Haaruitval

Haaruitval
Haar is een heel centraal facet van ons uiterlijk, iets waar zowel mannen als vrouwen trots op zijn.
Haar is niet alleen een belangrijke representatie van het zelf, het symboliseert persoonlijke stijl en vrijheid van meningsuiting, maar het kan ook redelijk wat  inzicht geven over de algehele gezondheid.

Culturele en religieuze betekenis van ons haar

Een wijdverbreide theorie is dat ons haar als een antenne fungeert, details van de omringende wereld verzamelt en energie naar de frontale kwabben kanaliseert.
Bijna vergelijkbaar met een zesde zintuig, velen geloven dat het kan helpen detecteren wanneer anderen liegen, of dat je zelfs dingen kunt voorspellen voordat ze gebeuren. Dit geeft dus een geheel nieuwe betekenis aan het fenomeen als  je nek haren overeind gaan staan!
Inheemse culturen, die zich onderscheiden door hun lange lokken, geloven dat haar een verlengstuk is van onze gedachten, gevoelens en huidige levenssituatie, wat alles aangeeft, van leeftijd tot relatiestatus tot geluk. Wanneer ze kracht of intuïtie willen verbeteren, is hun eerste punt van aandacht hun kapsel maar  ook algehele  gezondheid.

De symbolische aard van haar is een veelvoorkomend religieus thema.
* In het bijbelse verhaal van Sampson en Delilah, is het Sampsons haar dat hem kracht geeft.
* De Payots ( zijkrullen) van joodse mannen vertegenwoordigen een scheiding tussen de voorste hersenen die het intellect beheersen en
  de achterste die fysieke verlangens beheersen.
* De Yogische traditie merkt op dat de vitaliteit en rust toenemen door het behoud van het haar.

Haaruitval (alopecia) zal in sommige gevallen alleen de hoofdhuid aantasten, maar het kan ook hele lichaam aantasten.
Het kan tijdelijk of permanent zijn. Het kan het gevolg zijn van erfelijkheid, hormonale veranderingen, medische aandoeningen of een normaal onderdeel van veroudering. Iedereen kan haar op zijn hoofd verliezen, maar kaalheid komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Erfelijke haaruitval (alopecia Androgenetica)   

Deze aandoening staat bekend als alopecia Androgenetica en is waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van haaruitval. Alopecia Areata wordt ook wel pleksgewijze kaalheid genoemd. Naar schatting lijdt 1 op de 1000 tot 2000 mensen in de bevolking aan deze aandoening. Het komt het meest voor bij mannen, maar het komt echter ook voor bij vrouwen..

Volgens statistieken worden voor elke 5 mannen met deze aandoening ook 3 vrouwen getroffen.
Bij vrouwen wordt de bovenkant van het hoofd in het midden het meest aangetast, terwijl bij mannen haarverlies gewoonlijk begint bij de kruin en slapen en verloopt in een M-vormig patroon.
Alopecia Areata kan iedereen treffen, ongeacht geslacht en leeftijd; de meeste gevallen treden echter op vóór de leeftijd van 30 jaar.
Onderzoeken in de VS en Europa wijst uit dat zo'n 1,7% van alle mensen, vóór hun vijftigste, 1 van de vormen van deze autoimmuunstoornis aan den lijve hebben ervaren, al was dat mogelijk de minst in het oog springende vorm. In Nederland zou het dan mogelijk gaan om 280.000 mensen (1,7% van 16,7 miljoen).
De pleksgewijze kaalheid is er in verschillende gradaties, soms gaat het om slechts een klein kaal plekje in de baardstreek bij een man, het kan echter ook vele grote kalen plekken op het hoofd veroorzaken.

De volgende keer dat je naar de kapper gaat...

Hoewel regelmatig knippen de gezondheid van het haar bevordert, dit door gespleten punten te verwijderen en hierdoor het haar weer een gezonder uiterlijk te geven, is er blijkbaar een intrinsiek verband met ons spirituele welzijn, wanneer de lokken gekortwiekt worden.
Historisch gezien werd het knippen van haar gebruikt als straf voor degenen die tot slaaf waren gemaakt of overwonnen, waardoor ze hun identiteit ontnamen en inferieure macht aanduiden; voor indianen betekende het rouw.
Yogi Bhajan, verantwoordelijk voor de introductie van Kundalini Yoga in de VS, benadrukte ook de nadelen van het niet laten groeien van je haar tot zijn volledige lengte. Hij suggereerde dat dit zou kunnen leiden tot een gebrek aan voeding (met name vitamine D, calcium en fosfor), wat op zijn beurt het geheugen, het uithoudingsvermogen en het geduld zou beperken.
Het is in die optiek dan logisch dat degenen die lang, of langer haar hebben, meer energie kunnen besparen omdat ze er niet voor hoeven te zorgen dat het lichaam het haar opnieuw laat groeien tot zijn natuurlijke lengte.
In tegenstelling, je hoofd scheren is een religieuze praktijk onder boeddhistische monniken en nonnen en in het Vaishnavisme (een tak van het hindoeïsme). Hun ideologie is dat dit de huidige energieën laat stromen en de twee chakra's activeert die buiten het fysieke lichaam bestaan, waardoor een groter gevoel van balans met je omgeving ontstaat. 

Plotseling meer haar verlies dan normaal

Meestal wordt dit veroorzaakt door fysieke of emotionele ervaringen die ervoor kunnen zorgen dat het haar zal uitvallen.
Bij het kammen of wassen van het haar, of zelfs na voorzichtig trekken, kunnen handen vol haar loskomen. Dit type haaruitval veroorzaakt meestal algeheel dunner wordend haar, maar is tijdelijk en zal zich weer langzaam herstellen als er weer rust is gekomen in het leven.
Enkele van de milde tot ernstige symptomen van geassocieerde psychologische problemen met haaruitval zijn:
angst, woede, depressie, verlegenheid, verminderd zelfvertrouwen, verminderde werk- en seksuele prestaties, sociale terugtrekking en ook zelfmoordneigingen.
Deze zijn vergelijkbaar met die welke gewoonlijk worden gezien bij chronische en ernstige levensbedreigende ziekten.

Haaruitval over het hele lichaam
Zijn er plekken die schilferig zijn en die zich over de hoofdhuid verspreiden, dan kan dit een teken van ringworm zijn.
Het kan ook gepaard gaan met gebroken haar, roodheid, zwelling.
Sommige aandoeningen en medische behandelingen, zoals chemotherapie voor kanker, kunnen leiden tot haaruitval over het hele lichaam. Het haar groeit gelukkig meestal wel weer terug.
“Door chemotherapie kan je haar uitvallen. Of dat gebeurt, hangt af van de soort chemotherapie die je krijgt en de hoeveelheid chemotherapie. Meestal begint het haar binnen enkele weken tot maanden na afloop van de chemotherapie weer te groeien. Soms begint het haar zelfs weer te groeien tijdens de chemotherapie. Het nieuwe hoofdhaar kan wel anders zijn. De kleur of structuur kan veranderen, ook dit is meestal tijdelijk”. ( website https://www.kanker.nl)

Hoeveel haarverlies is normaal?
De gemiddelde persoon verliest 50 tot 100 haren per dag, maar het hangt echt af van de lengte en dikte van het haar. Mensen met korter of dunner haar lijken minder uit te vallen. Op dagen dat mensen met lang of dik haar, het haar wassen, kunnen ze tussen de 150 en 200 haren verliezen.

Androgenetische alopecia (AGA) komt vrij veel voor in de samenleving. Meer dan de sociologische betekenis van haaruitval, is het een heel belangrijk onderdeel geworden van de eigen identiteit of het "lichaamsbeeld".  Het psychologische concept van ons lichaamsbeeld verwijst naar iemands gedachten, gevoelens, percepties en gedragsveranderingen die verband houden met iemands fysieke uiterlijk.
Soms kan het leiden tot psychische stoornissen en het daarbij behorende leed.
Dunner wordend haar en haaruitval , vooral bij vrouwen, hebben dus duidelijk een zeer belangrijke negatieve invloed op de psyche van iemand. De gemeenschappelijke emotionele aspecten die ermee samenhangen zijn zelfbewustzijn, verlegenheid, frustratie en heel soms zelfs jaloezie.

Hoofdhuidinfecties

Infecties, zoals - ringworm (een schimmelinfectie van de huid), kunnen het haar en de huid van de hoofdhuid binnendringen, wat uiteindelijk leidt tot haaruitval en schilferige plekken. Zodra deze infecties zijn behandeld, groeit het haar meestal terug.
Vroege opsporing is de beste vorm van preventie.

Vitamine B te kort en menopause
Een tekort aan de vitamine B kan resulteren in haarverlies, maar kan ook broze nagels en rode schilferige uitslag in het gezicht achter laten.  Het kan ook met de lever, milt of nieren te maken hebben, daar kom ik later in dit blog op terug. Een iets te laag ijzer tekort, en voor vrouwen kan de menopause daar invloed op hebben.

Als je wil weten of je een ijzer te kort hebt, staan hier onder een aantal symptomen . Een bloedtest is wel de beste manier om dit te bepalen.

* Vermoeidheid
* Hartkloppingen
* Duizeligheid
* Kortademigheid
* Bleek zien
* Zweten
* Hoofdpijn
* Rusteloze benen

Spirituele betekenis van haarverlies

Haarverlies treedt in heel veel gevallen op als gevolg van spanning, angst en wantrouwen in het levensproces, evenals de behoefte om elk aspect van het leven te beheersen. Bovendien kan haarverlies samenvallen met plotselinge veranderingen in het zelfbeeld of traumatische ervaringen die iemands eerdere zelfverklaring op de proef stellen. Op fysiek niveau kan een oorzaak een teveel aan testosteron zijn.
Het is medisch bewezen als een bijdragende factor voor haarverlies.
Bovendien ervaren vrouwen met te hoge testosteronniveaus meestal symptomen zoals;
onregelmatige menstruatie, acne, vruchtbaarheidsproblemen,
polycysteus ovariumsyndroom (Bij polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is er geen eisprong of minder vaak. )) en/of zelfs seksuele disfunctie.
De metafysische manier om dit in evenwicht te brengen/ houden, houdt verband met het meer focussen op gevoelens en het omarmen van een meer vrouwelijke manier van door het leven gaan.

Ons haar symboliseert vrijheid en macht, daarom knippen, of moeten,  soldaten hun haar meestal kort dragen. Dit is een teken dat hun vrijheid en macht is ontnomen en dat ze onder een ander, dus hoger, gezag staan.  Ook bij de nonnen en monniken, wanneer het haar wordt geknipt is dit een teken dat ze afstand hebben gedaan van hun individualiteit....

Het haar, het haarsysteem in het algemeen, heeft bij alle diersoorten en bij de mens, vooral een beschermende functie.

* Het feit van haar verliezen is een indicatie dat de persoon zijn bescherming kwijtraakt.

* Het symboliseert ook de vitaliteit, fysieke kracht en mannelijkheid bij mannen.

Evenzo is het een element van verleiding en aantrekkelijkheid bij vrouwen. Er is ook een nauwe relatie tussen angsten en haar.
Over het algemeen staat haar voor het beeld dat je van jezelf hebt, het zelfvertrouwen dat je hebt en je capaciteiten.
Elk probleem met je haar staat voor "Ik kan (om welke reden dan ook) mezelf niet zijn”!
Als iemand haaruitval heeft, in de mate dat het kaalheid veroorzaakt, kan dit een teken zijn van een conflict over de scheiding met familie, maar soms ook een intellectuele degradatiesituatie.
Het kan ook een scheidingsconflict zijn, dat verband houdt met problemen met het 1e of  basis chakra. "Ik ben mijn roots kwijt "

Bijvoorbeeld:

* Iets of iemand verliezen.

* Je baan verliezen,

* Een partner verliezen,

* Je kind (eren) verliezen, etc.

De oorzaak van haaruitval is in de huidige tijd meestal niet meer zo makkelijk te vinden. Om dit te achterhalen, moet je teruggaan in het geheugen, mogelijk tot ongeveer drie maanden....

 

Ons haar weerspiegelt de gezondheid van de lever, nieren en milt

Klinisch, vanuit het perspectief van de westerse geneeskunde, omvatten gebruikelijke behandelingen medicatie en chirurgische opties, zoals haartransplantatie of chirurgische restauratie.
De benadering via Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) , voor haaruitval is heel anders.

TCG-beoefenaars geloven dat de belangrijkste oorzaak van haaruitval bloedtekort is. “Haar zal goed groeien als er voldoende bloed in het lichaam is, en het bloed in het lichaam wordt geregeld door de milt en de lever. Een goed functionerende milt en lever zorgen voor een gezonde haargroei en glans. 
Ook spelen onze nieren een rol in dit proces. De nieren beheersen namelijk de essentie van het lichaam en deze nier- essentie is nodig om iemands haar zwart/ donker te houden. Een verzwakte nier Chi en een gebrek aan essentie kunnen ervoor zorgen dat het haar grijs wordt, of eerder, en sneller dan gewoonlijk!
Omgekeerd weerspiegelt gezond haar gezonde Chi in de lever, milt en nieren. Dat betekent dat een Traditionele Chinese Gezondheid beoefenaar alleen al, door naar iemands haar te kijken, een idee kan krijgen van iemands algehele gezondheid. Droog en broos haar kan bijvoorbeeld duiden op een ‘Yin’-tekort of ‘hitte’ in het bloed. Terwijl haargroei op abnormale plaatsen, zoals de kin, erop kan wijzen dat het bloed niet goed stroomt...

Terwijl haartype en haar volume worden bepaald door onze genen, wordt de algehele haarconditie bepaald door onze levensstijl.
Veel factoren, zowel externe als interne, kunnen de conditie van ons bloed beïnvloeden, en bijgevolg ook de conditie van ons haar. Deze omvatten stress, angst, een ongezond dieet, gebrek aan slaap en sommige medicijnen.
De specifieke voorgeschreven behandeling hangt af van de oorzaken en manifestatie van het haarverlies, de leeftijd van de persoon, evenals de observatie door de TCG -beoefenaar van non-verbale aanwijzingen van de algehele gezondheid, inclusief de huidskleur, tong, pols en stem van de persoon in kwestie.
Wanneer extreme haaruitval echt psychisch te zwaar is voor iemand, kunnen kruidenmedicatie en acupunctuur de bloedcirculatie naar het hoofd helpen stimuleren.

Plotselinge haaruitval 1: bloedwarmte genererend windpatroon.

Komt vaker voor bij adolescenten. Omdat jonge mensen vol kracht en vitaliteit zijn, hebben ze de neiging tot bloedhitte. Als ze gewoonlijk prikkelbaar of gemakkelijk boos zijn, kan dit leiden tot bloedhitte. Bloedwarmte genereert wind, die de bladeren laat vallen (waardoor het haar uitvalt). De hoofdhuid kan lichte jeuk hebben, er kan hoofdpijn zijn. De tong is rood, de pols  de hartslag ) is dun, pezig en snel.
De behandelingsmethode is het koelen van het bloed en het verdrijven van wind.

Plotseling haaruitval 2: patroon van qi en bloedtekort.

Vaak na een ernstige ziekte of postpartum. Omdat Chi en bloed niet kunnen opstijgen, wordt er geen haar ontwikkeld.

Geleidelijk haarverlies1: dampvormig opwaarts stoompatroon.

Door zoet, rijk, vet voedsel slagen de milt en de maag er niet in om te transformeren en te transporteren. Vochtige warmte in het interieur wordt gegenereerd en stoom stijgt op. De hoofdhuid is vettig en plakkerig, de haarwortels zijn niet stevig, er is jeuk en het haar valt in bosjes uit. De tong is rood met een vettig geel laagje, de pols is glad en snel. De behandelingsmethode is om vocht te beheersen en warmte te verwijderen.

Geleidelijk haarverlies 2: lever- en nierdeficiëntie patroon.

Dit komt vaker voor bij mensen van middelbare leeftijd die te veel nadenken en dag en nacht werken. Het haar is geel en dof of wit.
Er is duizeligheid en pijnlijke rug en knieën. De tong is karmozijnrood en heeft geen coating, de pols is dun en snel. De behandeling is om de lever en de nieren te voeden.

Meerdere kale plekken

Een andere vorm van haaruitval die kan worden verholpen, is alopecia Areata, wat zich uit in de vorm van een, of meerdere, kale plekken.
Als het onbehandeld blijft, kan het zich ontwikkelen tot een ernstiger aandoening die leidt tot het verlies van al het lichaamshaar. De westerse geneeskunde beschouwt alopecia Areata als een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zijn eigen haarzakjes aanvalt.

Dit wordt heel vaak behandeld met steroïden, antibiotica en haarsupplementen. 
Een TCG-beoefenaar zal zeer waarschijnlijk kruiden voorschrijven die de nieren, energetisch, voeden en tegelijkertijd de hitte in de milt zal verminderen. Hoewel het vaak geen onmiddellijke oplossing biedt, quick fixes zijn er nu eenmaal niet, helpt deze TCG aanpak, dat het evenwicht aan de binnenkant uiteindelijk ook zichtbaar is aan de buitenkant.

Haartrekken

Trichotillomanie is een aandoening die gepaard gaat met impulsieve, terugkerende en onweerstaanbare neigingen om haar uit de hoofdhuid, wenkbrauwen en andere lichaamsdelen te trekken. Het is een aandoening die wordt gekenmerkt door chronisch haren trekken en leidt tot een negatief effect op de kwaliteit van leven, niet alleen van de persoon zelf maar ook van de familieleden.  Deze aandoening is in de eerste plaats een obsessief-compulsieve  psychiatrische stoornis (OCD).

Hoewel het gemakkelijk kan worden gediagnosticeerd aan de hand van de anamnese en het onderzoek van iemand , vermijden mensen meestal het melden van hun probleem vanwege schaamte en angst om bespot te worden of als gek te worden bestempeld. Maar meestal zie op sommige plekken in huis, bijvoorbeeld bij de bank en tv, meer haren liggen dan er normaal gesproken zouden kunnen liggen.

Tekenenen symptomen van trichotillomanie omvatten vaak:

* Herhaaldelijk je haar uittrekken, meestal van je hoofdhuid, wenkbrauwen of wimpers, maar soms ook van andere lichaamsdelen, deze   
   plaatsen kunnen in de loop van de tijd variëren

* Een toenemend gevoel van spanning voordat je trekt, of wanneer je weerstand probeert te bieden aan het trekken

* Een gevoel van plezier of opluchting nadat het haar is uitgetrokken

* Merkbaar haarverlies, zoals verkort haar of dunne of kale plekken op de hoofdhuid of andere delen van je lichaam, inclusief dunne of
  ontbrekende wimpers of wenkbrauwen

* Voorkeur voor specifieke haartypes, rituelen die gepaard gaan met haart rekken of patronen van haar trekken

* Bijten, kauwen op het uitgetrokken haar

* Spelen met uitgetrokken haar of ermee over je lippen of gezicht wrijven

* Herhaaldelijk proberen te stoppen met het uittrekken van je haar of het minder vaak proberen te doen zonder succes

* Aanzienlijk leed of problemen op het werk, op school of in sociale situaties in verband met het uittrekken van het haar

* Negatieve emoties. Voor veel mensen met Trichotillomanie is haar trekken een manier om om te gaan met negatieve of ongemakkelijke
   gevoelens, zoals stress, angst, spanning, verveling, eenzaamheid, vermoeidheid of frustratie

* Positieve gevoelens. Mensen met  Trichotillomanie vinden vaak dat het uittrekken van haar bevredigend is en een zekere mate van
  opluchting geeft. Als gevolg hiervan blijven ze aan hun haar trekken om deze positieve gevoelens te behouden


Dieet en levensstijl voor gezond haar

* Eet een gezond, uitgebalanceerd dieet dat veel hoogwaardige eiwitten en verse
  producten bevat, evenals bronnen van omega-3- en omega-6-vetzuren uit vis, noten,
  zaden en koudgeperste oliën.

* Neem voedingsmiddelen op in het dieet die volgens TCM het bloed (en daarmee de gezondheid van het haar) voeden, zoals donkergroene
  bladgroenten, zeewier, spirulina, spruiten, peulvruchten, volle granen, gojibessen, gedroogde abrikozen, donkere druiven, bramen,
  bottenbouillon, biologisch vlees, eieren en lever

* Vermijd voedingsmiddelen die bijdragen aan overmatige hitte in het bloed, zoals bewerkte, vette en suikerhoudende voedingsmiddelen,
   evenals alcohol, tabak en milieuvervuiling

* Kies kookmethoden die ondersteunen wat vanuit een TCM-perspectief wordt begrepen om het bloed af te koelen, zoals stomen,
   blancheren en koken. Vermijd frituren, braden en barbecueën, omdat deze bijdragen aan meer warmte in je eten.

Voor vragen of meer informatie over  een Reconnective healing sessie een holistiche  massage of een Chi Nei Tsang, orgaan massage, kun je altijd vrijblijvend contact met me opnemen.
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/holistische-ontspanningsmassage

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/chi-nei-tsang-orgaan-massage

Rating: 0 sterren
0 stemmen