CranioSacraal

Wat is een  CranioSacraal  behandeling? 

CranioSacraal betekent dat de schedel (cranio) en het heiligbeen (sacraal) samen een eenheid vormen met onze hersen- en ruggenmergvliezen (bindweefsel, ook wel fascia genoemd).
Hierbinnen bevindt zich ons hersen- en ruggenmergvloeistof.

Dit bindweefsel bevind zich in ons hele lichaam, en is vergelijkbaar met een groot elastisch web dat alles met elkaar verbindt.  Als al onze botten verwijderd zouden worden, zouden we nog steeds overeind blijven staan…. Het beschermt, geeft steun en houdt alle onderdelen bij elkaar en van elkaar gescheiden.
Alle structuren in ons lichaam zijn dus met elkaar verbonden door dit bindweefsel.
Je kunt dit bindweefsel zien als een flexibel spinnenweb, dat onze schedel, ruggenmerg, organen, botten, spieren, gewrichten, bloedvaten en zenuwen omhult, steunt en verbindt.

Tijdens een sessie zal er dus gewerkt worden aan (en met) de zelfcorrigerende mechanismen van het lichaam

Hieronder is een link naar een mooie impressie hoe het bindweefsel (fascia) eruit ziet en hoe het mee beweegt met elke beweging van ons lichaam
https://youtu.be/eW0lvOVKDxE?si=mD8-RSaLytSxZQMc


Na een
emotioneel trauma, of fysiek ongeval, zal ons lichaam zich weer gewoon zelf kunnen herstellen, net zoals een wond die heelt na een val of operatie.  Emotionele trauma’s kunnen we, na een bepaalde tijd, ook weer te boven komen. Maar de cellen in ons lichaam en bindweefsel onthouden dit nog wel. Soms is een trauma zo groot, of te vaak voorgekomen, waardoor we soms slecht in staat zijn dit helemaal alleen op te lossen. Het gevolg is, dat genezing en/ of herstel dan veel langer duurt en soms zelfs uitblijft!

Als deze emotionele last, en pijn, van een gebeurtenis steeds terug blijft komen, zal hierdoor de functie van het bindweefsel worden
verstoord
. Dit zorgt voor een verandering in het weefsel, wat hierdoor minder soepel of zelfs kan verharden...
Vaak denken we dat
regelmatige pijn in onze nek, schouders of rug, pijnlijke spieren zijn, maar het is heel vaak ons bindweefsel dat strakker en stijver, dus minder bewegelijk, is geworden. Zowel door emotioneel en/ of fysieke trauma kan er dus verharding van het bindweefsel ontstaan.

Craniaal ritme
In een actie die vergelijkbaar is met een hydraulische pomp, produceert, circuleert en reabsorbeert het Cranio Sacraal Systeem hersenvocht, waardoor een schedelpuls of -ritme ontstaat. Het schedelritme is gescheiden en verschillend van de hartslag (ritme van de bloedcirculatie), de ademhaling (ritme van de ademhaling) en andere lichaamsritmes.
Het schedelritme is gewoonlijk 6 tot 12 cycli per minuut. Het schedelritme wordt via het fasciale systeem naar alle delen van het lichaam overgebracht. Vergelijk het met de rimpelingen van een steen die in een stille vijver wordt gegooid, en kan worden gevolgd door lichte aanraking van vrijwel elk deel van het lichaam. De hydraulische pomp voor de CSS is de zachte schommelende beweging (flexie en extensie) van het wiggenbeen (dat de hypofyse vasthoudt) op een clamshell-achtig scharniergewricht met het achterhoofd.

 

Dr. John E. Upledger, 1932-2012 (Co-Founder,  Upledger Instituut (internationaal) heeft destijds een behandelprotocol ontwikkeld 
(het 10 stappen protocol) waarmee in een logische opbouw het hele lichaam en alle, voor het CranioSacrale systeem, belangrijke plaatsen worden behandeld. Verharding van het bindweefsel wordt hierdoor op een hele zachte manier gestimuleerd om te ontspannen en zal uiteindelijk weer soepel worden. Dit is nl. de basis om op deze manier te kunnen werken met het CranioSacrale systeem.
Ik heb dit 10 stappen protocol ook bij het Upledger instituut gevolgd.

                                                                                                        De belangrijkste diafragma's zijn

* Still-point-inductie

* Diafragma-openingen: bekken-, ademhalings-, thoracale inlaat,
  tongbeen en occipitale schedelbasis

* L5-S1-decompressie, iliacale opening, tractie van de durale buis

* Frontale lift

* Pariëtale lift

* Sfenobasilaire compressie-decompressie

* TMJ-compressie en decompressie

* Temporele technieken: “trekken” aan het oor, vinger in het oor & “wiebelen” achterhoofdsbeen,

* CV-4/stilstand-techniek

* Dural buis rock/glide

Intentionele technieken en unwinding hebben zowel invloed op het autonome zenuwstelsel en ontspanning van de fascie als op bewustwording van spanning en stress. 
Deze flowchart  laat de verschillende processen zien, die betrokken zijn bij de behandeling van je bindweefsel. Wetenschappelijk onderzoek maakt dat duidelijk. (foto website Upledger instituut Nederland)
                                                                                                   Klik op onderstaande foto om deze te vergroten


Vrij
maken van de sacrale basis
Dit is een techniek die er voor dat zorgt het heiligbeen voorzichtig wat losser zal worden, waardoor spanningen in dit hele gebied van de onderbuik zullen verdwijnen. In dit gebied vind je o.a. ; lymfe circulatie v/d benen, baarmoeder, prostaat, blaas, darmen, lage rug en het bekken en de doorbloeding daarvan

Diafragmawerk
 Met lichte aanraking boven en onder de belangrijkste diafragma's worden blokkades die met dat diafragma verbonden zijn, opgeheven
 om een meer onbeperkte stroom van energie mogelijk te maken. In deze diafragma gebieden binden zich de longen, galblaas, hart, darmen en lever.  In dit gebied worden veel emoties opgeslagen

Gewrichten unwinden 
Met een lichte aanraking boven en onder een gewricht, wordt het bewegingsbereik zachtjes aangemoedigd om weer  in de meest natuurlijke richting te bewegen. Ons lichaam zoekt en beweegt het liefst volgens de weg de minste weerstand.
 Spanning, vooral een te veel aan spanning,  geeft vaak pijn in dat gebied.

Werk aan het schedelbot
Met een lichte aanraking van verschillende schedelbeenderen (pariëtaal, frontaal,
wigvormig, temporaal, achterhoofdsknobbel)
kan ik helpen spanningen, tussen de
 verschillende delen,
te laten ontspannen of te decomprimeren die de falx- en
 tentoriummembranen beïnvloeden die cruciaal zijn voor de C
ranioSacrale delen.

Durale-buis laten glijden
Deze speciale techniek rekt de durale-buis heel zachtjes uit om eventuele verklevingen los te maken rondom de wervelkolom.

 

Craniosacraal fyiosofie
Alle bovengenoemde behandelingstechnieken zijn allemaal gebaseerd op het volgen van de natuurlijke bewegingen van het lichaam.
Deze sessies bestaan uit lichte fysieke aanrakingen waarbij de elektrische energie van de handen van een therapeut(e), is gemeten op
± 
200-1000 picoampère) . In het lichaam van een cliënt(e) zal  de therapeut(e) de energetische (dus emotionele) barrières voor de homeostase helpen overwinnen. Dat wil zeggen; de lagere frequentie (blokkade)  zal naar een hoger niveau worden uitgenodigd waardoor de levensenergie weer (beter) kan stromen.
Een craniosacraal behandeling is  dus een vorm van lichaamswerk die zich specifiek richt op het craniosacrale systeem en het fasciale (bindweefsel) systeem van het lichaam. De craniosacraal methode is,  net als Reconnective healing, voor heel veel klachten in te zetten. 
Alle craniosacraal  behandel technieken zijn hands-on, zacht, niet- forcerend en niet- invasief. Bij Reconnective healing  is geen enkele aanraking nodig. Beiden zij gebaseerd op een energie uitwisseling tussen behandelaar en ontvanger.

Verschillen tussen een behandeling bij fysiotherapie en/ of chiropractor en craniosacraal sessie

*In tegenstelling tot chiropractor past een craniosacraal behandelaar nooit fysieke kracht toe om botten of lichaamsstructuren in
  beweging te brengen
.
*In tegenstelling tot fysiotherapie oefent of ‘bewerkt’ de beoefenaar geen spieren of andere lichaamsstructuren.
*In tegenstelling tot sommige massagetechnieken past een craniosacraal behandelaar slechts een zeer lichte aanraking of fysieke druk toe.

 

CranioSacraal voor kinderen en jong volwassenen

Er kunnen in elk ontwikkelingsstadium van kinderen veel uitdagingen zijn, neem bijvoorbeeld een scheiding, problemen op school of de afgelopen corona periode, waar veel kinderen en jongvolwassenen maanden niet naar school mochten en/ of andere sociale activiteiten doen, die in deze leeftijd juist zo belangrijk zijn voor ze.
Heel veel volwassenen, maar ook heel erg veel jongeren hebben hier een behoorlijke emotionele schade aan overgehouden...
Een craniosacraal sessie kan dus een enorm waardevolle hulpbron zijn om een kind te helpen eventuele problemen op te lossen en een betere gezondheid en welzijn te vinden. Wanneer symptomen of onevenwichtigheden worden aangepakt, verschijnen deze later in het volwassen leven niet meer als soms onverklaarbare problemen. 
De craniosacraal methode kan helpen bij bepaalde symptomen en kan ook een algemene ondersteuning zijn voor het bereiken van een optimale gezondheid van jouw kind.

 

In combinatie met mijn jarenlange ervaring met Reconnective healing therapie, kan ik je heel goed ondersteunen om deze energetische blokkades (bindweefsel of andere emotionele blokkades) te helpen oplossen.
CranioSacraal- en Reconnective healing therapie, werken beide op energetisch niveau, hierdoor zal het zelfhelendvermogen weer geactiveerd worden.
Net als bij een Reconnective healing sessie, kun je tijdens een Cranio
Sacraal sessie ook veel ontspanning en subtiele en/ of duidelijke sensaties in je lichaam ervaren.
De CranioSacraal methode en Reconnective healing sluiten heel goed op elkaar aan, en zijn ook heel goed in één sessie te combineren.

 

Inmiddels ook een 2 daagse workshop cranio sacraal voor paarden gevolgd!

Voor vragen of meer informatie kun je altijd vrijblijvend contact met me opnemen.
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact

 

                                                                                             Contra indicaties voor craniosacraal behandelingen zijn ;

Acute hersenbloeding
Toegenomen intra-craniale druk
Cerebraal aneurysma ( bloedvat verwijding)
Bloedingen 
Uitstulping van medulla oblongata (verlengde ruggenmerg komt naar buiten)
Zwangerschap ( tenzij de weeën mogen worden opgewekt)
Glaucoom (verhoogde oogdruk)
Beroerte ( eerste 8 weken en in overleg met arts)

Recente fractuur aan de schedel ( overleg altijd met een arts)
Lek van cerebrospinale vloeistof ( bijv. na ruggenprik)
Spina bifida ( open rug)
Arnold Chairi malformatie (deel hersenen komt naar buiten)
Een gebied waar kanker aanwezig is
Ehlers-Danlos Syndromen (EDS)
Epilepsie
Evenwichtsstoornis
Hartritmestoornissen/ pacemaker