Bindweefsel( fascia) . Wat is het en wat is de functie daarvan?

Bindweefsel( fascia) Wat is het en wat is de functie daarvan?
Ons bindweefsel is een netwerk van zacht weefsel dat zich om spieren, organen, botten, zenuwen en onze huid bevindt. Het bied o.a. bescherming tegen infecties, leidt ook bloedvaten en zenuwen naar de organen en heeft een hele belangrijke rol in de ondersteuning en soepelheid van ons lichaam. De cellen in bindweefsel spelen ook een grote rol bij het wondgenezingsproces.
Het onderhuidse bindweefsel isoleert warmte, slaat energie op en is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof, voeding -en afvalstoffen. Zo’n 20 % van jouw lichaamsgewicht bestaat uit fascia.

 

Vroeger dachten chirurgen dat fascia een weefsel was dat alleen organen, spieren en botten bedekte. Hoewel de medische wereld weet dat de fascia van het lichaam ook enkele pezen, ligamenten en andere structuren vormt,  zijn onderzoekers er nu inmiddels wel overtuigd dat het alle delen van het lichaam met elkaar verbindt.
Wanneer fascia gezond is, is het glad en rekt deze mee terwijl wij bewegen. Als het niet goed gaat, kan het dikker, plakkeriger, droger en strakker worden. Omdat fascia zo belangrijk is voor de functies van ons lichaam, kunnen problemen ermee voor veel onaangename pijn zorgen. Professor in de anatomie en revalidatie (Andry Vleeming) heeft eens gezegd: “Fascia is je zachte skelet”.

Ons lichaam bevat verschillende lagen fascia

Fascia kan worden onderverdeeld in vier hoofdlagen:
oppervlakkig, diep, visceraal en pariëtaal. Deze lagen hebben zenuwen die je fascia bijna net zo gevoelig maken als je huid.

Oppervlakkige fascia.

Deze laag zit precies onder je huid. Het is dikker in het grootste deel van je lichaam (je buik, borst, enz.) en het wordt dunner op plaatsen die verder van je centrum verwijderd zijn, zoals je handen en voeten. Oppervlakkige fascia kan spiervezels bevatten die veel verschillende structuren in uw lichaam vormen.

Diepe fascia.
Je diepe fascia bedekt botten, spieren, zenuwen en bloedvaten. Het kan worden onderverdeeld in twee subtypen:
* aponeurotische fascia - die dikker is en gemakkelijker loskomt van spieren
* epimysiale fascia - die dunner is en nauwer verbonden met spieren

Viscerale fascia.
De viscerale laag gaat rond bepaalde organen die zich nestelen in de open ruimtes van ons lichaam, waaronder de longen, het hart
en de maag.

Pariëtale fascia.
Weefsels die een lichaamsholte bekleden, worden pariëtale fascia genoemd. Ons bekken wordt bijvoorbeeld omzoomd door pariëtale fascia.

Bindweefsel pijn

Tussen de lagen lichaamsfascia helpt een stof genaamd Hyaluronan de lagen soepel met elkaar te werken. Wanneer de Hyaluronzuur opdroogt, kan de fascia van jouw lichaam zich rond spieren vastzetten, het moeilijker maken om te bewegen of die ongemakkelijke , en soms ook pijnlijke,  knopen gaan vormen. Uitgedroogde fascia (fascia-adhesies genoemd) kan optreden als gevolg van:

* Een levensstijl met onvoldoende lichaamsbeweging
* Activiteit waarbij steeds hetzelfde lichaamsdeel wordt gebruikt
* Operatie of een letsel dat schade veroorzaakt heeft aan een deel van jouw lichaam
*
Emoties. Hier kom ik later in dit blog nog op terug!

Pijn in het bindweefsel wordt vaak verward met spierpijn of gewrichtspijn. Het grootste verschil is dat spier- en gewrichtspijn verergert als je blijft bewegen, terwijl fascia (bindweefsel) pijn beter aanvoelt d.m.v. beweging en warmte.‌ Als fasciapijn onbehandeld blijft, zal het bindweefsel strakker om de spieren trekken en kunnen dus die zeer gevoelige knopen in spieren ontstaan.
Deze worden triggerpoints genoemd. 
Myofasciaal pijnsyndroom en plantaire fasciitis zijn veel voorkomende aandoeningen die het bindweefsel kunnen aantasten.

Plantaire fasciitis (peesplaat) is een veel voorkomende voetklacht die zich manifesteert als
hielpijn en pijn in de voetzool en de voetboog
.
Het is een druk in het deel van
de voet dat onze hiel verbindt met onze tenen.
Wanneer het bindweefsel aan de onderkant van je voet ontstoken is, veroorzaakt het
(intense) hielpijn. De pijn bij een peesplaatontsteking is het meest gevoelig 's ochtends als je opstaat, of wanneer je opstaat na lang zitten. Ik heb in 2021 ook een blog over de emotionele oorzaak van peesplaat ontsteking geschreven .   https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog-1-x-per-maand/630779_hielspoor-peesplaat-ontsteking-13-4-2021

blog bindweefsel problemen door reconnective healing bilthoven

Myofasciaal: Myo is het Latijnse woord voor spieren en bindweefsel, het zakje/vlies waar de spieren zich in bevindt. De pijn, die je voelt,  is dus in zowel de spier als het omhulsel van de spier.
Myofasciale pijn treedt op wanneer dezelfde spier(en) steeds opnieuw wordt aangespannen en losgelaten. Dit door herhaalde bewegingen of spanning door stress. Symptomen kunnen zijn: diepe spierpijn die niet weggaat, gevoelige knopen in de spieren en mogelijk niet kunnen slapen vanwege de pijn. Het is anders dan spierspanningspijn omdat het na verloop van tijd erger wordt.


Meyafysica van bindweefsel

Weerstand is een innerlijke samentrekking, een verharding van de schil van het ego. Wanneer je je overgeeft, opent zich een nieuwe dimensie van bewustzijn voor ons”. (Eckhart Tolle)
Ook al zijn er grote stappen gemaakt om de fascia , wat het is en doet, meer bewust te maken, het is het minst begrepen energiesysteem maar misschien wel het belangrijkste!
De fascia,  bindweefsel, is een continu webachtig membraan
( zie de ook de YouTube video hier onder) dat alle lichaamsdelen en processen omhult, verweeft en verbindt, het lichaam creëert en ondersteunt als een geïntegreerd 'geheel'.

Fascia 25x vergroot, 3.10 minuten. https://www.youtube.com/watch?v=uzy8-wQzQMY

Er is geen deel van het lichaam, geen enkele cel die niet is verbonden met dit kristalachtige web.
Het is een elastisch en vloeistofachtig bindweefsel dat energie en informatie levert via zijn eigen onafhankelijke zenuwstelsel. De fascia vormt zelfs de wanden van de individuele spieren, die ons spiernetwerk bij elkaar houden en binden; dit web bestaat om te helpen bij onze functie en creëert, afhankelijk van onze repetitieve bewegingen, patronen en cycli van onze houdingen en gewoonten.

Fascia is een grafische uitdrukking van hoe we ons voelen en denken. Het weerspiegelt onze ervaringen uit het verleden, onze houding en onze gedragspatronen. De fascia dicteert ook onze basislichaamsvorm en onze opvoeding, fysiek en psychologisch. Daarom drukt de fascia de beweging in ons uit, evenals onze conflicten en verwarringen.

Pijn wordt veroorzaakt door een gebrek aan goede circulatie of een blokkade in de energiestroom.
Het kan ook de bloedstroom door het lichaam belemmeren. Dit kan resulteren in gevoelloosheid, zwaarte, stijfheid en zwelling van de gewrichten en spieren. Stress en spanning vertragen ook onze bloedsomloop en worden een ontsteking in bepaalde delen van het lichaam.

 

Stress komt niet voort uit wat we doen, maar meer hoe we reageren op wat we doen!
We trekken ons middenrif samen of spannen het om onszelf te beschermen. De strakheid in het middenrif zorgt voor een beperking in het midden van de rug en de onderste ribben door de fasciale verbindingen.
Sterker nog, stress en spanning kunnen on
s bindweefsel letterlijk overal in het lichaam in de knoop brengen. Naarmate de spanning in ons bindweefsel escaleert, dwingt het onze spieren om ons zo stevig vast te pakken dat het bijna onmogelijk is om ons ervan los te maken.
Als
het bindweefsel niet kan terugkeren naar zijn normale vloeibare toestand, krijgen we veel gifstoffen in onze spieren.
Een chirurg werd
eens als volgt geciteerd: "Bij het snijden in verdikte fascia, kwam er een grote hoeveelheid pus vrij"……

 

Metafysisch gezien kunnen fasciale disfuncties ons een beperkt, hulpeloos, angstig, bevroren, boos, gefrustreerd en broos gevoel geven.
In veel gevallen is het alsof we vastzitten en hoe hard we ook proberen, het lijkt alsof we niet vooruit kunnen komen.
Fascia grijpt en verhardt overal waar we een emotie hebben onderdrukt.
Stijve of verharde spieren duiden vaak op stijve of rigide denkpatronen.

Bindweefsel beperkingen kunnen ertoe leiden dat iemand worstelt met een gebrek aan persoonlijke kracht, eigenliefde, eigenwaarde, competentie, middelen, zowel tijd als geld, en gebrek aan ondersteuning.
Iemand kan zich gescheiden voelen van de wereld alsof hij/zij een  buitenstaander is die toekijken hoe anderen een gelukkig, gezond leven leiden. Hij/zij kan wrok en frustratie voelen omdat men 
de verlangens en dromen niet lijken uit te kunnen voeren en manifesteren. 
Weerstand manifesteert zich in het bindweefsel, wanneer er angst, ontkenning, terugtrekking of scheiding is. We ervaren het in het lichaam als hard, droog, onverzettelijk, uitgekristalliseerd…

Nekpijn door myofasciaal pijnsyndroom

Cervicaal myofasciaal pijnsyndroom is een aandoening waarbij de laag bindweefsel rond de nekspieren (fascia) strak of beschadigd raakt.
Het resultaat is vaak:

* Strakke of pijnlijke nekspieren die het bewegingsbereik kunnen beperken.

* Pijn verspreidt zich vanuit de nek naar nabijgelegen delen van het lichaam, zoals het hoofd en de schouders.

* Knopen die je kunt voelen in je nek en/of bovenrug, ook wel triggerpoints genoemd, die pijn doen, gevoelig zijn, als je erop drukt.

Maar niet alleen in nek en schouders maar ook bilspieren, hamstings en kuitspieren, en zoals hier boven al aangegeven, de voeten.

 

Migraine/ hoofdpijn door strak bindweefsel

Er zijn natuurlijk veel oorzaken voor hoofdpijn, deze omvatten o.a. ;
letsel, houding, voeding, hormonen, uitdroging, stress en vermoeidheid.
In sommige gevallen is er echter geen duidelijke verklaring voor hoofdpijnsymptomen en kunnen ze vele maanden of zelfs jaren aanhouden en het dagelijks leven ernstig beïnvloeden. In deze gevallen, waarbij er geen duidelijke medische diagnose is, kan het helpen om de oorzaak ergens anders te zoeken.

Als de fascia op een bepaald gebied is veranderd, kan dit een domino-effect hebben op het hele lichaam.
Het lichaam kan en zal zich aanpassen aan beperkingen naarmate ze zich ontwikkelen, maar uiteindelijk komen ze op een punt waarop het lichaam geen opties meer heeft en je pijn als waarschuwingssignaal geeft. Waar de pijn wordt gevoeld, verschilt van persoon tot persoon, maar hoofdpijn komt vaak voor.
Te strak bindweefsel kan hoofdpijn, migraine, nekpijn, schouderpijn, rugpijn, hoofdpijn, sinusproblemen, aangezichtspijn en vele andere symptomen veroorzaken.
Wanneer de fascia te strak wordt,
kan dit ontstekingen veroorzaken in zachte weefsels. Wanneer de ontsteking optreedt in het zachte weefsels, zullen spieren, pezen, ligamenten, zenuwen en gewrichten dus heel duidelijk gaan reageren.
Er zijn diverse manieren om te strak aangespannen bindweefsel weer te laten ontspannen. Dit kan door bijvoorbeeld accupunctuur en/ of door (cupping) bindweefsel massage.

 

Cupping , bindweefsel, massage

Myofasciale cupping is een massage therapie die de  genezing bevordert door zuigkracht op de huid te creëren met behulp van plastic of glazen cups.
De zuigkracht trekt onderliggende weefsels, bloed en andere vloeistoffen dicht bij het huidoppervlak omhoog. 
Een cupping massage kan gevoelig zijn,. Dit is uiteraard afhankelijk van hoe strak het bindweefsel is geworden.
Vanuit de Chineese geneeskunde werd cupping met glazen, keramiek of bamboe cups gedaan, tegenwoordig zijn er nu  gelukkig ook zachte cup.
Het voordeel van deze zachte cups is dat de zuigkracht veel beter te reguleren is dan met glas, keramiek of bamboe.

De huid zal, op de plekken  waar een bindweefsel probleem is, een zichtbare reactie geven. De huid zal rood worden en warm aanvoelen.
Dit trekt bij een soft- cupping massage  altijd weer vrij snel weg.  Bij een cupping behandeling waar de cups 5 of 10 minuten op een plek blijven zitten, is dat uiteraard heel anders. Dan blijven die ronde cirkels achter, waar je ongeveer een week "plezier" van zal hebben

Voor een uitgebreide uitleg over deze vorm van bindweefsel massage verwijs ik je naar mijn website.
In de meeste gevallen kan iedereen een cuppingmassage ontvangen, maar zoals vaker, zijn er ook een aantal uitzonderingen.
Deze kun je ook vinden op onderstaande pagina

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/bindweefsel-cupping-massage

 

Hiernaast een reactaie van een van mijn bindweefsel cupping massage cliente.
Zoals ze zelf ook al aangeeft kwam ze omdat ze veel last had van haar heupen/ bovenbeen.
Erop slapen was behoorlijk pijnlijk. Er was op die plek ook duidelijk een verdikking te voelen.

Als het tijdens een cupping massage sessie pijnlijk is, zal ik er alles aan doen om dit tot een minimum te bepreken, en toch resultaat te behalen.

Holistiche massage.
Eventueel alleen een rug nek en schouder massage, kan ook in combinatie met een energetische therapie sessie
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/holistische-ontspanningsmassage
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/

Orgaan massage
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/chi-nei-tsang-orgaan-massage

Voor vragen kun je altijd, en geheel vrijblijvend, contact met me opnemen.
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact

Rating: 0 sterren
0 stemmen