Huid kanker! 7-7-2021

Huid kanker!
Huidkanker ontstaat vrijwel altijd in de bovenste laag van de huid: de opperhuid. 
Er zijn verschillende vormen van huidkanker:. De meeste mensen met huidkanker hebben een basaalcelcarcinoom. In de meeste gevallen is de oorzaak van huidkanker verbranding van de huid in de zon. Om meer precies te zijn, het word veroorzaakt door blootstelling van de huid aan ultraviolette straling. Deze straling zit in het licht van de zon en van zonnebanken. Toch kan huidkanker ook ontstaan op plekken waar dit licht nauwelijks komt, bijvoorbeeld op de behaarde hoofdhuid of de voetzolen.

 

Hoe vaak komt huidkanker voor?

In 2019 waren er ongeveer 22.600 nieuwe gevallen van huidkanker, exclusief basaalcelcarcinoom.
Het betrof 7.100 nieuwe gevallen van melanoom: 3.500 mannen en 3.600 vrouwen (0,4 per 1.000 mannen en 0,4 per 1.000 vrouwen) en 15.500 nieuwe gevallen van plaveiselcelcarcinoom of zeer zeldzame huidtumor: 8.200 mannen en 7.300 vrouwen (1,0 per 1.000 mannen en 0,8 per 1.000 vrouwen). Het aantal nieuwe gevallen van huidkanker neemt toe met de leeftijd.

Voorkomt zonnebrandcrème huidkanker?

Maligne melanoom is de meest dodelijke vorm van huidkanker. 
Het smeren van zonnebrandcrème voorkomt huidkanker op lange termijn niet! Deze crèmes helpen wel tegen verbranding, maar laten nog genoeg straling door om uiteindelijk een mogelijk dodelijke ziekte te ontwikkelen, melden Britse wetenschappers.

Mensen hebben de neiging om te denken dat ze onoverwinnelijk zijn wanneer ze zonnebrandcrème gebruiken en blijven dan soms extra lang in de zon. Onderzoek bewijst dat je dus niet alleen op het product kunt vertrouwen om je huid te beschermen'. (Julie Scharp van Cancer Research UK)

Is zonnebrandcrème  kankerverwekkend?

We smeren ons allemaal massaal in met zonnebrand om ons te beschermen tegen huidkanker. Nu lijkt er een kans te zijn dat een  ingredient in zonnebrand mogelijk  kankerverwekkend is.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) testte verschillende zonnebrandproducten op 24 mensen. Uit onderzoek is gebleken dat wat je op je huid smeert er natuurlijk ook in trekt  en dus in je bloedbaan terecht komt als je producten op je huid smeert.
Het gaat hier dan om Oxybenzon, dit is een chemisch filter. Hoewel er nog geen zekerheid is over de werking op mensen, is bij tests op ratten duidelijk dat het de geslachtshormonen en schildklierhormonen verstoort. Het is ook mogelijk dat deze stof jeuk en eczeem bij sommige mensen kan veroorzaken.
Mocht je in de winkel willen kijken of dit ingrediënt in jouw smeersel naar keuze zit:
oxybenzon is ook bekend onder de naam Benzofenon-3.

Conclusie: Het staat dus duidelijk vast dat het in onze bloedbaan terecht komt, maar nog niet overduidelijk dat het kanker kan veroorzaken. Aan jou de keuze of je een zonnebrand met of zonder Oxybenzon wil gebruiken.

Wil je weten welke ingrediënten in zonnebrandcrème zitten? Lees dan onderstaand artikel
https://moniquevandervloed.nl/zonnebrandmiddelen-de-verhalen-de-zin-en-de-onzin-uitgelicht/

Huidkanker en stress 

Er is een fascinerend verbanden tussen de ontwikkeling van basaalcelcarcinoom en stresservaringen! 

In een studie uit 1984 (gerapporteerd in het Journal of Psychosomatic Research) hadden melanoompatiënten in die tijd, nog weinig of geen besef van de invloeden van stress en wat dit voor ons lichaam zou kunnen doen. De testen werden gemeten aan de hand van stresshormonen en elektrische huidreacties die fysiologische stress weerspiegelen. Dit suggereerde dat melanoompatiënten hun bewustzijn van stress onderdrukten. 
Gabor Mate:  “When The Body Says No”: Understanding The Stress-Disease Connection. '
Mensen kunnen emotionele stress ervaren met meetbare fysieke effecten op hun systemen - terwijl ze erin slagen hun gevoelen zo ver te onderdrukken dat die volledig buiten het bewustzijn ligt.

Chronische stress, veroorzaakt de groei van melanoomcellen, wanneer onze huid wordt blootgesteld aan UV-stralen

De neveneffecten van de stress stapelen zich over de jaren heen op, tot het moment komt dat de melanoom zichtbaar is geworden.
TheJournal of the National Cancer Institute (2010) geeft aan dat het stresshormoon norepinephrine het aantal eiwitten verhoogt dat verantwoordelijk is voor het versnellen van de tumorgroei.
Korte stukjes RNA (https://www.allesoverdna.nl/kennisbank/rna/ ), die deze eiwitten normaal gesproken blokkeren, verstoren de normale cyclus van eiwitproductie, waardoor eiwitten veranderen in oncogenen (kankerproducerende genen) die metastatisch melanoom veroorzaken. De ziekte is dus zeer waarschijnlijk al verspreid tegen de tijd dat een melanoom verschijnt.

Type C persoonlijkheid

Veel studies hebben een reeks veelgebruikte coping-stijlen gevonden die zijn beschreven als 'type C' of 'kankerpersoonlijkheid'
De belangrijkste hiervan is het omgaan met negatieve emoties die stress veroorzaken door ze te onderdrukken en/of te bedwingen. 
In het bijzonder de onderdrukking van woede terwijl men doet alsof men gelukkig is. 
Om conflicten af te weren en relaties te onderhouden, laten persoonlijkheden van het type C een gemakkelijk uiterlijk zien, terwijl ze in een innerlijke hel leven... 
Ze zullen eerder handelen op manieren waarin zichzelf opofferen, kalmeren, geduldig zijn en te veel accepteren. De stress veroorzaakt door onderdrukking maakt enorme hoeveelheden hormonen vrij die de natuurlijke cyclus van afsterven en celgroei beschadigen, wat dan kan leiden tot kanker. De American Cancer Society meldt dat er elk jaar 48.000 gevallen van melanoom worden gediagnosticeerd, en daarvan zullen er 8000 sterven aan gemetastaseerd melanoom. De onderdrukking van emoties, vooral woede, blijkt een belangrijke factor te zijn die bijdraagt aan chronische stress die de aanmaak van kankercellen stimuleert. 
De beste overlevingskans is als iemand ervoor kiest zijn woede, uit bijvoorbeeld zijn kindertijd, uit te drukken/ uit te spreken en hierdoor de stress opbouw in zijn lichaam weet te verminderen. Het erkennen en uiten van gevoelens is een gezondere manier van leven, zonder te hoeven doen alsof!

 

Mensen realiseren zich nog onvoldoende dat onze huid de barrière tussen ons lichaam en de wereld om ons heen is. 

Als we onszelf proberen te beschermen tegen die wereld en ons mogelijk op een 'veilige' afstand houden, dan is dit natuurlijk een logische gedachtegang. De uitdaging is dus om vast te stellen waar deze emotie is begonnen en welke overtuigingen over jezelf, je bij je droeg als gevolg van de gebeurtenis die deze emotie veroorzaakte.  De andere uitdaging is om te weten welke emotie zich toen heeft voorgedaan en hoe dit zich heeft afspeelt in de beslissingen die je hebt genomen. Dus, als je te maken hebt met een chronische ziekte en meer specifiek een huidaandoening, zijn er dan bepalende momenten in je leven die je eigen perceptie van jezelf hebben veranderd?

Een veel voorkomend gedrag, is het gedrag van zelf sabotage. Dit wordt vooral vaak gezien bij mensen die chronische ziekten proberen te beheersen. 
Vraag jezelf nu eens af: 

* Waarom maak ik constant keuzes die een negatieve invloed hebben op mijn gezondheid?' 

 * Ben je 'gewend' of 'comfortabel' om ziek te zijn? 

*  Heeft je ziek zijn een doel? 

 * Wat zou het betekenen als je weer gezond zou kunnen zijn?

 * Maak je steeds keuzes (voeding, levensstijl, relaties, vriendschappen) die je alleen maar ziek zullen maken? Zo ja, waarom?

Alles wat we doen is een direct gevolg van een overtuiging die we hebben. Het kan een bewuste of een onderbewuste overtuiging zijn, maar het zal toch een sterke impact hebben bij elke beslissing die we nemen.

Er is dus duidelijk een verband tussen aanzienlijke emotionele stress en een verhoogd risico op het ontwikkelen van basaal celcarcinoom, maar er is meer.

We weten inmiddels dat stress ons immuunsysteem verlaagt! Onderzoekers hebben nu ontdekt dat het immuunrespons bij volwassenen, tegen het bestrijden van huidkankers van basale cellen, lager is als je in je kindertijd een voorgeschiedenis had van emotioneel misbruik door ouders. In het bijzonder hebben mensen, die emotioneel misbruik hebben meegemaakt tijdens hun kindertijd, de immuunrespons op basaal celcarcinomen verminderd wanneer ze als volwassene ook weer stress ervaren.
Het is nog niet duidelijk of een voorgeschiedenis van misbruik de immuunreserve van het lichaam omzet naar stress of dat het de huidige stress en trauma's traumatiserender maakt. Wat wel duidelijk is, is dat de ervaring van misbruik bij kinderen een extra immuunonderdrukking biedt aan die van stress en trauma als men volwassen is..
Dus onder basaalcelkankerpatiënten, die recentelijk een ernstige levensgebeurtenis hebben meegemaakt, hadden degenen die als kinderen emotioneel slecht werden behandeld door hun ouder(s), een slechtere immuunrespons. Opmerkelijk is dat emotionele mishandeling geen verband hield met basaalcelcarcinoomreacties bij degenen die geen stressvolle levensgebeurtenis hadden meegemaakt.

Immuunmarkers en wetenschappelijke gegevens

Uit onderzoek is gebleken dat deelnemers die als kind aan miskenning /mishandeling of vaderlijke emotionele mishandeling leden, meer kans hebben op slechtere immuunreacties op hun basale celkankers, zoalsis gebleken uit lagere niveaus van de immuunresponsmarkers:
mRNA voor CD25, CD3ε, ICAM-1 en CD68

Een belangrijke tip om te onthouden:
Wanneer het leven ernstige stress veroorzaakt, moeten we goed voor onszelf zorgen omdat aanzienlijke stress ons algehele immuunsysteem verstoort.  Dit geldt dubbel voor mensen met een voorgeschiedenis van emotioneel misbruik door ouders tijdens de jeugd. De gezondheidsgevolgen van door stress veroorzaakte immuundisregulatie lijkt steeds meer te  opduiken. Dit betekent dat als je veel of vaak echt onder stress staat, je heel goedvoor jezelf moet zorgen maar ook voor een goede verzorging van je huid.


Reconnective healing is een heel goede, en 100% medicijn vrije manier, om iemand te helpen zijn stress te verminderen, waardoor het dus prima kan worden ingezet om erger of nieuwe basaal celcarcinomente voorkomen.

Heb je een vermoeden dat je huidkanker hebt, neem dan uiteraard eerst en altijd contact op met je huisarts. Reconnective Healing is een hele mooie aanvulling op genezing.

 

Bron:

https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/huidkanker/cijfers-context/huidige-situatie#node-het-v%C3%B3%C3%B3rkomen-van-huidkanker-exclusief-basaalcelcarcinoom

\https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/zonnebrandcreme-voorkomt-huidkanker-niet/https://eenvandaag.avrotros.nl/item/zonnebrandcreme-mogelijk-kankerverwekkend-maar-niet-insmeren-blijft-gevaarlijker/https://www.goodtherapy.org/blog/stress-due-to-repressed-emotions-leads-to-melanomahttps://salubre.com.au/blogs/blog/heal-your-skin-with-healing-the-relationship-with-yourselfhttps://www.medpagetoday.org/hematologyoncology/skincancer/33081https://salubre.com.au/blogs/blog/heal-your-skin-with-healing-the-relationship-with-yourself

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.