Maagzweer

Maagzweren komen veel voor , in Nederland heeft één op de vijf mensen met maagklachten een maagzweer.
Een zweer in de twaalfvingerige darm komt
drie - tot vijf keer vaker voor dan een zweer in de maag. Bij een maagzweer is er een gat ontstaan in de beschermende slijmvlieslaag van de maag of twaalfvingerige darm. Door het gat in de slijmvlieslaag, liggen de zenuwen
in de bindweefsellaag “open en bloot.” Als het zure maagsap met deze zenuwen in contact komt, veroorzaakt dat hevige pijn.

De naam ‘maagzweer’ wordt zowel gebruikt voor een zweer in de maag (ulcus ventriculi) als voor een zweer in de twaalfvingerige darm (ulcus duodeni). De twaalfvingerige darm is het eerste deel van de dunne darm, waar ons voedsel in terecht komt als het de maag verlaat. Bij mannen komt een maagzweer twee keer zo vaak voor als bij vrouwen.

De maag
Onze maag is een belangrijk onderdeel van ons spijsverteringskanaal. De binnenkant van de maag is bedekt met een dikke slijmvlieslaag. Klieren in het maagslijmvlies produceren het maagsap.
Maagsap bevat onder andere zoutzuur en pijsverteringsenzymen en bevordert hierdoor de vertering van voedsel in de maag. Het zoutzuur doodt de bacteriën die we met ons voedsel binnenkrijgen. Daarnaast activeert het zoutzuur de spijsverteringsenzymen.
Onder de slijmvlieslaag van de maag zit een laag met zenuwen en bloedvaten. De buitenkant van de maag bestaat uit een dikke spierlaag. Deze spieren zorgen ervoor dat voedsel wordt fijngemalen en vermengd met maagsap.

Oorzaak maagzweer: infectie met Helicobacter pylori bacterie
Op zoek naar de meer reguliere reden voor de oorzaak van een maagzweer, wat ik ook altijd doe als ik mijn blog ga schrijven, kwam ik een verwijzing tegen naar de Helicobacter pylori bacterie.  Hier kom ik verderop in mijn blog nog op terug!
In het artikel wat ik vond, geven ze aan dat dit de oorzaak is van een maagzweer. Op een andere pagina, (artikel is uit 2013) van deze zelfde website, geven ze aan dat het niet helemaal zo duidelijk is hoe deze besmetting plaatsvindt...
“Waarschijnlijk ontstaat besmetting van persoon op persoon. Wel lijkt men te weten dat een besmetting alleen ontstaat op kinderleeftijd, met name bij kinderen die jonger zijn dan 5 jaar. De Helicobacter pylori is een bacterie die in het slijmvlies van de maagwand kan leven, het kan dus in het zure milieu van de maag overleven”.
Verder schrijven ze;
“Daarnaast is bekend dat slechte hygiënische omstandigheden waarschijnlijk een rol spelen bij besmetting. Als iemand besmet is, blijft de bacterie levenslang in de maag, tenzij er een behandeling (medicijnen) plaatsvindt….Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder daar last van te hebben. De bacterie kan echter ook (op den duur) verschillende klachten veroorzaken.”

Nu ben ik uiteraard geen bacterioloog of arts, ik ontken het bestaan van de Helicobacter pylori bacterie dus  ook absoluut niet!
Na alle blogs die ik inmiddels geschreven heb, plus het onderzoek wat ik hiervoor altijd doe, vind ik het toch wel bijzonder dat in de verwijzing naar deze bacterie, dat ze dit als de of waarschijnlijke oorzaak beschrijven.
Op nog een andere pagina van de zelfde link, stond geschreven; “Stress en ook andere factoren, zoals roken, kunnen de klachten wel verergeren maar niet veroorzaken”. Dit was voor mij weer een mooie uitdaging, om daar eens dieper in de duiken!

Ik vond nog wel een aantal oorzaken wat ook een maagzweer zou kunnen veroorzaken.  
Hieronder het overzicht:

Medicijngebruik
Maagzweren kunnen ook worden veroorzaakt door gebruik van sommige ontstekingsremmende pijnstillers en aspirine. Voorbeelden van deze ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) zijn diclofenacn, ibuprofen en naproxen.
Deze medicijnen worden door de huisarts of specialist voorgeschreven, maar zijn ook vrij verkrijgbaar bij apotheek en/of drogist..

Voedingsmiddelen die maagzweren kunnen veroorzaken
De kleine zweertjes (aften) die je misschien wel eens hebt opgemerkt aan de binnenkant van je lippen of onder je tong staan ook bekend als zweren. Ze worden ook gevormd in het slijmvlies van je maag, je dunne darm en zelfs je keel.
Zweren in de maag, dunne darm en keel worden ook respectievelijk
maag-, duodenum- en slokdarmzweren genoemd. Van deze drie is de zweer van de twaalfvingerige darm de meest voorkomende.

Er zijn dus verschillenden redenen te vinden wat dit zou kunnen triggeren, bepaald voedsel zou er daar ook een van kunnen zijn. 
Dit komt door een bacterie, bekend als Helicobacter pylori, daar is die bacterie weer, die ons lichaam binnendringt wanneer voedsel wordt geconsumeerd. Sommige voedingsmiddelen bevatten ook bepaalde zuren die veel pijn en ongemak kunnen veroorzaken.
Zoals hier boven al aangegeven kan een redenen voor deze zweren ook het langdurig gebruik van bepaalde medicijnen zijn, zoals aspirine en zelfs ibuprofen. Eten, en alles wat daarbij hoort, is dan meestal weer de belangrijkste reden. Daarom is het wel handig om je bewust te zijn van de soorten voedsel die zweren kunnen veroorzaken.

Hieronder plaats ik een aantal voedingsmiddelen die dit zouden kunnen veroorzaken.

Melk:
Voorheen werd melk beschouwd als een remedie tegen maagzweren en werd het door artsen actief aanbevolen als een legitiem behandelplan. Studies hebben echter de effecten van melk op maagzweren in twijfel getrokken en zijn sindsdien tot de conclusie gekomen dat melk de situatie in de maag juist kan verergeren. Vanwege het feit dat melk ervoor kan zorgen dat je maag meer zuur aanmaakt, wat vervolgens zweren kan veroorzaken.

Alcohol:
Alcohol bevat irriterende stoffen die de omgeving in je maag erg zuur maken. Dit is niet goed voor je lichaam, omdat het negatief kan reageren en daardoor maagzweren kan veroorzaken.

Koffie en thee:
Net als alcohol bevatten koffie en thee ook irriterende stoffen die mogelijk niet overeenkomen met de omgeving van de maag. Daarom kan dit dan zweren en verhoogde pijn veroorzaken. Artsen raden aan om cafeïnehoudende dranken zoals koffie en thee in kleine, controleerbare doses te consumeren, vooral als men een gevoelige maag heeft.

Vet, verkeerd- of te veel vet:
Vet voedsel, zoals fastfood en voedsel dat doordrenkt is met olie, kan moeilijk worden geconsumeerd door de zuren in de maag. Daarom kan dit leiden tot buikpijn en later een opgeblazen gevoel. Het wordt aanbevolen om vette voedingsmiddelen in matige hoeveelheden te consumeren om je maag en het spijsverteringsstelsel tussendoor rust te geven.

Pittig of erg scherp voedsel:
Dit is afhankelijk van de persoon tot persoon  en hoe vatbaar iemand is  voor buikpijn en zweren. Pittig voedsel kan ook een belangrijke oorzaak zijn van maagzweren. Dit komt door de druk die kan optreden op het spijsverteringsstelsel. Studies hebben, tot nu toe, nog niet onomstotelijk bewijs van deze relatie aangetoond, maar meerdere mensen hebben wel aangegeven dat er een correlatie voor hen bestaat. Vermijd ze als je daarna pijn ervaart.

Voedingsmiddelen rijk aan citrus:
Net als gekruid voedsel, is gemeld dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan Citrus (wijnruitfamilie), zoals sinaasappels, limoen, citroen, de mandarijn en  grapefruit, bij een aantal  mensen zweren veroorzaken. Sommigen hebben gezegd dat er een verband tussen de twee is, terwijl anderen dat niet hebben gedaan.

Chocolade:
Van chocolade is bekend dat het maagklachten kan veroorzaken en de omgeving in de maag zuurder en dus ook gevoeliger maakt. Het is echter ook bekend dat chocolade enkele gezondheidsvoordelen heeft. Daarom hangt het verbruik af van persoon tot persoon, hoe goed iemand erop reageert. Het wil dus niet zeggen dat je deze voedingsmiddelen niet meer mag eten, maar probeer uit te zoeken of dit voor jou misschien een oorzaak zou kunnen zijn. Te veel , van iets, is eigenlijk zelden goed ;-)

Dieperliggende, emotionele oorzaak van een maagzweer
Onze maag is het orgaan dat zorgt voor het 'materiële' aspect van de spijsvertering; daarmee begint het verteringsproces echt, in de brede zin van het verteren van de eigen realiteit, de gebeurtenissen en emoties die in het leven plaatsvinden, en ook voedsel.
Dit is de plek waar verlangens, onvervulde verlangens, wereldse druk en externe conflicten voor het eerst worden opgenomen. De maag is emotioneel verbonden met voedsel, liefde, genegenheid, overleving, beloning en de moeder.
We vervangen onze behoefte aan genegenheid en liefde voor voedsel in momenten van verlies, scheiding of dood, of om economische of materiële spanningen te verminderen, enz.
De maag is dus zeer duidelijk gerelateerd aan het ontvangen en verteren van emoties. Deze functie vereist een houding van openheid, acceptatie en toewijding. Als iemand zichzelf het vermogen heeft verboden om op een bewuste manier te voelen, zal de maag deze geblokkeerde emoties moeten loslaten.

Als iemand problemen met zijn of haar maag heeft, leef je duidelijk in een emotioneel conflict wat gerelateerd is aan emotioneel onverteerbare situaties, onmogelijk iets te accepteren, tolereren, toestaan, dus verteren.

* De emoties waar je op mag letten zijn:
* Welk emotioneel voedsel zou ik niet kunnen verteren?
* Welke emotie maakte me zwaar of bedwelmd?
* Welke emotie heb ik ervaren tijdens het eten van mijn eten?

Maagproblemen hebben vaak te maken met het "dagelijks brood", dat wil zeggen dat ze voornamelijk betrekking hebben op de materiële aspecten van het leven, zowel op het werk als in de emotionele sfeer. Ze geven ons aan dat we van streek zijn en dat we ons onzeker voelen omdat we moeite hebben om de materiële wereld te beheersen. We maken ons zorgen over economische, emotionele, professionele, school- of gerechtelijke tegenslagen en we blijven er obsessief over nadenken, aangezien we veel angst hebben voor de toekomst.

De biologische betekenis van de maagzweer is om de ruimte (het territorium) uit te breiden zodat alles wat "ik moet slikken" kan passen.
Dit vertelt ons dus over "onverteerbare problemen" in het maag gebied. "Er zijn conflicten, verschillen, haat, woede, met iemand en helaas moet ik met die persoon leven, ik slik het niet en weiger het te moeten dragen.
Het gaat over een gevecht om de grenzen van ons territorium af te bakenen voor de hoofden van andere territoria.
* Iemand is mijn territorium binnengevallen en heeft me gedestabiliseerd.
* Welke situatie of persoon vond je moeilijk te accepteren kort voordat het maagprobleem zich voordeed?
* Wie tolereer of steun je niet zoals hij is, en je wilt dat hij verandert?
* Welke omstandigheid in jouw leven is ondraaglijk voor je?

Mensen met een verhoogde kans op een maagzweer, zijn mensen die zich, vaak, aangevallen voelen door anderen en die niet geloven dat ze genoeg moed hebben om zichzelf te verdedigen. "Ik voel me de hele tijd aangevallen, iedereen valt mij aan en ik val anderen aan met stiltes, met beledigingen, met schreeuwen, met slechte vaardigheden, met gebaren"
De twaalfvingerige darm is het eerste segment van de dunne darm en bevindt zich bij de uitgang van de maag. Een ulcus duodeni is , net als hierboven al eerder beschreven, een verlies van het slijmvlies in het eerste deel van de twaalfvingerige darm.

Het is eigenlijk een waarschuwing van woede, een onverteerbare woede, met betrekking tot:
* Een persoon, een situatie of omstandigheid.
* Mogelijk ben je de hele tijd boos... je word boos wakker, je werkt boos, je bent boos op iedereen en misschien zelfs op het leven zelf.
* Je bent boos omdat niemand iets zo goed doet als als jij het doet, als jij dingen niet doet, doet niemand het, omdat alle last en
    verantwoordelijkheid voor iets bij mij ligt.
* Je hebt het gevoel dat het niet lukt zonder jou en daarom vertrouw je niemand.
* Deze klacht kan verschijnen nadat je een, groot, onrecht hebt ondergaan dat je moeilijk kan verteren, tolereren en accepteren.
* Het kan afkomstig zijn van een familielid, collega, vriend, enz.

Voorkomen is altijd beter dan genezen...
Dit is een hele oude, maar zeer wijze uitspraak. Naar mate ik nu ouder, en hopelijk ook wijzer, ben geworden ;-) , merk ik dat ik die oude spreuken en gezegdes steeds meer ben gaan waarderen en ook gebruik.
Ik kon het dus ook niet laten om toch heel even in de geschiedenis hiervan te duiken..

“Hoewel van de meeste spreekwoorden de eigenlijke bedenkers dus onbekend blijven, kunnen we op basis van een tijdsinschatting wel andere bronnen aanwijzen.  De vele tegeltjeswijsheden, clichés en waarheden als koeien die de Nederlandse taal rijk is, gaan vaak al honderden of zelfs duizenden jaren mee. Veel bekende Europese spreekwoorden werden, voor zover we weten, voor het eerst gebruikt door de Romeinen, maar het Latijn was het medium van talloze Griekse zinnen die daarvoor al bestonden.
Mogelijk zijn ze bedacht door onbekende filosofen of zijn het delen van historische verslagen, oude orakels, mythes en fabels”.

We mogen echt veel bewuster worden wat de dieperliggende oorzaken van onze klachtenkunnen zijn.
Stel je dus meer open voor alles wat het leven je tot nu toe heeft gegeven en je ook nog steeds biedt. Als je eenmaal beter gaat begrijpen dat er een betekenis zit achter alles wat er gebeurt (je kunt het alleen begrijpen als je open en ontvankelijk bent), voel je je levenservaringen zeer waarschijnlijk als minder drukkend  drukkend in je maag.
We ervaren allemaal wel eens stressvolle situaties, en dat kan ons lichaam ook prima aan. Maar als het te vaak plaats vind en te lang gaat duren, is het zelfherstellend vermogen van ons lichaam helaas niet meer in staat om dit te bij te benen.
Het Engelse woord dis-ease, letterlijk vertaald dis-gemak, is dan het gevolg.

Reconnective healing is een goede ondersteuning voor alle dis-gemakken, maar uiteindelijk heel jij jezelf!
Energie healing helpt je op weg om de energetische disbalans in het lichaam, sneller terug in balans te krijgen. Ik heb dus geen toverstafje en poef alle problemen zijn opgelost. Het is een combinatie van je bewust worden van wat de dieperliggende oorzaak is , en daar ook iets mee gaan doen, en de energie uitwisseling tijdens een sessie, die je weer op het juiste pad zetten naar zelfheling.

 

Bron

https://www.mlds.nl/ziekten/maagzweer/

https://www.emotionsandbody.com/2018/01/ulcers-gastric-and-duodenal-emotional.html

https://www.emotionsandbody.com/2016/11/stomach-emotional-conflicts-that-affect.html?m=1

https://cura4u.com/blog/seven-foods-that-can-cause-ulcers

https://scientias.nl/komen-spreekwoorden-vandaan/#:~:text=Veel%20bekende%20Europese%20spreekwoorden%20werden,oude%20orakels%2C%20mythes%20en%20fabels.

Rating: 3 sterren
1 stem