Hielspoor/ peesplaat ontsteking 13-4-2021

Hielspoor/ peesplaat ontsteking (plantaris fasciitis)
Ontstoken peesplaat onder de voet of een hielspoor?
Een botvormig uitsteeksel aan het hielbeen wordt ook wel een hielspoor genoemd. Veel mensen hebben een hielspoor, echter ervaart niet iedereen die dit heeft daadwerkelijk hielpijn. Het is namelijk niet het hielspoor dat de klachten geeft, maar een ontstoken of geïrriteerde peesplaat.
De officiële naam voor een hielspoor is fasciitis plantaris. De sterke peesplaat die onder de voet loopt (fascia plantaris), van het hielbeen naar de voorvoet, ondersteunt de voet en vangt de schokken van het lopen op. Peesplaat ontsteking wordt veroorzaakt door het spannen van het ligament dat onze(voet) boog ondersteunt. Herhaalde belasting kan kleine scheurtjes in het ligament veroorzaken. Deze kunnen tot pijn en zwelling leiden.

Klachten van een hielspoor
De meest voorkomende klachten bij een hielspoor zijn:
* Pijn aan de onderzijde van de hiel
* Pijn bij de eerste paar stappen uit bed in de ochtend
* Startpijn na een tijd stil te hebben gezeten
* Meer pijn na een lichamelijke activiteit

De klachten door een hielspoor kunnen verschillend zijn omdat de ontsteking op verschillende plekken in de peesplaat kan zitten: net voor de aanhechting, bij de aanhechting aan het hielbeen of in het midden van de peesplaat.

Volgens podotherapeuten is de kans op deze ontsteking groter als;
* Je voeten te veel naar binnen rollen als je loopt

* Je hebt hoge bogen of platvoeten.

* Je loopt, staat of rent gedurende lange tijd, vooral op harde oppervlakken.

* Je hebt overgewicht.

* Je draagt schoenen die niet goed passen of versleten zijn.

* Je hebt strakke achillespezen of kuitspieren.

* Pijnlijke en / of stijve onderrug en extreem strak langs de achterkant van de benen.

Maar wat als dat nu niet de oorzaak is?
Of dit nu wel of niet de oorzaak is, het is altijd goed om dit van twee kanten te bekijken! Dus ook kijken naar het diepere (emotionele) probleem. Het zou zomaar kunnen zijn dat er een energie in het lichaam vastgehouden word waar je in eerste instantie niet bij stil staat. Het kan zelfs een oude emotie zijn, die je eigenlijk “vergeten” bent. Maar je lichaam vergeet dit dus niet!
Als je mijn blogs regelmatig  volgt, weet je inmiddels dat opgeslagen en onverwerkte emoties (energie) op langere termijn duidelijke signalen zullen geven dat er een onbalans in ons lichaam is. Soms door milde klachten en een andere keer door meer intense klachten.
Hoe langer het probleem speelt, hoe intenser de klacht zich zal kunnen gaan uiten.
Bij een peesplaat ontsteking is het alsof je lichaam een overtuiging heeft aangenomen dat het ervoor zorgt dat wat voor jou inmiddels normaal aanvoelt voor het energie lichaam verre van normaal is.

 

Het is dus goed om eens naar de volgende emoties te kijken;
* Welke overtuiging heb je als kind aangenomen?
* Wat was de energetische omgeving van je jeugd?
* Wat er in je jeugd gebeurde, is dit nu in je volwassen zijn ook het geval?
* Wat was er eerder in je leven aan de hand dat een constante zou zijn geworden die een energiepatroon zou creëren dat je lichaam uiteindelijk manifesteert als een fysiek probleem?

Als je dit eenmaal achterhaald heb, is 1+1 dus 2
Ik heb dit zelf ook een korte tijd gehad. Toen dacht ik dat het door het vele sporten en mogelijk te weinig rust kwam. Maar terug kijkend, was er wel degelijk een onderliggende emotie..

 

Plantaire fasciitis en verdeelde loyaliteiten..
De peesplaat is de band van bindweefsel die langs de zool loopt, van de hiel tot de bal van de voet. Vanuit een ander perspectief loopt dit weefsel tussen “wat de groep” wil (basischakra) en je persoonlijke regels en grenzen (zonnevlechtchakra), en passeert het “het kracht van het spel gebied” van de voet (sacraalchakra).  Daarom kan elke pijn in dit gebied worden veroorzaakt door verdeelde loyaliteiten of het gevoel in twee richtingen te worden getrokken. Er kan een wisselwerking zijn tussen wat de groep, het gezin, de cultuur of een ander wil, en wat je voor jezelf wilt.

Als het bindweefsel spieren verbindt of omringt, is het spierstelsel hierbij dus op de een of andere manier betrokken...
In dit systeem (agonist/ antagonist) trekt de ene spier terwijl de andere duwt. Dus elk spierprobleem kan worden geassocieerd met in twee richtingen getrokken worden of verdeelde loyaliteiten. Omdat fascia een bindweefsel is, is het ook gerelateerd aan het skeletstelsel, dat zich bezighoudt met structuur, herstructurering en infrastructuur.

Waar ligt jouw loyaliteit?
* Je eigen behoeften of die van anderen?

* Vind je het moeilijk om een balans tussen beide te vinden?

* Wordt je overschaduwd door wat een ander wil?

* Doe je veel voor anderen ten koste van jezelf?

* Heb je het gevoel dat je in een touwtrek situatie zit, dus in twee richtingen wordt getrokken door anderen; je baan of gezinsdynamiek?

Ongemak in dit deel van de voet kan ook te maken hebben met hoeveel je persoonlijke overtuigingen te moet compromitteren om in een relatie / groep te passen.

De belangrijkste aanwijzing voor de oorzaak van de pijn zijn;

* Wanneer is het begonnen?

* Wat was je aan het doen?

* Wat dacht je toen?

 

Dr. David Forbes, oprichter en directeur van Nashville Integrated Medicine en trustee van de American Holistic Medicine Association, geeft aan dat dit onderwerp zich niet leent voor overdreven vereenvoudiging.
“Voor mij zijn er twee tegenpolen die vaak worden geuit, die ik geen van beide nauwkeurig of nuttig vind!”

Volgens de standaard westerse opvatting is het zo, dat het absurd zou zijn om wat er aan de hand is met de gezondheid van een patiënt op een of andere manier te vergelijken is met een gebeurtenissen in zijn of haar  leven!
De andere pool is dat er een soort lineaire, gemakkelijk definieerbare oorzaak en gevolg-link is die zou klinken als:
'Ik heb deze ziekte, dus laat me uitzoeken wat ik fout heb gedaan.”
Dat is een uitspraak die nog wel eens erg populair was (is) in fundamentalistische new age-benaderingen...

Dr. Forbes is voorstander van het idee dat alles nauw met elkaar verbonden is. Tegelijkertijd schuilt daar een mysterie dat we soms nog niet volledig kunnen bevatten. We moeten dus voorzichtig zijn om te veel directe lineaire verbanden te leggen, vooral in de mate dat het spanning en angst veroorzaakt.
Er zijn veelvoorkomende aandoeningen die een belangrijke component hebben van; "Ik slik mijn stress maar in",  aldus Dr. Forbes.
Deze omvatten pijn in de boven rug , nek, maagklachten, lage rugpijn en darmproblemen!
“Stress speelt zich altijd af in lichaamsspanning en waar we beklemming houden.”

De strekking van geïntegreerde geneeskunde (ook wel holistische en alternatieve geneeskunde genoemd) is het erkennen van de relatie tussen niet alleen levensstijl en gezondheid, maar ook de levensomstandigheden.
Forbes geeft aan, dat het voor mensen nuttig kan zijn om deze punten meer met elkaar te verbinden. "Als je uit een standaard westerse achtergrond komt, mag je bijvoorbeeld eens kijken of het feit dat mensen hun hele leven hun gevoelens hebben ingeslikt, mogelijk verband kan houden met maagzuur (gastritis)"

Stephen Pressfield, auteur van The Legend of Bagger Vance, gebruikte een illustratie uit de geneeskunde om een punt te maken in zijn non-fictieboek over een authentiek leven leiden, “The War of Art.”
Pressfield haalt het werk aan van een Jungiaanse psycholoog die gespecialiseerd is in het werken met mensen bij wie kanker is vastgesteld.
“Als ze eenmaal het diepere, meer gefundeerde perspectief hebben omarmd dat ze verwerven( klachten krijgen zonder dat je je dit beseft), is het opmerkelijk hoe vaak hun kankers in remissie gaan.

Stevan Pressfield;  
“Is it possible… that the disease itself evolved as a consequence of actions taken (or not taken) in our lives? "
Could our unlived lives have exacted their vengeance upon us in the form of cancer? And if they did, can we cure ourself, now, by living these lives out? "

Bindweefsel problemen
Bij hielspoor kan ook de oorzaak te vinden zijn bij een te strak aangespannen bindweefsel. Ook te strak/ verkleeft  bindweefsel heeft met opgeslagen emoties te maken.  Het bindweefsel op onze rug loopt van ons hoofd, over onze rug , splitst zich bij onze billen, en gaat dan verder  naar beneden. langs de achterkant van onze benen, onze kuiten tot onder onze hielen. 
Alles heeft dus met elkaar te maken!

Ben jij  uit balans ?
In een tot maximaal vier  Reconnective healing sessies, ben je al weer snel terug in balans.
Voor vragen of meer informatie over deze Reconnective healing sessies, neem vrijblijvend contact met me op!

Heb je interesse is het gratis E-boekje, “Als je niet weet hoe je nee moet zeggen, zegt je lichaam dit door ziek te worden”,  stuur me dan even een mail. Ik stuur het dan zo snel mogelijk naar je toe!

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/gratis-e-boekje

Bron:

https://podozorg.nl/voetklachten/achtervoet/hielspoor

https://holisticreflexology.com.au/plantar-fasciitis-and-divided-loyalties

https://ct.liveyourtruth.com/energy-healing-for-plantar-fasciitis-physical-pain/

https://www.karensreflexology.co.nz/single-post/2016/06/18/plantar-fasciitis-or-not

http://www.explorefaith.org/livingspiritually/body_and_soul/is_there_a_connection_between_spiritual_and_physical_health.php

Rating: 3 sterren
7 stemmen