Bekkeninstabiliteit/ Bekkenbodem disfunctie

Bekkeninstabiliteit/ bekkenbodem disfunctie   
Bekkeninstabiliteit houdt in dat de banden die de botten van uw bekken bij elkaar houden verzwakt zijn. Dit leidt tot pijn rond het bekken, de onderrug en de heupen. Het komt vooral voor tijdens de zwangerschap. Zo'n 50 tot 60 % van de zwangere vrouwen krijgt te maken met bekkeninstabiliteit klachten. Maar ook niet- zwangere vrouwen en mannen kunnen bekkeninstabiliteit krijgen, al is dit zeldzaam.


Het SI (sacro-iliacale) gewricht
Het bekken is een belangrijk onderdeel van het lichaam, dat bestaat uit meerdere botten:
De twee darmbenen aan beide zijkanten, het heiligbeen aan de achterkant en de schaambeenderen aan de voorkant. Deze botten worden bij elkaar gehouden door banden. Als die banden verzwakt of beschadigd raken, spreken we van bekkeninstabiliteit.
(zie foto: de bekkenbanden ,in het paars,  houden het bekken bij elkaar)
Diep en aan de achterkant van je bekken heb je een gewricht dat het sacro-iliacale (SI) gewricht wordt genoemd en dat de onderkant van je wervelkolom aan elke kant verbindt met je bekken. Problemen met deze gewrichten worden geassocieerd met tot 30% van de gevallen van lage rugpijn.  
Het SI-gewricht is waar de basis van de wervelkolom (sacrum) aansluit op de vlindervormige groep botten in het bekken..
(zie 2e foto in dit blog)
De gewrichtsoppervlakken zijn bedekt met kraakbeen, bij elkaar gehouden door een vezelig kapsel en omgeven door gewrichtsvloeistof (smerende gewrichtsvloeistof) Verschillende ligamenten omringen het gewricht, zorgen voor kracht en beperken de mobiliteit ervan.
Je hebt aan elke kant een van deze gewrichten.

Wat doet het sacro-iliacale gewricht?

De SI- gewrichten ondersteunen het gewicht van je bovenlichaam. Ze fungeren als schokdempers tijdens de overdracht van lasten van de romp van je lichaam naar je bekken en benen. Ze ondersteunen ook je bewegingsbereik wanneer je vanuit  je heupen buigt of draait.
Deze gewrichten zijn stevig, hebben minimale mobiliteit en zijn bestand tegen enorme druk

 

Wat kan de oorzaak zijn van pijn in het sacro- iliacale gewricht?

SI- gewrichtspijn treedt op wanneer er sprake is van een slechte uitlijning of abnormale beweging, zoals te veel of te weinig beweging in het gewricht.  Deze pijnlijke aandoeningen kunnen zich in de loop van de tijd of door een opruiende gebeurtenis geleidelijk ontwikkelen:

* Extern trauma
   Hoge energie- impact, zoals door een auto-ongeluk of een val, kan het SI-gewricht breken of een slechte uitlijning veroorzaken.
* Traumatische verwondingen kunnen ook de ligamenten van het gewricht overstrekken (spannen),  waardoor pijn ontstaat.

* Herhaalde stress.
   Door het gewricht na verloop van tijd te belasten, zoals dagelijks joggen of  gewichtheffen, kan het SI-gewricht en/of de omliggende

    ligamenten pijnlijk worden.

* Artritis.
   Degeneratieve artritis (osteoartritis) of inflammatoire artritis (reactieve of psoriatische artritis) van het SI-gewricht kan lage rugpijn   
   veroorzaken.

* Zwangerschap.
   De ligamenten van het SI-gewricht worden ontspannen en los tijdens de zwangerschap, waardoor het gewricht mobieler is dan normaal.         Verhoogd lichaamsgewicht en extra druk in de buik en onderrug verhogen de belasting van de SI-gewrichten en kunnen bij 90% van 
   zwangere vrouwen lage rugpijn veroorzaken.

 

Minder vaak voorkomende oorzaken van SI-gewrichtspijn zijn:

* Infecties

* Scoliose (abnormale zijwaartse kromming van de wervelkolom)

* Een discrepantie in beenlengte

* Spondylitis ankylopoetica (chronische, multisysteem-inflammatoire aandoening waarbij voornamelijk  de SI-gewrichten en het skelet
   betrokken zijn)

 

Hoe voelt sacro-iliacale gewrichtspijn aan?

Problemen met uw SI-gewricht kunnen worden ervaren met een breed scala aan symptomen, bijvoorbeeld:

* Een scherpe, stekende en/of schietende pijn kan direct boven uw aangetaste gewricht worden gevoeld - aan de rechter- of linkerkant van     de achterkant van uw heup. Als alternatief kunt u in dat gebied een meer aanhoudende, doffe pijn voelen.

* De pijn is meestal gelokaliseerd in de onderrug en/of boven de bil.

* De pijn kan zich ook langs de achterkant van uw dijbeen uitstrekken, maar strekt zich meestal niet uit tot onder de knie.

* Bepaalde houdingen of activiteiten kunnen ervoor zorgen dat uw pijn oplaait, zoals van staan naar zitten, traplopen of op de aangedane 
    zijde liggen.

* Naast lage rugpijn, kunnen problemen in het SI-gewricht radiculaire (spinale zenuwwortelgerelateerde) pijn nabootsen, gewoonlijk    

   ischias genoemd.

Hoe wordt sacro-iliacale gewrichtspijn over het algemeen behandeld?

De behandeling van SI-gewrichtspijn omvat meestal een multidisciplinaire aanpak en kan onder meer een eerstelijnszorgverlener, een fysiotherapeut en een orthopedisch chirurg omvatten.

Zoals hierboven te lezen is zijn er dus een aantal zeer duidelijk aanwijsbare redenen waardoor je problemen met je bekken zou kunnen krijgen. Maar zoals in elk van mijn blogs kijk ik ook graag naar de dieper liggende, dus emotionele, oorzaak van klachten.
In mijn ervaring, zowel persoonlijk als door het schrijven van mijn blogs, zijn emoties bijna altijd de oorzaak van pijn, welke pijn dan ook. Het inzien van het verband tussen emoties en pijn (in dit geval bekkenpijn) is een belangrijke en 1e stap naar genezing.

 

Als  klachten niet 100% verantwoordelijk zijn voor de symptomen, dragen ze er heel vaak wel aan bij, of maken ze het onmogelijk om de pijn en ongemakken te verlichten! En voor alle duidelijkheid, dat betekent niet dat bekkenpijn op enigerlei wijze je eigen schuld is. Dat is het niet, en je doet niets verkeerd.
Wat bedoel ik daar mee..?
We leven in een cultuur die ons aanmoedigt om onze emoties vanaf de eerste dag te onderdrukken. Onze families, scholen, religies,
noem maar op. Ze zijn allemaal opgezet om onze uiting van emoties te straffen en onderdrukking van beloningen.

 

We hebben dit allemaal op de een of andere manier meegemaakt, als kind of als volwassene. Als we niet direct worden beschaamd of gestraft voor het uiten van emoties, zijn we zeker regelmatig beloond voor het niet tonen ervan.
De realiteit is dat we emoties hebben en we hebben ze om goede redenen, maar onze hersenen leren al vroeg dat het een stuk veiliger voor ons is als we ze niet voelen. Als gevolg hiervan leren we ongezonde strategieën om met onze emoties om te gaan.
We spannen bijvoorbeeld onbewust de diepere spieren in ons lichaam aan, en we houden onze adem in zodat we
eigenlijk liever geen emotionele energie willen voelen. 
Of we laten ons afleiden door activiteiten zoals urenlang op internet of sociale media zitten, naar onze favoriete programma's kijken, te veel eten en mogelijk enorme to-do-lijsten, dit allemaal om te voorkomen dat we aanwezig zijn met emotionele sensaties in ons lichaam. Op deze manier ben je dus op de vlucht voor je eigen emoties.

 

Als je vaak pijn in je bekken hebt, of als er een bekkenbodemdisfunctie is vastgesteld, is de kans groot  dat dit komt door manieren waarop je onbewust emoties onderdrukt, het gevolg is dat je dus chronisch de spieren in je bekkenbodem aan gaat spannen.
Chronisch samengetrokken bekkenbodemspieren snijden de circulatie van bloed, voedingsstoffen en zuurstof naar de huid en zenuwen in het bekken af.

Dit kan niet alleen leiden tot pijn, branderig gevoel of ontsteking, maar ook tot problemen met seksueel verlangen, opwinding en orgasme. Het kan ook bijdragen aan chronische schimmel- of blaasinfecties, problemen met plassen en/ of problemen tijdens de bevalling.
Wanneer jouw bekkenbodemspieren chronisch worden samengetrokken om emotionele energie te onderdrukken, zal geen enkele hoeveelheid rekken, massages, visualisaties, fysiotherapie, medicatie of andere behandelingen ze permanent laten ontspannen.
Om dat te doen,
is het zaak om te leren hoe je de emoties in je lichaam kunt verwelkomen , zodat de spieren in de eerste plaats niet zo gespannen raken , met het gevolg dat ze dus niet meer in staat zijn om te ontspannen.

 

Basis chakra of 1e chakra, ook wel wortel chakra genoemd

Het bekkenbodem bevindt zich letterlijk in de ruimte van de eerste chakra - de Wortelchakra.
Dit is onze fundamentele ondersteuning en wordt weergegeven als een ronde rode schijf van gloeiend licht. Dit energiecentrum bevindt zich helemaal aan de basis van de wervelkolom en omvat (maar is niet beperkt tot) de eerste drie wervels, de blaas, de dikke darm en de bekkenbodem. Ons wortelchakra regelt onze fysieke energieën, zelfvertrouwen in het leven ,veiligheid, zekerheid, carrière, geld, familie en onze ‘roots’.  Wanneer dit chakra in balans is, voelen we ons ook geaard, veilig en onbevreesd. Wanneer we uit balans zijn, kunnen we o.a. last krijgen van problemen in de onderste ledematen, constipatie, vermoeidheid en disfuncties van de bekkenbodem problemen.
Zonder het in evenwicht te brengen, hoe hard we ook proberen, kunnen hogere chakra's niet worden genezen, deblokkeren & stromen totdat het basis chakra weer stroomt.

 

Welke organen/ zijn betrokken bij het basis/ wortel chakra?
Blaas, colon/dikke darm, skelet, voet, been, tanden, arteriële bloedstroom naar linker hartkamer

Wel of niet in balans! 
In balans:
Wanneer dit chakra open is en de energie stroomt, voelen we ons veilig, thuis in deze wereld en onbevreesd.
Dit chakra is de basis en legt de  verbinding tussen ons als mens en de aarde.  Het is dus letterlijk je basis......
Uit balans:

Wortelchakra wordt geblokkeerd door angst en verschillende vormen van trauma. traag, eetstoornis.
Zonder het in evenwicht te brengen, hoe hard we ook proberen, kunnen hogere chakra's niet worden genezen, deblokkeren & stromen totdat het basis chakra weer stroomt.

Psychologische symptomen van blokkering kunnen zijn ;
Angststoornissen, angst, paniekaanvallen, piekeren, overdenken, depressie, nachtmerries, emotionele loskoppeling, losgekoppeld van het lichaam, woede/woede.

Lichamelijke symptomen van blokkering zijn onder meer:
Lusteloosheid en lichamelijk uitgeput, problemen in de dikke darm, met de blaas, met eliminatie, of met problemen met de onderrug, linkerarm, been of voeten, ontsteking, krampen.
Bij mannen kunnen prostaat problemen optreden. Eetstoornissen kunnen ook een teken zijn van een onbalans in de wortelchakra.

Hoe kan je zo’n blokkade opheffen?

Manieren om balans in een chakra te bevorderen, is o.a. door je meer af te gaan stemmen op wat er in je fysieke lichaam gebeurd:

Dit kan bijvoorbeeld door;

* Yoga houdingen, ademhalingsoefeningen om de stroom van energie te stimuleren.

* Meditatie om helderheid van geest te krijgen.

 

Maar ook door  ;

* Lichaamsbeweging - vooral in de onderrug en bekkenoefeningen

* Voeding—het eten van rood voedsel—aardbeien, tomaten, bieten, granaatappel

* Voeding - aardend voedsel eten - wortelgroenten, dierlijke eiwitten

* Verbinding maken met de aarde (dus aarden) - blootsvoets op het gras lopen, tuinieren, wandelen, zwemmen ( in een meer of zee)  enz. 
* Energie heling (https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/ ) of een  integrale massage (http://imvandermeij.nl/)

* Etherische oliën - wierook, mirre, gember, zwarte peper, sandelhout, rozenhout, rozemarijn, ceder, kruidnagel.

* Affirmaties—“Ik hoor erbij; Ik ben thuis; Ik voel me veilig en zeker; Ik vertrouw mezelf; ik hou van mezelf"

* Specifieke geluidsfrequenties die zijn geassocieerd met elk Chakra

Ik sluit hier een link bij van een heel ontspannen basis chakra healing meditatie.
https://youtu.be/XFAumNJnmio

Je hoeft niet echt te mediteren als je dat niet kunt, je kan er gewoon ontspannen bij gaan zitten of liggen!


Een energie heling is ook altijd en hele goed aanvulling op reguliere zorg. Deze twee zullen elkaar nl. nooit tegen werken, alleen maar versterken! De in onbalans zijn de frequenties in jouw lichaam zullen door energie helling sessie ook weer terug in balans gebracht worden. Of daar 1 of meerdere sessie voor nodig zijn, is niet vooraf te aan te geven, dit is voor iedereen verschillend.
Over het algemeen heb je er niet meer dan 3 nodig!

Lees ook mijn blog van15 december 2020 eens. Daarin leg ik vrij uitgebreid uit hoe energie heling werkt.
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog/618548_energie-heling-werkt-dit-echt-15-12-2020

 

Bron:

https://www.livit.nl/hulp-bij/bekkeninstabiliteit/

https://princetonsjc.com/overlooked-pelvis-problem-might-causing-lower-back-pain/

https://celebratethepelvicfloor.org/a-chakra-chat/

https://spacioustherapy.com/1st-chakra-root-muladhara/

https://onyxintegrative.com/root-chakra-healing/

Rating: 4 sterren
1 stem