Stuitbeen pijn!

Pijn in het stuitbeen (Coccyx)

Oorzaken van stuitpijn
Stuitpijn wordt regelmatig veroorzaakt door een val op de stuit. De bekkenbodemspier hecht aan het stuitje of staartbeen.
Deze aanhechting kan geïrriteerd raken tijdens bijvoorbeeld een bevalling of een langdurige verkeerde zithouding. Bepaalde sporten zoals fietsen, roeien of motorsport kunnen door de herhaaldelijke druk op de stuit, pijn veroorzaken.
Overgewicht geeft een verhoogde kans op het ontwikkelen van stuitpijn. Plots veel gewichtsverlies kan ook stuitpijn uitlokken doordat het onderhuids vetlaagje verdwijnt. Maar in deze gevallen weet je wat de oorzaak is.
Opmerkelijker is het wanneer je opeens last krijgt van pijn aan het staartbeen zonder dat je je kunt herinneren dat je gevallen bent of je je gestoten hebt.  Stuitpijn kan ook zonder trauma ontstaan!
Wat zou dan de oorzaak kunnen zijn?

Ontsteking van het botvlies

Het beenvlies of periost rondom het stuitje kan geïrriteerd of ontstoken raken. De meest voorkomende oorzaken hiervan zijn overbelasting en te veel druk op de plek. Mensen die hier last van krijgen omschrijven de pijn veelal als branderig en zeurend.
Het goede nieuws is dat zo'n ontsteking meestal vanzelf overgaat.  Door zitten op de pijnlijke plek wordt de pijn echter wel erger en het zijn juist de mensen met een zittend beroep die dit overkomt. Het beste kun je daarom proberen om je stuitje zoveel mogelijk te ontlasten door bijvoorbeeld een wigkussen met stuituitsparing te gebruiken of de gewone bureaustoel te vervangen door een kniestoel.

Verkeerde stand stuitje

Als gevolg van overbelasting en een verkeerde zithouding kan de stand van je stuitje veranderen. Als het te veel naar links of rechts staat kan dit ernstige pijnklachten opleveren. Deze zijn met name voelbaar wanneer tijdens het zitten de bilspieren worden aangespannen en bij het opstaan.

Gezwel of cyste

Een andere oorzaak van pijn aan het staartbeen is de aanwezigheid van een gezwel, cyste of fistel. Voor een arts is het niet lastig om deze oorzaak te vinden. Een dergelijk gezwel is namelijk eenvoudig klinisch vast te stellen doordat je het uitwendig goed kunt voelen. Een met etter gevuld abces kan door een arts worden opengemaakt om de rommel eruit te laten lopen. Het is wel belangrijk dat je hierbij medische hulp zoekt om te voorkomen dat het geïnfecteerd raakt. Dit dat geval zou je er ook koorts en andere ziekteverschijnselen bij krijgen.

Gewrichts- of spieraandoening
Pijn aan het stuitje zonder dat er sprake is geweest van een val of ander trauma kan ook te maken hebben met een gewrichts- of spieraandoening. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:

* (Ontstekings) reuma

* Artritis

* Bekkeninstabiliteit

* Verzwakking van de bekkenbodemspieren

* Beknelde zenuw

* Slijtage van de heupen

* Piriformis Syndroom (probleem met een diepe bilspier)

* Ziekte van Bechterew

* Syndroom van Ehlers Danlos

* Fibromyalgie

Fysiek & Metafysisch

Ons staartbeen wordt gevormd door kleine wervels die met elkaar zijn verbonden, in verschillende aantallen, maar meestal vier.
Ze bevinden zich aan het einde van de heiligbeenwervels. Ze zijn de "kleine staart" van de mens.
Stuitbeenproblemen zijn direct verbonden met de yin-as van de persoon, de vrouwelijke as, de as van vrouwelijkheid, gesymboliseerd door de Moeder.

Alles op het fysieke vlak is een manifestatie van iets op het metafysische vlak.
Als we over overvloed spreken, hebben we het eigenlijk over een overvloed aan emotionele, mentale en spirituele energie.
We vullen onszelf tot de rand met deze energieën en het is de overloop die zich manifesteert op het fysieke vlak.
De tekenen en symptomen die op het fysieke vlak zichtbaar zijn brengen ons ertoe , soms zelfs gedwongen, om uiteindelijk dieper in onszelf op  onderzoek te gaan, we zijn tenslotte energetische en spirituele wezens.

We hebben vaak de neiging om ons niet al te veel zorgen te maken over dit soort dingen als ons lichaam goed werkt, we geen pijn voelen of als we niet in de greep zijn van een chronische ziekte.
Maar wanneer ons lichaam pijn voelt of gehandicapt raakt door ziekte of ongeluk, hebben we toch de neiging om naar antwoorden te zoeken. We willen eigenlijk toch wel weten waarom….
Heel misschien willen we het ook eigenlijk liever niet weten, dit kan namelijk best wel eens confronterend zijn..

Realistisch gezien, wanneer ons lichaam weigert te doen wat we willen, metafysisch, is het dus niet echt kapot.
Het doet wel degelijk zijn werk. Een van deze functies is, om energetisch, berichten naar bepaalde gebieden te sturen als waarschuwing. Het is dan aan ons om deze berichten op de juiste manier te interpreteren en de juiste actie
hiervoor te ondernemen.

Een meer westerse benadering van pijn is, als het belangrijkste symptoom van elke ziekte, vrijwel beperkt tot medicijnen en chirurgie.
Deze manier van behandeling bestaat meestal uit het verdoven of omleiden van pijnreceptoren in het lichaam of het afsnijden van het pijnlijke orgaan of beschadigde lichaamsdeel.
Hoewel deze benadering wel degelijk op zijn plaats is in acute situaties, is het wel een tijdelijke, en in sommige gevallen, soms zelfs schadelijke manier om pijn of andere disharmonieën die we in ons lichaam voelen te benaderen.
Het komt regelmatig voor dat de westerse manier van geneeskunde weinig, of onvoldoende, te bieden heeft en laat mensen in sommige gevallen onnodig wachten. In uitzonderlijke gevallen tot de symptomen soms heel acuut geworden zijn.
Voor nog een groot deel van de artsen is het helaas een ver van mijn bed show, voordat men zelfs maar iets van een energetische disharmonie zal of wil erkennen. Dit is beslist geen onwil, maar een holistische manier van het benaderen van klachten, beheren ze helaas vaak niet.

Een ontwikkeling van de laatste jaren, zowel om economische redenen als om redenen van geest en menselijke ontwikkeling, is om mensen meer en meer aan te moedigen de verantwoordelijkheid voor hun eigen leven (terug) te nemen.
Dit is een benadering vanuit hele oude wijsheid door bijvoorbeeld sjamanen,( energie) helers en/of medicijnmannen.
We gebruiken ons lichaam om met onszelf en met anderen te communiceren, om emotionele, mentale en spirituele vragen op te lossen. Hoewel we de neiging hebben om een ziek lichaam negatief te beoordelen, is er echt geen goed of fout aan.

De oude taoïsten theoretiseerden dat goed en slecht, goed en fout, yin en yang, gewoon verschillende gezichtspunten waren die we allemaal, op een of ander moment, in ons leven mogen aanvaarden.

Omdat het aardse vlak dualistisch van aard is, bekijken we het, op een of ander moment, zowel vanuit de Yin- als de Yang-uiteinden. Het lijkt geen zin te hebben om iets goed of slecht te beoordelen of iets als goed of kwaad te beoordelen.

Een holistische genezing van de mensheid vindt plaats op verschillende energetische niveaus.

Dit zijn o.a. de fysieke, emotionele, mentale en spirituele niveaus. Er zijn nog veel meer niveaus en subniveaus geïdentificeerd in verschillende culturele, religieuze en filosofische tradities. Maar ga ik in dit blog niet verder op in.

Emotioneel

Als we het over het staartbeen hebben, hebben we het over de onderste botten op onze rug, en die botten maken deel uit van het bewegingsapparaat. Je wortelchakra is verbonden met je gevoel van verbondenheid, je geaard voelen en veiligheid.
Hoe groter de pijn, hoe belangrijker iets is. Pijn duidt altijd op een of andere afscheiding van iets.
De gemene deler is hier, net als bij andere wervels, onderwaardering.
De persoon voelt zich ondergewaardeerd en verliest zijn zelfrespect. Het
stuitbeen/sacrum is eigenlijk een zetel van zelfmedelijden Het stuitbeen vertegenwoordigt onze fundamentele behoeften.
Als je pijn hebt in deze regio, heb je geen vertrouwen in het universum en haar vermogen om je te helpen met je fundamentele behoeften.

Louise Hay's beschrijving van de link tussen lichaam en geest:
Stuitbeen (staartbeen): Uit balans met jezelf. Vasthouden. Schuld van zichzelf. Zittend op oude pijn.


Je wilt eigenlijk verzorgd worden, maar wil dat liever niet toegeven aan anderen en mogelijk, vooral niet aan jezelf!
Als je pijn in je stuitje voelt terwijl je zit, voelt jij je waarschijnlijk schuldig omdat je zit te wachten tot iemand anders de leiding over jouw leven neemt. Je faked eigenlijk onafhankelijkheid door actief te lijken. Helaas is er een angst om om hulp te vragen.
Je zou liever zitten en medelijden met jezelf hebben dan er iets aan te doen.
Het kan ook zijn dat je je schuldig voelt omdat je jezelf “parkeert” in de buurt van anderen die het druk hebben, of dat je werkeloos zit terwijl je toch plezier hebt (in de bioscoop bent, een boek leest, tv kijkt enz.). Je kan je met een eigenzinnige rationaliteit afschermen van je emotionele wereld; je tuurt in de verte zonder de emotionele problemen van het nu op te lossen.
Je luistert niet voldoende naar je intuïtie, je kijkt naar de waarden en normen buiten jezelf, naar de maatschappelijke “kaste” waartoe je behoort, naar religie of systemen. Je uiterlijke ego zal mogelijk willen schitteren, je doet alsof jij je enorm beschermd weet.
Je houd emoties angstvallig binnen, je houd je vast aan een toestand die je allang de keel uit hangt. Het kost je veel moeite om zaken los te laten, juist omdat jij je veiligheid bouwt op elementen buiten je. Soms ben je echt kwaad op jezelf, omdat jij je laat “plat drukken”, omdat je je zelf niet durft te zijn.

Stuitbeen gerelateerde problemen vertegenwoordigen angst voor opgelegde en verplichte onderwerping In de dierenwereld is dit het geval van de niet-dominante wolf met zijn staart omlaag, wat duidt op onderwerping.

Het is erg belangrijk om te begrijpen wat er gaande is in de relatie van deze persoon met zijn/ haar partner, moedermodel of vrouwmodel. Als de iemand met een stuitbeenprobleem een man is, is dit zeer waarschijnlijk een relatieprobleem met de persoon met wie hij samenwoont en dat zorgt voor de enorme spanning die hij voelt.
Als de iemand met een stuitbeenprobleem een vrouw is, mag ze leren inzien waarom ze zo bang is voor haar mannelijke partner of voor een man in de directe omgeving en meer aandacht besteden aan het patroon van de diverse vrouwen in haar clan of zeer directe omgeving.

Oplossingen
Erken de zon in jezelf, die s]zelf bewuste kracht, niet het uiterlijke klatergoud. Ontdek de rijke warme energie-bron in jezelf en laat energieën, emoties vrij ontsnappen. Hou het niet langer vast, laat  datgene wat niet goed voor je is los.
Tracht je niet waar te maken ten opzichte van de buitenwereld, maar groei van binnenuit.
Datgene wat jij voelt is van belang, niet hoe jij overkomt op andere.

Heb je last van een laag zelfbeeld of zelf vertrouwen, Reconnective healing kan je hierin heel goed ondersteunen.
Over het algemeen zijn er niet meer dan 1 tot 3 sessies nodig, daarna kun jij het weer gewoon weer helemaal zelf.
Energie heling d.m.v. Reconnective healing werkt zowel op fysiek als mentaal vlak.

Lees ook eens mijn blog “Energie healing, werkt dit echt ?”

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog/618548_energie-heling-werkt-dit-echt-15-12-2020

 

Bron:

https://www.ecoutetoncorps.com/en/resources/metaphysical-definitions-20-illnessesdiseasesdisorders/coccyx-problems/

https://www.linkedin.com/pulse/physical-pains-metaphysical-meanings-loredana-trandu/

https://www.flowsandforms.com/coccyx/

http://ladytown.ie/l0w6izo/4aa722-spiritual-meaning-of-tailbone-pain

https://bodhilove.wordpress.com/2013/05/17/a-sign-from-the-universe/

https://proctoskliniek.nl/aandoening/stuitpijn-coccygodynie/

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/146547-pijn-aan-stuitje-zonder-val-oorzaken-en-behandeling.html

Encyclopedie van de psychosomatiek “De sleutel tot zelf-bevrijding” (Christiane Beerlandt)

Rating: 5 sterren
1 stem