Bindweefsel cupping massage therapie

Cupping is hot de laatste jaren, niet onbegrijpelijk als je de theorie er achter begrijpt, maar de geschiedenis van deze cupping therapie gaat tot wel 5000 jaar terug in de tijd.
Cupping therapie is een
zeer oude behandelwijze die zowel in het oosten als in het westen gebruikt werd en nog steeds wordt.
De oudste verwijzingen naar het gebruik van cupping zijn afkomstig uit China, samen met Tuina massage, Chi Nei Tsang, acupunctuur en kruiden. Cupping maakt deel uit van deze traditionele lichaamswerken en fysiotherapie van de Chinese geneeskunde.
Geschriften uit 28 na. Chr. en een traditioneel gezegde beweren dat acupunctuur en cupping, meer dan de helft van de kwalen genezen.
De therapeutische toepassingen van cupping is in de loop van de tijd steeds verder verfijnd.
De cups gemaakt van hoorn werden vervangen door cups van bamboe, die vervolgens werden verruild voor glas, keramiek. Nog later kwamen er plastic of siliconen cups bij.


Het woord ‘fascia’ komt uit het Latijn en betekent band, bundel of verband.
De
fascia vormt een netwerk ( vergelijk het een beetje met een spinnenweb) dat alle spieren, gewrichten, botten en organen omhult. Het vormt een eenheid en zorgt ervoor dat alles met elkaar verbonden is. Tevens geeft de fascia mechanische steun, bescherming tegen druk, maar zorgt o.a. ook ervoor dat structuren soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen bewegen. De samenhang die fascia binnen het lichaam creëren, kan verstoord raken, door bijv. blessure, operatie enz. Hierdoor kunnen fascia verkleefd raken.

Verder kunnen fascia ook reageren op onze psychische gesteldheid. Als we continu veel stress ondervinden, kan deze stress als gevolg hebben dat de fascia te gespannen zijn. Een fasciaverkleving of een te hoge mate van gespannenheid van de fascia leidt vaak tot pijnklachten.  Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) stimuleert cupping de bloedcirculatie en het  heft de blokkades van Chi op. Ook verhindert cupping dat ziekteverwekkende invloeden van buitenaf grip krijgen op iemand met een verzwakte lichamelijke gesteldheid. Dit is vaak het resultaat van een verzwakte “Jing Chi” wat staat voor essentiële vitale levensenergie. Dit kan weer leiden tot een verzwakt “Wei Chi” of immuunsysteem.

 

Een cupping massage, met zachte cups, is een gemoderniseerde en vereenvoudigde versie van de oude traditionele Chinese cupping therapie. De cups die ik gebruik, zijn gemaakt van hoogwaardige, BPA-vrije medische siliconen. Ze zijn geheel doorzichtig, hier door kan ik dus precies zien wat er in de cup gebeurt! 
Deze cups zijn ook heel makkelijk te reguleren in zuigkracht.
Een massage met deze zachte cups is zonder de bekende ronde cupping plekken zoals bij de traditionele cupping therapie. Laat ik de cup 5 of 10 minuten staan dan krijg je natuurlijk wel deze “Cup Kisses”/ cupping cirkel. Zie linker foto.

Bij massage met de soft cups krijg je , op het probleem gebied, een rode verkleuring van de huid en zal de huid warm aanvoelen. Dit verdwijnt, op mogelijk een kleine blauwe plek na, binnen een uur weer. De cirkels die achter blijven, heb je ongeveer een week "plezier" van! Het resultaat om het bindweefsel los te masseren is het zelfde.

 

De massage vorm die ik geef wordt dus gedaan met behulp van medicinale siliconen cups.
Het voordeel van deze silliconen cups is dat ik het vacuüm proces heel goed kan doseren t.o.v. glas of hard plasticDoor met deze cup over de huid te masseren, is er dus een andere variatie van massage behandelingen ontstaanhttps://www.youtube.com/watch?v=s66Sr5QRIn


Deze massage behandeling heeft, t.o.v. de staande plaatsing van de cups, een zeer ontspannende en ook helende werking.  Mocht er een plek zijn die met de cup echt te pijnlijk is  kan ik even,  of helemaal,  wisselen op een Gua sha steen (zie afbeelding hiernaast). Hiermee kan ik de verkleefde, dus pijnlijke plek, masseren en op een zachte manier voorbereiden voor de massage met de cup.

Als je veel (chronische) spanning in bijvoorbeeld de nekspieren hebt,  is er een grote kans dat het bindweefsel over de hele rug, ook tussen de schouderbladen naar de nek toe , te veel spanning heeft of verkleeft is.  En deze spanning trekt dan ook door naar boven, dus de nek. 
Spanning in de onderrug, hamstrings (achterkant boven benen) , kuitspieren, achillespees en/ of hiel, zou dus heel goed een bindweefsel probleem kunnen  zijn . Dit is met een aantal bindweefsel cupping massages te verhelpen.


Cupping kan ook worden ingezet bij het behandelen van cellulite, maar dit moet wel heel regelmatig bijgehouden worden, anders komt het
weer terug.
  Door het bindweefsel te prikkelen worden fibroblasten gestimuleerd tot de aanmaak van collageen en elastine, wat bijdraagt aan de stevigheid van de huid.
. De huid zal beter doorbloed worden, de structuur wordt minder bobbelig en voelt steviger aan. 

Wat is cellulite precies ?
Bij cellulite is er geen sprake van een ontsteking. Bij cellulite gaat het om een verkleving en zwelling van de onderhuidse bindweefselstructuur.
Cellulite begint met een verslechtering van de bloedcirculatie. De voedingsstoffen die bestemd zijn voor de cellen worden niet meer, zoals voorheen, regelmatig aan- en afgevoerd, maar hopen zich op in de zones tussen de vetcellen. 
Deze ophopingen zorgen voor een bepaalde ‘spanning’ die ‘oedeem’ wordt genoemd. De huid voelt gespannen en gezwollen aan.
De haarvaatjes worden samengedrukt wat de bloedcirculatie niet ten goede komt. Het gevolg is dat vocht wordt vastgehouden. De cellen worden gecomprimeerd en de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen wordt bemoeilijkt. De cellen gaan in groepjes samenklonteren. De afstand tussen de cellen wordt verkleind en hierdoor vermindert de bloedcirculatie nog meer. Het proces van de natuurlijke vetafvoer stagneert en de sinaasappelhuid ‘is geboren’.

 

Verkleving van huidlagen

We spreken van verklevingen als de opperhuid, lederhuid en onderhuid aan elkaar geplakt zijn. Daarbij is de vetlaag, gelegen in de onderhuid, ook nog eens verkleefd met de spieren. Hierdoor kan een beweging gevoelig of pijnlijk zijn. Pijn bij een aanraking is het gevolg van zenuwcellen die afgekneld worden.
Verklevingen komen vooral voor op de billen, de heupen en de dijen. B
ij een verkleving, in combinatie met harde samenklontering van vetcellen,  voelt de huid heel vast  of strak aan. Door het weer los masseren van deze  verklevingen zal dit gebeid weer zacht en
ontspannen aanvoelen!


Cupping , of cupping massages, worden ook veel toegepast
om pijn in de spieren te verzachten en knopen te verminderen. 
Het maakt de fascia ( bindweefsel) verklevingen los, en voert afvalstoffen en vocht af, zodat er weer zuurstofrijk bloed naar stagnerende spieren en de huid kan stromen.  Afvalstoffen hopen zich vaak  op en zetten zich vast en dit leidt tot pijnlijke spieren, cupping mobiliseert het vervoer van de afvalstoffen.  Topsporters kiezen tegenwoordig vaak voor cupping. 
Bij plaatsing, of massage op de spieren, leidt de cupping ook tot versoepeling van de spieren. Sporters hebben gemerkt dat ze sneller herstellen en daar door weer goed kunnen trainen voor een volgende topprestatie. 

Ik werk met twee soorten cups

* Zachte cups; Deze zijn voor een gevoelige huid, voor iemand die voor de eerste keer een cupping massage ontvangt, bij oedeem,
   rokershuid, oudere huid, lichte couperose, kleine spataderen ( de zgn. kleinen spinnetjes).
Ik zal dus nooit over de grotere  spataderen
   heen masseren!

* Medium cups; Voor een huid die veel meer kan hebben, of als er geen bindweefsel verklevingen meer zijn.

 

Cupping massage, wanneer wel ?

* Vermoeide, pijnlijke en overbelaste spieren

* Fibromyalgie (Reconnective healing therapie is hier ook zeer geschikt voor)

* Pijn ( chronische pijn en soms acute pijn) Ook hier is Reconnective healing erg geschikt voor.

* Migraine of hoofdpijn
*
Kaakklem of tandenknars problemen

* Buikklachten, darmklachten, menstruatieklachten (Chi Nei Tsang massage is hier ook heel goed voor) 
* Vochtretentie, oedeem en lymfe stagnatie
* Ontgiften 
* Rug en gewrichtspijn

* Verstevigen van de huid (bijv. na zwangerschap of afvallen)

* Verlies van elasticiteit van de gezichtshuid (dit moet wel regelmatig bijgehouden worden)

* Kleine spataderen (de zgn. kleine spinnetjes)

* Ischias (Reconnectie healing is hiervoor een zeer veilige therapie vorm)

* Slapeloosheid en stress (Reconnective healing kan hier ook een zeer goede oplossing voor zijn)

* Cellulite, striae en littekenweefsel

* Astma (nooit tijdens een aanval) Kan verlichting geven bij taaislijmziekte.

 

Wanneer niet?

* Hernia (onder begeleiding v. e. therapeut/fysio) Reconnective healing of holistische ontspanningsmassage  is ,
   om mee te beginnen, een heel veilige therapie

* Zwangerschap af te raden of onder begeleiding

* Kanker (minimaal remissie van 5 jaar en in overleg met arts)

* Bloedziekten

* Beschadigde open huid

* Flebitis (ontsteking v/d aders)

* Nierfalen of geschiedenis ervan

* Levercirrose of geschiedenis hiervan

* Hartziekte of geschiedenis hiervan

* Ongecontroleerde hoge bloeddruk

* Diabetici

* Energie te kort (Reconnective healing is dan een veiligere therapie)

* Bloedverdunners

* Rosacea en acne ( vraag eerst aan jou therapeut)

* Fillers en permanente filters (wordt sterk afgeraden i.v.m. verplaatsing en afvoer van deze filler)

* Jonge kinderen. Het mag wel, maar ik zou eerder Reconnective healing therapie aanraden.
   Hier is geen lichamelijk contact voor nodig en het is een zeer (kind) vriendelijke en hele zachte methode voor eigenlijk elk mentaal of
  fysiek probleem. 
Voor alle hier boven  af te raden klachten, kan Reconnective healing altijd veilig ingezet worden!

 

Tips en weetjes voor vlak voor, of vlak na de cupping massage
Voor

* Geen (agressieve) peeling of scrub behandeling)

* Geen zonverbranding van de huid
* Geen ( zware) sporttraining

* Geen sauna of stoombaden


Na
* vermijd extreme hitte en kou. Houd je lichaam normaal warm
* Geen (zware) sport training
* Voldoende water drinken i.v.m. de afvoer van de vrijgekomen afvalstoffen
* Je kan je (hee)l moe voelen na de massage
*  Er is zo goed als altijd een na reactie, de volgende dag, meestal op en rond het probleem gebied. Meestal is dat zo'n twee dagen na de massage
    wel weer weg, of zo goed als weg.

 

Tarieven

1 probleem zone
Bovenbenen,  of alleen rug, nek &  schouders ( ± 40  minuten per gebied)  € 65, 00. 

Rug, nek & schouders holistische ontspanning massage  + cupping massage (voor dit zelfde gebied)  (1 uur) € 70,00

 

Voor vragen  over bindweefsel cupping massage, of een van de andere sessie, kun je altijd vrijblijvend contact met me opnemen https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact