Haaruitval!

Haaruitval..
Haar is een heel centraal facet van ons uiterlijk, iets waar zowel mannen als vrouwen trots op zijn, maar gaat het doel ervan misschien nog wel veel dieper dan we denken? Haar is niet alleen een belangrijke representatie van het zelf, het symboliseert persoonlijke stijl en vrijheid van meningsuiting, maar het kan ook inzicht geven in de algehele gezondheid.

Ons haar beschermt ons tegen blootstelling aan de zon en lichte verwondingen, verbetert de opname van vitamine D en geeft warmte aan het deel van het lichaam dat ongeveer 25% van onze warmte verliest.
Maar afgezien van de somatische voordelen, geloven verschillende culturen en religies dat haar je diepste emoties en eigenschappen kan weerspiegelen, waarbij het zijn eigen unieke spirituele kracht en energie behoudt.
Al dergelijke interpretaties zijn gebaseerd op het feit dat wij mensen het enige wezen zijn dat in staat is lang haar van hun hoofd te laten groeien. Het is geen toeval dat het ons kruinchakra beschermt , onze verbinding met de geest of het hogere zelf, dat als het aan zijn lot wordt overgelaten, het zal groeien tot een optimale lengte die voor elk individu anders is.

Culturele en religieuze betekenis van haar
Een wijdverbreide theorie is dat ons haar als een antenne fungeert, details van de omringende wereld verzamelt en energie naar de frontale kwabben kanaliseert.
Bijna vergelijkbaar met een zesde zintuig, velen geloven dat het kan helpen detecteren wanneer anderen liegen, of dat je zelfs dingen kunt voorspellen voordat ze gebeuren. Dit geeft een geheel nieuwe betekenis aan wanneer je nek haren overeind gaan staan!
Inheemse culturen, die zich onderscheiden door hun lange lokken, geloven dat haar een verlengstuk is van onze gedachten, gevoelens en huidige levenssituatie, wat alles aangeeft, van leeftijd tot relatiestatus tot geluk. Wanneer ze kracht of intuïtie willen verbeteren, is hun eerste punt van aandacht hun kapsel en gezondheid.

De symbolische aard van haar is een veelvoorkomend religieus thema. In het bijbelse verhaal van Sampson en Delilah is het Sampsons haar dat hem kracht geeft.
De payots (zijkrullen) van joodse mannen vertegenwoordigen een scheiding tussen de voorste hersenen die het intellect beheersen en de achterste die fysieke verlangens beheersen. De Yogische traditie merkt op dat de vitaliteit en rust toenemen door het behoud van het haar.

De volgende keer dat je naar de kapper gaat...
Hoewel regelmatig knippen de gezondheid van het haar bevordert door gespleten punten te verwijderen en een gezonder uiterlijk te geven, is er een intrinsiek verband met uw spirituele welzijn telkens wanneer de lokken verloren gaan.
Historisch gezien werd het knippen van haar gebruikt als straf voor degenen die tot slaaf waren gemaakt of overwonnen, waardoor ze hun identiteit ontnamen en inferieure macht aanduiden; voor indianen betekende het rouw of rouw.
Yogi Bhajan, verantwoordelijk voor de introductie van Kundalini Yoga in de VS, benadrukte ook de nadelen van het niet laten groeien van je haar tot zijn volledige lengte. Hij suggereerde dat dit zou kunnen leiden tot een gebrek aan voeding (met name vitamine D, calcium en fosfor), wat op zijn beurt het geheugen, het uithoudingsvermogen en het geduld zou beperken.
Het is in die optiek dan logisch dat degenen die minder zijn geknipt, meer energie kunnen besparen omdat ze er niet voor zorgen dat het lichaam het haar opnieuw laat groeien tot zijn natuurlijke lengte.
In tegenstelling, je hoofd scheren is een religieuze praktijk onder boeddhistische monniken en nonnen en in het Vaishnavisme (een tak van het hindoeïsme). Hun ideologie is dat dit de huidige energieën laat stromen en de twee chakra's activeert die buiten het fysieke lichaam bestaan, waardoor een groter gevoel van balans met je omgeving ontstaat.

Spirituele betekenis van haarverlies
Haarverlies treedt in heel veel gevallen op als gevolg van spanning, angst en wantrouwen in het levensproces, evenals de behoefte om elk aspect van het leven te beheersen. Bovendien kan haarverlies samenvallen met plotselinge veranderingen in het zelfbeeld of traumatische ervaringen die iemands eerdere zelfverklaring op de proef stellen.
Op fysiek niveau kan een oorzaak een teveel aan testosteron zijn. Het is medisch bewezen als een bijdragende factor.
Bovendien ervaren vrouwen met te hoge testosteronniveaus meestal symptomen zoals onregelmatige menstruatie, acne, vruchtbaarheidsproblemen, polycysteus ovariumsyndroom (Bij polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is er geen eisprong of
minder vaak. )) en/of zelfs seksuele disfunctie.
De metafysische manier om dit in evenwicht te brengen, houdt verband met het meer focussen op gevoelens en het omarmen van de meer vrouwelijke manier van door het leven gaan.

Haar symboliseert vrijheid en macht, daarom knippen, of moeten,  soldaten hun haar, dit is  een teken dat hun vrijheid en macht is ontnomen en dat ze onder ander gezag , dus hoger, staan; ook de nonnen en monniken, wanneer het haar wordt geknipt is dit een teken dat ze afstand hebben gedaan van hun individualiteit.
Het haar, het haarsysteem in het algemeen, bij alle diersoorten en bij de mens, heeft ook vooral een beschermende functie.

* Het feit van verliezen is een indicatie dat de persoon zijn bescherming kwijtraakt.

* Het symboliseert ook de vitaliteit, fysieke kracht en mannelijkheid bij mannen.

* Hoe meer vitaliteit een persoon heeft, hoe overvloediger zijn/haar haar is en hoe sneller het groeit.

Evenzo is het een element van verleiding en aantrekkelijkheid bij vrouwen. Er is ook een nauwe relatie tussen angsten en haar. Over het algemeen staat haar voor het beeld dat je van jezelf hebt, het zelfvertrouwen dat je hebt en je capaciteiten. Elk probleem met je haar staat voor "Ik kan (om welke reden dan ook) mezelf niet zijn”!

Als iemand haaruitval heeft, in de mate dat het kaalheid veroorzaakt, kan dit een teken zijn van een conflict over de scheiding met familie, maar soms ook een intellectuele degradatiesituatie. Het kan ook een scheidingsconflict zijn, dat verband houdt met problemen met de wortelchakra.

Bijvoorbeeld:

* Iets of iemand verliezen.

* Je baan verliezen,

* Een partner verliezen,

* Je kinderen verliezen, etc.

De oorzaak van haaruitval is in de huidige tijd meestal niet meer zo makkelijk te vinden. Om dit te achterhalen, moet je teruggaan in het geheugen, mogelijk ongeveer drie maanden.... ( basis)"Ik ben mijn roots kwijt en heb er veel voor geleden"

blog over haaruitval door reconnective healing bilthoven

Haar uittrekken
Trichotillomanie (trik-o-til-o-MAY-nee-uh), ook wel haartrekstoornis genoemd, is een psychische stoornis die gepaard gaat met terugkerende, onweerstaanbare drang om haar uit je hoofdhuid, wenkbrauwen of andere delen van je lichaam te trekken, ondanks proberen te stoppen.  Voor sommige mensen kan trichotillomanie mild en over het algemeen beheersbaar zijn. Voor anderen is de dwangmatige drang om aan haar te trekken overweldigend.
Haar dat van de hoofdhuid wordt getrokken, laat vaak ronde vlekkerige kale plekken achter, wat aanzienlijke stress veroorzaakt en het sociale of werkfunctioneren kan verstoren. Mensen met trichotillomanie kunnen tot het uiterste gaan om het haarverlies te verhullen.

Tekenen en symptomen van trichotillomanie omvatten vaak:

* Herhaaldelijk je haar uittrekken, meestal van je hoofdhuid, wenkbrauwen of wimpers, maar soms ook van andere lichaamsdelen, deze 
   plaatsen kunnen in de loop van de tijd variëren

* Een toenemend gevoel van spanning voordat je trekt, of wanneer je weerstand probeert te bieden aan het trekken

* Een gevoel van plezier of opluchting nadat het haar is uitgetrokken

* Merkbaar haarverlies, zoals verkort haar of dunne of kale plekken op de hoofdhuid of andere delen van je lichaam, inclusief dunne of
   ontbrekende wimpers of wenkbrauwen

* Voorkeur voor specifieke haartypes, rituelen die gepaard gaan met haart rekken of patronen van haar trekken

*Bijten, kauwen of eten uitgetrokken haar

* Spelen met uitgetrokken haar of ermee over je lippen of gezicht wrijven

* Herhaaldelijk proberen te stoppen met het uittrekken van je haar of het minder vaak proberen te doen zonder succes

* Aanzienlijk leed of problemen op het werk, op school of in sociale situaties in verband met het uittrekken van het haar.

 

Trichotillomanie kan te maken hebben met onderstaande emoties:

* Negatieve emoties. Voor veel mensen met trichotillomanie is haar trekken een manier om om te gaan met negatieve of ongemakkelijke
   gevoelens, zoals stress, angst, spanning, verveling, eenzaamheid, vermoeidheid of frustratie.

* Positieve gevoelens. Mensen met trichotillomanie vinden vaak dat het uittrekken van haar bevredigend is en een zekere mate van
   opluchting geeft. Als gevolg hiervan blijven ze aan hun haar trekken om deze positieve gevoelens te behouden.

Andere oorzaken van haarverlies
Het kan komen door een aandoening waarbij het immuunsysteem (waaronder de thymus, het beenmerg, de lymfeklieren, de milt en de witte bloedcellen) per ongeluk de gezonde weefsels aanvalt, in dit geval de eigen haarzakjes, het valt ze aan en maakt dat de haren eruit vallen. In de meeste gevallen valt het haar uit, in ronde plekken.

 

Erfelijke haaruitval (alopecia androgenetica)
De hoofdhuid is het meest opgemerkte gebied, maar alopecia areata (wat pleksgewijze kaalheid betekend)  kan zich overal op het lichaam vormen: oksels, wimpers of beenharen. Het kan hierdoor weer psychosociale en emotionele stress veroorzaken, zelfs als de meeste patiënten asymptomatisch zijn, en het is wel een goedaardige aandoening.
Naar schatting lijdt 1 op de 1000 tot 2000 mensen in de bevolking aan de aandoening.

Het komt het meest voor bij mannen, maar het komt echter ook voor bij vrouwen..
Volgens statistieken worden voor elke 5 mannen met de aandoening ook 3 vrouwen getroffen.
Bij vrouwen wordt de bovenkant van het hoofd in het midden het meest aangetast, terwijl bij mannen haarverlies gewoonlijk begint bij de kruin en slapen en verloopt in een M-vormig patroon.
Alopecia areata kan iedereen treffen, ongeacht geslacht en leeftijd; de meeste gevallen treden echter op vóór de leeftijd van 30 jaar.
Onderzoeken in de VS en Europa wijst uit dat zo'n 1,7% van alle mensen zouden vóór hun vijftigste1 van de vormen van deze autoimmuunstoornis aan den lijve hebben ervaren, al was dat mogelijk de minst in het oog springende vorm. In Nederland zou het dan mogelijk gaan om 280.000 mensen (1,7% van 16,7 miljoen).
De pleksgewijze kaalheid is er in verschillende gradaties, soms gaat het om slechts een klein kaal plekje in de baardstreek bij een man, het kan echter ook vele grote kalen plekken op het hoofd veroorzaken.

Hoofdhuidinfecties
Infecties, zoals - ringworm (een schimmelinfectie van de huid), kunnen het haar en de huid van de hoofdhuid binnendringen, wat uiteindelijk leidt tot haaruitval en schilferige plekken. Zodra infecties echter zijn behandeld, groeit het haar meestal terug. Vroege opsporing is de beste vorm van preventie, omdat het leidt tot vroege behandeling.

 

Vitamine B te kort en menopause

Een tekort aan de vitamine B  kan resulteren in haarverlies, maar kan ook broze nagels en rode schilferige uitslag in het gezicht achterlaten.  Een iets te laag ijzer tekort en voor vrouwen kan de menopause daar invloed op hebben.

Als je wil weten of je een ijzer te kort hebt, zijn daar ook symptomen , maar een bloedtest is dan misschien het beste om dit te bepalen.

* Vermoeidheid
* Hartkloppingen
* Duizeligheid
* Kortademigheid
* Bleek zien
* Zweten
* Hoofdpijn
* Rusteloze benen


Bij heel veel klachten is een vorm van stress vaak wel de oorzaak van klachten. Als we ons meer bewustzijn  van de dieperliggende  oorzaak van klachten, kunnen we  er iets mee.  In veel gevallen zijn medicijnen dan ook niet nodig, dat lost namelijk het onderliggende probleem niet op. Het kan soms wel helpen als korte ondersteuning. 
Reconnective healing kan op energetisch niveau ook een bijzonder goede ondersteuning bieden. Een gezonde dosis stres kan geen kwaad, maar als de stress blijft aanhouden, dan gaat ons lichaam toch protesteren, dit worden dan klachten.
Door het lichaam energetisch weer in balans te brengen, zullen de klachten ook verdwijnen.

 

Voor meer informatie over Reconnective healing  of het boeken van een sessie, neem dan geheel vrijblijvend  contact met me op.
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact

 

Bron:

https://www.spiritofchange.org/the-spiritual-roots-of-hair/

https://www.insightstate.com/health/hair-loss-spiritual-cause-meaning-healing/

https://www.emotionsandbody.com/2016/11/hair-emotional-causes-that-affect.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trichotillomania/symptoms-causes/syc-20355188

https://www.haarstichting.nl/alopecia-areata-2/

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/159538-vitamine-b-tekort-symptomen-haaruitval-huiduitslag-en-moe.html

 

Rating: 5 sterren
1 stem

«   »