Menstruatie problemen

Menstruatie problemen
In de Westerse medische hulp kan het, vooral voor aandoeningen zoals polycysteus ovariumsyndroom (een aandoening waarbij er meerdere vochtblaasjes in een eierstok aanwezig zijn), of endometriose (stukjes van het slijmvlies komen soms buiten de baarmoeder terecht), het erg moeilijk zijn om antwoorden en/of oplossingen te vinden. Zelfs een diagnose kan moeilijk te maken voor dit soort aandoeningen.
Het is altijd raadzaam om een arts te praten bij ernstige menstruatieklachten, maar het zal ook zeer zeker helpen om te kijken naar de mogelijke spirituele betekenis van menstruatieproblemen. Daar wil ik het in dit blog over hebben

Op fysiek niveau is een menstruatieperiode de bloeding die bij vrouwen vaginaal optreedt als gevolg van hun maandelijkse vruchtbaarheidscyclus. e maandelijkse vruchtbaarheidscyclus van een vrouw begint met een menstruatie.
Gedurende een bepaalde periode wordt het baarmoederslijmvlies (dat voedingsstoffen en bloed bevat) afgestoten alsof het wordt vernieuwd. Vervolgens ontwikkelen zich de follikels in de eierstokken en meestal domineert één eicel.
Ondertussen bouwt het lichaam het baarmoederslijmvlies weer op met bloed en voedingsstoffen. Het bereidt het lichaam
weer voor op de bevruchting en een zwangerschap.

Zoals gewoonlijk is er bij de meeste problemen zoveel meer aan de hand dan op het eerste gezicht lijkt.
Er is veel meer waar we ons bewust van mo
gen worden, met betrekking tot menstruatie, dan de eenvoudige fysieke mechanismen van onze menstruatie.
Dankzij (mede door) de tirannie van de diverse patriarchale religies, die alles wat met vrouwen te maken heeft demoniseert en vrouwen afschildert als de oorspronkelijke zondaars om schaamte als controlemiddel te gebruiken, werden (worden) menstruaties als zondig en onrein beschouwd. We hebben in de reguliere samenleving regelmatig dezelfde houding tegenover menstruatie als tegenover andere vormen van lichamelijk afval. Als we echt toegang willen krijgen tot de waarheid over menstruatie, zullen we deze scheve manier van denken mogen overstijgen.

Wanneer een man preuts, of resistent is tegen menstruatiebloed, is dat een ernstige afknapper voor een vrouw.
Ze kan/zal sterk het gevoel krijgen, dat hij eigenlijk niet man genoeg is om je totaliteit vast te houden, te koesteren en omarmenAls vrouw kun jij hierdoor ook enorm afgewezen voelen..
Als een man er niet negatief tegenover staat, en meer nog als hij er open voor staat, is het een heel veilig gevoel voor een vrouw.
Hij kan/ zal hierdoor je totaliteit echt omarmen en koesteren. Als jij zelf resistent bent tegen je eigen menstruatiebloed, betekent dit dat je jouw totaliteit niet kunt omarmen. Het betekent eigenlijk dat jij  jezelf, en vooral jouw eigen vrouwelijkheid, mogelijk benadert met een houding van schaamte en/ of afwijzing.

De vier cycli van het leven van een vrouw.
De eerste is het meisje, daarna moeder, maga (magische of wijze vrouw) en als laatste fase oud vrouwtje.
Interessant genoeg correleert elk van deze cycli in het leven van een vrouw rechtstreeks met de cycli van de seizoenen op aarde.

Lente, zomer, herfst en winter.
Je kunt de energie van deze seizoenen gewoon voelen. De menstruatiecyclus is ook verdeeld in 4 fasen. Deze 4 fasen komen overeen met de 4 seizoenen op aarde.

De maandelijkse cyclus van een vrouw is dus een kleinere cyclus binnen een grotere cyclus. Als een vrouw in harmonie zou zijn met haar natuurlijke, aangeboren energie, zou ze tijdens elke fase van haar cyclus (elke fase duurt ongeveer een week) zich iets anders mogen gedragen, net als de seizoenen.

Bijvoorbeeld;

* Als jij goed in contact bent met je eigen lichaam, zou je tijdens de lentefase aan de natuurlijke cycli kunnen merken dat je allerlei nieuwe ideeën,
  gedachten en
misschien wel projecten hebt. Misschien voel jij wel een drang je huis schoon te maken en dingen te organiseren alsof ze vernieuwd
  worden.

* Tijdens de zomerfase kun je je vol energie kunnen voelen, je rijper voelen, vol verlangen en misschien zelfs meer sensueel. Het voelt misschien alsof
   er momentum wordt toegevoegd aan alle ideeën en projecten waarmee
je in de voorjaarsfase bent begonnen. Je zou zelfs meer geïnteresseerd
  kunnen raken in andere mensen en
wat socialer kunnen worden.

* Tijdens de herfstfase kun je het gevoel hebben dat alles completer en rustiger wordt. Je kun de neiging voelen om alle losse eindjes aan elkaar te
   willen knopen. Sommigen hebben misschien het  gevoel om de vruchten te plukken van de dingen waar ze aan begonnen zijn of waar tijd in is
   gestoken tijdens
de lente- en zomerfase.

* Tijdens de winterfase kun je het gevoel hebben dat alles opklaart. Er wordt ruimte gemaakt voor een nieuw begin. Een intens gevoel van introvert
  zijn en rust. Je wilt misschien overmatige druk vermijden of nu geen grote beslissingen willen nemen. Een tijd om je leven opnieuw te evalueren.
  In plaats van iemand van buitenaf je te laten vertellen wat je moet doen tijdens elke fase van je cyclus, kun j
ij je eigen intuïtie je laten vertellen,
  op basis van hoe j
ij je voelt, wat jouw eigen cyclus je vraagt te doen en wanneer…

Veel van de negatieve symptomen van de menstruatiecyclus die vrouwen ervaren, zijn het resultaat van het niet volgen van dit innerlijke ritme en de innerlijke boodschappen die jouw lichaam je stuurt over jouw toestand, behoeften en waarheden.
Een groot deel daarvan komt doordat veel vrouwen hun menstruatiecyclus niet meer volgen. Ze moeten die natuurlijke ritmes in hun lichaam onderdrukken, ontkennen en verloochenen om consistent te kunnen presteren in de samenleving.

Nare pijnlijke krampen.
De krampen vertellen je dat jij je even mag terugtrekken uit de wereld en stoppen met bewegen en gewoon bij jezelf zijn en jezelf mag koesteren om echt te voelen, horen en omgaan met wat er met je aan de hand is. Maar je bent dan zo extern gefocust op prestaties of op het behagen van andere mensen dat je die behoefte helemaal hebt genegeerd. 
Wij allemaal, man of vrouw, mogen het idee accepteren dat ons lichaam voortdurend tegen ons praat. Bij vrouwen praat onze menstruatiecyclus voortdurend met ons en over onszelf.

De menstruatie periodes zijn zeer esoterisch
Voordat we het contact met de cycli van de natuur verloren, door een leven te creëren dat daar niet om draaide, zoals het creëren van elektriciteit zodat ons leven niet rond de cyclus van de zon draaide, waren de cycli van vrouwen synchroon met de cyclus van de maan.
Vrouwen, die gezond waren, ovuleerde bij volle maan en bloedden bij nieuwe maan. Vrouwen waren
meestal ook met elkaar gesynchroniseerd. Ze zouden tegelijkertijd bloeden.
In oude culturen was deze tijd heilig en trokken vrouwen zich terug om samen te zijn, zichzelf en elkaar te voeden en het menstruatieproces te respecteren
.

 

De cyclus van een vrouw heeft niet alleen invloed op haar baarmoeder

Het beïnvloedt haar hele lichaam, dus ook haar geest en emoties.
Het vol worden van de maan is een tijd waarin de energie zich naar buiten uitbreidt. Het is extern gericht en rijp voor creatie. De nieuwe maan is een tijd waarin de energie zich naar binnen terugtrekt.
 Het is intern gericht en rijp voor introspectie. Je kunt het ook zien als een uitademing en een inademing.
Het werkt op dezelfde manier voor vrouwencycli. Het was en is nog steeds van cruciaal belang voor vrouwen om zich aan deze cycli van uiterlijke en innerlijke focus te houden. Het is van cruciaal belang dat de tijd van de menstruatie periode zoveel mogelijk wordt besteed aan introspectie, reflectie en ontspanning.

 

De baarmoeder vernieuwt zich elke maand
De energetische eigenschappen van dit bloed zijn ook die van vernieuwing en wedergeboorte en schepping en leven.
Het is belangrijk dat we onze houding ten opzichte van menstruatiebloed veranderen. Dit heeft een grote invloed op de gezondheid, vitaliteit en kwaliteit van het bloed zelf.
Hoe meer jij je unieke expressie van goddelijke vrouwelijkheid omarmt en een belichaming wordt. Hoe meer jij je houdt aan de natuurlijke cycli die plaatsvinden in je lichaam, samen met de boodschappen die ze van binnenuit tot je spreken, hoe aangenamer je menstruatie zal zijn.
Het is dus begrijpelijk waarom vrouwen niet van menstruatie houden en deze als een straf beschouwen, terwijl het hebben van een menstruatie niet verenigbaar is met wat de wereld van ons verwacht.
(Teal Swan: International Speaker and Best-Selling Author is a survivor of severe childhood abuse)

 

De spirituele emoties die pijnlijke, zware menstruatie veroorzaken

Waarom komen sommige vrouwen er met weinig pijn of emotionele overbelasting doorheen, terwijl anderen zich fysiek en emotioneel overweldigd voelen?
Dit is misschien een pittige..

Er is onvoldoende acceptatie om te erkennen dat je een vrouw bent en om jezelf als vrouw te manifesteren.
De reden komt
helaas voort uit een onderliggende afkeer van je lichaam en je bent misschien erg boos op jezelf, omdat je mogelijk  voldoende zelfacceptatie en eigenliefde mist.
Dit begon allemaal toen
de vrouw systematisch werd gedevalueerd en rechten werd ontnomen, met name in een tijd waarin je heel kwetsbaar was.
Misschien niet in dit huidige leven,
maar je hebt deze overtuiging mogelijk in je DNA meegekregen.. Dit kan wel tot 6 á 7 generaties terug gaan.
Hierdoor voelde j
ij je machteloos en een tweederangsburger, wat je haatte. Deze emotie werd toen allemaal naar binnen gekeerd in het haten van jezelf en het vrouw-zijn als geheel.
(Uit het boek ‘Messages From the Body’ van Michael J. Lincoln)

Er is mogelijk ook een gevoel, of overtuiging, dat geslachtsdelen zondig of vuil zijn. Ook dit is vaak van generatie op generatie doorgegeven. Mogelijk is er ooit, vorige generaties, een geschiedenis van misbruik is geweest.
Door jouw perceptie van het leven van een je voorouders, heb jij dan onbewust besloten dat de vrouwelijke rol niet ideaal is en dat je liever een man had willen zijn.
Er is ook een kans dat je, bewust of onbewust, mannen niet leuk vindt, omdat je denkt dat zij een voordeel hebben ten opzichte van vrouwen. Nog een paar emoties die energetisch bij menstruatie klachten kunnen horen: angsten, emotioneel opkroppen, piekeren, schaamte, schuldgevoelens enz...

 

Het is dus erg nuttig om je meer bewust te zijn van de redenen voor die pijnlijke, zware menstruatie.
Hoewel natuurlijke supplementen en pijnstillers de aandoening kunnen verlichten, zal de pijn
die onder de oppervlakte ligt, zoals de emotionele oorzaak,  niet worden aangepakt. Misschien hoop je door de fysieke pijn weg te nemen, dat hiermee het echte probleem opgelost isTijdelijk natuurlijk wel, maar de bij volgende menstruatie loop je zeer waarschijnlijk weer tegen de zelfde problemen aan.

 

Menstruele gezondheid: een traditioneel perspectief van de Traditionele C hinese Geneeskunde

In het Westen zijn we eraan gewend te denken dat ziekten rond de menstruatie (pijn, hevig bloeden, premenstruele spanning (PMT) en hoofdpijn (om er maar een paar te noemen) een essentieel onderdeel zijn van de vrouwelijke ervaring.
De symptomen kunnen variëren van licht vervelend tot uiterst invaliderend, en hebben invloed op alle gebieden van iemands leven.
De Chinese geneeskunde heeft een andere zienswijze en leert ze ons dat deze aandoeningen, hoewel ongelooflijk gebruikelijk, niet voorkomen in een harmonieus lichamelijk landschap en niet in stilte hoeven te worden verdragen.

In TCG is de aard van de menstruatie en cyclus van een vrouw een venster op de toestand van haar fysieke en emotionele wezen.
Een menstruatieklacht geeft dus waardevol inzicht in waar het evenwicht verloren is gegaan en hoe dit het beste te herstellen is.
TCG stelt dat menstruatie (tian gui of ‘hemels water’ ) aanwezig is wanneer de ren (conceptie) en chong (penetrerende) kanalen zich vullen met respectievelijk Chi en bloed, en voortkomt uit Yin (onze kern), overgeërfde essentie die de voortplanting en groei regelt.
Yin vormt de substantie van de eicellen van een vrouw en is, samen met het hart, betrokken bij de eierstokfunctie.

De verbinding tussen geest en lichaam die inherent is aan de TCG-filosofie  en wordt duidelijk geïllustreerd in de menstruatiefysiologie, waar het hart de shen (geest/geest, inclusief de hypothalamus en hypofyse) huisvest, het bloed bestuurt en verbonden is met de baarmoeder/eierstokken via een kanaal genaamd de bao mai (baarmoedervat).
Er is daarom een directe correlatie tussen de TCG-hartfunctie tijdens de ovulatie en de hypothalamus-hypofyse-eierstok-as.
Als zodanig begrijpt de Chinese geneeskunde maar al te goed hoe emotionele spanning een directe oorzaak kan zijn van menstruatiestoornissen.

 

Waar het dus in het kort op neer komt is, dat je levens energie (Chi) niet of onvoldoende kan stromen.
De tekst die hier boven staat komt uit een vrij lang artikel, in het Engels. Ik heb niet alles gekopieerd , dan gaat het blog erg technisch en nog langer worden….
Ik plaats de link hieronder, mocht je interesse hebben, kun je je hier in verdiepen.
https://www.herbalreality.com/condition/menstrual-health-traditional-chinese-medicine-perspective/#:~:text=How%20is%20menstruation%20understood%20in,best%20to%20bring%20it%20back.

Acupressuur bij pijnlijke menstruatie.
Acupressuur kan helpen om de klachten te verlichten.
Er is onderzoek gedaan naar het gebruik van acupressuurpunten bij dysmenorroe. De punten LIV 3 en LI 4 (zie bijgevoegde foto) werden elke dag 20 minuten gestimuleerd.  Acupressuur werd 5 dagen voor de menstruatie ingezet voor 3 opeenvolgende menstruatiecycli.  Uit dit onderzoek is gebleken dat acupressuur van de punten LIV 3 en LI 4 een effectieve methode is voor het verminderen van dysmenorroe.

blog men struatie problemen door reconnective healing bilthoven

Een simpele methode om de pijn te verzachten is het maken van een casterolie pakking!
Castorolie (of wonderolie) is uitermate geschikt voor het uitvoeren van pakkingen op darmen, lever en baarmoeder. Door het gebruik van de pakkingen is het lichaam in staat oestrogeen af te breken, afvalstoffen af te voeren waardoor pijnklachten kunnen afnemen, het afvoersysteem in het lichaam beter gaat functioneren en zelfs littekenweefsel, cystes en vleesbomen kunnen verminderen.

blog menstruatiepijn door reconnective healing bilthoven

Wat heb je nodig?

* Flesje Castorolie
* Vershoudfolie
* Hydrofiele of katoenen doek
* Een warme kruik
* Een badstof handdoek

Leg eerst een oude(re) badhanddoek neer. Door de warmte van de kruik, zal de olie vloeibaarder worden en dat kan nare vlekken geven!
Breng royaal Castorolie aan op de doek, maar laat het niet heel erg druppen/lekken. Je mag het ook direct op je onderbuik aanbrengen.
Dat zal al vrij snel gaan lopen, dus de doek is wel het slimste
Ga lekker liggen op je bed of op de bank (bescherm deze wel goed tegen de olievlekken) en leg de doek met casterolie op je onderbuik.
Leg daaroverheen de folie (of wikkel het een keer om je heen) zodat de doek op zijn plek blijft en leg daar dan de warme kruik op.
Blijf 1 tot 1.5 uur lekker liggen. Na zo’n 30 minuten heeft het al effect, dus geen probleem als je een keer weinig tijd hebt. Het meest effectief is het als je dit doet tijdens de eerste dag van je menstruatie.
Na afloop maak je je buik goed schoon en zorg dat je genoeg water drinkt om de afvalstoffen kwijt te raken.

 

Een opening voor vrijlating.

Menstruerende vrouwen zijn tijdens deze periode ook wat meer open, zowel fysiek als energetisch gezien. De baarmoederhals wordt wijder, wat gevoelig tot pijnlijk kan zijn, en bepaalde hormonen maken onze pezen wat losser, wat rugpijn kan veroorzaken.

Onze vagina  bekkenbodem kunnen worden gezien als toegangspoort voor het reguleren van de energie in het lichaam.
Ze kunnen energie binnenbrengen, en als we op deze manier open zijn,
kunnen sommige vrouwen veel gevoeliger zijn voor het overnemen van de energie van anderen. 
Deze energetische toegangspoort is ook verantwoordelijk voor het vrijgeven van energie tijdens de menstruatie. Dit is een goede zaak, en het is jammer dat onze cultuur de magie van deze release niet eert. Het hebben van een menstruatie betekent dat we alles wat er de afgelopen cyclus is gebeurd, kunnen loslaten.
Soms
is dat loslaten wat ongemakkelijk. Als we ons dit veel beter realiseren, kan het ook een heel mooi inzicht geven.
Gedurende deze tijd voelt het lichaam van een vrouw anders aan!
Lees de inzichten van Teal Swan nog eens door...
We leven
nu eenmaal in een cultuur die erop staat dat we te allen tijde zo productief mogelijk moeten zijn. Maar onze energie stijgt en daalt, vooral wanneer we het belangrijke werk doen van het vrijgeven van het bloed en de energie van de laatste cyclus.

 

Een paar dingen om eens meer bij stil te staan

Bij het stilstaan van de spirituele betekenis van menstruatie problemen mag je jezelf afvragen wat je echt nodig hebt tijdens je menstruatie periode. Iedereen is natuurlijk anders, maar hier zijn enkele dingen waar veel menstruerende lichamen van houden:

* Rust
* Vertragen
* Een pauze in de sociale interactie
* Voedend, licht verteerbaar voedsel zoals gekookte stoofschotels en hete thee
* Warmte, vooral rond het bekken, zoals bij baden en/of warmwaterkruiken
* Een knuffel van iemand waar jij je veilig voelt
* Humor, plezier
* Even een pauze van het nieuws en luidruchtige/gewelddadige tv-programma's

Naast de biologie is menstruatie een spirituele tijd waarin vrouwen verbinding kunnen maken met een dieper deel van zichzelf.
Het is een tijd om oude en negatieve energieën los te laten en een nieuwe fase van groei en
zelf reflectie te beginnen.
Het belangrijkste is dat je gedurende deze tijd zoveel mogelijk naar je lichaam luistert,
eigenlijk altijd wel....
Je lichaam weet al precies wat het nodig heeft en probeert je
altijd te vertellen wat dat is.

Loop je tegen emotionele problemen aan, dan kan Reconnective healing je zeker op weg helpen om deze blokkades op te heffen door jouw zelfhelend vermogen weer te stimuleren.
Uiteindelijk doe je het allemaal zelf,
maar tijdens deze energetische sessie ondersteun ik je , zodat je het al heel snel weer allemaal zelf kan. 
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/ 

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact

Met ingang van februari  2024  kan ik ook diverse CranioSacraal technieken aanbieden.
Het is ook mogelijk om Reconnective healing
, in combinatie met CranioSacraal, toe te passen. Of alleen specifieke  probleem plekken met  de CranioSacraal  methode.  Ik zal, als afsluiting van een CranioSacraal sessie, ook zo'n 5 a 10 minuten Reconnective healing toepassen.
Voor meer uitleg over CranioSacraal, klik dan even op onderstaande link
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/craniosacraal

Voor vragen hierover , neem gerust even contact met me op via mijn contact pagina. https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen