Long problemen 3-4-2020

Long problemen
Wat is oorzaak van long problemen ? Goede vraag! 
Er kunnen diverse redenen zijn, maar in deze blog ik wil dieper ingaan op de holistische kijk hierop. Dus wat zouden de dieperliggende oorzaken kunnen zijn waarom iemand problemen met zijn of haar longen heeft?
We zitten nu midden in een corona virus pandemie en daar ga ik in deze blog niet op in, hoewel hoe sterker iemand zijn immuunsysteem is, hoe kleiner de kans is dat je ziek zal worden. Van elke griep of verkoudheid!
Als je mijn blog over angst hebt gelezen (04-05-2020)  , heb dit al  kunnen lezen....

 

Verdriet is heel vaak de onderliggende oorzaak van een patiënt met ademhalingsproblemen!
De longen omvatten ons hartcentrum en onze emoties.
De dieperliggende oorzaak ,van veel van de symptomen die de longen aantasten, is het vast of inhouden houden van de adem. Dit meestal in een situatie van emotionele pijn, een gevoel van opgeven en angst om volledig te leven. Het is dus een fysieke manifestatie van ingehouden tranen.
Als we dus eens terugkijken in iemand z'n familiegeschiedenis, zien we niet alleen astma, bronchitis, hooikoorts of emfyseem, maar ook heel vaak verdriet!
Dit kan verdriet zijn over meerdere generaties - dood, verlies, verlatenheid, weeskinderen, oorlog enz.

Verdriet en de longen vanuit een traditioneel Chinees medicijnperspectief gezien.

Traditionele Chinese geneeskunde heeft altijd een zeer holistische kijk op lichaam en geest.  Alles maakt deel uit van de natuurlijke levenscyclus en de natuur.  Als de elementen in de natuur in balans en harmonie zijn, bloeit het leven en is het rijk. 

Als er een disbalans is, is er opschudding, onrust en/of ziekte! We kunnen ons leven en onze gezondheid niet scheiden van wat er om ons heen gebeurt. We maken allemaal deel uit van het grote geheel.


5 emoties in de traditionele Chinese geneeskunde

Een van de klassieke teksten waarnaar vaak wordt verwezen in de Chinese geneeskunde, de Huang Di Nei Jing (The Yellow Emperors Classic of Internal Medicine) identificeert vijf emoties als belangrijkste oorzaken van ziekte.

* Joy (hart)

* Angst (nieren)

* Woede (lever)
* Zorgen (milt)

* Verdriet (longen)

 

We zijn allemaal op een of ander moment in ons leven onderworpen aan deze emoties. Wanneer een van deze emoties buitensporig wordt en niet goed wordt aangepakt of verwerkt, heeft veel invloed op het bijbehorende orgaansysteem.

Rouw

Verdriet is een pijnlijk maar noodzakelijk proces. We hebben allemaal wel eens verdriet of verlies in ons leven meegemaakt. Deze emoties ontstaan niet alleen bij het verlies van een geliefde. 

Ze kunnen ontstaan met het verlies van o.a.: 

* een baan, 

* een eigendom, 

* een verhuizing, 

* een breuk of, 

* voor sommigen zelfs de ontberingen van het dagelijks leven. 

 

Het is een overgangsperiode van acceptatie dat een deel van ons leven voor altijd is veranderd en dat de dingen nooit meer hetzelfde zullen zijn. We verliezen soms uit het oog dat alles om ons heen tijdelijk en van voorbijgaande aard is. 

Het leven bestaat, net als de natuur, uit geboorte, groei, transformatie, verval en dood!

Het maakt allemaal deel uit van de cirkel van het leven.

In onze huidige cultuur en samenleving is ons geleerd ‘positieve’ emoties zoals vreugde te omarmen en "slechte" emoties zoals :

* verdriet

* angst

* onzekerheid

* woede

* stress

* depressie, te onderdrukken of zelfs te negeren. 

Het onderdrukken van sommige van deze negatieve of "zware" emoties, kan in de loop van de tijd het bijbehorende orgaansysteem beschadigen en daardoor onze interne emotionele onrust verergeren.
Hoewel al onze emoties de potentie hebben om onze gezondheid negatief te beïnvloeden wanneer ze buitensporig zijn, is verdriet een van de moeilijkste emoties om te verwerken
Als het tijdig wordt aangepakt en op de juiste manier wordt getransformeerd, kan het een zeer krachtige les en oefening in persoonlijke groei zijn zonder ons lichaam overdreven te beïnvloeden.

 

Verdriet en onze longen

Onze longen zijn ervoor verantwoordelijk dat we schone en zuurstofrijke lucht inademen en giftige kooldioxide uitademen. In de traditionele Chinese geneeskunde zijn de longen ook verantwoordelijk voor het openen en sluiten van de poriën van de huid.  
Verdriet en droefheid hebben dus direct invloed op onze longen!

Als we deze emoties niet kunnen uiten, of er door overweldigd worden, zullen de longen verzwakken en hun hoofdfunctie in gevaar komen: onze ademhaling ...

Dit komt meestal tot uiting bij mensen die moeite hebben om diep adem te halen of het gevoel hebben dat er iets op hun borst drukt wat dus uiteraard als zwaar ervaren zal worden. Sommigen mensen kunnen hierdoor een oplevingen van astma of allergieën krijgen.

 

De bijbehorende emotionele klachten:
Onze longen zijn dus verantwoordelijk voor de ki (energie stroom) in je lichaam.
Onze longen zijn o.a. verantwoordelijk voor onze  zelfbescherming, zelfbehoud, teleurstelling, verdriet, wanhoop, angst , schaamte of je niet waardig voelen om een vol leven te leiden.

Een verzwakte long-ki kan ook leiden tot het te ver openen van onze poriën, waardoor we vatbaarder worden voor externe omstandigheden en gemakkelijker verkoudheden op kunnen lopen. 

Open poriën kunnen ook leiden tot gemakkelijk overmatig zweten, zoals nachtelijk zweten of opvliegers.

Wanneer onze long-ki, dus onze vitale energie wordt versterkt, kunnen we weer diep ademhalen en

> nieuwe vitaliteit en ideeën inademen

> negatieve gedachten of vooroordelen loslaten die giftig zijn voor onze geest.

 

Herfst is het seizoen van de longen

Onze orgaansystemen zijn bijzonder kwetsbaar tijdens hun respectievelijke seizoenen.

De longen en dikke darm, beide metaal elementen, zijn het meest kwetsbaar tijdens het najaar, terwijl bijvoorbeeld de lever en galblaas in het voorjaar kwetsbaarder zullen zijn.

Herfst is een overgangsperiode tussen zomer en winter, het weer koelt af en wordt scherper. 

Bladeren veranderen van kleur, vallen op de grond en drogen uit, waar ze zullen ontbinden en ruimte zullen maken voor nieuwe groei in de lente. Het is een tijd van oogsten, inblikken en ons voorbereiden op de winter.

Net als het herfstseizoen is het tijdens een tijd van verdriet heel essentieel om te vertragen, naar binnen te kijken en onze emoties te verwerken. Het zal ons helpen om  los te aten onze kracht te herwinnen en ons voorbereiden om een nieuwe plek in de wereld te vinden.

 

Verdriet verwerken

Wanneer we onze emoties te lang onderdrukken, en niet de tijd nemen die nodig is om de antwoorden te vinden die we nodig hebben, kunnen onopgeloste problemen uit ons verleden weer opduiken en meer verdriet en onzekerheden veroorzaken. 
Ze kunnen ons verdriet zelfs chronisch maken en voorkomen dat we ten volle van het leven kunnen genieten! Als we de tijd nemen om alles te erkennen en te verwerken in een moeilijke tijd, zullen we daardoor onszelf beter kunnen begrijpen en dit zal ons helpen een hechtere band met onze emoties, ons lichaam en onszelf te behouden. 

 

There is a crack in everything, that’s how the light gets in.”
(Leonard Cohen, singer/songwriter)

 

Alles wat in ons leven gebeurt, kan ons positief of negatief beïnvloeden. Soms kunnen we deze invloeden van buitenaf beheersen, en soms niet. Soms “gebeuren” ze gewoon. Zelfs de emoties van jouw moeder, toen jij nog een foetus was. Hoe klein je toen ook was, de energie
van emoties die er toen waren, krijg jij als foetus wel mee...

Het is altijd  aan ons om te beslissen hoe we met deze emoties omgaan; 
> gaan we ze op een positieve manier gebruiken om nieuwe wijsheid en inzichten over onszelf te verwerven?
>  gaan we ze negeren en het risico lopen dat ze chronische pijn en lijden veroorzaken? 

Alleen als we toestaan dat verdriet ons echt raakt, en ons ook naar onze kern hiervan brengt,  kunnen we  we genezing pas echt toe laten!

 

Suggesties om je longen te ondersteunen

* Erken je gevoelens! Dit is al een eerste stap naar genezen.

* Laat negatieve gedachten los, zodat je verder kunt gaan.

* Laat overbodige dingen in je leven los! Het maakt niet uit of het nu gaat om spullen,  oude boeken, kleding of onvervulde relaties.

* De long is het eerste orgaan dat wordt aangetast door externe aandoeningen en is ook ons meest oppervlakkige orgaan. 
   We voelen koud weer door onze huid, dus kleed je warm en bedek je nek, borst en rug.

* Tijd buitenshuis doorbrengen (wandelen of fietsen) en het inademen van schone, koele lucht helpt  ons lichaam en onze geest te 
    ontspannen en te verjongen.
* Adem diep in de buik. Het helpt je zenuwstelsel te resetten en je te kalmeren.

* Haal diep adem en laat de positieve  energie in. Laat de adem los en adem alle giftigheid je lichaam uit.
* Visualiseer de adem die je longen binnenkomt en je hoofd leegmaakt.
* Adem uit en visualiseer hoe de adem je lichaam weer verlaat.

Bij ernstige en acute gevallen, uiteraard altijd je eerst je huisarts raadplegen!
Reconnective Healing kan je altijd bij jouw genezingsproces ondersteunen.
Als het niety mogelijk is om naar mij te komen,  is het ook mogelijk om een Reconnective Healing sessie op afstand te ontvangen.


Bron:
https://perfectfriendsgifts.com/blogs/perfect-friends-blog/grief-and-the-lungs-from-a-traditional-chinese-medicine-perspective

Reactie plaatsen

Reacties

Cecilia Beerends
3 jaar geleden

Hoe zit het dan met baby's en kinderen met astma, terwijl de ouders geen astma hebben .
Wat dan te doen?

Groet, Cecilia