Navelbreuk

Navelbreuk ofwel umbilical hernia.  
Een navelbreuk veroorzaakt een zachte zwelling of uitstulping nabij de navel. Het treedt op wanneer een deel van de darm door de navelstrengopening in de buikspieren steekt. De uitstulping, in of bij de navel, zal meestal groter wordt bij persen, tillen of hoesten.
Druk of pijn op de hernia-plaats. Constipatie, scherpe buikpijn met braken, dit kan een teken zijn van een beknelde hernia en is een medisch noodgeval. Is de zwelling pijnlijk en niet meer terug te duwen, ga dan direct naar uw huisarts.

In tegenstelling tot de meeste hernia's, die zich ontwikkelen in de adolescentie of volwassenheid, wordt 20 % van de baby's geboren met navelbreuken. Een navelstrenghernia treedt op bij de navel wanneer een darmlus door de navelstreng steekt (een kleine opening in de buikspieren van een foetus waardoor de navelstreng, die een foetus in de baarmoeder met zijn moeder verbindt) passeert . Navelstrenghernia's komen het vaakst voor bij pasgeborenen en 90 % zal op een natuurlijk manier sluiten tegen de tijd dat het kind de leeftijd van 5 jaar bereikt. Navelbreuk bij kinderen zijn meestal pijnloos.

Umbilical Hernia Oorzaken

Na de geboorte is de navelstreng niet meer nodig en sluit de opening in de buikspieren zich naarmate de baby ouder wordt.
Soms komen deze spieren niet volledig samen, waardoor er een klein gaatje achterblijft.
Een darmlus kan de opening tussen de buikspieren binnendringen en een hernia veroorzaken. Navelbreuken komen het meest voor bij zuigelingen, maar kunnen ook bij volwassenen voorkomen. Uiteindelijk worden alle hernia's veroorzaakt door een combinatie van druk en een opening of zwakte van spier of fascia; de druk duwt een orgaan of weefsel door de opening of zwakke plek. Soms is de spierzwakte dus al bij de geboorte aanwezig, maar meestal komt het later in het leven voor.

Bij volwassenen zijn factoren die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een navelbreuk:

* Overgewicht of obesitas hebben

* Spannen terwijl u zware voorwerpen optilt of verplaatst

* Een aanhoudende zware hoest hebben

* Een meerlingzwangerschap hebben gehad

Wanneer is een operatie nodig?
Indien nodig kunnen navelbreuken worden behandeld met een operatie om de uitstulping terug op zijn plaats te duwen en de zwakte in de buikwand te versterken. Deze operatie kan worden aanbevolen voor een kind, als de hernia groot is of niet is verdwenen tegen de tijd dat het 4 of 5 jaar oud is. Meestal wordt er dus geadviseerd te wachten tot een kind deze leeftijd heeft bereikt, omdat een operatie meestal niet noodzakelijk is, tenzij er natuurlijk complicaties zijn. Het risico dat een kind complicaties krijgt, is zeer laag.
Een operatie wordt vaak wel aanbevolen voor de meeste volwassenen met een navelbreuk, omdat het onwaarschijnlijk is dat de hernia vanzelf overgaat als u ouder bent en het risico op complicaties groter is.

 

Complicaties die zich kunnen ontwikkelen als gevolg van een navelbreuk zijn o.a.:

* Obstructie, waar een deel van de darm vast komt te zitten buiten de buik, wat misselijkheid, braken en pijn veroorzaakt

* Wurging, waarbij een deel van de darm vast komt te zitten en de bloedtoevoer wordt afgesneden; dit vereist een spoedoperatie binnen
    enkele uren om het vastzittende weefsel vrij te maken en de 
bloedtoevoer te herstellen, zodat het niet sterft. Een operatie zal de hernia
   wegwerken en ernstige complicaties voorkomen, hoewel de kans bestaat dat deze na de operatie terugkeert.

Wat is de dieperliggende emotie die bij een navelbreuk hoort?
Een hernia is een fysieke uiting van hoe iemand zich al een tijdje voelt.
Het fysieke lichaam bestaat uit energie die resoneert op verschillende frequenties, afhankelijk van het dominante momentum van iemands gedachten, woorden en acties. Als er in de loop van de tijd voldoende momentum is in een bepaalde gedachtegang en emotie, begint het fysieke lichaam zich rond die informatie te vormen.
Hernia's worden gecreëerd uit negatieve energie die o.a. het gevolg kan zijn van tegenstrijdige behoeften om van een slechte situatie af te komen en tegelijkertijd bang te zijn om deze achter te laten. Dit betekend dus heel tegenstrijdige gedachten over een specifieke situatie.

 

Bijvoorbeeld:
Je zorgt als mantelzorger voor een dierbare zieke , waarvan het einde van het leven ,zeer waarschijnlijk, binnen afzienbare tijd in zicht is.
Er komt dan toch dat moment dat je je echt goed realiseert dat de dood  toch onvermijdelijk is.
Uiteraard
 ben je bang om deze dierbare (vriend, familie lid, partner enz.) te verliezen, maar tegelijkertijd verwelkom je ook het gevoel, de bevrijding, van de druk om voor deze persoon te zorgen.
Het schuldgevoel dat door die tegenstrijdige emoties werd gegenereerd,
zou zich kunnen manifesteerde zich in een hernia.
Een hernia kan ook het hoogtepunt van negatieve emoties, pijn, woede, verdriet, onderdrukking, "blindheid" voor iemands verbazingwekkende emotionele en fysieke lichaam zijn.

 

Over het algemeen geldt dat zodra een "label" aan een ziekte of "ding" wordt gegeven, het de neiging heeft om mensen te ontmoedigen in die zin dat dit label aanvoelt als iets dat zo definitief is.
Angst en twijfel slaan toe en uiteindelijk geven we dat label kracht.  Je kwaliteit van leven wordt hierdoor bepaald.

Zonnevlecht of Nabhi chakra
De navel
is onze de bron van het leven voordat we geboren werden. We kregen onze voeding via de navelstreng toen we nog in de baarmoeder zaten. Maar is de navel nog wel van enige betekenis na de geboorte en later in het leven?
Houdt de functie en het belang van de navel niet op wanneer het niet langer nodig is om een baby in de baarmoeder te voeden,  wanneer het droogt en eraf valt? N
ee dus…...
De navel is het centrum van
ons lichaam en wordt beschouwd als een centraal punt in meer dan één opzicht.

De navel is ons 3e chakra (kleur geel) en zoals je misschien wel weet, is het menselijk lichaam een verzameling van verschillende energiepunten; wielen of chakra's. Een deel van het subtiele lichaam in plaats van het fysieke lichaam, het is via onze chakra'sdat de prana of de vitale energie wordt getransporteerd.
Van de
7 chakra's die zich in het menselijk lichaam bevinden, is de navel of nabhi-chakra het 3e chakra waarvan wordt gedacht dat het verband houdt met tevredenheid. Het bevindt zich dicht bij de wervelkolom en regelt aspecten zoals het evenwicht in het lichaam.  
Het nabhi-chakra beïnvloedt ook de kwaliteit van meditatie, vermoed men.  Aangezien dit chakra nauw verbonden is met een gevoel van vrede en welzijn. Via de navelstreng wordt voor de nurturing  (het koesteren) van de baby gezorgd, vandaar dus ook het gevoel van vrede en welzijn wat hierbij past.

Voordelen van (etherische) olie in je navel
Om nog een stapje verder te gaan, het is zelfs goed om regelmatig eens wat ,etherische, olie in  en om je navel te masseren..
Dit altijd verdunnen met een drager olie! Etherische olie dus nooit rechtstreeks in en om de navel aanbrengen!

De Pechoti-klier  bevind zich achter de navel, en heeft meer dan 72.000 aderen!!
De totale hoeveelheid bloedvaten die we in ons lichaam hebben is gelijk aan het dubbele van de omtrek van de aarde!
Door olie aan te brengen in de navel,
en rustig te masseren, kun je een heleboel gezondheidsklachten eenvoudig verhelpen.
Een paar voorbeelden zijn;
* Het hydrateert je huid,
* Verwijdert vuil,
* Geneest infecties,
* Verlicht buikpijn,
* Verlicht menstruatiepijnen en nog veel meer!

Het 3e chakra zorgt ervoor dat we kunnen ontwikkelen naar het vuur van het bestaan, het staat voor actie, richting geven aan onze wil, waardoor we onszelf als individu kunnen ontwikkelen. Dit is het eerste chakra die verder wil gaan dan het gewoon er zijn, vanuit hier begint een mens te stralen. Vandaar ook de naam zonnevlecht...
Een begin maken is het vaak moeilijkste. Zodra het vuur brandt hoeven we het alleen nog maar van brandstof te voorzien. Zodra een zaak goed loopt kunnen we het rendement ervan gebruiken als brandstof om de zaak op gang te houden.

* Dingen zonder noemenswaardige inspanning en soepel doen is het kenmerk van echte kracht.

* Vuur is een transformele kracht. (Zon als voorbeeld)

* Vuur is de levensvonk die de wil tot handelen aanzet.

* Het vuur in ons lichaam houdt ons warm en actief, geeft ons energie om de wereld om te vormen.

* De kracht van het derde chakra is de kracht van het leven, van verbondenheid en vitaliteit.

* Vuur heeft een stralend karakter en het derde chakra is dan ook yang en actief.

* Als we niet van onszelf houden, als we onszelf geen ruimte geven om te ademen, om te
onderzoeken, om fouten te maken, hebben we geen zuurstof om ons vuur te laten branden.

* De energie in ons lichaam is afhankelijk van ons vermogen om contact te leggen, te versmelten en
onszelf te voeden met wat ons omringt. (uit het chakra werkboek van Anodea Judith)

 

De verbinding van de navel met de gezondheid van het lichaam

Terwijl westerse beoefenaars het belang van de navel buiten de baarmoeder en het begin van de kindertijd afwijzen, zeggen alternatieve theoretici dat de spieren en de bloedvaten die de navel met andere delen van het lichaam verbinden later in het leven niet verouderd raken.
Men denkt dat deze paden slechts slapend blijven totdat het lichaam ze nodig heeft. Denkers en wijzen, zoals
Osho (1931-1990), 
waren van mening dat het centrum van de levensenergie van het menselijk lichaam zich in de navel bevindt en dat een goede gezondheid en reiniging van dit centrum essentieel is voor een goede gezondheid en welzijn.

 

In feite is de navel nog steeds erg verbonden met het ronde ligament van de lever, en de aderen onder de navel monden uit in de
hepatische poortader. De navel is ook verbonden met de blaas; iets waarvan is aangetoond dat het waar is wanneer cysten of blaasontstekingen er soms voor zorgen dat pus uit de navel komt.
Het feit dat te veel druk op sommige gebieden resulteert in een navelbreuk is een andere indicator van hoe nauw de navel verweven is met gezondheid en welzijn. Er wordt ook gedacht dat de navel die uit het midden is, ertoe leidt dat de gezondheid en het welzijn van het hele lichaam niet in het midden zijn.
Dit kan lichamelijke ziekten veroorzaken, maar ook emotionele problemen zoals angst, woede en depressie.

Onbalans in zonnevlechtchakra
Het chakrasysteem verdeelt de stroom van prana of energie door je subtiele lichaam.
Stress, ziekte, emotionele onrust of conflicten kunnen allemaal blokkades of onevenwichtigheden in je chakrasysteem veroorzaken.
Alle zeven chakra's zijn met elkaar verbonden; wanneer één chakra een blokkade of onbalans ervaart, heeft dit invloed op alle andere chakra’s. Deze verstoring van energie kan ervoor zorgen dat je geest, lichaam en ziel het te moeilijk hebben om jouw levensenergie te laten stromen. Wanneer de solar plexus chakra uit balans is, kan dit zowel een gebrek aan controle in je leven als een verlies van identiteit met zich meebrengen.

Heb je het gevoel dat je niet, of niet goed, in balans bent, kan energie heling je ondersteunen om dit weer terug in balans te krijgen.
Met altijd met de nadruk op ondersteunen!
Doormiddel van energie heling wordt er als het ware een deur voor je open gemaakt, het is dan aan jou of je de deur verder open zal doen en over de drempel zal stappen.
Voor meer informatie over een Reconnective healing (energetische therapie) kun je altijd vrijblijvend contact met me opnemen. https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact

Rating: 4 sterren
1 stem