Gescheurde meniscus

Gescheurde meniscus
In het kniegewricht bevindt zich zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde een kraakbeenschijfje dat een meniscus wordt genoemd. De meniscus zorgt er in het kniegewricht voor, dat de vorm het bovenbeen en het onderbeen goed op elkaar passen. Meniscussen zijn als het ware de schokdempers van de knie, bijvoorbeeld bij het springen. Daarnaast zorgen ze voor stabiliteit van de knie, betere spreiding van het gewrichtsvocht in de knie en voeding van het kraakbeenoppervlak.
Een meniscus kan plots scheuren na een (geforceerde) draaibeweging van het onderbeen (traumatische scheur), wat vaak voorkomt bij het voetballen. Soms is er geen duidelijk trauma aanwezig en is de scheur te wijten aan slijtage, vooral bij ouderen (degeneratieve scheur).

Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 60 à 70 mensen per 100.000 per jaar krijgen te maken met een meniscusscheur. Over het algemeen zijn het vaker mannen. Traumatische scheuren zien we meestal rond de leeftijd van 20 tot 30 jaar, degeneratieve scheuren tussen 40 en 60 jaar.
Een scheurtje in de meniscus ontstaat bij atletiek vaak geleidelijk door de zware belasting van de knie bij bepaalde vormen van kracht- en sprongkrachttraining. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diepe kniebuigen en 'kikkersprongen'. Er is dan sprake van een 'overbelastingsblessure'.
Mogelijke verschijnselen van deze blessure zijn:

* Pijn ter plaatse en bij drukken op de gewrichtsspleet;
* Lokale zwelling aan de buitenzijde van de knie ter hoogte van de gewrichtsspleet. Dit is het geval als er een 'meniscuscyste' ontstaan is;
* Vochtontwikkeling in de knie tijdens of na het sporten. Door dit vocht in de knie wordt het buigen en strekken van de knie beperkt en 
    pijnlijk. Uiteindelijk kunnen de bovenbeenspieren hier dunner en zwakker door worden;
* Het gevoel 'door de knie te zakken'.
* Na een krachtige draaibeweging van de knie plots pijn ter hoogte van de gewrichtsspleet (waar de botten van boven- en onderbeen op
   elkaar komen), dan is een meniscusscheur waarschijnlijk.
* Soms kan de knie blokkeren!  Bij een verdraaiing van de knie kan er ook plotseling een scheur in de meniscus ontstaan of kan een
  daarvoor al ontstane scheur inklemmen. Hierbij kan acuut heftige pijn en vochtvorming in de knie optreden en kan de knie 'op slot
  schieten', waardoor de knie niet meer bewogen kan worden.

 

Anatomie van de knie
De knie is een gewricht, en gewrichten geven het lichaam mobiliteit. De botten van de gewrichten worden op hun plaats gehouden door ligamenten en pezen die alleen normale beweging mogelijk maken.
Spieren helpen ook bij het bepalen van de gewrichtsstabiliteit. Het gewricht is ingesloten in een vezelige capsule gevuld met een dun membraan dat constant een kleine hoeveelheid vloeistof produceert; deze vloeistof, gewrichtsvloeistof genaamd, werkt als voedingsstof en smeermiddel voor het kraakbeen.
In een gewricht, zoals het kniegewricht, zijn de bovenkant van de botten waaruit het bestaat bedekt met een
omhulsel van een witteachtige elastische stof, het kraakbeen (meniscus), dat de soepele beweging van botten mogelijk maakt en werkt als een kussen dat absorbeert de impact van bot beweging en, in het bijzonder, gewicht.
In zeer vergevorderde stadia van een meniscus aandoening kunnen stukjes kraakbeen en bot losraken en vast komen te zitten in het gewricht, waardoor de beweging ernstig wordt beperkt of geblokkeerd.

Emotionele problemen die direct verband houden met knieproblemen
Als je last hebt van kniepijn, komen energieblokkades of traumatische emoties misschien niet in je op als zijnde hiermee verbonden.
Vraag jezelf toch eens af of je een van deze zorgen of angsten hebt?

* Koppig ego en trots.
* Onvermogen om te buigen.
* Angst.
* Inflexibiliteit.
* Niet toe willen geven.
* Angst voor verandering van levensrichting.
* Gebrek aan bewegingsvrijheid.
* Niet flexibel kunnen zijn.
* Niet willen buigen, meestal naar autoriteit.

 

Knieën zijn, zoals eerder gezegd, onze schokdempers die de spanning opvangen tussen het gewicht van het lichaam erboven en het wel en wee van het terrein eronder. Knieën zijn belangrijke gewichtsdragers, dus als dat gewicht te zwaar wordt, kunnen de knieën de overmatige spanning gaan vertonen. Dit gewicht is mogelijk niet fysiek, maar psycho/emotioneel gewicht kan net zo zwaar zijn.
Problemen met
onze gewrichten leggen een grote onderwaardering van de bewegingsidentiteit bloot (wat vaak gebeurt tijdens het sporten, vooral als de sporter niet tevreden is met zijn of haar prestaties).
De knieën spelen een essentiële flexibiliteitsrol in het leven van een
mens. Ze duiden onze interne flexibiliteit aan.

De sleutelwoorden hier, zoals in alle gewrichten, zijn inflexibiliteit en onderwaardering.
Stijfheid, ontstekingen, torsies, en gescheurde ligamenten in gewrichtsgebieden weerspiegelen een gebrek aan flexibiliteit, met betrekking tot
een mentaal patroon en inflexibiliteit, wat uiteindelijk zal leiden tot een misbruik van jouw energie lichaam.
*
Bijvoorbeeld, als je onbuigzaam bent met ideeën die niet voor jou werken, maar die toch vast wil houden.
* Door
jezelf niet te respecteren, onderschat jij jezelf eigenlijk. Het is alsof je niet tevreden bent met jouw prestaties en jij jezelf dwong iets
   anders
te bedenken, waarbij je jezelf totaal niet respecteert en je dus eigenlijk je
eigen lichaam straft.
Een gewrichtsontsteking blokkeert jouw bewegingen, het dwingt je dus om te stoppen of rustiger aan te doen.

Gewricht laesies(schade aan het gewricht) kunnen plaatsvinden in ligamenten, pezen of botten. De knie is een heel vaak voortkomend gebied voor gewrichtsproblemen.  Bij o.a. voetbal, een sport die veel gewrichtsslijtage kunnen veroorzaken, worden vooral de knieën van spelers aangetast.
Knieproblemen treden echter niet noodzakelijk
er wijs op als gevolg van ongewone lichamelijke inspanning. Het kan ook op andere momenten voorkomen. Wat er echt toe doet, is de spanning in je geweten, en dan kan bijna elke beweging een knie probleem veroorzaken. Het kan zou dus een conflict kunnen zijn met de vader, de moeder, met een leraar, met spiritualiteit of met gezag in het algemeen.
Het komt
regelmatig voor bij adolescenten.

Naast flexibiliteit toont de knie nederigheid, het aanvaarden van het ouderlijk gezag. Als je voor iemand buigt, plaats je een knie op de grond als een gebaar van nederigheid. Als mensen bidden, plaatsen ze beide knieën op de grond als een gebaar van nederigheid en respect. Diverse oosterse sporten, zoals yoga, aikido, judo kunnen beginnen met de beoefenaars met hun knieën op de grond, als een gebaar van nederigheid.

Yin & Yan
Rechterknie/ yang -knie
J
e zou assertiever mogen zijn, niet willen toegeven aan autoriteit, je beweegt in een richting die je niet wilt, maar je gaat toch.
Geestelijke onrust, conflict over het fysiek niet meer kunnen doen wat je vroeger wel kon.
We mogen niet vergeten dat we ons, in
dit geval, in het domein van ons bewegingsapparaat bevinden en dat in dit systeem de polariteit niet altijd duidelijk is!
Problemen in de
yang-knie (jouw mannelijk kant) weerspiegelen inflexibiliteit en onderwaardering, als gevolg van de invloed van een derde partij (misschien een man) of obsessieve overtuigingen t.o.v. een man. Het toont een gebrek aan vastberadenheid, omdat je mogelijk te afhankelijk bent van de vader of een mannelijke figuur, en tegelijkertijd kan het ook een gebrek aan nederigheid zijn jegens een man. 
Je voelt je niet zeker, maar negeert dat gevoel liever en (over)belast je lichaam.
Er is geen verschil voor linkshandige en rechtshandige mensen.

Linkerknie (yin- knie)
Je mag ontvankelijker zijn voor levenservaringen, onzekerheid, onopgeloste spanning.
Problemen in de
yin-knie (jouw vrouwelijke kant) weerspiegelen inflexibiliteit en onderwaardering als gevolg van de invloed van een derde partij (misschien een vrouw) of obsessieve overtuigingen t.o.v. een vrouw.
Het toont een gebrek aan vastberadenheid, omdat
je te afhankelijk bent van je moeder of een vrouwelijke figuur en tegelijkertijd kan het ook een gebrek aan nederigheid zijn jegens een vrouw. Deze persoon schendt jouw gevoeligheid en begrijpt niet dat jij geen vertrouwen hebt in jezelf met betrekking tot een probleem, zoals; thuis en/of het huis. Geld en/ of het gezinsbudget.
Er is geen verschil voor linkshandige en rechtshandige mensen.

Het mentale patroon van de iemand die inflexibel is, of gebrek aan nederigheid heeft, kan verband houden met het feit dat je je laat beïnvloeden door iemand die jouw basis onstabiel maakt, waardoor je een leven leidt dat niet bij je past. In dit geval mag je dan op zoek gaan naar een man of een vrouw die sterk verbonden is met de jouw wortels/ basis in je werk, thuis of gezin.
Wanneer
jij je ondergewaardeerd voelt, tasten de symptomen duidelijk je knieën aan.

* Water in je knie duidt op het vasthouden van emotionele energie, met name een weerstand tegen overgave, of er kan te veel emotie zijn om mee
   om  te gaan en het gewicht wordt op de knieën gedragen.
* Een ontstoken knie geeft aan dat iets of iemand je geïrriteerd of boos maakt en dat je niet toegeeft.
* Een ontwrichte knie vertoont weerstand tegen toegeven. De knie kan de druk niet meer aan en klapt in en
je kunt niet meer staan!
   Uit elkaar vallen is verliezen.
* Welke grond heb je verloren en wat moet je doen om die weer terug te krijgen?
* Hoe kun je je evenwicht en waardigheid terugwinnen?”

 

Tot slot
Door de
werking van onze gewrichten te begrijpen, in dit geval de knie, zullen we ontdekken hoe complex onze gewrichten zijn, met hun vermogen om te buigen, te bewegen en met het leven om te gaan. Om ons vooruit te helpen, is de knie bijvoorbeeld beperkt in het bewegen in één richting, werkend als een scharnier, met een lichte rotatie. Ook heeft de knie geen diepe holte, zoals de heup om onze botten op hun plaats te houden, in plaats daarvan schuiven de uiteinden van het dijbeen (femur) en scheenbeen (tibia) om elkaar heen, op hun plaats gehouden door 12 spieren, pezen en 10 banden.

Metafysisch gezien, dragen gewrichten onopgeloste pijn en trauma uit het verleden; ze kunnen vol zitten met boze (gekristalliseerde) emoties die worden veroorzaakt door gevoelens van afwijzing en een laag eigenwaarde in je kindertijd.
Vroege ervaringen met liefde zijn misschien niet vrijwillig gegeven, maar ingehouden als een vorm van straf...
als kind voelde jij je misschien verlaten/verwaarloosd, overdreven gecontroleerd en beperkt. Je hebt dan gereageerd (en reageert mogelijk nog steeds) op deze behandeling met gevoelens van woede en frustratie en je bent deze gevoelens dan fysiek aan het uit werken.

Ons bewegingsapparaat voert al onze wilsdaden uit, drukt onze bewuste en onbewuste gewoonten uit, ademt lucht in de longen, verwoordt onze emotionele uitdrukkingen en voert alle gedachten uit. Ons bewegingsapparaat stelt ons in staat om extern evenwicht te bereiken, te draaien, te buigen, ondersteboven te draaien, stil of actief te zijn en alle reinigings- en ademhalingsoefeningen uit te voeren. Het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat vormen een neuromusculoskeletaal systeem dat alle aspecten van onze acties en activiteiten verenigt.
Ons bewegingsapparaat doet meer dan ons lichaam verplaatsen, het dient ook als een verplaatsbare container en beschermt onze interne organen. Door het bewegingsapparaat verkeerd op te vatten als exclusief betrokken bij houding en voortbeweging, hebben we de centrale ademhalings-, bloedsomloop- en metabolische rol ervan niet gewaardeerd en begrepen.

 

Ons lichaam slaat alle emoties op!
Ons lichaam heeft een dataopslag en creëert in de loop van ons leven, dus een soort van mappen systeem van elke ervaring die we ooit hebben gehad. En elke keer als er een ervaring/emotie voorbij komt, zal het dit in de daarvoor bestemde map plaatsen. Komt een specifieke ervaring vaak voorbij, komt  er een dag dat die map vol zit....   dan komt er dus een klacht.

Ik heb hier op 9 mei 2022 een blog over geschreven. Mocht je die gemist hebben, plaats ik hier de link voor je. https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog/907366_waar-slaan-we-stress-op-in-ons-lichaam

Mocht je klachten hebben, het maakt niet uit welke klacht, dan kan Reconnective healing je hierin een goede ondersteuning bieden.
Zoals je in mijn blog(s) kan lezen , worden eigenlijk alle klachten wel door emoties veroorzaakt. Het kan erg lastig zijn om bij deze emoties te komen, soms weet je het ook gewoon zelf ook niet meer.
Doordat tijdens een Reconnective healing, jouw energetische lichaam weer terug in balans zal worden gebracht, kunnen veel klachten soms al in èèn sessie worden verholpen. Af en toe  is dat net niet genoeg, dan kun je altijd een tweede , of derde sessie boeken.
Over het algemeen zijn er niet meer dan drie sessies nodig. Ons lichaam is echt zoveel veel slimmer dan we denken, en met een beetje extra hulp gaat alles eigenlijk als vanzelf.

Lees ook eens de ervaringen van andere, die al een of meerdere sessies hebben gehad.
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/ervaringen

Hieronder een reactie van een cliente via een Whatsapp berichtje

Rating: 2 sterren
1 stem