Ingegroeide nagel (grote teen)

Ingegroeide nagel (grote teen)
Ingegroeide teennagels zijn een veel voorkomende aandoening waarbij de hoek of zijkant van een teennagel in het zachte vlees groeit.
Het resultaat is pijn, ontstoken huid, zwelling en soms een infectie. Ingegroeide teennagels komen het meest voor op de grote teen. Hoewel ingegroeide nagels iedereen kunnen treffen, hebben tieners, atleten, ouderen en diabetici meer kans om deze aandoening te ontwikkelen.

Oorzaken van ingegroeide teennagels kunnen zijn:

* Schoenen dragen die te krap / klein zijn
* Teennagels te kort of niet recht afknippen
* Een teennagel verwonding
* Zeer kromme teennagels hebben
* Bepaalde medische aandoeningen
* Nagel infecties

Lang niet iedereen gaat meteen met een ingegroeide nagel naar de huisarts. Wanneer iemand dan toch naar een arts gaat, bestaan de klachten meestal al enige tijd en heeft men zelf al geprobeerd wat aan de kwaal te doen.
De incidentie van een ingegroeide teennagel in een huisartspraktijk (deze cijfers zijn van 2002) ligt rond de 4 per 1000 patiënten per jaar en is het hoogst bij mensen tussen de 15 en 24 jaar (incidentie 5,9). Bij mannen komt de klacht ongeveer tweemaal zo vaak voor als bij als vrouwen. De aandoening komt vanaf het 65 e jaar ook weer vaker voor, en dan met name bij vrouwen.
Wanneer de krachten die de teennagel op zijn plaats houden, en hun groeisnelheid, uit balans raken, wordt een nagel aan de bovenkant breder en krult hij rond in het gevoelige vlees aan weerszijden van de nagel. Grote teennagels zijn vanwege hun vorm vatbaar voor ingroei.
Als de balans tussen hechting en groei uit balans raakt, verandert de nagel van vorm en kan deze ingroeien of lepelvormig worden.(onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Physical Biology).

Verschillende behandelingsmogelijkheden, afhankelijk van de ernst van ingroeiing van de nagelrand.

Niet operatief
* Wanneer de nagelrand een beetje ingroeit of dreigt in te groeien en
   irritatie veroorzaakt, kan vaak 
volstaan worden, door een pedicure, met
  eenvoudige maatregelen. De nagelrand kan wat   worden 
opgehoogd door iets
  onder de nagel te schuiven en/of de huid 
regelmatig naar beneden te masseren.

* Wanneer de mate van ingroei erger is en aanleiding geeft tot pijn, een ontsteking
   veroorzaakt met of zonder verdikking van de huid en wild vlees   (hypergranulatie), dan is een versmalling van de nagelrand vaak aangewezen. 
   Zo’n versmalling kan geschieden door de nagelrand weg te knippen. Later groeit de nagel dan weer terug. Als de ontsteking tot rust is gekomen, kan     geprobeerd worden met bovengenoemde eenvoudige maatregelen een hernieuwde ingroei te voorkomen.

Operatieve ingreep
* De nagel kan blijvend versmald worden door niet alleen de nagelrand weg te knippen, maar ook de wortel van de nagel te versmallen. Dat stukje
  wortel van de nagel kan weg worden gesneden of gekrabd, of door middel van een etsende vloeistof (fenol) worden vernietigd.

* Soms kan, afhankelijk van de bevindingen van de arts, het nodig zijn de hele of halve nagel te verwijderen (zgn. wigexcisie).

Grote teen (spiritueel gezien)
Deze teen is bekend onder diverse namen het is de eerste teen, de grote teen, de ether- teen en de bestemmings- teen.
Het element ether verwijst naar de uitgestrektheid van de mogelijkheden van het leven. Als je aan ether denkt, of in de ether zijn, kan een beeld van grenzeloosheid in je opkomen. Ether uitgedrukt in de grote teen doordringt en verbindt zich met alles wat is. Het gaat door de vier klassieke elementen naar de bron. Het brengt je tot een weten dat voorbij tijd en ruimte, logica en begrip gaat.
Ether is de essentie van het zijn. Dat is waar de ether- teen voor staat.
Hoe rechter de teen, hoe groter de kans dat je ‘op jouw pad’ bent; hoe krommer of gebogen de grote teen, hoe groter de kans dat je genoegen hebt genomen met minder of dat je van jouw pad bent afgedwaald. Wanneer de grote teen van zijn rechte pad afwijkt, geeft dit aan dat de iemand is beïnvloed, weg van zijn of haar ware hart doel. Er is een kans dat iemand gedwongen is/ was om zijn of haar hoop en dromen op te geven!

Een zelfverzekerd en succesvol mens zal een zeer rechte, goed geaarde grote teen hebben.
Hoe optimistischer iemand is, hoe groter de kans dat het uiteinde van de grote teen of de nagel van die teen naar de 'hemel' zal wijzen. Soms heeft een echte ‘dromer’ een teen die niet in contact komt met de grond. Aan de andere kant zal de teen van een pessimist waarschijnlijk naar beneden wijzen naar de grond. Dit type teen staat bekend als een 'druppelvorm', wat aangeeft dat iemand verborgen energie of capaciteiten heeft en zichzelf zeker de vraag mag stellen: 'Wat is mijn grote onvervulde droom?'
En, misschien net zo belangrijk: 'Ben ik nu bereid om naar voren te stappen om de droom op te eisen die ik heb laten vallen?'
Onze grote teen verbindt geest en eenheid; definieert ego en eigengerechtigheid.

Vragen die je mag overwegen zijn:
* Hebt je genoegen genomen met minder?
* Heeft je familie, kerk of werk je onder druk gezet om iets anders te doen dan wat je oprechte gevoel is?
* Heb je je macht opgegeven om iemand anders een plezier te doen

De ruimte tussen de tenen vertegenwoordigt grote intuïtieve vermogens, maar ook intellectuele gedachten die zich buiten de fysieke beperkingen uitbreiden naar de etherische en spirituele rijken. De extra ruimte duidt ook op onbevangenheid, een actieve zoektocht naar universele waarheid en veel ruimte voor nieuwe gedachten en inspiratie.

Een ingegroeide teennagel: Zorgen en schuldgevoelens over jouw recht om vooruit te komen(Louise Hay).
Nagels zijn een indicator van de lever, dus er kunnen woede- en wrokproblemen zijn die naar binnen gericht zijn, of onaangeroerd blijven.

 

Traditionele Chinese Geneeskunde
In TC
G geeft elk inwendig orgaan inzicht in de gezondheidstoestand of
ziekte door middel van manifestaties aan de oppervlakte van het lichaam.
Onze nagels geven bijvoorbeeld een klein kijkje in de gezondheid van een heel vitaal orgaan, de lever.

blog over ingegroeide gteen nagel door reconnective healing bilthoven

Volgens The Foundations of Chinese Medicine zullen de nagels vochtig en gezond zijn als er overvloedig leverbloed is; als er een tekort aan leverbloed is, krijgen de nagels geen voeding en worden ze stijf, droog, broos en barsten ze.
Als er een stase van leverbloed is, zijn de nagels donker of paars. Als er overvloedig leverbloed is, zijn de nagels rood, glanzend en gezond. Wanneer er onvoldoende leverbloed is, zijn de nagels bleek en broos.

De lever in de Chinese geneeskunde
Volgens de TCM- theorie slaat de lever het bloed van het lichaam op en helpt het de hoeveelheid bloed in het lichaam te reguleren op basis van iemands fysieke activiteitsniveau. Zonder deze belangrijke functie zou er tijdens het sporten minder bloed stromen om spieren en pezen te voeden. In rust draagt dit bloed bij aan energie in rust en het vermogen om alert en helder te zijn.
Als iemand om welke reden dan ook een tekort aan bloed krijgt, hetzij door bloedverlies of een slechte bloedproductie, dan is de lever niet in staat de bloedstroom goed te reguleren. Deze disharmonie kan uiteindelijk leiden tot ziekte. Vroege indicaties van deze disharmonie zijn te zien in de manifestatie van de lever op de nagels.

Interessant genoeg is het niet alleen de Chinese geneeskunde die deze verbindingen tussen de lever en de nagels heeft opgemerkt.
Nagelafwijkingen zijn vaak in verband gebracht met leverziekte, in het bijzonder met
levercirrose, hepatitis C- en hepatitis B-infecties.
In het bijzonder zijn broze nagels waargenomen bij mensen met
hepatitis C. Deze mensen hadden ondervoeding, bloedarmoede door ijzertekort en verminderde leverfunctietesten die allemaal leidden tot broze nagels.

 

Onze nagels zijn een verlengstuk van de pezen. Als het leverbloed sterk is, zijn de nagels gezond. Problemen met nagels zoals ingegroeide teennagels, schilferende en broze nagels en ribbels kunnen het gevolg zijn van een tekort aan leverbloed. 
De voeten nemen een zeer belangrijke plaats in in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), omdat ze de gezondheid van andere delen van het lichaam weerspiegelen en beïnvloeden. Als je een geïnfecteerde ingegroeide teennagel hebt, is het heel essentieel om deze blokkade op te lossen om de bloedstroom en Chi (vitale levensenergie)

 

Hoe worden nagels geassocieerd met de interne organen en meridianen?

Nagels van de voeten
* Nagels van grote tenen: milt- en leverkanaal en organen
* Nagels van 2e en 3e teen: Maagkanaal en organen
* Nagels van de 4e teen: galblaaskanaal en organen

* Nagels van kleine teen: Urineblaas kanaal en organen

 

Natuurlijke manier van wondbehandeling

De Traditionele Chinese Geneeskunde gebruikt, naast kruiden en acupunctuur, al lange tijd honingbij producten zoals honing, propolis en koninginnengelei voor zowel gezondheids- als therapeutische doeleinden. In de TCM wordt honing geclassificeerd als een tonicum met een neutraal profiel dat noch warm noch koel/koud is, met het vermogen om gifstoffen van de huid te verspreiden en te verwijderen. De werkzaamheid van honingproducten die plaatselijk worden toegepast voor wondgenezing is goed gedocumenteerd.

 
Infusie van tijm
Tijm is een geneeskrachtige plant met verschillende voordelen. Een daarvan is het helpen ontstekingen en infecties te bestrijden en pijn te verzachten. Daarom is het een perfecte remedie tegen je ingegroeide nagels.

Kompres met uien
De ui is een uitstekende ontstekingsremmer, die gebruikt wordt om verscheidene aandoeningen te behandelen. Het kan ook gebruikt worden in dit geval en kan erg simpel aangebracht worden. Kook één ui en doe die in een blender na het koken.
Leg de ui op een steriel kompres als hij nog warm is. Breng het kompres aan op de aangetaste teen. Je kan het ook bedekken met verband of chirurgische tape, zodat het kompres er in ieder geval twee uur op blijft zitten.

 

10 ontstekingsremmende kruiden
De tips in onderstaande link, en hierboven, zijn geen vervanging voor een arts of gediplomeerd/ medisch pedicure. Bij ernstige klachten dus altijd eerst contact opnemen met je eigen arts.
https://www.zininmeer.be/welzijn/gezin-gezondheid/de-top-10-van-natuurlijke-ontstekingsremmers

Voedingsmiddelen om de gezondheid van de lever te genezen en te verbeteren
*
Warm water met citroen
* Donkergroene bladgroenten
* Bieten en snijbiet, bessen,
* Bittergroen (zoals paardenbloem blad, brandnetel blad)

Voedingsmiddelen om te vermijden

* Alcohol
* Suiker en geraffineerde koolhydraten
* Oliën die meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten, waaronder koolzaadolie, sojaolie, zonnebloemolie, saffloerolie, maïsolie,  
pindaolie en
   plantaardige olie

* Gefrituurde voeding

 

Vergeet niet om goed voor je lever te zorgen bij het maken van voedsel- en levensstijlkeuzes, het doet zoveel meer voor jou en je gezondheid dan we vaak denken. Ga terug naar de basisprincipes van gezond eten: eet meer voedzaam voedsel en minder bewerkt voedsel. Verse producten bevatten veel voedingsstoffen om een optimale functie van de organen van uw lichaam te ondersteunen.

Een ingegroeide nagel is een veelvoorkomende aandoening die kan uitgroeien tot een pijnlijke infectie als deze niet wordt behandeld. Gelukkig kun je de genezing zowel extern als intern versnellen met een combinatie van huismiddeltjes en TCM- remedies, energetische therapie en ook met Chi Nei Tsang orgaan en buik massage.

Voor een Chi Nei Tsang massage, kun je nu ook bij Reconnective Healing Bilthoven terecht.

Chi Nei Tsang (uitspraak Chi Néé Tsang)
  is een zeer oude vorm van zachte maar ook diepe buikmassage met de oorsprong in China, ooit ontwikkeld door Taoïstische monniken, als zelfhelende methode. Deze massage vorm is vooral gericht is op en rond het navelgebied.

Zowel fysieke als emotionele spanning zullen zich vaak ongemerkt in ons lichaam opbouwen. Deze massage is erop gericht om energetische blokkades op te heffen.
Wil je hier meer over lezen, klik dan op onderstaande link. Voor vragen kun je altijd vrijblijvend contact met me opnemen
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/chi-nei-tsang-orgaan-massage

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact

 

Reconnective healing Bilthoven
Rating: 0 sterren
0 stemmen