Chi Nei Tsang therapeutische buik & orgaan massage

Chi Nei Tsang is een zeer oude vorm van diepe buikmassage uit Taoïstisch China. Volgens de Taoisten start het leven bij de navel. Zowel fysieke als emotionele spanning kunnen zich vaak ongemerkt in het lichaam opbouwen. Chi Nei Tsang is erop gericht blokkades op te heffen. 

Hoewel de vele voordelen van conventionele lichaamsmassage bekend zijn, is het idee dat de gezondheid kan worden hersteld en verbeterd door middel van 'massage' op de buik (de navel, de buik en de inwendige organen) is nog relatief onbekend in het Westen. Maar dit is precies wat Chi Nei Tsang doet, het ontspant de buik.
Chi Nei Tsang (CNT) is een eeuwenoude Oosterse geneeskunst die zich dus voornamelijk richt op de buik. Het gebied onder de ribbenkast en boven het bekken.
In het Chinees betekent Chi elektromagnetische energie of levenskracht en Tsang betekent de ingewanden (of interne organen).

Chi Nei Tsang is duizenden jaren geleden ontwikkeld door dezelfde taoïstische monniken ( White Cloud), die Tai Chi, Qigong (Chi Kung), Feng Shui en de Klassieke Chinese Geneeskunde hebben ontwikkeld. Deze monniken waren alchemisten en hadden zeer sterke spirituele en vechtsportpraktijken. Ze concludeerden dat de meest effectieve handmatige methode om de gezondheid van iemand te transformeren, was om voorzichtig en rechtstreeks met de inwendige organen van de buikholte te werken.

Het centrum van ons lichaam, de Hara, bevindt zich rond de navel. In onze buikorganen worden naast voedsel ook emoties en gedachten verteerd. Ieder buikorgaan heeft zijn eigen emotionele functie (bijv. lever: woede en vriendelijkheid, nieren: angst en wijsheid).

Chi Nei Tsang stimuleert de interne organen, zorgt er voor dat er, op een zachte en diepe manier blokkades opgeheven kunnen worden,  en om weer terug te keren naar hun optimale positie terwijl ze hun natuurlijke onbeperkte beweging herstellen. Het resultaat is onmiddellijk een betere orgaanfunctie.
CNT herstelt ook de vitaliteit door ontgifting op gang te brengen. Het verbetert de spijsvertering en stimuleert het lymfestelsel en de bloedsomloop. Naarmate het lichaam zichzelf ontdoet van gifstoffen, wordt het immuunsysteem versterkt en wordt men beter bestand tegen ziekten.
                                                                                                                         Let op!
                                                                           Chi Nei Tsang is geen massage methode om af te vallen!


Net als hun taoïstische voorouders erkennen moderne CNT -beoefenaars (en veel energetische therapeuten), dat het lichaam niet alleen voedsel verteert, het verteert ook onze emoties.
Bij overweldiging beschermt het lichaam zichzelf nl. door de energie van een trauma (d.w.z. een onverteerbare emotionele of fysieke gebeurtenis) in de weefsels en organen van het lichaam te begraven, dit  totdat iemand klaar is om het te verwerken.
CNT stimuleert de fysieke spijsvertering, maar er is inmiddels ook bekend  dat  het lichaamswerk de vertering van die oude emotionele ladingen die aan de basis liggen van zoveel van onze (mysterieuze) fysieke symptomen, verbetert.

Genezing van binnenuit
De taak , die ik als CNT -en energetisch therapeut heb, is dus niet om iets te repareren, maar om (energetisch en kinesthetisch) mijn cliënten te helpen luisteren naar de onderliggende symptomen en deze te interpreteren (de emotionele wortel, het interne conflict, de ongezonde situatie).
Blader ook eens door mijn maandelijkse blog! https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog-1-x-per-maand


Genezing gaat dus niet over het wegwerken, of onderdrukken, van een klacht of ziekte, het gaat erom het lichaam terug in balans te brengen, zodat het zelfhelend vermogen weer optimaal kan werken.
Veel mind, body spirit-oefeningen zijn vergelijkbaar in die zin, dat ze bevorderen dat jij jezelf gaat accepteren waar en wie je bent. Het lichaam zichzelf laten genezen, en daarbij ondersteund worden in je pogingen om te genezen.

 

Hoe werkt dit en waar is het goed voor?
Door een diepe massage en vibratie op de buik en organen uit te oefenen, opent deze therapie vorm de energiestroom en verhoogt de bloed- en lymfecirculatie in de buik. 
Ik zoek met mijn duim naar '" knopen, "in je darm en en masseer daar,  of meer specifiek de fascia in de darmen.  ( zie afbeelding hiernaast.
Ik kan de andere organen palperen, om  te kijken of daar misschien een energetische blokkade aanwezig is.  Door de chi of "levenskrachtenergie" te bewegen, worden negatieve energieën en blokkades losgelaten .

Ik focus voornamelijk op de darmen, daar zitten diverse emotionele "knopen" in het bindweefsel. 
Dit type buik en orgaan massage is dus absoluut niet te vergelijken met een gewone (ontspanning) massage!
Het kan op sommige plekken ook echt gevoelig zijn, ik ga nl. best diep de buikwand in, om deze blokkades op te sporen en door massage te laten ontspannen.
Uiteraard probeer ik het bindweefsel op een zo zacht mogelijke manier te laten ontspannen. 

De navelstreng is een fysieke maar ook emotionele band tussen moeder en foetus. De navelstrengvaten voeren het foetale bloed heen en weer naar de placenta, waarbij de navelstrengader zuurstofrijk bloed met voedingsstoffen van de placenta naar de foetus transporteert en de navelstrengslagaders zuurstofarm bloed met afvalproducten van de foetus naar de placenta transporteren.

Niet alleen worden bloed en afval producten via de navelstreng aan– en afgevoerd, maar ook emoties gaan via de navelstreng van moeder naar foetus. Eenmaal geboren, ga je dit als kind dus allemaal zelf regelen.
Ondanks dat de navelstreng er niet meer is, is dit gebied nog steeds HET centrum waar we al onze emoties opslaan…

Onze navel heeft de dunste spierlaag tussen de binnenste nervus vagus en de buitenste huidlaag. De huid is hier extreem dun, wat betekent dat elke stimulatie rechtstreeks de hersenen bereikt.
De navel is een 'krachtcentrale' van zenuwen met meer dan 72.000 zenuwuiteinden, en deze zenuwuiteinden blijven dus gewoon werken, ook al ben niet meer fysiek verbonden met je moeder. Het is dus van groot belang om er goed voor te zorgen.
Onze emoties worden als eerste in onze darmen en organen opgeslagen. Door middel van deze massage zullen afvalstoffen en gestagneerde energie weer in beweging worden gebracht.
Vaak gaan de darmen ook rommelen tijdens de behandeling... Als gevolg hiervan zullen alle buik organen uiteindelijk weer in balans komen. Darmen zijn gelukkig het snelst herstellende orgaan van ons lichaam!

Je navel, zal al iets kunnen vertellen over jouw gezondheid. Je kan zelf misschien denken dat je super gezond bent, maar je navel verteld soms  al iets meer dan je denkt.  Sommige beweren dat je aan de vorm van de navel iemands persoonlijkheid kunt beoordelen, dat weet ik niet, maar de vorm zegt wel veel over je gezondheid en mogelijk mentale staat.
Je Hara is dus de energiecentrale van jouw lichaam. Bovendien is het ook het centrum van je fysieke lichaam; het dragende midden. Waar boven- en onderlichaam samenkomen. Waar jouw perfecte balans is.

 

De navel is idealiter rond, vrij groot, symmetrisch en redelijk diep.
* Een redelijk diepe navel wijst op een sterke
Hara. 
* Een kleine diepe navel, wijst op mogelijk zwakke
  nieren.
* Een ondiepe, uitpuilende navel, geeft een zwakkere
  Hara aan.
* Een horizontale navel richting laat bijvoorbeeld
   zien, dat tijdens   de ademhaling, de zwevende ribben
  niet mee bewegen. Dus op de inademing n
aar buiten
  toe.

Als de zwevende ribben niet naar buiten bewegen zullen ze ook onvoldoende, tot niet, een van de de functies van jouw diafragma kunnen uitvoeren. Een van die functies is o.a. het masseren van het stijgende gedeelte van onze dikke darm. Het komt regelmatig voor dat na een Chi Nei Tsang behandeling de darmen “ineens” actief worden en je naar vrij kort na deze massage ineens naar de wc moet ;-)


Tijdens een Chi Nei Tsang behandeling ben je (op het buik gebied na) ben je volledig gekleed Tijdens de massage worden de darmen,( cm voor cm)  gemasseerd en de corresponderende orgaanpunten die op de navelring liggen geopend. D
it zijn o.a.; je darmen, maag, milt, pancreas, lever, galblaas, hart, longen, nieren, voortplantingsorganen, diafragma worden behandeld en het lymfestelsel en bloedcirculatie zal hierdoor weer in balans worden gebracht.
De massage is niet echt op en in de navel ring gericht, maar het volledige gebied rondom de navel.

Reconnective healing, Cranio Sacraal, of een combinatie van deze twee, kunnen op een zachtere manier het zelfde resultaat bereiken. 
Als tijdens een Chi Nei Tsang massage blijkt dat dit toch te pijnlijk voor je is, kan ik zo omschakelen naar bijvoorbeeld energetische therapie of cranio sacraal. Deze drie behandel methodes zijn allemaal gericht op het oplossen van energetische blokkades.
Twijfel je of dit iets voor je zou kunnen  zijn, neem dan gewoon even contact op,  dan overleggen we wat voor jou mogelijk de beste behandel methode is. 
 

Zijn er fysieke reacties na een sessie?
Het kan zijn dat je een, of een paar dagen, een zachtere vorm van ontlasting hebt.
De buik streek kan een paar dagen wat gevoelig zijn, door de druk die op de orgaan meridianen is uitgeoefend. Er zou ook een lichte uitstraling naar de onderrug kunnen zijn. Dit laatste heb ik tijdens mijn opleiding zelf ook ervaren.
D
it is allemaal vrij normaal en gaat vanzelf weer over.

Een Chi Nei Tsang behandeling is doeltreffend bij o.a.

– Energetische bokkades oplossen
– harde buik

– krampen in de buik
– verbetering van de spijsvertering
– menstruatie pijn
– migraine
- overgangsklachten
- auto-immuunziekte
_ indigestie, zure reflux, brandend maagzuur

_ hoofdpijn, rug, nek en schouderpijn
- astma, hyperventilatie, kortademigheid
- slapeloosheid, slaapproblemen, stress, algehele vermoeidheid
- diverse emotionele trauma's, angst en depressie
- urinewegproblemen
- huidproblemen
- versterken van het immuunsysteem
- verbetering van lymfestroom
- problemen gerelateerd aan de psoas spier

Hoeveel sessies heb je nodig?
Dit hangt af van de hoeveelheid en ernst van de blokkades. Ga er van uit  dat er mogelijk 
meerdere sessies nodig zijn om deze blokkades op te heffen. Nogmaals, als de massage toch te pijnlijk blijkt te zijn, kan ik ook  Cranio Sacraal technieken of Reconnective Heling gebruiken, deze zijn  veel zachter en net zo effectief. 
Voor meer uitleg hierover klik dan even op onderstaande link met uitleg over de  Cranio Sacraal methode. https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/craniosacraal-ook-geschikt-voor-jongeren

Wanneer geen Chi Nei Tsang massage ?
Bijna iedereen kan deze vorm van massage zonder probleem ervaren. Maar er zijn uitzonderingen o.a.

Bij koorts
Bij
zwangerschap
Als je ten tijde van  de behandeling menstrueert
Je een spiraaltje hebt
Als bij jou kanker of vasculaire afwijkingen zijn vastgesteld, zoals trombose of een ernstige geval van spataderen
Cystes en / of vleesbomen
Als je een nier transplantatie nodig hebt

MS. Mogelijk wel in overleg met behandelend arts.  Energetische therapie is wel geschikt bij MS.
In overleg met de behandelend arts indien er sprake is (geweest) van; kanker, aids, darm operatie
Deze massage is ook  niet geschikt indien er sprake is van een psychose, schizofrenie, bipolaire stoornis of borderline. 
Ook hier zou Reconnective healing geschikter voor zijn!

 

Chi Nei Tsang orgaan & buik massage ( 1 uur)

Prijs:   € 65,00  

 https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/tarieven

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact


                         Bij ernstige gezondheid problemen, overleg altijd eerst met je huisarts of specialist.

                                                                    Twijfel je of dit iets voor jou is? Neem  gerust contact met me op. 
                                                 Het kan voorkomen dat ik  energetische therapie zal voorstellen i.p.v. Chi Nei Tsang