Paradontitis / tandvlees problemen! 21-9-2020

Paradontitis / tandvlees problemen
Hoeveel mensen hebben er last van ontstoken tandvlees?
Ongeveer de helft van de volwassen bevolking heeft last van ontstoken tandvlees, waarvan het in 10 tot 15% om een ernstige vorm gaat. De tandvleesontsteking veroorzaakt geen pijn of ongemak, waardoor je vaak niet beseft dat je een probleem aan je tandvlees hebt. Wat veel mensen niet weten of zich niet realiseren is, dat parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) het risico op hart- en vaatziekten, waaronder een beroerte, kan verhogen!

Er is één regel die altijd geldt: gezond tandvlees bloedt nooit! 
De kleur van gezond tandvlees is roze. Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis.

Hoe ontstaat ontstoken tandvlees?
De ontsteking in de rand van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in de tandplak.   Tandplak is een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje van speekseleiwitten en bacteriemassa (biofilm) op de tanden en kiezen. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Telkens wordt hierop weer een nieuw laagje plak gevormd.

Tanden en tandvlees worden dus beheerst door het keelchakra. 

Dit chakra regelt ook de schildklier, bijschildklier, keel, amandelen, nek- en schouderspieren, oren en groei als een vorm van expressie.  
De communicatie tussen ons onderbewustzijn en ons fysieke lichaam is vaak erg metaforisch. 

De belangrijkste rol van tandvlees is om onze tanden op hun plaats te houden en ze te ondersteunen om sterk en recht te zijn. Als jij je niet goed ondersteund voelt, kan de conditie van tandvlees dit dus als een metafoor in je mond laten zien dat er een onbalans is. Bloedend tandvlees komt ook vaker voor tijdens een zwangerschap, dit komt meestal door grote een verandering in je hormonen.

 

Spirituele oorzaken en betekenis van tandvleesaandoeningen.

Parodontitis begint altijd met bacteriegroei in onze mond. Dit soort problemen duidt op een onvermogen om je zelf op te komen en grip te krijgen op dingen. Je bent kwetsbaar en hierdoor niet , of onvoldoende, de moed hebben om assertief te zijn in je leven. 

Wat blokkeert de stroom van deze vitale levenskracht? 

Discordante emoties die het gevolg zijn van chronische dissonante gedachten die op hun beurt geworteld zijn in onware kernovertuigingen.  Overtuigingssystemen zijn dus verantwoordelijk voor onze realiteit en onze gezondheid.

Heb je vaak  tandvlees problemen, kun je bijvoorbeeld kijken naar:

* Wanneer of hoe  je werd onderdrukt 

* Ben je bang om te spreken uit angst om bijvoorbeeld afgewezen te worden

* Ben je bang om iemands gevoelens te kwetsen

* Ben je bang om op een speelse manier door het leven te gaan

* Word je voor lui uitgemaakt

* Waar heb jij je creatieve behoeften ontkend.

* Blokkeer je het werken aan leuke of spannende projecten 

* Blijf je in relaties zitten die je verstikken

* Heb je een overtuiging aanvaard dat je er allemaal niet meer toe doet

* Ben jij misschien iemand die voor ieders behoeften zorgt en vergeet te zorgen voor jouw behoeften.

 * Mogelijk ben je kwetsbaar en ben je hierdoor ook regelmatig lichtgeraakt, maar je hebt toch niet, of niet voldoende de moed om je
     gevoelens uit te spreken...

 

Elk chakra is verbonden met zijn eigen unieke reeks emotionele patronen. Het keelchakra is verbonden met expressie, namelijk die van de ziel De primaire emotie die het keelchakra blokkeert, is dus de angst om zichzelf te uiten. Totdat deze angst en de kernovertuiging van het niet waardig zijn van volledige ziel expressie wordt losgelaten, zal de ziekte in de bijbehorende structuren zoals tanden en tandvlees moeilijk te behandelen zijn en kan herhaalde tandheelkundige behandeling nodig zijn.

Van jongs af aan leert onze samenleving ons dat we onze nieuwsgierigheid, creatieve inspanningen en ons verlangen naar spel en lichtzinnig zijn op de achtergrond moeten komen, terwijl we ons overgeven aan de verantwoordelijkheden en plichten die door de samenleving worden geëist.
Tegen de tijd dat we pubers zijn, hebben vele het contact met hun passies weer verloren. Het keelchakra is het meest geblokkeerde chakra en als jij regelmatig langdurige tandvleesaandoeningen, tandbederf, knarsen en/of  kaak klem problemen hebt, heeft dit met het keelchakra te maken!
                                                                                                                ***************

Aanvulling op bovenstaand blog ( nov. 2022)

Stress heeft ook een grote invloed op onze mond gezondheid.  Aften (mondzweertjes) is er ook zo een. 
Door stress verzwakt het immuunsysteem en worden we veel kwetsbaarder voor kwaaltjes, ook in onze mond dus. 
Een vitamine te kort, zou ook een oorzaak kunnen zijn. Misschien heb je een te kort aan vitamine A, B, C, of D?
Laat dit eventueel testen bij je huisarts.

Het zou ook kunnen liggen aan de pH waarde in je lichaam, deze zou niet in balans kunnen zijn .
Dit is simpel op te lossen door een paar weken lang, en daarna regelmatig bijhouden, elke dag een snufje bakingsoda (zuiveringszout , dus geen bakpoeder, dit is wat anders) in een half glas lauw water op te lossen en dit op te drinken. Dit zal je pH waardes in je lichaam weer terug in balans brengen. Dit is in de meeste supermarkten te koop en kost maar een paar euro.
Je mond, na het poetsen, spoelen met water en wat waterstofperoxide (3%). Een mondspoelmiddel dat je in de winkel koopt helpt niet, het doet helaas meestal niet wat het beloofd.  Marketing dus, zoals helaas zo veel producten..

Bakingsoda en  Waterstofperoxide voegen extra zuurstof toe. Slik de peroxide niet door, alleen spoelen!
Je zou ook  je tanden een paar keer per week met wat bakingsoda met een heel klein beetje water kunnen poetsen. Smaakt nogal zout en niet iedereen vind dit aangenaam. Op termijn wen je er trouwens wel aan ;-)

Kijk ook uit met fluortandpasta, het  doet namelijk niet wat ze zeggen dat het doet voor de bescherming voor je tanden.
https://healthwatch.eu/nl/waarom-fluoride-in-tandpasta-vergif-is-voor-je-lichaam/
https://leefbewust.nu/fluoride-in-tandpasta-gif/

                                                                                                                *****************

Emoties
Leer jezelf te accepteren en lief te hebben en je zult niet langer afhankelijk zijn van de acceptatie van mensen die dicht bij je staan. Je zult dan de kracht vinden om voor jezelf op te komen in je huidige leven.
Ik herken dit, ik heb er zelf vrij lang ook problemen mee gehad. 
Ik ben destijds ook getest, door mijn toenmalig tandarts, omdat ook zij geen oorzaak konden vinden.  Nooit geweten wat daar de dieperliggende oorzaak van was, en de meeste tandartsen zijn hier ook niet mee bezig en krijgen dit ook niet in hun opleiding. 
Inmiddels weet ik beter ;-) 
Als het lastig is om dit alleen te veranderen, vooral als dit al een heel lange tijd speelt, kan een Reconnective healing sessie een goede ondersteuning hierin zijn.  Meestal zijn er niet meer dan 1 tot 3 sessies nodig!


Bron:

https://holistictoothfairy.com/spiritual-reasons-for-gum-disease/

https://www.awakeningstate.com/health/teeth-problems-spiritual-meaning-causes-prevention/

https://www.americamagazine.org/faith/2019/10/04/unique-and-surprisingly-spiritual-relationship-between-dentist-patient-and-ones

https://www.radboudumc.nl/nieuws/2018/kom-gratis-je-tandvlees-checken-in-het-radboudumc#:~:text=Ongeveer%20de%20helft%20van%20de,probleem%20aan%20het%20tandvlees%20heeft.

https://www.whitesandsdentistry.com/single-post/2019/05/02/The-Throat-Chakra-Teeth-Emotions-and-Spirituality

https://www.allesoverhetgebit.nl/alles-over-mondgezondheid/aandoeningen/ontstoken-tandvlees-gingivitis#:~:text=De%20ontsteking%20in%20de%20rand,aan%20de%20tanden%20en%20kiezen.

Rating: 4.5 sterren
2 stemmen