Lever problemen

Lever problemen
Zo'n 250.000 mensen in Nederland hebben te maken met een acute of chronische aandoening van de lever of galwegen.
Wanneer we pijn in ons lichaam voelen, weten we instinctief dat dit een indicatie is dat er iets mis is. Of je nu net je teen hebt gestoten of per ongeluk een hete theepot hebt aangeraakt, het is meestal vrij duidelijk waarom je die pijn ervaart. Maar wat als je maanden of zelfs jaren onopgeloste pijn hebt, bijvoorbeeld in uw lever en galblaas? Wat als dokter, na een bezoek bij hem,  je verzekert dat er niets aan de hand is en je zelfs het gevoel geeft dat je het je verbeeldt?

Terwijl de westerse geneeskunde de neiging heeft om de psychologische aspecten van psychosomatische aandoeningen te benadrukken, is de pathologische schade aan de interne organen inderdaad zeer reëel en van zeer primair belang, wanneer een cliënt bijvoorbeeld de behandelkamer van een TCM-therapeut (Traditionele Chinese geneeskunde) betreedt met een dergelijke klacht. Er is gelukkig steeds meer kennis beschikbaar dat overmatige emotionele activiteit ernstige energieonevenwichtigheden, blokkades en orgaanstoornissen veroorzaken.

Allopathische (westerse) geneeskunde richt zich over het algemeen alleen op de behandeling van pijn symptomen en niet op de oorzaak van de pijn. En hoewel deze aanpak in een noodsituatie absoluut noodzakelijk is, vereist chronische pijn een complexere, veelzijdigere aanpak. En dus kan meer inzicht van de spirituele betekenis van pijn in de lever en galblaas, namelijk vanuit het perspectief van de TCM (Traditionele Chinese geneeskunde) , al helpen het te verlichten.

Belangrijkste functies van onze lever

* De lever zorgt ervoor dat 24 uur per dag suiker beschikbaar is.

* De lever speelt een belangrijke rol bij de aanmaak en omzetting van eiwitten, vitamines en stoffen die de stolling van het bloed mogelijk
    maken.
* De lever zorgt voor de opbouw, opslag en afbraak van energierijke stoffen.

* De vorming van gal, een vloeistof die ervoor zorgt dat vetoplosbare stoffen het lichaam via de lever kunnen verlaten en dat vetten en
   vetoplosbare vitamines uit de voeding worden gehaald.

* De lever zorgt voor het onschadelijk maken van allerlei giftige stoffen, zoals onder andere geneesmiddelen en alcohol. Eén van de stoffen
   is bilirubine, wat ontstaat door de afbraak van rode bloedcellen. Wanneer de lever niet goed functioneert, hoopt bilirubine zich op in de
   huid en slijmvliezen. Deze kleuren dan geel en de iemand  heeft dan geelzucht.

Qi-energie, orgaansynergie

TCM ondersteunt het idee dat qi (energie) langs 12 hoofdbanen in het lichaam stroomt. Deze meridianen of "energiesnelwegen" zijn verantwoordelijk voor het dragen, vasthouden en transporteren van qi, bloed en andere vloeistoffen door het hele lichaam. Omdat de meridianen zo ontvankelijk zijn voor energie, wordt aangenomen dat ziekte kan optreden als er sprake is van stagnatie of een blokkade van qi langs deze meridianen. Maar wat kan zo'n verstoring veroorzaken?

 

Elk orgaan in TCM wordt geassocieerd met bepaalde emoties, en de lever en galblaas hebben een zeer energieke, synergetische relatie.
De lever is verantwoordelijk voor de stroom van qi, bloed, spijsvertering en emotie. Maar wanneer er sprake is van stagnatie (meestal veroorzaakt door onvervulde verlangens), kan dit warmte creëren die wordt overgedragen naar de galblaas. Deze hitte kan leiden tot woede en frustratie. Bij TCM creëert de lever en implementeert de galblaas.
De spirituele betekenis van pijn in de lever en galblaas heeft betrekking op een verstoring van deze synergie. Vertering en de verwerking van voedingsstoffen zijn primaire functies van dit vitale orgaan. In TCM , wordt de lever in verband gebracht met woede, depressie en de onderstaande lichamelijke symptomen:

Emoties:
woede, wrok, frustratie, prikkelbaarheid, bitterheid en "uit de bocht vliegen"
Leverfunctie:
betrokken bij de vlotte stroom van energie en bloed door het lichaam; reguleert de galafscheiding en slaat bloed op; is verbonden met de pezen, nagels en ogen
Symptomen van onbalans in de lever:
opgezette borsten, menstruatiepijn, hoofdpijn, prikkelbaarheid, ongepaste woede, duizeligheid, droge, rode ogen en andere oogaandoeningen, en tendinitis
(een ontsteking van een pees)

 

Derde Chakra

De derde chakra, of zonnevlecht, heet Manipura, in het Sanskriet, en bevindt zich tussen de navel en het borstbeen. Het derde energiecentrum (chakra) is de zetel van het “instinct tot zelfbehoud”, omdat het samenhangt met de mate waarin iemand er in slaagt vertrouwen te ontwikkelen in zijn of haar instincten om richting te geven aan het eigen lever. Geassocieerd met het element vuur, is de derde chakra de bron van je kracht, energie, persoonlijke wil en ambitie. Het regelt uw vermogen om:

* Opkomen voor waar je in gelooft (zelfs als het niet populair is)

* Voel en volg je ‘onderbuikgevoel’

* Een gezond gevoel van eigenwaarde hebben

* Wees ambitieus en voel je gesterkt om een leven te creëren waar je van houdt

* Duidelijke grenzen stellen in je persoonlijke en professionele leven

* Laat gedachten, houdingen en gedragingen los die je niet langer dienen.

De meest voorkomende disfuncties die door de energie van deze bij uitstek negatieve patronen worden gecre
ëerd, zijn;
Gewrichtsontstekingen, maagzweren en alle aanverwante aandoeningen; aandoeningen van de dikke darm en overige ingewanden, met inbegrip van kanker; ontsteking en kanker van de alvleesklier en diabetes; nieraandoeningen ( die ook verband kunnen houden met de tweede chakra); leveraandoeningen (hepatitis incluis); galaandoeningen; disfuncties van de bijnierschors (en daarmee stoornissen in de adrenalineproductie); chronische en acute constipatie; anorexia nervosa en boulimia; misselijkheid; griep

Dit hele gebied vertegenwoordigt ons persoonlijke krachtsysteem en de zetel van ons ego, kracht en woede.
Wanneer de zonnevlecht open is, zijn we zelfverzekerd, hebben we controle en voelen we een enorm zelfrespect.
Een blokkade
in dit gebied kan duiden op problemen met de spijsvertering of lever/galblaas en op spiritueel gebied leiden tot een onvermogen om zichzelf te beheersen en of angst voor afwijzingen.

Leveraandoeningen: lever qi stagnatie, levervuur

Volgens de inzichten van acupunctuur is de lever verantwoordelijk voor plannen en organiseren, terwijl de galblaas betrokken is bij besluitvaardigheid en uitvoering. Met andere woorden, de lever creëert en plant, en de galblaas implementeert en voert uit.
Wanneer de galblaas in balans is, fungeert het als een anker dat een veilige plek biedt om duidelijke en beknopte beslissingen te nemen die resoneren met je ziel. (Op zielsniveau, als je je veilig genoeg voelt om goede beslissingen te nemen, voel je je waarschijnlijk ook veilig genoeg om jezelf te vertrouwen.)
Maar wanneer je onvervulde verlangens energetisch worden overgedragen van de lever naar de galblaas, zal dit zich manifesteren als uitstel en aarzeling. Plots verandert de moed en moed die je voelde om goede beslissingen te nemen in angst voor de mogelijke keuzes die je zou kunnen maken.

Verbinding met jezelf

Bijna geen enkel mens kan eraan ontkomen soms boos, verdrietig, bezorgd of bang te zijn. Het is belangrijk om te beseffen dat men zijn mentale en spirituele leven niet volledig moet identificeren met dat van het emotionele leven, omdat dit laatste zo vergankelijk kan zijn. Het is ook het vermelden waard dat het absoluut mogelijk is om levend en levendig te zijn zonder overbelast te worden door overmatige emoties.

Emoties worden alleen een oorzaak of probleem van ziekte als ze overdreven, langdurig of beide zijn, zoals hierboven vermeld.
Hoewel ze er een duidelijke oorzaak van zijn, hebben ze ook een gezonde tegenhanger.
Dezelfde mentale energie die buitensporige emoties produceert en 'voedt', kan worden gebruikt en gericht op creatieve en vervullende doelen. Elke emotie als oorzaak van een ziekte is slechts één kant van de medaille.
De andere kant is een mentale energie die betrekking heeft op het relevante orgaan, of het nu de lever, galblaas, milt, maag, pancreas, nier, blaas, hart, dunne darm, dikke darm en longen is.
Dezelfde mentale en affectieve eigenschappen van de lever, die gedurende vele jaren aanleiding kunnen geven tot woede en wrok, kunnen bijvoorbeeld worden aangewend en gebruikt voor een zeer creatieve mentale ontwikkeling, omdat de functies van een gezond lever/galblaasnetwerk zich manifesteren in een goede balans van stevigheid en flexibiliteit, assertiviteit, daadkracht, creativiteit en inzet voor groei en ontwikkeling.

Wanneer je jezelf niet genoeg kunt vertrouwen om beslissingen te nemen die je ziel wil vervullen, kan dit zeker tot wrok leiden, al was het maar op een onbewust niveau.
"Alles wat in het fysieke rijk verschijnt, is altijd verbonden met de energiestroom op het onzichtbare niveau."
Als gevolg hiervan kunt je beslissingen nemen die niet in overeenstemming zijn met jouw geest. Dit kan uiteindelijk tot uiting komen in woede en prikkelbaarheid, en je zou kunnen merken dat je overdreven reageert op gebeurtenissen. Het kan een uitdaging zijn om gecentreerd en geaard te blijven terwijl je omgaat met de dagelijkse stressoren van het leven, en nog uitdagender wanneer die stressoren beginnen te beïnvloeden of je de juiste beslissingen voor jezelf neemt.

Verdriet en depressie

Verdriet is de emotie van de longen en de dikke darm, organen die verband houden met het metalen element. Verlies van welke aard dan ook zal vaak een gevoel van energetisch leeglopen en een moeilijke darmfunctie veroorzaken.
Verdriet kan een tijdje bij ons blijven en zal onopgelost blijven totdat we besluiten het los te laten. Wanneer verdriet onopgelost is en chronisch wordt, kunnen depressie en een onvermogen om dingen 'los te laten' ontstaan door dit tekort aan longenergie.
Dit kan uiteindelijk de longfunctie en de zuurstofcirculatie verstoren. Omdat onze longen de energiestroom in ons lichaam regelen, is het belangrijk dat we onszelf de ruimte geven om met pijnlijke gebeurtenissen om te gaan in plaats van ze te onderdrukken.

Angst & schrik

Angst is de emotie van de nieren en de blaas, organen die verband houden met het waterelement. Het is een normale adaptieve emotie, maar kan chronisch worden als je het negeert.
Nierproblemen ontstaan vaak wanneer we te maken hebben met angst, zoals een verandering in levensrichting of onstabiele levensomstandigheden. Wanneer we extreme angst ervaren, hebben onze nieren moeite om de energie vast te houden en kunnen we letterlijk in onze broek plassen.

Zorgen / peinzen en te veel nadenken

Bezorgdheid is de emotie van het milt/maag/pancreas netwerk, organen die geassocieerd zijn met het aarde-element. Te veel peinzen, piekeren en onzekerheid kunnen ons vermogen om te verteren verzwakken.
Wanneer we ons zorgen maken over een staat van angst, vinden we het moeilijk om een situatie of levensgebeurtenis te verteren en te accepteren. Gebrek aan vertrouwen en gemak tegenover de ervaringen en het voedsel dat we in ons leven opnemen, zal het voor ons onmogelijk maken om ze te verteren. Hierdoor kunnen we ons moe, lusteloos en niet in staat voelen om ons te concentreren.
Hier is ook een beetje een paradox - te veel mentale stimulatie kan zelfs mentale zwaarte veroorzaken, hetzelfde als overwerk.
Een zwakke milt kan ook de oorzaak zijn van hardnekkige gewichtsproblemen…

 

Boosheid/frustratie & depressie (manisch)

Woede is de emotie van de lever en de galblaas, organen die verband houden met het houtelement. Emoties zoals wrok, woede, frustratie en prikkelbaarheid of ergernis kunnen erop wijzen dat deze energie teveel is, en wanneer we deze emoties consequent ervaren, kan onze lever beschadigd raken. Op dit punt kunnen hoofdpijn of duizeligheid vaak voorkomen. 
Net als bij andere organen kan een onbalans ook worden veroorzaakt door een slecht dieet, lichaamsverontreinigende stoffen zoals chemicaliën, medicijnen, schimmels, enz.
Het voorkomen van zeer regelmatige woede-uitbarstingen zal de gezondheid van de lever en de galblaas ten goede komen. Er is ook een interessant patroon gerelateerd aan stagnatie van leverenergie, wat zich manifesteert in stemmingswisselingen of manisch-depressieve toestanden. Wanneer de energie niet beweegt, kan men zich laag voelen en wanneer de energie onder bepaalde omstandigheden beweegt of loslaat, kan deze in een manische toestand veranderen.

 

Geluk/ Vreugde & Geestesziekte

Vreugde is de emotie van het hart en de dunne darm, organen die verband houden met het vuurelement. Wanneer we echte vreugde en geluk ervaren, voeden we onze hart- en dunne darmenergie.
We voelen ons mentaal helder en kunnen ervaringen verwerken. Wanneer we geen vreugde in ons leven hebben, lijdt het hart en kunnen we ons vast, mentaal chaotisch voelen en moeite hebben met slapen. Psychische aandoeningen of obsessieve vreugde kunnen wijzen op een teveel aan verspreide hartenergie en kunnen de oorzaak zijn van ernstige mentale emotionele stoornissen.
Over gestimuleerde hartenergie kan ook agitatie, slapeloosheid en hartkloppingen veroorzaken.
Met andere woorden, zelfs de plezierige emoties kunnen uit balans zijn.

Ongerustheid

Er zijn 4 oorzaken van angst volgens TCM (Traditionele Chinese geneeskunde):

* Indien gerelateerd aan de longen en dikke darm, kan energieblokkade leiden tot oppervlakkige en onregelmatige ademhaling of zelfs het
   inhouden van de adem. De dikke darm kan nadelig worden beïnvloed door angst, waardoor iemand vatbaarder wordt voor problemen
  zoals
Colitis Ulcerosa (ontsteking van de dikke darm) en PDS (Prikkelbare Darm Syndroom).

* Nier- en blaasproblemen kunnen ook aan de basis liggen van deze emotie. Onze bijnieren reguleren onze stressreactie en wanneer
   bijnierproblemen chronisch worden, kunnen ze angst veroorzaken. TCM herkent de bijnieren op dezelfde manier als de nieren, aangezien
    ze zich in het nier-yang-aspect bevinden. Angst kan ook worden veroorzaakt door disharmonie tussen de nieren en een laaiend hartvuur, 
    in dit geval worden snelle hartkloppingen ervaren.

* Angst kan ook voortkomen uit een disbalans in de lever, wanneer langdurige woede en irritatie onopgelost blijven. In dit geval
   manifesteert angst zich als nerveuze spanning, prikkelbaarheid en slapeloosheid.

* Angst door overmatige zorgen en peinzen komt voort uit milt- en maag onbalans. Dit kan maagzwelling en een opgeblazen gevoel
  veroorzaken na het eten.

Het is erg belangrijk om te weten wat er werkelijk in het lichaam gebeurt en welke problemen ons zenuwstelsel aantasten en vice versa. We kunnen onszelf helpen door onze eigen verbinding tussen geest en lichaam te begrijpen, zodat we duidelijk het doel en de realiteit van ons leven en onze eigen plaats in de wereld kunnen herkennen. Deze kennis moet de hoogste prioriteit krijgen, zodat we een plaats of pad kunnen behouden waar we voorbestemd en vastbesloten zijn, zodat we ons eigen potentieel kunnen vervullen en niet worstelen in het leven.

Manieren om pijn in de lever en galblaas te voorkomen of te beheersen

Vooral eerlijk zijn naar jezelf! Je kunt maar zo lang tegen jezelf liegen, onthoud wel dat er een  dag echt dag komt dat al die begraven emoties je organen en algehele gezondheid gaan aantasten. De sleutel hier is om je pijn eigenlijk als een geschenk te erkennen en dus het doel ervan echt te begrijpen. Energetische pijn is je ziel die fluistert om je te laten weten dat je ofwel je emotionele pijn niet hebt verwerkt of dat je liegt over het leven waar je echt naar hunkert en waar je naar verlangt.
Je kunt je bijvoorbeeld enorm gefrustreerd en boos voelen op je partner omdat hij  bijvoorbeeld de afwas niet doet. Maar je moet dan ook echt eerlijk zijn en ontdekken of het ook echt om die afwas gaat, of dat de wrok die je voelt, verband houdt met het volgen van je partners dromen in plaats van die van jou….
Ten slotte is het herkennen en toegeven van de bron van je pijn van het grootste belang, maar totdat je klaar bent om je realisaties te implementeren, zal je mogelijk nog steeds met pijn worstelen. Soms moeten we de bodem van die spreekwoordelijke  put bereiken om (eindelijk) de moed te hebben om te veranderen of je uit te spreken.

Een juiste en juiste diagnose, een redelijke houding ten opzichte van iemands problemen en behandeling, en voedingssuggesties kunnen je helpen de emoties waarmee je in het leven te maken hebt te begrijpen, in evenwicht te brengen en/of aan te passen.
Acupunctuur, Qigong, massage, mindfulness, meditatie, wandelen in de natuur en energie heling, zijn allemaal opties om weer, of beter, in contact te komen met jezelf en daardoor de levens energie weer te laten stromen.

Ik ben geen arts, en kan en mag dus ook geen medische adviezen geven. Bij klachten is het dus altijd verstandig om eerst contact opnemen met een arts of specialist.
Alle boven genoemde opties om klachten te voorkomen en/ of te genezen zijn een hele mooie aanvulling op herstel , van welke klacht dan ook... Ons ziel wil niets liever dan ons zo gezond mogelijk houden, maar soms lukt dat niet helemaal en kunnen  we wat extra hulp gebruiken Uiteindelijk heel jij altijd jezelf, dit door onder andere  veel meer bewust te zijn van de, dieperliggende en emotionele, oorzaak van klachten.
Voor vragen of het boeken van een sessie, neem geheel vrijblijvend contact met me op.
Voor ervaringen van mensen die al een, of meerdere sessies hebben mogen ontvangen, er zijn weer een paar nieuwe bijgekomen,
klik dan even op de link naar deze pagina https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/ervaringen

 

Bron:

https://www.google.com/search?q=vertalen&rlz=1C1GCEB_enNL879NL879&oq=vertalen&aqs=chrome.0.69i59j35i39j0i131i433i512l5j69i65.1544j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

https://www.verywellmind.com/emotions-in-traditional-chinese-medicine-88196#:~:text=5%20In%20TCM%2C%20the%20liver,and%20%22flying%20off%20the%20handle%22

https://www.shineholistic.co.uk/blog/understanding-our-emotions-and-how-they-manifest-in-the-body/

https://www.christopherreeve.org/blog/life-after-paralysis/understanding-the-chakras-reeve-blogger-elizabeth-forst
https://vitalitahealthandfitness.com/yoga/chakra3/
“Intuïtive Diagnose in de Geneeskunde” (Dr.C. Norman Shealy & Caroline M. Myss
https://www.leverpatientenvereniging.nl/de-lever#:~:text=Oorzaken%20van%20leverziekten,van%20de%20lever%20of%20galwegen.

Rating: 4 sterren
1 stem