Chi Nei Tsang therapeutische buik & orgaan massage

Chi Nei Tsang is een zeer oude vorm van diepe buikmassage uit Taoïstisch China. Volgens de Taoisten start het leven bij de navel. Zowel fysieke als emotionele spanning kunnen zich vaak ongemerkt in het lichaam opbouwen. Chi Nei Tsang is erop gericht blokkades op te heffen. 

Hoewel de vele voordelen van conventionele lichaamsmassage bekend zijn, is het idee dat de gezondheid kan worden hersteld en verbeterd door middel van zachte 'massage' op de buik (de navel, de buik en de inwendige organen) is nog relatief onbekend in het Westen. Maar dit is precies wat Chi Nei Tsang doet, het ontspant de buik.
Chi Nei Tsang (CNT) is een eeuwenoude Oosterse geneeskunst die zich dus voornamelijk richt op de buik. Het gebied onder de ribbenkast en boven het bekken.
In het Chinees betekent Chi elektromagnetische energie of levenskracht en Tsang betekent de ingewanden (of interne organen).

Chi Nei Tsang is duizenden jaren geleden ontwikkeld door dezelfde taoïstische monniken ( White Cloud), die Tai Chi, Qigong (Chi Kung), Feng Shui en de Klassieke Chinese Geneeskunde hebben ontwikkeld. Deze monniken waren alchemisten en hadden zeer sterke spirituele en vechtsportpraktijken. Ze concludeerden dat de meest effectieve handmatige methode om de gezondheid van iemand te transformeren, was om voorzichtig en rechtstreeks met de inwendige organen van de buikholte te werken.

Het centrum van ons lichaam, de Hara, bevindt zich rond de navel. In onze buikorganen worden naast voedsel ook emoties en gedachten verteerd. Ieder buikorgaan heeft zijn eigen emotionele functie (bijv. lever: woede en vriendelijkheid, nieren: angst en wijsheid).

Chi Nei Tsang stimuleert de interne organen, zorgt er voor dat er, op een zachte en diepe manier blokkades opgeheven kunnen worden,  en om weer terug te keren naar hun optimale positie terwijl ze hun natuurlijke onbeperkte beweging herstellen. Het resultaat is onmiddellijk een betere orgaanfunctie.
CNT herstelt ook de vitaliteit door ontgifting op gang te brengen. Het verbetert de spijsvertering en stimuleert het lymfestelsel en de bloedsomloop. Naarmate het lichaam zichzelf ontdoet van gifstoffen, wordt het immuunsysteem versterkt en wordt men beter bestand tegen ziekten.

CNT is ook nuttig gebleken bij het oplossen van veel gevallen van stress, IBS (prikkelbare darmsyndroom), incontinentie, pijnlijke menstruatie, evenals bepaalde aanhoudende klachten die verband houden met een operatie, zwangerschap of letsel. Tijdens een behandeling is er de mogelijkheid van een verbeterde houding en verlichting van chronische pijn in de rug, heupen, nek of schouders.

Net als hun taoïstische voorouders erkennen moderne CNT -beoefenaars (en veel energetische therapeuten), dat het lichaam niet alleen voedsel verteert, het verteert ook onze emoties.
Bij overweldiging beschermt het lichaam zichzelf nl. door de energie van een trauma (d.w.z. een onverteerbare emotionele of fysieke gebeurtenis) in de weefsels en organen van het lichaam te begraven, dit  totdat iemand klaar is om het te verwerken.
CNT stimuleert de fysieke spijsvertering, maar er is inmiddels ook bekend  dat  het lichaamswerk de vertering van die oude emotionele ladingen die aan de basis liggen van zoveel van onze (mysterieuze) fysieke symptomen, verbetert.

Genezing van binnenuit
De taak , die ik als CNT -en energetisch therapeut heb, is dus niet om iets te repareren, maar om (energetisch en kinesthetisch) mijn cliënten te helpen luisteren naar de onderliggende symptomen en deze te interpreteren (de emotionele wortel, het interne conflict, de ongezonde situatie).
Net als in mijn maandelijkse blog! https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog-1-x-per-maand


Genezing gaat dus niet over het wegwerken, of onderdrukken, van een klacht of ziekte, het gaat erom het lichaam te laten leven, van het leven te genieten en ook te laten groeien als mens.
Veel mind, body spirit-oefeningen zijn vergelijkbaar in die zin, dat ze bevorderen dat jij jezelf gaat accepteren waar en wie je bent. Het lichaam zichzelf laten genezen, en daarbij ondersteund worden in je pogingen om te genezen.

 

Hoe werkt dit en waar is het goed voor?
Door een diepe massage en vibratie op de buik en organen uit te oefenen, opent deze therapie vorm de energiestroom en verhoogt de bloed- en lymfecirculatie in de buik. 
Ik palpeer, en masseer dus jouw buik, of meer specifiek de fascia, het bindweefsel tussen organen, spieren, pezen, en alles daarbinnen. Door de chi of "levenskrachtenergie" te bewegen, worden negatieve energieën en blokkades losgelaten .
Dit type buik en orgaan massage is dus niet te vergelijken met een gewone (ontspanning) massage!

De navelstreng is een fysieke maar ook emotionele band tussen moeder en foetus. De navelstrengvaten voeren het foetale bloed heen en weer naar de placenta, waarbij de navelstrengader zuurstofrijk bloed met voedingsstoffen van de placenta naar de foetus transporteert en de navelstrengslagaders zuurstofarm bloed met afvalproducten van de foetus naar de placenta transporteren.

Niet alleen worden bloed en afval producten via de navelstreng aan– en afgevoerd, maar ook emoties gaan via de navelstreng van moeder naar foetus. Eenmaal geboren, ga je dit als kind dus allemaal zelf regelen.
Ondanks dat de navelstreng er niet meer is, is dit gebied nog steeds HET centrum waar we al onze emoties opslaan…

Onze navel heeft de dunste spierlaag tussen de binnenste nervus vagus en de buitenste huidlaag. De huid is hier extreem dun, wat betekent dat elke stimulatie rechtstreeks de hersenen bereikt.
De navel is een 'krachtcentrale' van zenuwen met meer dan 72.000 zenuwuiteinden, en deze zenuwuiteinden blijven dus gewoon werken, ook al ben niet meer fysiek verbonden met je moeder. Het is dus van groot belang om er goed voor te zorgen.

Onze emoties worden als eerste in onze darmen en organen opgeslagen. Door middel van deze massage zullen afvalstoffen en gestagneerde energie weer in beweging worden gebracht.
Vaak gaan de darmen ook rommelen tijdens de behandeling... Als gevolg hiervan zullen alle buik organen uiteindelijk weer in balans komen. Darmen zijn gelukkig het snelst herstellende orgaan van ons lichaam!

Je navel, zal al veel kunnen vertellen over jouw gezondheid. Je kan zelf misschien denken dat je super gezond bent, maar je navel, o.a. , verteld het je echt.  Sommige beweren dat je aan de vorm van de navel iemands persoonlijkheid kunt beoordelen, nou dat weet ik niet, maar de vorm zegt wel veel over je gezondheid en mogelijk mentale staat.
Je Hara is dus de energiecentrale van jouw lichaam. Bovendien is het ook het centrum van je fysieke lichaam; het dragende midden. Waar boven- en onderlichaam samenkomen. Waar jouw perfecte balans is.

 

De navel is idealiter rond, vrij groot, symmetrisch en redelijk diep.
* Een redelijk diepe navel wijst op een sterke
Hara. 
* Een kleine diepe navel, wijst op mogelijk zwakke
  nieren.
* Een ondiepe, uitpuilende navel, geeft een zwakkere
  Hara aan.
* Een horizontale navel richting laat bijvoorbeeld
   zien, dat tijdens   de ademhaling, de zwevende ribben
  niet mee bewegen. Dus op de inademing n
aar buiten
  toe.

Als de zwevende ribben niet naar buiten bewegen zullen ze ook onvoldoende, tot niet, een van de de functies van jouw diafragma kunnen uitvoeren. Een van die functies is o.a. het masseren van het stijgende gedeelte van onze dikke darm. Het komt regelmatig voor dat na een Chi Nei Tsang behandeling de darmen “ineens” actief worden en je naar vrij kort na deze massage ineens naar de wc moet ;-)


Tijdens een Chi Nei Tsang behandeling (op het buik gebied na ben je volledig gekleed) worden de buikorganen gemasseerd en de corresponderende orgaanpunten die op de navelring liggen geopend. D
it zijn o.a.; je darmen, maag, milt, pancreas, lever, galblaas, hart, longen, nieren, voortplantingsorganen, diafragma worden behandeld en het lymfestelsel en bloedcirculatie zal hierdoor weer in balans worden gebracht.
De massage is niet echt op de navel ring gericht, maar het volledige gebied rondom de navel.

Zijn er fysieke reacties na een sessie?
Het kan zijn dat je een, of een paar dagen, een zachtere vorm van ontlasting hebt.
De buik streek kan een paar dagen wat gevoelig zijn, door de druk die op de orgaan meridianen is uitgeoefend. Er zou ook een lichte uitstraling naar de onderrug kunnen zijn. Dit laatste heb ik tijdens mijn opleiding zelf ook ervaren.
D
it is allemaal vrij normaal en gaat vanzelf weer over.

Een Chi Nei Tsang behandeling is uiterst doeltreffend bij o.a.

– Energetische bokkades oplossen
– s
pijsverteringsproblemen, darmproblemen, opgeblazen gevoel, constipatie
– krampen in de buik
– verbetering van de spijsvertering
– menstruatie pijn
– migraine
– hartproblemen
overgangsklachten
auto-immuunziekte
– indigestie, zure reflux, brandend maagzuur

– prikkelbare darm syndroom
hoofdpijn , rug-, nek- en schouderpijn
–  astma, hyperventilatie, kortademigheid
– slapeloosheid, slaapproblemen, stress, algehele vermoeidheid
– diverse emotionele trauma’s, angst en ook depressie
– urineproblemen
– huidproblemen
– versterken van het immuunsysteem
– verbetering van de lymfestroom
Problemen gerelateerd aan Psoas spier

Hoeveel sessies heb je nodig?
Dit hangt af van de hoeveelheid en ernst van de blokkades. Ga er van uit  dat er 
meerdere sessies nodig zijn om deze blokkades op te heffen.

Wanneer geen Chi Nei Tsang massage ?
Bijna iedereen kan deze vorm van massage zonder probleem ervaren. Maar er zijn uitzonderingen o.a.

Bij koorts
Bij
zwangerschap
Als je ten tijde van  de behandeling menstrueert
Je een spiraaltje hebt
Als bij jou kanker of vasculaire afwijkingen zijn vastgesteld, zoals trombose of een ernstige geval van spataderen
Cystes en / of vleesbomen

MS. Mogelijk wel in overleg met behandelend arts.  Energetische therapie is wel geschikt bij MS.
In overleg met de behandelend arts indien er sprake is (geweest) van;
kanker, aids, darm operatie
Deze massage is ook niet geschikt indien er sprake is van een psychose, schizofrenie, bipolaire stoornis of borderline

 

Chi Nei Tsang orgaan & buik massage ( 1 uur)

Prijs:   € 65,00  

 https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/tarieven

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact


Bij ernstige gezondheid problemen, overleg altijd eerst met je huisarts of specialist.

Twijfel je of dit iets voor jou is? Neem  gerust contact met me op.