Energetische therapie op het werk

 

Kun je ziek worden van stress?

Ons afweersysteem houdt de bacteriën prima onder controle, totdat stress-hormonen de afweer onderdrukken,  en daarvoor is hard bewijs. Stress kan dus een duw richting ziekte geven. En dan niet alleen richting psychische klachten zoals overspannenheid of burn-out, maar ook schouder en nekklachten, rug pijn, slaap problemen enz.
Oorzaken hiervan kunnen liggen in slechte werkverhoudingen, een onplezierige werksfeer, een te hoge werkdruk, een doorgedraaide target-cultuur, of werk dat simpelweg niet (meer) bij de werknemer past.  Met een burn-out  gaat het vaak om afwezigheid van 6 maanden of langer!

Wat doet te veel stress met je lichaam?

In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.

Cortisol en stress
Het versterkt energie-mobiliserende mechanismen en remt bij acute stress de minder belangrijke orgaanfuncties. Daarom wordt cortisol ook wel 'stresshormoon' genoemd. Er wordt dan ook aangenomen dat cortisol als een “rem op het immuunsysteem” het lichaam beschermt tegen een buitensporig reactie van het immuunsysteem 
Te veel cortisol kan ook leiden tot verhoogde bloeddruk, overgewicht, verhoogde bloedsuiker, dunnere huid, regelmatig blauwe plekken, slaapproblemen, relatieproblemen, verlies van spierkracht en spiervolume en osteoporose. Een bol gelaat en een vetbult tussen de schouderbladen en striae behoren tot de klassieke uiterlijke kenmerken. 
Je maag en darmen zijn heel gevoelig voor het stresshormoon cortisol. Wanneer je cortisolwaarde steeds te hoog is, kun je ook klachten ervaren zoals misselijkheid, diarree, verstopping, buikkrampen of brandend maagzuur.

Hoe lang duurt het voordat stress uit je lijf is?

De moderne 'stressoren' gaan niet weg na een aantal minuten of uren, maar blijven constant aanwezig. Je stresssysteem komt niet meer tot rust en dat heeft funeste gevolgen in je lijf en mentale gesteldheid. 
Je kent het ongetwijfeld: er doet zich iets voor en je ervaart behoorlijke stress.  Of er gebeurt iets en je wordt kwaad of emotioneel. Je voelt je niet goed, maar na een tijdje zakt het gevoel weg. Uiteindelijk voel jij je weer normaal. Soms na een paar minuten, soms na enkele uren of soms een dag later. Uiteindelijk heb je van een moment van stress geen last meer, toch? Is dat echter wel zo?
Hoe lang duurt het voordat stress uit je lichaam is?
Wanneer je geen stress meer ervaart, lijkt alles koek en ei. Voor je gevoel is de stress helemaal uit je systeem verdwenen.
In werkelijkheid ligt dit anders. Het kan namelijk behoorlijke tijd duren voordat stress uit je lichaam is. Nu is dat in principe niet direct een probleem. Wanneer er zich niet opnieuw een stressvolle situatie voordoet, heeft je lichaam alle tijd om de stress echt goed te verwerken. Maar hoe zit dat met chronische stress?  

 

Stress zorgt voor veel reacties en veranderingen in je lichaam.
Deze reacties worden aangestuurd door neurotransmitters, deze vervullen dus een hele belangrijke functie.
Zij zorgen ervoor dat  je lichaam weet welke reactie er moet komen. Een stressreactie is zeker niet altijd slecht.
Sterker nog: je hebt deze vaak keihard nodig. Onder invloed van stress kun je de gewenste prestaties leveren.  De hormonen die hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn onder andere endorfine en dopamine.
Een stress moment kan kort zijn, maar ook lang duren. Hoe dan ook, het moment dat de stress gevoelsmatig verwerkt is, is dus niet altijd het moment waarop stress ook helemaal uit je lichaam is, al denken we dat vaak wel. 
Maar hoe lang duurt het voordat stress uit je lichaam is?
Dit hangt natuurlijk af van de situatie en de mate van de stress. Zelfs een eenvoudige vorm van stress is doorgaans pas na een paar dagen helemaal uit je lichaam verdwenen. Sporen van hormonen blijven nog lang aanwezig en je lichaam heeft tijd nodig om deze helemaal af te breken. Deze verwerking vindt plaats tot lang nadat het stressmoment voorbij is en je  dan helaas de gevolgen hiervan bewust ondervindt.

Voorkomen is beter dan genezen 
Het is een oud gezegde maar al die oude gezegdes kloppen als een zwerende vinger. ;-)
Het is altijd beter om een probleem te voorkomen!  Het zorgsysteem richt zich vooral op het behandelen van ziektes, maar wat als we nu eens ingrijpen voordat iemand ziek wordt?  Dat zou een hoop ellende, stress  geld kunnen voorkomen....


Per dagdeel ( 4 uur) € 200,00   
Sessies duur: 30 minuten, het nagesprek is ± 15/ 20 minuten.
Voor meer informatie over energetische therapie op het werk, neem geheel vrijblijvend contact met me op.
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact