Prikkelbare darm syndroom (PDS)

blog prikkelbare darm syndroom door reconnectivehealingbilthoven

Prikkelbaar darm syndroom
Weet je dat je darm je tweede brein is?
Je darm ligt aan de basis van je gezondheid en wordt ook wel het tweede brein genoemd. Het is niet zo dat je darm de wortel van 78 kan trekken (hoe leuk en handig zou dat zijn), maar er zitten wel 200 miljoen zenuwcellen in en rondom je darmen. Je darmen communiceren constant door middel van neurotransmitters met je hersenen. Zo wordt het grootste gedeelte van serotonine in je darm gemaakt.
Dat verklaart waarom je, als je darm niet goed werkt mentale klachten kunt hebben zoals angst, neerslachtigheid, verdriet en concentratieproblemen. Naar schatting heeft tussen de 5 - 20 % van de Nederlandse bevolking last van PDS. Bij vrouwen komt de aandoening twee keer zo vaak voor als bij mannen.

Wat is de spirituele oorzaak voor (PDS) Prikkelbare Darm Syndroom?
PDS is een reeks symptomen die de dikke darm aantasten. Symptomen zijn onder meer diarree en obstipatie, buikkrampen, opgeblazen gevoel, gasvorming en de bijbehorende vermoeidheid.

PDS is op zichzelf geen ziekte, volgens dr. Stephania Sciamano. Het is een reeks symptomen die wijzen op een dieper en ingewikkelder probleem. Op wetenschappelijk, fysiek en kwantificeerbaar niveau kan het syndroom dat bekend staat als PDS worden veroorzaakt door een combinatie van de volgende oorzaken:

* Microbiële onbalans (gebrek aan nuttige bacteriën
* Overgroei van schimmels, bacteriën, parasieten of virussen

* Orgaandisfunctie (een onbalans of tekort in de functie van een of meer van de spijsverteringsorganen)

* Voedselallergieën en -intoleranties.

 

Volgens dr. Stephania Sciamano is het meest interessante en bijna universele aspect van deze ontdekking, dat haar cliënten zo getalenteerd zijn geworden in het vullen van hun emoties, dat ze bij het eerste onderzoek vaak stelling ontkennen dat deze emoties überhaubt bij hun voorkomen…
“Zodra ik de juiste vragen beginnen te stellen, identificeren we trauma, verdriet, angst of een algemeen gevoel van angst dat de innerlijke realiteit van de persoon doordringt. In mijn klinische ervaring is het bijna altijd in verband gebracht met de reactie van een patiënt op een veroordelende en controlerende ouder. En het is deze gloeilamp van herkenning die een domino-effect veroorzaakt van erkenning van een dieper, gevoeliger onderwerp”.

 

Dr. Sciamano geeft aan dat mensen met PDS meestal een opvoeding hebben meegemaakt die te veel naar een grens- en discipline-kant was met helaas onvoldoende liefde en acceptatie. Dit creëerde toen het gevoel dat ze te allen tijde de controle over zichzelf en soms over anderen moesten hebben. Dit gevoel van controle is eigenlijk een vals gevoel van veiligheid.
De onderbewuste gedachte is: "Als ik de touwtjes in handen kan houden, dan ben ik veilig."
Dit leidt op zijn beurt tot een diep verlangen om “vast te houden” en geen fouten te maken. Men houd zich stevig vast totdat ze dit niveau van controle niet langer kunnen handhaven, gevolgd door verlies van controle. Dit vertaalt zich in het fysieke lichaam in spierspasmen van de darm (m.a.w. krampen), constipatie en diarree.

 

De bijbehorende archetypen (persoonlijkheidstype) bij patiënten met PDS zijn de heerser of de held.
Er zijn ook wel eens Nurturer Archetypes.
Heersers zijn vaak inflexibel, perfectionistisch en detailgericht.
De held doet er alles aan om anderen te beschermen.
Maar dit zijn wel voorbeelden van de extremere versies van deze persoonlijkheden.
Dit type mensen zijn vaak losgekoppeld van hun emoties en hebben de neiging om dingen te zeggen als:
"Dat stoort me niet echt" , terwijl dat wel degelijk het geval is.
Of ze zeggen dingen als: "Daar denk ik niet meer over na" , terwijl ze die emotie alleen maar hebben gepropt.

 

Wanneer iemand al 30 jaar of meer, iets pijnlijks “propt”, realiseert iemand zich eigenlijk niet dat ze dit wel doen. Ze zijn zo’n meester geworden in het vasthouden van hun emoties dat je ze amper zult herkennen. Dit leidt dus tot problemen met zelfexpressie.
Ze worstelen met het toegeven van hun emoties en gevoelens aan zichzelf, laat staan aan anderen. Ze hebben de neiging om voor weinig tot niets op anderen te vertrouwen.
Daarom opereren ze op een onbewust niveau vanuit de beperkende overtuiging: "Ik moet het allemaal zelf doen!"
Als je PDS hebt en je eens heel eerlijk en diep in jouw eigen gevoelens duikt, herken je hier heel misschien wel iets in..

Vervolgens is het dan zaak om te identificeren waar je dus echt naar verlangt op spiritueel en emotioneel niveau.
Met de mentaliteit om het allemaal wel zelf te doen, verlang je er waarschijnlijk naar om hulp te kunnen vragen wanneer je dat nodig hebt. Je doet dingen eigenlijk altijd zelf, zodat je weet dat het goed gedaan zal worden!
Dit is een klassieke PDS-mentaliteit.

 

Daarom is de spirituele remedie voor PDS vooral onze eigen accepterende en koesterende ouder te zijn.
Dit om in onszelf weer de balans te creëren tussen discipline en onvoorwaardelijke liefde, tussen vasthouden en loslaten.
Dit is dus echt wel diep werk…..
De acceptatie die we vroeger bij onze ouders zochten, en waar we nog steeds naar hunkeren van onze medemensen, kan alleen komen van onszelf en onze verbinding met het universum of het Goddelijke.
Laten we eerlijk zijn, menselijke goedkeuring is helaas vaak vluchtig. Zelf goedkeuring is eigenlijk niet anders, totdat we dieper ingaan op de behoefte om echt consistent te zijn met het goedkeuren van onszelf.
Dit is niet hetzelfde als het goedkeuren van elke zet die je maakt.
Zelf goedkeuring, of zelfliefde, betekend dus echt van jezelf houden als mens, zelfs met al je fouten.
Tijdens je leven zal je ongetwijfeld nog wel eens meer fouten maken...Daar zijn we zijn tenslotte mens voor en geen robot ;-)

Kijk eens naar onderstaande gedragingen, misschien herken je hier iets van in jezelf .

* Serieus en controlerend

* Gericht op perfectie

* Emotioneel moe of verward

* Veroordelend en eigenwijs

* Vasthouden aan woede over je jeugd ...

 

Lief mens, het is dan tijd om je te realiseren dat wat je echt nodig hebt beslist niet het nieuwste medicijn of een ander supplement is….
Het is dan wel een goed idee om je eens meer te verdiepen in de diepere aspecten van waar je telkens tegenaan loopt. Om het evenwicht in je spijsverteringssysteem te herstellen, zou het goed zijn om te kijken naar hoe en waar je mogelijk nog meer uit balans bent.

Hier onder staan een paar vragen die je jezelf kunt stellen:

* Waar ben ik te gedisciplineerd met te weinig acceptatie?

* Waar heb ik in mijn leven moeite mee om te 'verteren'?

* Welke giftige emoties en gedachten bewaar ik nog uit mijn verleden?

* Wat zijn de pijnlijke verhalen en herinneringen die nog steeds in mijn hoofd spelen?

Galblaas en onze emoties
In een studie van dr. Habba (gepubliceerd in Medical Hypotheses) concludeerde hij, dat 98% van de honderden patiënten bij wie de diagnose PDS was gesteld, eigenlijk iets anders  aan de hand was.

Dr. Habba heeft ontdekt dat galblaasproblemen de oorzaken van PDS kunnen nabootsen. Mensen die onmiddellijk na of tijdens een maaltijd heftige diarree krijgen (vooral vette voedingsmiddelen), kunnen lijden aan het Habba-syndroom dat wordt veroorzaakt door een ‘prikkelbare’ galblaas.

Dr. Habba is mogelijk het meest bekend vanwege zijn werk aan de naar hem vernoemde aandoening, het Habba-syndroom.

Metafysisch gezien kunnen kleine ergernissen, emoties of attitudes irriteren en een onbalans in de galblaas veroorzaken. De meest getroffen mensen zijn degenen die niet van veranderingen houden, vooral in hun dagelijkse gewoonten, en degenen die overdreven gestrest zijn door tests en examens. Je zou kunnen zeggen dat hun grote angst hun darmen ‘wringt’.
Onze lever is het orgaan dat galzouten produceert als je eet (galzouten helpen om vet te verteren), maar als de galblaas van streek is, verwerkt het deze gal niet goed, waardoor het lichaam koortsachtig werkt om de gal te verdunnen door water aan het darmkanaal toe te voegen. De reactie is dan diarreeDe meest voorkomende gastro-intestinale aandoening is PDS.
Hoewel het vrijwel iedereen kan treffen, zijn de meest voorkomende patiënten tussen de
vijftien en vijfenveertig jaar oud, waarbij vrouwen meer worden getroffen dan mannen.

Er zijn veel symptomen binnen het PDS-complex. Niet iedereen heeft dus elk van deze symptomen.
* Zuur kan vanuit de maag terugvloeien naar de slokdarm en brandend maagzuur 
 veroorzaken, wat een zure smaak is of een 
    daadwerkelijke chemische verbranding.  De zuurirritatie kan slokdarmkrampen veroorzaken en pijn op de borst veroorzaken die erg 
    op 
hartpijn lijken. Dit wordt gastro-oesofageale reflux of GER genoemd.

* Golven van misselijkheid komen soms uit het niets tevoorschijn. Ze kunnen uren of slechts een paar seconden duren, maar onregelmatig
   en herhalende golven.

* Gas en een opgeblazen gevoel behoren tot de meest voorkomende klachten, maar niet zo hoog op de lijst van patiënten met frequente constipatie afgewisseld met diarree.

Kun je jezelf genezen van PDS en een leven leiden zonder medicatie?
Antibiotica verwijderen zowel de goede als de slechte bacteriën, wat resulteert in een verzwakt immuunsysteem dat vervolgens leidt tot ontstekingen. Er is ook wel een verband met mensen die een familiegeschiedenis die deze aandoening hebben.
Angst en mensen die door een verkeerde eetgewoonte een voedingswaarde tekort hebben ontwikkeld zijn hier ook gevoelig voor.
Lichaam en geest zijn altijd met elkaar verweven, dat houd dus in, dat we altijd de ‘hele’ persoon moeten genezen om de toestand van een aandoening (elke aandoening) te verbeteren.

 

Als je weet welke dingen jouw PDS-symptomen kunnen triggeren, kunt je een plan maken om ze te vermijden.
Op die manier kunt je eraan werken om problemen met obstipatie, diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel tot een minimum te beperken. PDS is voor iedereen anders, maar het kan helpen om bij te houden hoe je reageert op de meest voorkomende symptoom triggers en te leren deze te voorkomen.
Het is altijd zeer de moeite waard om natuurlijke manieren te onderzoeken om de symptomen van PDS zoveel mogelijk, of helemaal, onder controle te krijgen. Niet altijd de snelste, maar wel de gezondste manier!

 

Dieet-triggers voor PDS-constipatie

Sommige voedingsmiddelen kunnen PDS-gerelateerde constipatie verergeren, waaronder:

* Brood en granen gemaakt met geraffineerde (niet hele) granen

* Bewerkte voedingsmiddelen zoals chips en koekjes

* Koffie, koolzuurhoudende dranken en alcohol

* Eiwitrijke diëten

* Zuivelproducten, vooral kaas

Dieet triggers voor PDFS Diarree

Voedingsmiddelen die PDS-gerelateerde diarree voor sommige mensen kunnen verergeren, zijn onder meer:

* Te veel vezels, vooral de onoplosbare soort die je in de schil van fruit en groenten krijgt

* Eten en drinken met chocolade, alcohol, cafeïne, fructose of sorbitol

* Koolzuurhoudende dranken

* Grote maaltijden

* Gefrituurd en vet voedsel

* Zuivelproducten, vooral bij mensen die de melksuiker lactose niet kunnen verteren. Lactose-intolerantie

* Voedsel met tarwe voor mensen die allergisch zijn voor of een slechte reactie hebben op gluten

Stress- en angsttriggers voor PDS

Stress en angst kunnen PDS-symptomen verergeren. Zorgen kunnen uit veel bronnen komen, waaronder:

* Werk

* Woon-werkverkeer

* Problemen thuis

* Geldproblemen

* Het gevoel dat je dingen niet in de hand hebt

 

Geneesmiddelen die PDS kunnen veroorzaken

Sommige medicijnen kunnen constipatie of diarree veroorzaken. Mensen met PDS kunnen problemen hebben met:

* Antibiotica

* Sommige antidepressiva

* Geneesmiddel gemaakt met sorbitol, zoals hoestsiroop

 

Menstruele triggers voor PDS

Vrouwen met PDS hebben vaak ergere symptomen tijdens hun menstruatie.

 

Andere triggers:

* Eten terwijl je werkt of auto rijdt

* Te snel eten

* Kauwgom

* Niet genoeg beweging

 

Natuurlijke manieren om PDS te verlichten.

Kunnen kruiden en kruidentheeën symptomen van de prikkelbare darm verlichten?
Ja, er zijn meerdere soorten thee waarvan bewezen is dat ze de door het prikkelbare darm syndroom veroorzaakte klachten verminderen.
Om dit blog niet nog langer te maken dan het al is, noem ik alleen de kruiden die ervoor te gebruiken zijn. Ik voeg, onderaan dit blog, een link bij met de wat uitgebreidere omschrijvingen van een aantal thee soorten.

* Pepermunt thee

* Kurkuma thee

* Venkel thee

* Kamille thee
* Komijn thee

* Koriander thee

* mix van komijn, koriander, venkel . Maak de thee van 3 gelijke delen van deze kruiden.

Probeer zoveel mogelijk de losse kruiden te gebruiken i.p.v. de thee zakjes die je bij de supermarkt kunt kopen. Iets meer werk misschien, maar dan weet je wel wat er echt in je thee zit…

Voor een mentale ondersteuning zijn een, of meerdere, Reconnctive healing sessie
(s) ook weer een mooie natuurlijke manier om rust in je hoofd te krijgen, met als positief gevolg: het lichaam gaat zich dan vanzelf weer herstellen.

Voor vragen of meer informatie, neem vrijblijvend contact met me op.

 

Bron:

https://www.stephaniasciamano.com/spiritual-cause-ibs/

https://ravenstarshealingroom.wordpress.com/2013/02/17/metaphysical-causes-of-irritable-bowel-syndrome-ibs/

https://www.gaia.com/article/alternative-healing-ibs-and-chronic-digestive-disorders

https://www.webmd.com/ibs/ibs-triggers-prevention-strategies

https://goedgezond.info/2018/01/24/4x-kruidenthee-die-bewezen-verlichting-geeft-bij-prikkelbare-darm-syndroom-pds/

Rating: 3 sterren
1 stem