Psoriasis! 29-3-2021

Psoriasis
Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam!  
Het is, in termen van oppervlakte , ongeveer 2 vierkante meter en in gewicht tussen de 6 en 9 pond.
Je huid scheidt de binnenkant van je lichaam van de buitenwereld.
Het houdt lichaamsvloeistoffen vast, voorkomt uitdroging, beschermt je tegen virussen en bacteriën en houdt je lichaamstemperatuur
in balansBovendien drukt onze huid emoties uit die door anderen kunnen worden gedetecteerd.
Bijvoorbeeld: kou, warmte bleekheid, roodheid of zweten.

Psoriasis is een huidziekte die schilfering en zwelling veroorzaakt, vaak worden dikke rode huidvlekken met zilverachtige schubben gezien. Dit komt doordat de huid zich in dit geval tien keer sneller vermenigvuldigt dan de normale huid. Psoriasis is heel vaak een erfelijke huidaandoening en kan op elke leeftijd ontstaan, maar bij de meeste mensen tussen 16 en 21 jaar of tussen 57 en 60 jaar.


Huidaandoeningen variëren sterk in ernst en symptomen.

* Ze kunnen permanent of tijdelijk zijn en kunnen pijnlijk maar ook pijnloos zijn.
* Sommige huidaandoeningen zijn gering en andere kunnen levensbedreigend zijn.
* Sommige hebben situationele oorzaken, andere kunnen genetisch zijn.

* Psoriasis is een chronische huidaandoening die optreedt wanneer de aanmaak van nieuwe huidcellen 10 keer sneller dan normaal plaats vindt.
Factoren die ervoor zorgen dat psoriasis tot uiting komt of, tijdelijk, verergert zijn:  wondjes, ontstekingen, bepaalde geneesmiddelen of stress.

Ongeveer 250.000 mensen in Nederland hebben last van deze huidaandoening, daarvan zijn ongeveer 30.000 kinderen met deze chronische huidziekte...
De huidziekte ontstaat door een defect in het immuunsysteem en kenmerkt zich door rode plekken die jeuken en schilferen.
Psoriasis kan over het hele lichaam voorkomen en is niet besmettelijk. Psoriasis komt vooral bij kinderen ook vaak in het gezicht voor en kan
hierdoor een hele  grote impact op de kwaliteit van leven hebben. Jeuk en slaapproblemen zijn aan de orde van de dag, maar ook schaamte en onbegrip komen helaas regelmatig voor.
Volgens de International Federation of Psoriasis Associations heeft ongeveer 3 %  van de wereldbevolking een of andere vorm van psoriasis. In Nederland heeft  ± 2% tot 3% van de bevolking psoriasis. Het verschijnt op verschillende delen van het lichaam zoals;
de knieën, elleboog, rug, hoofdhuid maar ook op andere plaatsen.
Deze ziekte heeft hoogstwaarschijnlijk een genetische component, aangezien bijna 50% van de patiënten familieleden met psoriasis heeft.

 

De meest voorkomende symptomen zijn:

* nagels die loskomen van het nagelbed

* plaques van rode huid (deze zijn dik en ruw, in tegenstelling tot de gezonde huid er onder)
*
de groei van teennagelschimmel;

* verkleuring van de teennagels of vinger;

* gebarsten, verkleurde huid;

* roos op de hoofdhuid;

* laesies die gevoelig, jeukend en pijnlijk kunnen zijn.

Er bestaan verschillende vormen van psoriasis:

Psoriasis vulgaris
Dit is de meest voorkomende vorm van psoriasis en kenmerkt zich door de rode schilferige plekken aan de strekzijde van de armen en benen. Vooral op de ellenbogen en knieën zitten vaak plekken.

Psoriasis guttate
Een grote groep mensen heeft ook last van deze variant.
Psoriasis guttate kenmerkt zich door kleine roze of rode plekjes die verspreid over het hele lichaam voorkomen.

 

Psoriaisis inversa
Deze vorm van psoriasis kenmerkt zich door plekken in de huidplooien van het lichaam. Denk hierbij aan de liezen, oksels en bij vrouwen onder de borsten. Deze plekken zijn vaak rood glanzend en zijn meestal niet verdikt.

Psoriasis capitis
Psoriasis capitis komt voor op het behaarde hoofd. De plekken zijn rood van kleur en schilferen. Bij deze vorm van psoriasis hebben patiënten vaak ook last van jeuk.

Psoriasis unguum
Psoriasis kan ook de nagels aantasten, deze vorm van psoriasis noemen we psoriasis unguum. Deze variant is te herkennen aan putjes in de nagel, een geelbruine verkleuring van de nagelplaat en een misvorming of gedeeltelijke loslating van de nagelplaat.

Psoriasis arthropathica
Als u last heeft van
een vorm van psoriasis kunt u daarbij ook last krijgen van pijnlijke gewrichten. Dit wordt psoriasis arthropathica genoemd.

Psoriasis pustulosis palmoplantaris
Deze vorm van psoriasis wordt bijna alleen maar gezien bij mensen die roken. Verschijnselen van psoriasis
pustulosis palmoplantaris zijn met pus gevulde blaasjes die verschijnen op de handpalmen en/of voetzolen.

 

Emotionele oorzaak en genezing

Maar wat als er nu geen  duidelijk aanwijsbare reden is voor deze ziekte?

Zelfs als er wel een duidelijke reden is, is het toch interessant om eens te kijken naar je energieveld, dat toch vaak precies de emotionele oorzaak van de psoriasis vertelt. Kijk ook naar je algehele mentaliteit die er blijkbaar voor zorgt dat het probleem aanhoudt.
Het is inmiddels bekend, dat je emoties en trauma’s van ouders en grootouders kunt mee krijgen, van daar ook de verwijzing naar erfelijkheid, in het begin van deze blog.
Je geest probeert je duidelijk iets te vertellen door een bijvoorbeeld; fysieke probleem te creëren.
De mentaliteit die tot stand is gekomen als resultaat van het opruiende incident, is het onderdrukken van jouw persoonlijke gaven, sterke punten, capaciteiten en/ of ervaringen die bedoeld zijn om je in een prachtige richting te leiden!
Kijk dus ook eens wat dat betekend voor jou! Dit naast het zoeken naar de waarheid die je meer kracht geeft en je zintuigen wakker schudt.


Psoriasis manifesteert zich heel vaak na een scheidingsconflict; je mag niet in contact komen met iets of iemand vanwege overlijden, scheiding, scheiding, enz. Het verlies van contact, vertegenwoordigt een groot conflict voor de persoon die het beleeft.

De emotie verborgen achter psoriasis; iemand ervaart een (grote) angst om te scheiden van datgene waar hij / zij van houdt, bang om van richting te veranderen, bang om afgezonderd te leven van datgene waardoor je je beschermd voelt.

"Ik voel me aangevallen in deze relatie, aangevallen, gewond"

"Ik voel me eenzaam en heb bescherming nodig"

"Ik moet mezelf beschermen".

Maar wat voor bescherming?

De rol van traditionele bescherming wordt uitgeoefend door de ouder of de persoon die de vaderlijke functie vertegenwoordigt, die in sommige gevallen ook de moeder kan zijn.

"Ik heb je nodig Papa, ik voel me niet meer beschermd, dus bescherm ik mezelf door mijn huid dikker te maken!"

 

De noodzaak van ouderlijke bescherming kan worden aangetoond wanneer iemand met psoriasis wordt blootgesteld aan zonlicht!
Een verbetering is dan namelijk duidelijk te waarneembaar..
De zon vertegenwoordigd, bewust of onbewust, de vader. Is die er niet dan is er dus een gemis aan deze vaderlijke bescherming in het leven. "Hoe meer ik onder de zon sta, hoe meer ik in contact kom met de beschermende figuur van mijn vader en daarom voel ik me beschermd"

Evenzo kan psoriasis veroorzaakt worden als een echte, of symbolische vader, iemand niet zou kunnen "beschermen".
Voorbeeld;  Een 10-jarige jongen wiens vader zijn moeder fysiek mishandelde en dit symptoom ontwikkelde toen hij werd opgenomen op een kostschool, was de jongen niet meer in staat zijn moeder te beschermen..

 

Psoriasis kan zich ook ontwikkelen wanneer er twee gelijktijdige scheidingsconflicten optreden omdat wat we ons onbeschermd voelen. Het zullen altijd twee verschillende conflicten met elkaar zijn, maar wel gerelateerd. Of een van hen is een gevolg van de andere.

Het gebeurt bijna altijd op de volgende manier;
* Een van de conflicten die me hebben aangevallen kan zijn;  dwingen omme  tegen mijn wil afstand te doen van iets.

* Het andere conflict zorgt ervoor dat er iemand een pijnlijke scheiding ervaart en hierdoor een nieuw leven zal gaan leiden.
Een van die twee emotionele conflicten is latent, actief en aanwezig in het dagelijks leven, omdat je er niet uit heb kunnen komen.
Je lijd nog steeds.
Het andere conflict is niet langer in de genezingsfase. Je heb het beleefd en geleden, maar op de een of andere manier ben je er overheen,
je begreep het, assimileerde het en liet het ook los”.

Aan de ene kant ben je fysiek gescheiden van de vader, moeder, familie, vrienden en aan de andere kant ben je gescheiden van jezelf, in je principes en identiteit.

Voorbeeld;  Een tiener verhuist om te studeren in een ander land (fysieke scheiding) waar ze andere gewoonten hebben, een andere manier om het leven te zien, die niet overeenkomt met wat hij / zij voelt, in het geval van scheiding.

Psoriasis vertegenwoordigt zichzelf, dat iemand door dit conflict niet meer in contact is met iets of iemand. Zo'n scheiding is erg pijnlijk.

 

Psoriasis is als een onzichtbare muur, die een geheim verlangen om bemind en gekoesterd te worden, maskeert.
Het manifesteert zich meestal bij overgevoelige personen (huidgevoelig) die liefde van anderen nodig hebben, maar die paradoxaal genoeg bang zijn om contact op te nemen en beschermd te worden. Daarom moeten ze "harder" worden, om binnen die onzichtbare muur te blijven die hem of haar van buitenaf isoleert, die je beschermt tegen verwondingen, maar ook de toegang tot genegenheid, liefde en tederheid verhindert. Iemand bevindt zich in een situatie van emotionele eenzaamheid en kan zelfs een identiteitsprobleem hebben gekregen omdat men zich niet meer en herkend voelt voor wie hij of zei is.
Ze vinden het dus erg moeilijk om te accepteren wie ze zijn in dit leven.
Het lijkt er dus op dat jij  jouw huid wilt vernieuwen, omdat deze er niet lekker zit (scheidingsconflict met zelf). "Ik probeer mezelf te beschermen en de beste manier is om van mij af dus te scheiden, iemand anders te zijn"

 

Verzwakt immuunsysteem 

Psoriasis is een  chronische auto-immuunziekte, veroorzaakt door een over actief immuunsysteem. Omdat het immuunsysteem te hard moet werken, worden er te snel en te veel nieuwe  huidcellen gemaakt, terwijl de oude huidcellen op een normaal tempo afsterven.
Een verzwakt immuunsysteem kan ook door stress veroorzaakt worden, vooral een te veel aan, of langdurige stress. 

Lever problemen
Vanuit emotioneel oogpunt kan het ook met de lever te maken hebben. De emotie die de rechtstreeks impact heeft op de lever is boosheid, samen met woede en frustratie. Intense boosheid werkt stagnerend op de energiestroom van de lever. Iets op je lever hebben, maar dan net even vanuit een ander oogpunt bekeken.. Onverwerkte emoties, slaan zich nu eenmaal in ons lichaam op, als deze emoties niet of onvoldoende verwerkt  kunnen worden, dan krijg je helaas energie blokkades.
M.a.w. je levens energie kan dan niet meer, of onvoldoende stromen.


Voeding en psoriasis
Ook je voeding heeft grote invloed op psoriasis.  Omdat dit niet mijn specialiteit is en ook niet het uitgang is  punt  van dit blog, ga ik daar ook niet echt op in, behalve dat het wel degelijk invloed heeft!
Maar een combinatie van je energie en de juiste voeding, zou al  veel kunnen doen om de klachten te verminderen!
Hieronder een link naar een pagina  die hier op in gaat. Verder kun je , online, echt veel informatie vinden  op dit gebied.
https://www.huidarts.com/huidbehandelingen/psoriasis-dieet/

 

Reconnective healing kan je bijstaan om je emotionele en spirituele, maar ook fysieke, gezondheid te herstellen.
Onverwerkte en opgeslagen moties, die al heel lang spelen, zullen niet in een keer opgelost worden.
Energie heling is ook niet even een snelle qick -fix,!
Het is  een uitgestoken hand die  je tijdelijk  ondersteunt en op weg kan helpen, zodat je het uiteindelijk weer zelf kunt.
Als je op de zelfde manier door blijft gaan, waardoor jij je klachten hebt gekregen, zullen de Reconnective healing sessies je op langere termijn helaas ook niet kunnen helpen. Iedereen heeft dus ook een stukje eigen verantwoordelijkheid in dit genezingsproces…

Heb je nog vragen of wil je  meer informatie, neem vrijblijvend contact met me op.

 

Bron:

https://www.emotionsandbody.com/2017/01/psoriasis-emotional-and-metaphysical.html?m=1

https://www.yourhealthremedy.com/health-tips/spiritual-meaning-of-eczema-hives-itching-psoriasis-vitiligo/

https://www.insightstate.com/health/acne-psoriasis-vitiligo-skin-cancer-spiritual-meaning-causes-healing/

https://www.huidfonds.nl/je-huid/huidaandoeningen/psoriasis/

https://www.the-secret-formula.com/psoriasis.html

https://www.radboudumc.nl/nieuws/2017/zon-30000-kinderen-in-nederland-hebben-de-huidziekte-psoriasis-begrip-en-begrijpelijke-uitleg-is

https://www.mmc.nl/dermatologie/aandoeningen-en-behandelingen/psoriasis/
https://www.janssen.com/netherlands/nl/psoriasismonth#:~:text=Psoriasis%20is%20een%20chronische%20auto,28%20dagen%20vernieuwd.
https://tegenmacht.org/wat-heeft-psoriasis-met-niet-alcoholische-leververvetting-te-maken/

Rating: 4 sterren
1 stem