Spataderen

Spataderen
Ongeveer 25 van de 100 mensen krijgen spataderen. Ze komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Boven de 80 jaar heeft 75% van de mensen last van spataderen. Spataderen zijn vergrote, gezwollen en kronkelende aderen, die meestal donkerpaars of blauw lijken.

De aderen die het meest worden aangetast, zijn die in de voeten en benen. Een mildere vorm van spataderen kan echter het gezicht of andere delen van het lichaam aantasten.

Fysiologische overwegingen

Wanneer een persoon staat, verzet de zwaartekracht zich sterk tegen de terugkeer van bloed en lymfe uit de onderste ledematen.
Vandaar dat spataderen het vaakst in dit gebied voorkomen. Terwijl het lichaam zich in deze positie bevindt, hangt een efficiënte oppervlakkige circulatie in de extremiteiten niet alleen af van de pompwerking van het hart om de zwaartekracht te overwinnen, maar ook van de spieractiviteit in de extremiteiten zelf.
De normale stroom van bloed en lymfe wordt verder geholpen door en is afhankelijk van goed functionerende kanalen waardoor ze kunnen stromen. Een uitgedunde en sacculated vaatwand veroorzaakt een ongelijke druk in het systeem, waardoor stasis en zelfs lekkage in de omliggende weefsels mogelijk wordt. Deze ongelijke druk in de weefsels belemmert de lymfestroom in dat gebied, waardoor een ophoping van giftige afvalproducten uit de cellen mogelijk wordt die de normale activiteit van de weefsels die de vaatwanden ondersteunen verder kunnen onderdrukken of zelfs remmen. Dit draagt verder bij aan de ziektestatus

 

Tekenen en symptomen:

* jeuk rond een of meer van de aderen;

* aderen die donkerpaars of blauw van kleur zijn;

* gezwollen enkels;

* aderen die uitpuilen en verwrongen lijken;

* ontsteking van de huid nabij de enkel;

* verharding van de ader;

* pijnlijke benen;

* een pijnlijke streng in de ader met rode verkleuring van de huid;

* een zwaar gevoel in de benen, vooral na lichamelijke inspanning;

* verergerde pijn na lang staan;

* een lichte verwonding van het getroffen gebied kan leiden tot een langere bloeding dan normaal;

* zwelling in de onderbenen;

* symptomen van het rusteloze benen syndroom;

* vet onder de huid net boven de enkel kan hard worden.

 

Mogelijke complicaties:

* bloeding uit of nabij spataderen;

* rode aderen die pijnlijk zijn en warm aanvoelen;

* grote zwelling in het been;

* huidzweren die zelfs na een paar weken niet lijken te genezen.

 

Dieperliggende betekenis van spataderen

Aderen die verwijden en kronkelig worden, worden meestal aangetroffen op de achterkant van de
kuiten of aan de binnenkant van het been. Ze ontwikkelen zich wanneer veneuze kleppen die ervoor zorgen dat bloed naar het hart kan stromen, niet meer goed werken. Als gevolg hiervan verzamelt het bloed zich in de aderen en veroorzaakt het dilataties. Ze komen vaker voor bij vrouwen. 
De biologische betekenis van spataderen is om te voorkomen dat "vuil" bloed terugkeert naar het hart (ons thuis) en naar de longen om gereinigd te worden.

Ons bloed (familie of clan) stroomt door de aderen; als we eenmaal onze liefde gedeeld, keert het terug naar het hart (huis) met de liefde die het van onze omgeving heeft ontvangen.

 

Veneuze problemen geven aan dat we het moeilijk vinden om leven, liefde en vreugde te accepteren of te ontvangen en een ruimte van binnen toe te staan. Ons lichaam reageert op vuil dat we willen verbergen.

Het kan ook betekenen dat we een devaluatieconflict ervaren dat verband houdt met het niet kunnen accepteren, beheren of onder ogen zien van welke gezinssituatie dan ook.  "Ik kan dit kruis niet dragen" "Ik moet het vuile bloed van de familie opruimen"

Necrose in de aderen: Het treft vooral de benen en spreekt van een devaluatie, een devaluatie die we bij onszelf waarnemen.

Conflict van het hebben van "gebonden benen", "op eierschalen lopen".
Het gevoel  hebben dat "iets" of "iemand" ons bindt, we willen het niet of willen het niet doen; het wordt behandeld als een belemmering om iets te doen of te stoppen. We zitten als "gevangen" in een situatie.
Conflict van niet naar huis kunnen gaan omdat er iets lelijks te verwachten staat. "Ik kan niet naar huis, het centrum van bekend terrein"

 

Mensen die aan deze aandoening lijden, hebben vaak een innerlijke weerstand tegen het werk dat ze doen en wat ze niet leuk vinden. Ze voelen zich vaak overwerkt en soms teleurgesteld. Het resultaat is lethargie, negativiteit en een gebrek aan flexibiliteit, energie en interne steun. Deze mensen worden zijn helaas apathisch (onverschillig), in sommige gevallen mogelijk wat laf en misschien ook wel lui.
Het zijn mensen die van streek zijn, maar helaas niet weten hoe ze hun emoties moeten uiten aan de juiste persoon, op het juiste moment, op de juiste plaats, en uiteindelijk een overdreven passief en impotent gedrag vertonen.
Wees gewoon helemaal jezelf, dan zul je in staat zijn om te ontspannen en een manier te vinden om het leven met vreugde en volledige innerlijke gevoelens. Misschien hoef je alleen maar je houding en verbondenheid met de wereld te veranderen.
Als je vanuit dit gezichtspunt vrij bent geworden, zal ook de bloedsomloop vrij kunnen functioneren. Ons lichaam is de uitdrukking van je gedachten....

In de perifere aderen is een conflict opgetreden.
De benen zijn een weerspiegeling van onze mobiliteit in het leven, in onze relaties. We zeggen dat we teleurgesteld zijn omdat we veel betrokken zijn geweest in het leven, in het gezin en we voelen ons ontevreden omdat we heel weinig hebben ontvangen in verhouding tot wat we hebben gegeven. Er is een gebrek aan terugkeer van het gegeven leven aan bijvoorbeeld familie, werk  enz

Deze persoon is zeer waarschijnlijk overstuur en moe omdat wat zij/hij heeft meegemaakt somber lijkt, zonder passie of vreugde.
Een gevoel van hulpeloosheid en het gevoel niet te weten hoe  het verlangen  naar geluk te kunnen vinden.

 

Devaluatieconflict of scheiding

Conflict van scheiding van huis, berouw voor het verlaten van huis of gescheiden zijn van familie:
* Ik ben weg van huis
* Ik zit gevangen in een situatie
* Ik wil naar huis, ook al is het te laat
* Ik ben een dwaas geweest, ik had mijn huis of mijn familie niet moeten verlaten voor die man (die vrouw)
* Ik kan niet naar huis
* Ik zou graag weer contact willen hebben met mijn familie


Ervaring van een seksueel conflict met de partner dat  ons niet bevalt, maar niet de moed  hebben om deze dynamiek op te geven en naar huis terug te keren.
Spataderen kunnen zich ook manifesteren bij mensen die, gewend aan een goed leven, plotseling dat niveau verliezen! Ofwel omdat ze bij een nederige partner zijn gaan wonen omdat ze zijn onterfd of verstoten door de familie.
Evenzo kunnen 
 spataderen uiten dat we ons overwerkt voelen. Het is mogelijk dat we de neiging hebben om alles in eigen hand te nemen, dat we veel taken te doen hebben (wassen, strijken, koken, het huis schoonmaken, voor de kinderen zorgen, enz.) die we vervelend en vervelend vinden.
Om het nog erger te maken; de partner helpt  niet, behandelt ons slecht en wij zijn degenen die voor hem of haar moeten zorgen, anders wordt hij of zei boos. Ik zou hier graag weglopen, maar toch doe ik dat niet!

Daarbij komt waarschijnlijk  ook het feit dat alles wat je doet, je mogelijk doet voor de verplichting die je voelt  en dus niet met vreugde

* Ik voel me verdronken in deze familie
* Ik voel me nooit op mijn gemak, thuis
* Ik zit gevangen in een situatie
* Ik ben de dienaar van het huis
* Ik was het zat om voor mijn kinderen te zorgen
* Ik heb genoeg van het leven met mijn partner

 

Spataderen drukken dus uit, dat we meer tijd voor onszelf nodig hebben, dat we meer vrije tijd willen, dat we meer vrijheid in ons leven willen omdat het ons ontbreekt.
Het kan ook  aangeven dat je werk niet leuk is, maar je blijft dit doen omdat je misschien een van die mensen bent die “gedwongen” is in deze situatie te blijven, zelfs als je er een enorme hekel aan hebben.

 

Tips voor het herstel
Om de bloedsomloopweer te herstellen, zullen we onze houding en onze gedachten mogen veranderen en proberen dit verlies van contact op te lossen. Ervan uitgaande en accepterend dat als we ons huis en ons gezin hebben verlaten, het is geweest om andere ervaringen te beleven waardoor we leren en groeien, ook al waren deze ervaringen niet zoals we dat eigenlijk hadden gewild.
Alles gebeurd altijd voor een reden, ook al kan het even duren voor we die reden begrijpen…

 

* Erken de volheid van jezelf en van jouw bestaan.
* Stop je gevoelens niet langer weg, durf te leven en te genieten.

* Niemand is een slachtoffer, tenzij jij dat zelf toelaat.
* Haal jezelf dus uit die slachtoffer -rol en durf te genieten van het leven.
* Vergeef jezelf voor alles in het leven wat je waarschijnlijk niet helemaal juist hebt gedaan of opgelost!  Of dit nu goed of fout was is niet
   belangrijk, je hebt toen naar beste weten gehandeld…..
* Breek eens met oude gewoontes. In ieder geval, probeer het.
* Luister meer naar je hart of onderbuik gevoel, vooral dat laatste is erg belangrijk!

 

Mensen mogen soms wat vaker een voorbeeld aan water nemen:
*
Je leren je aan te passen aan alles wat wordt gepresenteerd
* Altijd proberen in beweging te zijn om schoon en puur te blijven.
* We moeten ons inzetten voor de stroom van het leven,
eigenlijk zonder iets terug te verwachten dus vrij van alle verwachtingen dat ons
   ego eigenlijk heel graag zou willen. Dus "Go with the flow"

Voorkomen is altijd beter dan genezen..

* Goede doorbloeding; beweging, zoals lopen en fietsen.

* Vermijd lang staan; benen over elkaar slaan, lang op hoge hakken staan, het dragen van afklemmende, strakke kleding, riemen of
   schoenen.

* Draag , als er veel klachten zijn,  tijdens lang zitten, lang staan en sporten eventueel elastische steunkousen.

* Koud af douchen < brrrr ;-) > helpt ook heel goed als je spataders voorkomen wilt.

* Oefeningen waarbij je de kuitspieren aanspant.

* Regelmatig een beenmassage.

* Leg je benen regelmatig hoger dan je hart.

* Vochtinname: voldoende drinken, brandnetelthee en thee van koningskaarskruid. Helpen goed

* Vezelrijke voeding eten die de spijsvertering bevordert.

* Eet ook base voeding zoals citroen en appelazijn, voeding die rijk is aan de mineralen kalk en silicium (kiezelzuur) Koolsoorten; pastinaak, wortels, amandelen, rozijnen en eieren.

Voldoende vitamine B, C en E, en omega 3-6-9.

 

Een terugkeer naar je echte zelf, dit om een meer spiritueel leven te (her)ontdekken is echt heel belangrijk.
Alles bestaat uit energie, dus als jouw persoonlijke energie niet in balans is, zullen er op termijn klachten ontstaan.
Reconnective Healing kan je heel goed bijstaan om deze onbalans weer te herstellen.
Voor meer informatie van deze Reconnective Healing sessies, nee
m geheel vrijblijvend contact met me op

 

Bron:

https://www.cityofshamballa.net/profiles/blogs/veins-emotional-and-spiritual-meaning

https://www.insightstate.com/health/varicose-veins-spiritual-meaning-causes-symptoms-prevention/

https://gezondetips.nl/spataders-behandelen-voorkomen#Spataders_voorkome

"De sleutel tot Zelf- Bevrijding"  Christiane Beerland

 

Rating: 2 sterren
2 stemmen