Wratten! 8-8-2020

Wratten
De meeste mensen krijgen in hun leven eens met een  of meerdere wratten te maken. Doorgaans zijn deze onschuldig, niet kwaadaardig en gaan ze uiteindelijk vanzelf weer weg. Maar dit kan soms maanden of zelfs jaren duren. Bij kinderen gaat 50% van de wratten binnen zes maanden zonder behandeling weg. Twee derde van de wratten verdwijnt binnen twee jaar vanzelf. Bij volwassenen zijn wratten hardnekkiger, maar uiteindelijk verdwijnen ze.
Wratten behoren tot de twintig meest gestelde diagnoses in de huisartsenpraktijk. Van alle kinderen op basisscholen heeft een derde wratten, waarvan bijna een derde hand wratten, twee derde voet wratten en een minderheid beide vormen. Bij ongeveer de helft van deze kinderen zijn de wratten door de ouders (nog) niet opgemerkt

Een wrat (verruca vulgaris) is een harde, eeltachtige vergroeiing van de opperhuid in de vorm van een bloemkoolvormig (klein) knobbeltje. Een wrat wordt veroorzaakt door virussen uit de familie Humaan Papilloma Virus (HPV). HPV wordt overgebracht door direct huidcontact. 
Ook op vochtige oppervlakken kan het virus intact blijven en overgebracht worden. 
Vloeren van sportkleedkamers, openbare douches en zwembaden zijn hierdoor mogelijke besmettingsbronnen. Het risico op besmetting neemt verder toe wanneer er een wondje in de huid is zoals een schaafwond, hondenbeet of een sneetje van het scheren. 
Besmetting op zich hoeft nog niet te leiden tot een wrat.
Omdat kinderen vaak nog geen afweerstoffen tegen HPV hebben, hebben zij het meeste last van wratten! Bovendien komen ze via zwembaden, sport, vakantiekampen of school meer in contact met besmette locaties en lopen ze vaker wondjes op door ruwe spelletjes. 
Van de mensen met wratten is 53% jonger dan 19 jaar.
Een andere risicocategorie wordt gevormd door personen met een verzwakt immuunsysteem, zoals kanker patiënten die chemo therapie krijgen, of aids patiënten.

Wrat(ten) onder de voet 

Frustratie en gevoel van onderwaardering. Plantaire wratten zijn goedaardige epitheliale tumoren die over het algemeen worden veroorzaakt door bepaalde typen van het humaan papillomavirus (HPV). Ze komen voor onder de tenen of op de voetzool.
Het virus valt de aangetaste huid aan door direct contact, waarbij het kleine snijwonden en schaafwonden in de buitenste huidlagen binnendringt.  
Plantaire wratten zijn meestal zelflimiterend ( stopt of eindigt zonder hulp of therapie), maar behandeling wordt over het algemeen aanbevolen om symptomen van pijn en ongemak te verminderen, de duur te verkorten en de overdracht te verminderen.

 

Op de voetzolen komt dit, behalve bij kinderen, ook regelmatig voor bij volwassenen en bij sporters. 
Vaak is dit een symptoom van frustratie en een gevoel van onderwaardering.
Dit is dus een typisch voorbeeld van een “hardloopwedstrijd”, waarbij de loper alleen de voetzolen van andere mensen ziet,  omdat hij er achteraan rent.  Het geeft duidelijk aan dat je onder druk staat op manieren die subtiel, indirect, geïmpliceerd of alleen maar gesuggereerd zijn.  Iemand die dus last heeft van plantaire wratten, voelt zich dus regelmatig ondergewaardeerd en gefrustreerd omdat hij anderen moet behagen en omdat het beeld dat hij van zichzelf heeft, moet behouden.
M.a.w. geen zelfrespect en/ of eigenwaarde en laat zich door anderen beïnvloeden in kwesties die verband houden met het imago. 

*  Mijn gebrek aan prestaties houdt me weg van de groep

*  Ik heb niet het gevoel dat ik goed genoeg ben in wat ik zou moeten zijn en bovendien is dit lelijk.

 * Ik voel me niet goed genoeg t.o.v. wat ik anderen zie doen.

 Om deze reden vergelijkt men zichzelf met anderen en kan dan ook zeer competitief worden.

Wrat(ten) op de handen

Kleine uitingen van haat. Geloof in lelijkheid.
Wanneer wratten op de rug van de hand verschijnen, gelooft deze persoon dat hij niet goed genoeg is in wat hij doet. Zijn onderwaardering is voor iedereen merkbaar. 
Iedereen kan een wrat op de rug van zijn hand zien. Het lichaam toont zijn frustratie door zijn schuldgevoel en zijn geloof in lelijkheid (ernstige onderwaardering).

Wanneer wratten op de palm van de hand verschijnen, gebeurt dit alleen bij degenen die met hun handen werken; ofwel handarbeiders of degenen die betrokken zijn bij sportactiviteiten waarbij het gebruik van de handen vereist is. Dit duidt op een lichte onderwaardering.

Een kind dat naar perfectie zoekt, om anderen tevreden te houden en weg te rennen voor de negatieve beoordeling waarvan hij vreest dat anderen het over hem zullen hebben, onderschat zichzelf heel erg. Dienovereenkomstig legt het de basis voor het verschijnen van een wrat.  Dit is een onbewust fenomeen.Het is belangrijk om met het kind te praten en hem zijn onderwaardering te laten verwoorden, namelijk door het te laten praten met de derde betrokken persoon.

Het is belangrijk dat iemand met een wrat wordt geholpen, aangezien hij zich niet bewust is van zijn onderwaardering spanningen, noch van zijn onvermogen om te communiceren.  De persoon/ kind zal waarschijnlijk zeggen dat het niets belangrijks voelde.

Op school bekritiseert de leraar het schrijven van een leerling. Het kind concludeert dat zijn vingers slecht schrijven. "Ik ben me ervan bewust dat mijn vingers niet goed kunnen schrijven”.  Als gevolg hiervan ontwikkelt een kind wrat(ten) op de vingers.

Genitale wratten!

Dan is er nog een vaak wat minder besproken vorm van wratten, genitale wratten....

Genitale wratten zijn zeer besmettelijk en worden verspreid tijdens orale, genitale of anale seks met een geïnfecteerde partner. 
Ongeveer twee derde van de mensen die seksueel contact hebben met een partner met genitale wratten, zullen wratten krijgen, meestal binnen drie maanden na contact.

Bij vrouwen komen de wratten voor aan de buiten- en binnenkant van de vagina, bij de opening (baarmoederhals) naar de baarmoeder of rond de anus.  Bij mannen komen genitale wratten minder vaak voor.
Indien aanwezig, worden ze meestal op het puntje van de penis gezien. Ze kunnen ook worden gevonden op de schacht van de penis, op het scrotum of rond de anus. In zeldzame gevallen kunnen genitale wratten zich ook ontwikkelen in de mond of keel van een persoon die orale seks heeft gehad met een geïnfecteerde persoon. Genitale wratten komen vaak voor in clusters en kunnen erg klein zijn of kunnen zich in grote hoeveelheden verspreiden in het genitale of anale gebied.

Verbinding tussen geest en lichaam?

Dit deel van het lichaam behoort tot de sacrale chakra.

De geslachtsdelen vertegenwoordigen het geven en ontvangen van liefde op een fysieke manier. 
Ze geven weer hoe je over je eigen seksualiteit denkt en hoe je lichamelijk en emotioneel omgaat met jouw seksuele partner (s).

Er is dan een innerlijk conflict waardoor je geïrriteerd raakt met betrekking tot je seksualiteit.
Je moet je sterk en veilig voelen in jouw vrouwelijk of mannelijkheid om je seksualiteit vrijuit te kunnen uiten. Wanneer er een conflict gevoel is over seks of over je eigen seksualiteit, kan er dus een energieblokkade ontstaan in het genitale gebied.
Een dergelijk conflict kan ontstaan als je het gevoel hebt dat seks of bepaalde seksuele gedachten ‘vies’ zijn of als jij je emotioneel ontevreden voelt als gevolg van seksuele activiteit. Deze gevoelens kunnen uitgroeien tot een gebrek aan zelfrespect of zelf liefde.
Als je seksueel met iemand omgaat, moet je zeer duidelijk voelen dat liefde vrijelijk kan worden gegeven en ontvangen.

Indien je problemen hebt met wratten, vooral deze laatste vorm van wratten, dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.
Ik ben geen arts en verdiep me alleen in de mogelijke metafysische oorzaken van  klachten!

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wrat#:~:text=Omdat%20kinderen%20vaak%20nog%20geen,53%25%20jonger%20dan%2019%20jaa

https://holisticreflexology.com.au/plantar-warts/

https://www.flowsandforms.com/wart/
https://dermatwente.nl/wratten/ 

https://universespirit.org/genital-wart

https://www.my-holistic-healing.com/mind-body-connection-genitals.html

https://www.endwarts.nl/nl-nl/wratten/wratten-bij-kinderen

https://nvdv.nl/professionals/dermatologie/zoek-een-huidaandoening/wratten

https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/gewone-wratten/

Rating: 0 sterren
0 stemmen