Oorzaken van (overmatig) eelt op je voeten.

Oorzaken van (overmatig) eelt op je voeten.
In normale omstandigheden is eelt geen probleem en beschermt het ons. Maar het kan ook doorschieten en teveel worden.

Eelt op de voeten komt vaak voor door een grote belasting. Nieuwe schoenen of niet goed passende schoenen kunnen een oorzaak zijn.
Eelt kan bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van overmatige druk op bepaalde delen van de voeten. Er kunnen dus verschillende redenen zijn voor het ontstaan van overmatige eelt vorming. 

Waaronder:
* Het dragen van (nieuwe) schoenen die te strak zitten of die een erg hoge hak hebben
* Het hebben van overgewicht
* Een onregelmatig looppatroon
* Een aandoening hebben zoals platvoeten of een hoge voetboog
* Benige uitsteeksels aan de voeten, zoals een bunion of hamerteen

 

Als iemand bijvoorbeeld diabetes heeft, is het erg belangrijk om overmatig eelt op je voeten onmiddellijk te (laten) behandelen voordat dit een probleem wordt. Mensen met diabetes lopen een groter risico op infecties en andere mogelijke complicaties die kunnen voortvloeien uit eelt. Omdat eelt heel vaak geen pijn veroorzaakt, beseft je misschien pas dat je er een heeft als het geïnfecteerd raakt.
Verdikt eelt kan zich openen en zich ontwikkelen tot een zweer. Zweren die niet genezen, kunnen geïnfecteerd raken en tot complicaties leiden, zoals een botinfectie en/of gangreen, en sommige kunnen leiden tot een voetamputatie.

 

Harde huid of eelt kan een beschermingsgebied vertegenwoordigen, bijvoorbeeld een emotie van lang geleden die je hebt begraven… Het eerste dat je mag overwegen bij elke aandoening aan jouw voeten is: welk gebied, of reflexpunt, vertegenwoordigt het waar de aandoening zit. Is er sprake van een fysieke onbalans.
(klik op de foto, om deze te vergroten)

Bijvoorbeeld:
Als je een harde huid hebt in het schoudergebied van jouw voet, onder de kleine teen, komt dit dan door een schouderblessure of pijn? Of het kan te wijten zijn aan houding, lichaamshouding, gewicht of zelfs slecht schoeisel.

Als geen van deze situaties van toepassing is en er geen fysieke oorzaak is voor de betreffende reflex, kunnen we in dit geval een emotionele onbalans beschouwen als de reden voor droge plekken op de voeten. 
* Een rode zwelling in het hartreflexgebied kan bijvoorbeeld woede over het geven of ontvangen van liefde vertegenwoordigen.
* Eelt in het hartgebied van de voet houdt zich bijvoorbeeld bezig met bescherming tegen problemen van het hart die moeilijk zijn
   geworden.
* Eelt en/of likdoorns op het
keelgebied van de voet vertegenwoordigen communicatieproblemen.
* Eelt op het
hielgebied sluit aan bij kernovertuigingen.

Verschillen linkervoet en rechtervoet

Over het algemeen is de rechtervoet wat er in het verleden is gebeurd, terwijl de linkervoet is wat er in het nu gebeurt. 
Als je bijvoorbeeld een luchtweginfectie hebt gehad, is dit in eerste instantie zichtbaar aan de linkervoetreflex, maar verplaatst deze zich naar rechts als je hersteld bent, als een eerdere infectie.
Emoties zijn op een vergelijkbare manier aanwezig: als
je in het heden door een emotie wordt beïnvloed, heeft dit invloed op jouw linkervoet; en als er een dieper geworteld probleem uit het verleden is, zou dit aan jouw rechtervoet te zien zijn.

Een andere overweging is dat de rechtervoet ook als de “mannelijke voet” wordt beschouwd en de linkervoet als de “vrouwelijke voet”.
Dit heeft te maken met
vrouwelijke en mannelijke energie en ook met hoe we omgaan met mannen en vrouwen.
Dus als jij je misschien niet kunt identificeren met de emotionele kwesties, overweeg dan of de man/vrouw-relatie een reden kan zijn voor een onevenwichtige reflex.
Als de rechtervoet last heeft van onevenwichtigheden of zich ongemakkelijk voelt, kan dit een gebrek aan mannelijke energie in je leven zijn, of een gebied van conflict met een man. Op dezelfde manier kan er, als de linkervoet wordt aangetast, sprake zijn van een gebrek aan vrouwelijke energie, of van conflicten met vrouwen, of het nu vrienden of familie zijn.
Interessant is dat bij vrouwen met menstruatie problemen, vooral in de menopauze, de hele linkervoet gevoeliger kan zijn.

Nog iets om rekening mee te houden bij de verschillen tussen de linker- en rechtervoet is dat de reflexen op de rechtervoet over verwerking kunnen gaan en die aan de linkerkant over eliminatie.
Het is allemaal stof om over na te denken en ik moedig  je aan om te bekijken over wat wel of niet de oorzaak kan zijn van enige gevoeligheid in je reflexen, zodat je eventuele blokkades kunt opruimen en jezelf kunt bevrijden van angst, conflicten, schuldgevoelens, spijt uit het verleden. woede of verdriet, wat het ook mag zijn.

De kleur van je voeten kan ook onthullen welke welke emotie hier mee correspondeert:
* Rood    –  woede
* Geel     –  het zat zijn
* Blauw –  gekwetst of kwetsend
* Wit      –  uitgeput

Door te beter te begrijpen of er een emotionele oorzaak is, zal het je helpen deze emotie los te laten en meer harmonie in je lichaam en leven te creëren.

 

Elke teen vertegenwoordigt ook iets anders.

Voor veel mensen lijken de tenen misschien kleine en onbelangrijke delen van het menselijk lichaam. Niets is minder waar...
Hoewel de tenen klein zijn, is de functie die ze vervullen, niet alleen voor de voeten maar voor het hele lichaam, monumentaal.

De grote teen, ook wel de ether of toekomst teen genoemd, gaat over hoe iemand omgaat met zijn of haar buitenwereld.
Het spreekt ook over spirituele verbinding en hoe iemand vooruitgang boekt op zijn pad, of niet.
De grote tenen vertellen bijvoorbeeld hoe je communiceert. Een ”grote” grote teen wijst op een sterk verbaal vermogen.
Rechts is deze communicatie gelinkt aan het denkvermogen en aan vreugde. De linkervoet geeft aan hoe je met je gevoel en verdriet naar buiten treedt. Energie verlaat de voet meestal via de grote teen.

Als
jouw grote teen echter niet de langste teen is, is dit niet het geval. Mogelijk ben je dan nogal een chaotisch persoon die alles tegelijk wil doen. De grote teen heeft bijvoorbeeld een interessante biomechanische structuur waar andere delen van het lichaam profijt van hebben. De grote teen, ook bekend als de hallux, helpt de grond vast te houden en zorgt voor hefboomwerking tijdens bewegingsactiviteiten zoals lopen en rennen. Bovendien helpt de grote teen de voeten in evenwicht te brengen wanneer een persoon gewicht op zijn voeten legt.

Uiteindelijk zorgt de grote teen ervoor dat iemand niet valt wanneer hij of zij staat bewegingsactiviteiten uitvoert.
Zonder de grote teen zou de voet in wezen opnieuw moeten leren balanceren. Dit zou andere delen van de voet dwingen de evenwichtsfunctie over te nemen die de grote teen gewoonlijk heeft.
De grote teen kan vatbaar zijn voor een groot aantal verschillende aandoeningen en voetaandoeningen, waaronder jicht, ingegroeide teennagels en sesamoïditis.
(irritatie of ontsteking van de sesambeentjes aan de onderkant van het grote teengewricht)
Het is daarom van cruciaal belang dat men extra zorg besteedt aan dit lichaamsdeel om te voorkomen dat het ten prooi valt aan een van deze aandoeningen.

De tweede teen, de lucht (air) teen, gaat over communicatie, intuïtie en creativiteit. Deze teen helpt ons te begrijpen hoe de eerste 5 tot 12 jaar van ons leven waren. De linker lucht teen is een zeer goede indicator van iemands relatie met zijn Hogere Zelf of Geest.
Terwijl de rechter
lucht teen hun communicatie en expressie naar anderen in de wereld weerspiegelt. Het is vaak de plek waar kritiek van anderen wordt opgeslagen.
De lengte van de Air Toe geeft het vermogen van de persoon aan om anderen te coachen en vertrouwen te wekken, evenals de hoeveelheid gesprekken die hij/zij voert. 
De tweede teen duidt ook op veel ambitie, en geeft aan hoe jij met jouw wensen en verlangens
om gaat. Als de grote teen en de tweede teen een
stukje uit elkaar staan dan vind je het moeilijk om direct op dingen te reageren.

De derde teen, de vuur teen, is de actie teen en heeft betrekking op hoe iemand vooruitgaat in de wereld, de feitelijke stappen die als het ware worden gezet. Het staat bekend als de Actie- teen, de passion-teen en de “poor Me”-teen.
Deze teen onthult
ook iemands neiging tot uitstelgedrag, hoe directief je bent, hoe waarschijnlijk het is dat je een taak voltooit, wat voor soort minnaar je zou kunnen zijn en of de neiging hebt medelijden met jezelf te hebben. Mensen met grote “middelste” tenen zijn erg creatief en handelen intuïtief. Ze hebben een enorme daadkracht, alhoewel een grote middelste teen aan de linkervoet op agressiviteit kan duiden.

 

De vierde teen, de water teen, is de relatie teen. Bij deze teen draait alles om relaties met jezelf en anderen.
De vierde teen van je linkervoet vertegenwoordigt je relatie met het Zelf, het Hoger Zelf of de Geest. Terwijl de vierde teen van je rechtervoet je relatie met anderen vastlegt, zoals familie, werk, gemeenschap en autoriteit.
De vierde teen geeft ook aan hoe iemand met controle en verlies om kan gaan, met name de teen aan de rechtervoet. De vierde teen aan de linkervoet staat voor liefde.

 

De kleine, of aarde teen. Bij rechtshandige mensen gaat over overvloed en welvaart, en links gaat over vertrouwen. De emoties van de rechter kleine teen draaien om angst, onzekerheden en verraad.
De kleine teen van de rechtervoet geeft dus aan hoe je met angst en onzekerheid omgaat, is deze verborgen achter de andere tenen dan laat je niet snel alles zien. Hoe rechter je kleine teen van de linkervoet echter is, hoe meer vertrouwen je hebt in de toekomst, want deze teen staat voor optimisme.

Obsessieve zorgen over geld zullen zich manifesteren in de vorm van eelt op de kleine aarde teen.
Hoe meer van het nagelbed er aan beide kanten zichtbaar is, hoe groter de kans dat
jij klaar en open bent voor financiële, fysieke en spirituele voorspoed. Als je opmerkt dat de nagel van de aarde teen zijwaarts is gekeerd, zou je kunnen zeggen dat je misschien terugkijkt op situaties en gebeurtenissen, in plaats van je te concentreren op het manifesteren van wat je wilt. Het ideaal is dat de kleine teennagel naar de hemel kijkt en de Geest als Bron erkent.

Gebarsten hielen

Gebarsten hielen zijn een ander kenmerk dat vaak voorkomt. De splijtende huid kan vaak pijnlijk zijn, en velen hebben van alles hebben geprobeerd om de huid aan de buitenkant te voeden, maar niets heeft gewerkt.
Emotioneel heeft
iemand met gescheurde hielen vaak scheuren in zijn emotionele fundamenten. Omdat ze niet weten hoe ze de volgende stap moeten zetten of hun hielen moeten ingraven, kraken/ scheuren de hielen.
Dit komt doordat ze in vele richtingen worden getrokken, voelen ze zich verdeeld en weten ze niet welke kant ze op moeten gaan of worden ze verscheurd door tegenstrijdige opvattingen...

6 spreekwoorden en uitdrukkingen  die over tenen gaan..

Lange tenen hebben (lichtgeraakt zijn)

Liever iemand zijn hielen zien dan zijn tenen (iemand niet goed kunnen verdragen)

Met kromme tenen zitten (zich ergeren)

Op iemands tenen trappen (iemand beledigen)

Op je tenen getrapt zijn (beledigd zijn)

Op je tenen lopen (meer willen presteren dan je aan kunt)

Lees ook eens mijn andere blog over voeten. Dit blog gaat uitgebreid in op wat de dieperliggende , dus emotionele, oorzaak van pijn in je voeten kan betekenen
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog-1-x-per-maand/738030_voet-pijn-wat-proberen-mijn-voeten-mij-te-vertellen

 

Rating: 5 sterren
1 stem