Postpartum/ postnatale depressie “babyblues”

De geboorte van een baby kan een wirwar van krachtige emoties veroorzaken, van opwinding en vreugde tot angst en bezorgdheid. Maar het kan ook resulteren in iets wat je misschien niet verwacht: depressie. 
De meeste nieuwe moeders ervaren postpartum "babyblues" na de bevalling, die gewoonlijk stemmingswisselingen, huilbuien, angst en slaapproblemen omvatten. Babyblues begint meestal binnen de eerste twee tot drie dagen na de bevalling en kan tot twee weken aanhouden.

In Nederland krijgen naar schatting jaarlijks ruim 23.000 vrouwen rondom de bevalling of zwangerschap een depressie.
S
ommige nieuwe moeders ervaren een ernstigere, langdurige vorm van depressie die bekend staat als postpartumdepressie. In zeldzame gevallen kan zich na de bevalling ook een extreme stemmingsstoornis ontwikkelen die postpartumpsychose wordt genoemd. 
Postnatale depressie is geen karakterfout of een zwakte.  Soms is het gewoon een complicatie van de bevalling.
Als
je een postnatale depressie hebt of hebt gehad, kan een snelle behandeling je helpen de symptomen onder controle te krijgen en een band met jouw baby te krijgen. 

Symptomen van babyblues;

Tekenen en symptomen van babyblues ( die slechts een paar dagen tot een week of twee duren nadat uw baby is geboren) kunnen zijn:

* Stemmingswisselingen

* Ongerustheid

* Droefheid

* Prikkelbaarheid

* Overweldigd voelen

* Huilen

* Verminderde concentratie

* Eetlustproblemen

* Moeite met slapen

Tekenen en symptomen van postnatale depressie:

* Depressieve stemming of ernstige stemmingswisselingen

* Overmatig huilen

* Moeite met binding met je baby

* Terugtrekken van familie en vrienden

* Verlies van eetlust of veel meer eten dan normaal

* Onvermogen om te slapen (slapeloosheid) of te veel slapen

* Overweldigende vermoeidheid of verlies van energie

* Verminderde interesse en plezier in activiteiten die u vroeger leuk vond

* Intense prikkelbaarheid en woede

* Angst dat je geen goede moeder bent

* Hopeloosheid

* Gevoelens van waardeloosheid, schaamte, schuld of ontoereikendheid

* Verminderd vermogen om helder te denken, zich te concentreren of beslissingen te nemen

* Rusteloosheid

* Ernstige angst- en paniekaanvallen

* Gedachten om jezelf of je baby iets aan te doen

* Terugkerende gedachten aan de dood of zelfmoord

Postnatale psychose

Bij postnatale psychose (een zeldzame aandoening die zich meestal binnen de eerste week na de bevalling ontwikkelt) zijn de tekenen en symptomen ernstig.
Tekenen en symptomen:

* Verwarring en desoriëntatie

* Obsessieve gedachten over je baby

* Hallucinaties en wanen

* Slaapstoornissen

* Overmatige energie en opwinding

* Paranoia

* Pogingen om uzelf of uw baby iets aan te doen

* Postpartumpsychose kan leiden tot levensbedreigende gedachten of gedragingen en vereist onmiddellijke behandeling.

 

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als jij je depressief voelt na de geboorte van de baby! 
Je bent misschien erg terughoudend of schaam jij je om dit toe te geven, laat deze gedachte zoveel mogelijk los. Als je symptomen van postnatale babyblues of postnatale depressie ervaart, neem dan contact op met jouw arts. Als je symptomen hebt die erop wijzen dat je mogelijk een postnatale psychose hebt, zoek dan altijd dan onmiddellijk hulp!

Het is dus echt heel belangrijk om je arts zo snel mogelijk te bellen als de tekenen en symptomen van depressie een van deze
kenmerken hebben:
* Wordt niet minder na twee weken

* Wordt erger

* Het koste je moeite om voor je baby te zorgen

* Het is te moeilijk om dagelijkse taken uit te voeren

* Gedachten op om jezelf of jouw baby iets aan te doen

Kan postnatale depressie jouw baby beïnvloeden?

Ja, dit kan het nl. erg lastig maken om voor jezelf en ook jouw baby te zorgen. Daarom is het altijd belangrijk om dit zo snel mogelijk te herkennen en hulp te zoeken. Een baby reageert heel sterk op de energie van zijn of haar omgeving, dus als mamma niet lekker in haar vel zit, heeft dit altijd een weerslag op de baby.
Ik heb ook een speciale moeder en baby heling sessie
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/extra-reconnective-healing-mogelijkheden/moeder-en-baby-healing

Wanneer is de kans op depressie na de bevalling iets groter?
* Als je al eens een depressie hebt gehad
* Als je al een keer een depressie na de bevalling hebt gehad
* Als je in je zwangerschap depressieve klachten had

Ook is die kans iets groter bij:
* Een ontevredenheid over je relatie
* Weinig steun van mensen uit je omgeving
* Stressvolle gebeurtenissen tijdens je zwangerschap, zoals het overlijden van een naaste

Wat veroorzaakt postpartumdepressie?
Over het algemeen is het niet 100% duidelijk wat het nou precies is waardoor dit bij de ene vrouw wel en de andere niet voorkomt.

De meest genoemde oorzaken zijn:
*
Genen
Genen zijn delen van de cellen van uw lichaam die instructies opslaan voor de manier waarop
je lichaam groeit en werkt. Genen worden doorgegeven van ouders op kinderen. Depressie komt vaker voor bij mensen van wie een van de gezinsleden een depressie hebben of wel eens een depressie hebben gehad.

* Veranderende hormoonspiegels na de zwangerschap.
Hormonen zijn chemicaliën in je lichaam, sommige helpen je emoties en stemming onder controle te houden. Tijdens de zwangerschap heeft jouw lichaam hogere niveaus van de hormonen oestrogeen en progesteron. Maar in de eerste 24 uur na de bevalling gaan deze hormonen snel terug naar hun normale niveau. Deze snelle daling van de hormoonspiegels kan leiden tot P
ostpartum depressie.

* Lage niveaus van schildklierhormonen.
De schildklier is een klier in je nek die jouw lichaam helpt energie uit voedsel te gebruiken en op te slaan.

 

Voeding na de bevalling
Hoe voeding de geestelijke gezondheid en genezing van de moeder kan helpen
Postpartum voeding speelt een belangrijke rol bij het optimaliseren van het herstel van zwangerschap en bevalling en helpt het risico op postnatale psychische stoornissen te verminderen. 
De rol van voeding in de geestelijke gezondheid van moeders wordt misschien niet zo goed begrepen als andere facetten van welzijn, maar meer onderzoek benadrukt het belang van een optimaal dieet, vooral tijdens de kritieke maanden na zwangerschap en bevalling.

Studies hebben een verband gevonden tussen voeding en postnatale depressie, of depressie van de moeder die kan optreden tijdens de zwangerschap en tot 1 jaar postpartumSpecifieke voedingsstoffen zijn in grotere hoeveelheden nodig tijdens de zwangerschap en postpartum, en een tekort aan deze voedingsstoffen kan het risico op postnatale depressie verhogen.
Voeding speelt een belangrijke rol bij hormonale regulatie, darmgezondheid, immuniteit en neuro-endocrien functioneren.

 

Enkele van de voedingsstoffen die mogelijk verband houden met postpartumdepressie zijn:

* Sporenmineralen, waaronder selenium, zink en ijzer
* Vitamine D
* B-vitamines, waaronder B-6, B-12 en foliumzuur
* Belangrijke vetzuren, inclusief EPA/DHA zoals; vette vis zoals zalm, haring, sardines, makreel en forel.

Wanneer deze voedingsvoorraden tijdens de zwangerschap zijn uitgeput en niet voldoende worden aangevuld in de postpartum periode, kan dit een trigger zijn voor het slecht functioneren van veel systemen in het lichaam en het risico op stemmingsstoornissen, zoals postnatale depressie, vergroten. 
Hoewel postnatale pressie en andere psychische stoornissen van de moeder niet per se kunnen worden voorkomen, zijn er veel dingen die kunnen worden gedaan om het algehele risico op het ervaren van deze aandoeningen te verminderen.
Het optimaliseren van de voeding na de bevalling, via jouw dieet, kan een effectieve manier zijn om het risico op postnatale depressie te verminderen die mogelijk verband houdt met tekorten aan voedingsstoffen. Een uitgebreid plan voor postnatale zorg kan de algehele gezondheid ondersteunen op een manier die fysiek, emotioneel en mentaal herstel en genezing bevordert.

Voedingsproblemen tijdens zwangerschap en postpartum

Zwangerschap, bevalling, genezing na de bevalling en de productie van moedermelk stellen allemaal extra eisen aan het lichaam van een vrouw, en daarom ontstaan in deze periode gemakkelijker voedingstekorten.
Het lichaam van een vrouw kan worden uitgeput van essentiële voedingsstoffen, omdat het ervoor zorgt dat er voldoende aan de behoeften van haar baby wordt voldaan.
Bovendien is de behoefte aan voedingsstoffen hoger voor postpartum moeders voor weefsel- en spierherstel, vooral voor moeders die herstellen van een keizersnede. De chirurgische incisies die gepaard gaan met een keizersnede en eventuele scheurtjes of snijwonden die ontstaan bij een vaginale bevalling zijn wonden die aanzienlijk meer energie en voeding nodig hebben om van te genezen.

 

Verborgen klacht van postpartumdepressie
Zwangerschap en een bevalling is een krachtige en veeleisende ervaring die het lichaam van een moeder achterlaat met grote structurele, nerveuze, hormonale en emotionele veranderingen. Deze veranderingen creëren vaak onevenwichtigheden en disharmonie in het lichaam, waardoor nieuwe moeders kwetsbaar worden, met mogelijk zeer uiteenlopende gedachten en gevoelens.
Na zo'n extreme fysieke en emotionele overgang met intense hormonale, psychologische en biologische veranderingen moet met een aantal factoren rekening worden gehouden.

Enkele van deze overwegingen zijn: biologische mechanismen (zoals verschuivingen in biochemische en hormonale factoren), pathologische mechanismen op het niveau van de neurotransmitter of de receptor, hormonale verstoring en abnormale schildklierfunctie, bidirectionele associatie tussen het immuunsysteem en de hypothalamus-hypofyse-bijnieras ( HPA) / hypothalamus-hypofyse-gonadale as (HPG), micro-voeding, biomechanische overwegingen en verkeerde uitlijning na een bevalling, en sociaaleconomische factoren.

Traditionele behandelingsopties voor postpartumdepressie kunnen antidepressiva ( wat je naar mijn mening, echt als aller, aller laatste optie zou kunnen  overwegen), cognitieve gedragstherapie, interpersoonlijke therapie, psychodynamische therapie en ondersteunende counseling omvatten.
Alternatieve opties die in sommige gevallen succesvol zijn gebleken, zijn onder meer psychoneuro-immunologie om maternale stress en ontsteking te verminderen, evenals kruidensuppletie, lichaamsbeweging en hands-on therapie, zoals osteopathische manuele therapie.
Maar ook massage en energie heling kunnen zeer zeker een hele grote bijdrage leveren om de grote veranderingen van de levens energie in het lichaam te ondersteunen.

Fysieke en mentale belasting

Tijdens de bevalling worden de banden van het bekken van de moeder sterk uitgerekt.
Normaal gesproken wordt alles vanzelf weer normaal, maar dit proces van zelfregulatie kan verstoord raken na een moeizame bevalling (pincet, zuignap, bresstand, tweeling). De geboorte kan ook de schaambeenderen of het heiligbeen verdringen. Dit kan leiden tot symptomen zoals hoofdpijn, hormonale stoornissen, vermoeidheid, impotentie en depressie, en zelfs tot braken, slaapstoornissen, migraine, rugpijn, aderproblemen, blaasproblemen en aambeien.
Na een keizersnede stopt de cranial
e samentrekking in het bekkengebied vaak. In feite treden de effecten van deze procedure vaak na verloop van tijd op. Elke bevalling is enorm intens en belastend voor een vrouw, en sommige vrouwen trekken het bijna niet en
gaan "uit hun lichaam".  Ze hebben na de bevalling het gevoel dat ze er niet helemaal bij zijn, dat alles mistig is en ze kunnen meestal niet echt genieten van het kindje. Dit wordt dus meestal een postnatale depressie genoemd.
Deze komen vaker voor dan we vaak denken.

 

Hoe het moederschap ons chakra systeem beïnvloedt

Een baby in je dragen is heel mooi, bijzonder en ook magisch! Maar dit geschenk kan ook gepaard gaan met ontberingen en enorme veranderingen/verschuivingen die zo verdraaid moeilijk kunnen zijn, vooral in onze go-go-go, samenleving waar vrouwen vaak niet worden gezien als een wonder op twee benen.!  Echt het is een  heel groot wonder dat wij, ons lichaam dus, dit gewoon allemaal kan….

Als we kijken naar de geestelijke gezondheid na de bevalling, hebben we soms angst, depressie, psychose, gebrek aan vertrouwen, verlies van zin in seks, verlies van zelf, onvermogen om te spreken wanneer we hulp nodig hebben, een hernieuwde introversie en nog veel meer onevenwichtigheden die we misschien nog nooit meegemaakt.
Maar waarom? Moet dit eigenlijk niet de meest geweldige tijd ooit zijn?

 

Als we naar het chakra-systeem kijken, is al dit postpartum tumult eigenlijk best logisch!
We laten een baby groeien in onze magische baarmoederruimte. En dit heeft uiteraard een grote invloed op onze energiecentra.
Wanneer een baby je baarmoeder vult, en de zwangerschap is er een van tevredenheid, dan stuur je waarschijnlijk , meestal heel onbewust, veel liefde, verzorging en aandacht naar jouw wortel-, sacrale, zonnevlecht- en hartchakra's.
Wanneer deze gebieden “in bloei staan”, staat onze keel (chakra) open om vrijuit onze waarheid te spreken, verbindt ons derde oog ons met die “moeder intuïtie” en voelen we ons volledig verbonden met onze Goddelijke Bron. Wanneer een zwangerschap angstig, niet-ondersteunend, ongewenst enz. kan zijn, onder vinden we vaak het tegenovergestelde.

Als we even vooruitspringen naar de bevalling, hebben we de moderne geneeskunde tot onze beschikking,  die ons vertelt wat ons lichaam wel en niet kan doen en de geboorte wordt bijna een "ziekte" versus een wonder van het leven, wat kan leiden tot een deel van de angst die ik hierboven noemde. Dit is niet heel negatief bedoelt, de moderne geneeskunde red veel levens levens.
Maar ons lichaam is vaak veel bekwamer dan we denken.

En zodra deze mooie ziel zijn of haar weg naar het zelfstandige leven baant, worden ze de zon waarin de aarde ronddraait, en de moeder een ”bijzaak” kan worden die naar verwachting zal voldoen aan de wenken van de baby, terwijl ze ook weer moet doen wat ze deed voor het moederschap. Al die liefdevolle energie, die tijdens de zwangerschap, naar jouw lichaam werd gestuurd, toen dat kleine wonder  in je groeide, wordt nu naar buiten gericht, naar iemand anders. Dus niet meer, of onvoldoende, naar jouw chakra's .
Hoewel eigenlijk ieder mens liefde wil delen, kun je een ander niet volledig liefhebben en koesteren als je niet voldoende van jezelf houdt en ook koestert.

 

Als we niet langer voor onszelf zorgen, voelen we ons onstabiel, niet geliefd, misschien onveilig of voelen we ons zelfs financiële problemen (wortelchakra). Dit is onze basis, ons oerinstinct.
Wanneer je wortel niet "geworteld" is, ben je in een vecht of vlucht status, en kan jouw hele systeem (de  levens energie) niet vrij stromen. Als je niet geaard bent, komen je in je hoofd terecht, wat een onbalans in de geest veroorzaakt (angst, depressie, psychose).
Je kan je  geslachtsdrift verliezen, het vermogen om te creëren omwille van de schepping, en dus de verbinding met jezelf als vrouw versus moeder (sacrale chakra).
Je bemerkt misschien dat je zelfvertrouwen weg is, je kern is te zwak, je kunt zelfs maagproblemen, angstgevoelens, een in elkaar gezakte houding hebben of introvert worden als je dat voorheen niet was (zonnevlecht).
De zonnevlecht is je letterlijke zonnecentrum. Als het is uitgeschakeld, is het de hele tijd winter. Je ervaart dan een zeer interne versie van een seizoensgebonden depressiestoornis!

Wanneer je hart- en aardechakra's niet open zijn, verliezen je het vermogen om jouw waarheid te spreken, in liefde.
Soms kun je misschien uit woede of frustratie spreken en soms ben je  misschien helemaal niet in staat om je uit te spreken. Misschien kom je iemand tegen, die jouw baby probeert vast te houden terwijl je nee zei, en toch doe je niets, en ben je nu boos tegen jezelf hierover. Misschien val je zelfs uit tegen deze persoon.

Misschien ben je niet in staat om hulp te vragen, en dan explodeer je tegen een geliefde omdat hij of zei dingen niet doet die je  niet vraagt, omdat je vind dat je dit "niet zouden hoeven te vragen"...
Misschien vergeet je hoe je met volwassenen moeten praten omdat je zo teruggetrokken bent geworden en nu alleen nog tegen je kind(eren) praat.
Dit is dan je keelchakra die in onbalans is. Wanneer deze in balans is, gebruikt ze de veiligheid van de wortel, de vloeiende magie van het sacrale, het vertrouwen van de zonnevlecht en de liefde vanuit het hart om duidelijk en vol vertrouwen in liefde te spreken.

Als deze chakra’s allemaal op uit staan, verlies je ook de verbinding met jouw intuïtie.
In plaats van op je instincten te vertrouwen, raak je vervuld van angst en verwar je het mogelijk met intuïtie. Soms kan je misschien de hele nacht wakker liggen om te luisteren of jouw baby nog ademt.
Soms kun je een constant gevoel van naderend onheil ervaren. Van buiten zien je er misschien kalm uit, maar van binnen worden je dan letterlijk verteerd door angst. En een onvermogen om het aan iemand te vertellen ... een onzekerheid om niet toegewijd genoeg te zijn.
Deze angst kan zo dan zo overweldigend zijn, dat het elke dag groter kan worden.
Dit is je derde oog chakra. Wanneer je in balans bent, ben je intuïtief, niet op een op angst of een verlangen gebaseerde manier, maar op een wetende manier. Die "aller eerste gedachte" die bij je opkomt, is je intuïtie, dat andere stemmetje/ gedachte is vaak dan de angst.

Tenslotte..

Het kruinchakra. Wanneer je niet in staat bent om te verbinden met de aarde en met jezelf,  je te aarden in de basis/wortel en de genezende aarde-energie door je heen te laten stromen, ben je niet in staat om je te verbinden met het goddelijke, de bron, het universum of het licht.
We smeken en bidden dan vaak dat iemand a.u.b. de pijn en ontberingen voor ons zal wegnemen, maar we vergeten dat we alles in ons hebben. Het is niet erg om om wat extra hulp te vragen, maar uiteindelijk kan niemand het voor je oplossen dan jij zelf!
Je kunt je in zo'n situatie  wel heel alleen, leeg, donker, verteerd door je eigen schaduw voelen.
Probeer dus je kruin te openen en het licht binnen te laten, maar vergeet ook niet de lagere chakra's mee te nemen.
Doe dit altijd geleidelijk i.p.v.  alles in één keer.... Dat zal anders echt veel te veel kunnen zijn.

 

Sommigen mensen kunnen van nature hun energielichaam koesteren, vaak ook zonder het bewust te weten. Voor anderen is het een zoektocht. Het goede nieuws is dat je dit echt beetje bij beetje kunt doen! 
Ons lichaam heeft gelukkig een fantastisch vermogen om zichzelf te reguleren en te genezen! Om dit te bereiken heeft het een vrije energie stroom, dus communicatie tussen al de systemen en functionele eenheden nodig. Elke verstoring of beperking van de een vrije energie stroom, belemmert de dialoog en communicatie tussen deze systemen en eenheden, en heeft dus invloed op de homeostase en jouw energetisch evenwicht.

 

Alles is tenslotte energie, dus ook een blokkade in de normale doorstroom van levens energie, zal een depressie of ander klachten kunnen veroorzaken. Als die blokkade weer opgeheven is,  kan alle levensenergie weer helemaal vrij stromen en verdwijnen klachten ook weer.
Leer dus goed naar je lichaam te luisteren, het heeft je meer te vertellen dan je denkt.
Naar die soms hele subtiele boodschappen, luisteren kost veel mensen nog wel eens moeite, inclusief mijzelf hoor. Ik heb er ook moeite voor moeten doen om het weer te  leren, maar al doende leert men ;-)

 

Rating: 4 sterren
1 stem