Artrose

Artrose
Wat is het verschil tussen artrose en artritis?
Artrose en artritis zijn allebei aandoeningen die gerelateerd zijn aan de gewrichten. Artrose wijst op slijtage van het gewrichtskraakbeen dat het bot bedekt, artritis is een ontsteking van het gewricht of het gewrichtskapsel.  Artrose is een van de meest voorkomende vormen waarbij kraakbeen en weefsel verslechteren en verharden, waarbij soms pijnlijke botsporen ontstaan (dit is een botgroei bovenop het normale bot). Het tast de gewichtdragende gewrichten aan, waaronder de heupen, knieën, voeten, vingers en ruggengraat.

 

Hoe weet je of je reuma of artrose hebt?

Je kunt beginnende reuma herkennen aan de volgende symptomen: Pijn aan een gewricht: als het gewricht niet dik is, en er vooral bij het bewegen en belasten van uw gewrichten pijn is, kan er sprake zijn van artrose. Als de gewrichten duidelijk dik zijn, hebben mensen vaak pijn als ze stil hebben gezeten. Dit zal wat verbeteren na bewegen.

Het kan zijn dat je te horen krijgt dat artrose geen reuma is.
Dit klopt niet: artrose is een reumatische aandoening, alleen is het geen ontstekingsreuma. Ontstekingsreuma is een groep aandoeningen, waarvan reumatoïde artritis de meest voorkomende vorm is.

Welke 3 symptomen zijn kenmerkend voor artrose?

Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan. Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim. Bewegen helpt tegen de pijn.

Hoe kun je testen dat je artrose hebt?

De beste manier om de diagnose van artrose te stellen is een klassieke radiografie, zonder bijzondere voorbereiding. Op die radiografie zijn eventuele afwijkingen duidelijk zichtbaar evenals botafwijkingen. Een bloedonderzoek is meestal niet nuttig. Er bestaat geen merker in het bloed voor artrose.

Welke voedingsmiddelen zijn af te raden bij artrose?

Het lichaam verzuurt als het zuur-base evenwicht niet in balans is. In de praktijk blijkt dat in de Westerse wereld het voedingspatroon bestaat uit ongeveer 30 a 40% basisch vormende en 60 a 70% zuur vormende voedingsmiddelen. Terwijl de richtlijn ligt op 70% basisch en 30% zuur vormend voedsel.
Het belangrijk is voedsel met een hoog zuurgehalte te vermijden.  Zoals;
vlees, vis, kaas, zuivel, suiker, zout, kant-en-klaar producten, koffie, zwarte thee, voeding met veel vet, alcohol, granen en snacks. 
Natuurlijk kunt u niet alleen maar basische voeding nuttigen, maar het zoeken van een goede balans hierin is erg belangrijk. 
Op internet zijn goede overzichtslijsten te vinden met basische en zuur vormende voedingsmiddelen. 
In onderstaande link vind je nog meer informatie op het gebied van voeding.
https://artrose-behandeling.nl/Artrose-en-voeding?gclid=CjwKCAjwyqWkBhBMEiwAp2yUFv7pvwNi9QmnuhaO4aanX6oK8GWHwaX0wuQEKrKXb-3apC0CeP4n9BoCaeMQAvD_BwE

 

De emotionele betekenis van degeneratieve artrose.

Degeneratieve artrose betekent in feite dat je gewrichten, gedurende een te lange periode, te veel onder druk hebben gestaan. Meestal betekent dit dat een deel van het kraakbeen, of een andere beschermende barrière, is weggesleten, waardoor de botten tegen elkaar wrijven. Dit is dus wat er zo’n pijn doet.
Rekening houdend met de dieperliggende/ emotionele betekenis van artrose, is dit wel de manier waarop je lichaam zegt stop of vertraag a.u.b.!

Enkele vragen die jij jezelf kunt stellen als je een vorm van degeneratieve artrose hebt:

* Hoe is mijn relatie met mijn lichaam in het algemeen?

* Luister ik naar mijn lichaam als het zegt dat het iets wel of niet wil?

* Gebeurt er iets in mijn leven te veel, te moeilijk, te vaak?

Bij degeneratieve vormen van artrose gaat het vaak om beweeglijkheid in één bepaald lichaamsdeel.
De artrose veroorzaakt zwelling en stijfheid waardoor de gewrichten minder makkelijk kunnen bewegen. De beweging van de gewrichten kan verband houden met het uiten van gevoelens.
Overweeg waar dit gebeurt in je lichaam en overweeg de volgende vragen:

* Wat stelt deze stijfheid mij in staat om te doen? Of niet doen?

* Wat voor soort dingen doe ik gewoonlijk met de beweging van dit deel van mijn lichaam?
* Hoe voel ik me over dat / die acties?

* Is er een deel van mij dat wil vertragen of stoppen met iets te doen dat ik heb gedaan?

* Is er iets dat ik voel dat ik niet volledig kan of wil uiten?

Door deze gevoelens meer ruimte te geven, kan het helpen om deze energetische boodschap, vanuit het lichaam naar het bewustzijn te brengen. Er is misschien iets dat je kunt doen om de druk op deze delen van jouw lichaam te verminderen, wat weer kan helpen de pijnsignalen, als gevolg van artrose, te kalmeren.
Over het algemeen hebben mensen met artrose de neiging hun gevoelens naar
buiten te projecteren, terwijl mensen met reumatoïde artritis meer zelfkritisch of zelfdestructief zijn.

 

De emotionele of onderliggende oorzaak van artrose

* Je gevangen voelen, wrokkig en boos.

* Je hebt nooit het gevoel gehad dat jij je op je eigen doelen kon concentreren.

* Bij het uiten van je gevoelens moest je je mogelijk vaak schuldig voelen of je schamen voor het uiten van deze gevoelens.

* Door dingen voor anderen te doen, vergeet je vaak in jouw eigen behoeften te voorzien. Dit heeft geresulteerd in het gevoel
   gecontroleerd en gevangen te zijn door de behoeften van anderen.

* Je reactie is rigide en inflexibel geworden in je relaties.

* Je straft jezelf omdat je vrouwelijke aspect gewond is geraakt. Compassie en koestering worden ingetrokken. Dit kan zijn vervangen
   door gevoelens van bitterheid en oordeel, met de behoefte om anderen te beheersen.

* Er kan enige ingehouden haat voor de moeder of vader zijn. Oude woede blokkeert dus blijkbaar je flexibiliteit.

* Niet in staat zijn om compromissen te sluiten creëert fysieke inflexibiliteit.

 

Artrose en emoties.

We denken vaak dat artritis/ artrose alleen oudere mensen treft. Dat is echter niet waar. Het kan op elke leeftijd voorkomen, ook bij kinderen en jonge volwassenen. Het is geen leuk nieuws om erachter te komen dat je een chronische gezondheidstoestand hebt en het is niet verwonderlijk dat mensen negatieve gedachten en emoties kunnen krijgen, zoals een gevoel van verlies of angst.
Deze gedachten en emoties kunnen samen met verminderde deelname aan leuke activiteiten leiden tot de een vicieuze cirkel van stress, angst en depressie
(zie afbeelding hiernaast). L
eren leven met artrose gaat gepaard met  echt goed zorgen voor zowel je fysieke gezondheid als je mentale gezondheid.

Behandeling met behulp van westerse geneeskunde

De gevolgen van slijtage zijn helaas niet terug te draaien. Behandeling van artrose vindt in eerste instantie plaats bij de huisarts.
In een eerste fase manifesteert de aandoening zich als een ontstekingsreactie met pijn en warmteontwikkeling in de gewrichten. Hiertegen krijgt  je dan meestal ontstekingsremmers en eventueel pijnstillers toegediend. Bij ernstige artrose verwijst de huisarts door naar een orthopeed. Is een operatie nodig, dan wordt een orthopedische chirurg ingeschakeld.

 

Traditionele Chinese Geneeskunde

Vochtige koude
De Traditionele Chinese Geneeskunde kijkt op een andere manier naar een aandoening als artrose: er is namelijk sprake van een disbalans in het lichaam.
De TCG kent, zoals jullie in diverse voorgaande blogs hebben kunnen lezen, hele andere terminologieën en hebben ook een totaal andere kijk op ziektes, dan de westerse geneeskunde. Denk bijvoorbeeld aan Yin en Yang en Chi (levensenergie).
Hierdoor wordt artrose op een compleet andere manier benaderd.
Zo wordt in de westerse geneeskunde de term artrose gezien als een op zichzelf staand ziektebeeld. In de TCG valt artrose onder aandoening van het
‘vochtige koude’, wat kan worden begrepen als we kijken naar de opvattingen van yin en yang en de vijf elementen.
In preciezere terminologie noemt de TCG artrose ook wel een bisyndroom door koude en vocht, wat vaak optreedt bij Nier-yin deficiëntie.

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) onderscheidt men twee soorten energie:
Energie die we uit voeding of lucht opnemen en aangeboren energie.
Die aangeboren energie heet Yuan Chi en ze wordt opgeslagen in de nier- meridiaan. Yuan Chi kunnen we niet aanvullen gedurende ons leven. Door het ouder worden, vermindert deze energie. Het verbruik, of soms misbruik, van Yuan Chi ligt bij de ene mens iets, of veel, hoger dan bij de ander.
De energie van de nier- meridiaan is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de botten en gewrichten. Omdat de Yuan Chi afneemt bij het ouder worden, is het dus niet zo gek dat dan ook de kwaliteit van botten en gewrichten verslechtert.
Als iemand met verminderde nier energie (Yuan Chi), zich niet goed kleed bij kou en vochtigheid, dringen deze klimaatfactoren door in de meridianen en het bot. Dit zorgt voor een blokkade in de energiecirculatie. Blijft deze toestand lange tijd bestaan, dan kunnen er veranderingen optreden in het gebeente of in de gewrichten.
Dit is wat de westerse geneeskunde artrose noemt. In de TCM noemt men het een ‘aandoening van vochtige koude’.

 

Yin Yang
Natuurlijke krachten kunnen beschreven worden aan de hand van Yin en Yang. Dit zijn twee tegengestelde krachten, waarbij Yin staat voor koude en Yang voor warmte. Bij een reumatische aandoening speelt koude (Yin) een grote rol. Zowel van buitenaf als intern is er dan een tekort aan Yang-energie (warmte).

 

Element water

In de TCG worden naast Yin en Yang ook de vijf elementen gebruikt om krachten te beschrijven.
Ieder element
(vuur, aarde, metaal, water, hout) bestuurt bepaalde organen en lichaamsfuncties. Bij artrose is het waterelement het meest betrokken. Dit element is het meest Yin en hoort bij de nier-energie.

Kou

Botten en gewrichten zijn gevoelig voor vocht, wind en kou.
Mensen met reumatische aandoeningen, zoals artrose, ervaren daarom in de herfst en winter meer pijn. Volgens de TCG is het belangrijk dat iemand met een verminderde nier energie zich goed aankleedt bij koude en vochtigheid. Als dit niet gebeurt, dringt de kou en vocht door tot in de meridianen en het bot. Hierdoor ontstaat er een stagnatie van de energiecirculatie in het lichaam.
Als deze stagnatie voor een lange tijd aanhoudt, kunnen het gebeente en de gewrichten veranderen.

 

Acupunctuur en kruiden

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Chinese aanpak zinvol is bij de behandeling van pijn en ontstekingen bij artrose.
Het blijkt zelfs vaak beter te helpen dan  westerse medicatie. Een groot voordeel van
deze behandeling is dat er geen nare bijwerkingen zijn. Bovendien komen bij een acupunctuurbehandeling ontstekingsremmende stoffen vrij in het lichaam. Ook behandeling met Chinese kruiden kan verwarmen, de doorstroming in het lichaam verbeteren en de balans herstellen, zodat klachten verminderen.

Artrose kun je in elk stadium met acupunctuur en Chinese kruidentherapie behandelen. Hoe verder de artrose gevorderd is, hoe moeilijker te behandelen, maar langdurige toediening van kruiden kan in combinatie met acupunctuur alsnog verbetering brengen.

De onderliggende emoties, waardoor klachten zijn ontstaan, kunnen heel goed met Reconnective healing (energie therapie) terug  in balans gebracht worden, ook dit zal bijdragen aan  herstel . Deze sessies zijn een hele  zachte en  vooral pijnloze aanvulling op de TCG,  of elke andere behandeling.
Deze zullen elkaar nooit in de weg zitten. Het zal een andere vorm van behandeling eigenlijk alleen maar kunnen versterken.

 

 

Bindweefsel cupping massage

Inmiddels kun je ook voor bindweefsel cupping massages bij Reconnective healing Bilthoven terecht. Cupping massages, worden veel toegepast om pijn in de spieren te verzachten en knopen te verminderen.
Het maakt ook de fascia (bindweefsel) verklevingen los,
 het voert afvalstoffen en vocht af, zodat er weer zuurstofrijk bloed naar stagnerende spieren en de huid kan stromen.
Iemand schreef  in een artikel : ”Als je al onze botten zou verwijderen, blijven we door al het bindweefsel, nog steeds overeind staan".  Dat was nieuw voor mij!
Fascia is een soepel web (vergelijk het een beetje met een spinnenweb) wat zich in ons gehele lichaam bevind. 
De fascia vormt een netwerk dat alle spieren, gewrichten, botten en organen omhult. Het vormt een eenheid en zorgt ervoor dat alles met elkaar verbonden is.
Tevens geeft de fascia mechanische steun, bescherming tegen druk, maar zorgt o.a. ook ervoor dat structuren soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen bewegen.

Afvalstoffen hopen zich vaak op en zetten zich vast en dit kan leiden tot pijnlijke spieren.  Cupping mobiliseert het vervoer van de afvalstoffen. Langdurige emoties kunnen trouwens  ook voor verklevingen zorgen!
Cupping massage kan ook worden ingezet bij het behandelen van cellulite. Door het bindweefsel te prikkelen worden fibroblasten gestimuleerd tot de aanmaak van collageen en elastine, wat bijdraagt aan de stevigheid van de huid.
Voor meer informatie over bindweefsel cupping massage klik dan op onderstaande link
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/cupping-massage-therapie

Rating: 0 sterren
0 stemmen