomen , maar toch doorgaan met hun fysieke activiteiten zijn belangrijk. Dagelijkse lichaamsbeweging kan kinderen helpen hun stress los te laten, overdag alerter te zijn, beter te presteren op school en 's nachts beter te slapen. "Het is het meest gunstig voor kinderen om te leren hoe ze zich kunnen afstemmen op hun psychologische triggers en proberen die problemen vooral eerst aan te pakken."

 

Om te helpen bij het goed evalueren van deze kinderen, raadt ze ouders aan het volgende te doen.
Houd een voedingsdagboek bij!
Door het eten dat een kind per dag eet vast te leggen, samen met de keren dat hun kind zich ongemakkelijk voelt, zou ook dit kunnen helpen bij het oplossen van problemen als het te maken heeft met bijvoorbeeld te veel zuivel, zoetigheid of anders ongezond eten, naast natuurlijk de andere factoren.

Psychologische stressoren
Dit kan van alles zijn, van school en academisch werk tot pesten of veranderingen in de gezinsstructuur. Het is voor kinderen altijd lastig om het gevoel ter hebben  "anders "te zijn dan andere! We kunnen niet genoeg
 praten , en ons realiseren ,over de belangrijke verbinding van onze geest met onze 'buiken. Hoe meer we gezinnen voorlichten over hoe het werkt, hoe groter de kans dat kinderen de copingvaardigheden leren die nodig zijn om een gelukkig en gezond leven te leiden."

 

Etherische olie
Eterische olie, voor massage of in een diffuser , kunnen ook een hele mooie ondersteuning zijn om tot rust te komen.
Oliën die hier geschikt voor zijn, zijn o.a.;

* Grove den

* Geranium

* Jeneverbes

* Kajaput

* Roomse Kamille

* Rozenhout

* Ylang Ylang

Als regelmatige angst en onzekerheid het dagelijks leven uw kind moeilijk maakt, zou het ook een een angststoornis kunnen hebben. In dat geval kan een therapeut helpen. Als kinderen groter zijn kunnen gesprekken helpen om een kind in te laten zien waar het vandaan komt. Niet elk kind, ook niet elke adolescent of volwassene, kan of wil op deze manier met het probleem aan de slag.
Veel, eigenlijk bijna alle, van onze klachten hebben met een energetische onbalans te maken. Waarmee ik nooit zal beweren dat met een therapeut praten , om meer inzicht te krijgen, fout is of niet zal helpen.
Soms heeft iemand, ook kinderen, een andere manier van aanpak nodig om weer terug in balans te komen.
Een energetische onbalans is dus heel goed te corrigeren door middel van energie healing therapie.

Voor jonge kinderen is dit zelfs ideaal. Heel vaak helpt het ook al, als een of beide ouders weer  energetisch in balans zijn. Kinderen voelen dit veel beter aan dan we ons vaak realiseren.
Meer informatie over Reconnective Healing bij kinderen vind je op onderstaande pagina van mijn website.
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/extra-reconnective-healing-mogelijkheden/kinderen-jong-volwassenen

 

Bron:

https://coriechu.com/blog/reiki-and-intuitive-energy-healing-for-gut-health

https://www.webmd.com/children/news/20040405/kids-stomach-pain-may-mean-anxiety#:~:text=They%20found%20that%3A,anxiety%20disorder%2C%20or%20social%20phobia.

https://www.vrouwenannonu.nl/zorgen-en-stress/derde-chakra-zonnevlecht-chakra/#Derde_chakra_blokkade

https://www.thuisarts.nl/buikpijn-bij-kinderen/mijn-kind-heeft-buikpijn

https://pulse.seattlechildrens.org/abdominal-pain-in-kids-anxiety-related-or-something-more/

https://childmind.org/article/anxious-stomach-aches-and-headaches/

Rating: 2 sterren
1 stem