Acne!

Acne!
Acne vulgaris, ongeveer 85% van de mensen, in de leeftijdsgroep van 12 tot 24 jaar heeft in mindere of meerdere mate last van acne. Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen.

Wat is acne?
Acne is een huidaandoening waarbij mee-eters (comedonen), puistjes (pustels), rode bultjes (papels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli) voorkomen. Acne is een verzamelnaam voor onzuiverheden aan de huid. Het is te herkennen aan het ontstaan van puisten.
Vooral jeugdpuistjes komen vaak voor, in verschillende gradaties. Deze worden veroorzaakt door een overmatige talgproductie.
De talgklieren zetten zich op, en er komen bacteriën in te zitten. Hierdoor raakt het bultje ontstoken, wat te zien is aan het ontstaan van de karakteristieke pukkel
tjes.
De lichaamsdelen die de neiging hebben om te worden aangetast, zijn het gezicht, soms de nek, maar ook schouders en rug. Meestal manifesteert het zich wel in het gezicht of de rug.

 

Het gezicht is dat deel van elke persoon dat anderen het eerst zien, en waardoor het wordt geaccepteerd of afgewezen.
Ons gezicht vertegenwoordigt onze identiteit, het beeld dat we van onszelf hebben. Acne manifesteert de problemen die de adolescent heeft met zijn of haar uiterlijk, met zijn/haar imago, dus zijn/haar identiteit. Hij of zij heeft een conflict van verwarring  doorstaan over wie hij of zij is of welke rol het speelt in zijn of haar familie en in de samenleving.

Het is dus als een aanslag op het gezicht; "een aanval op mijn imago, mijn identiteit."
"Ik voel me aangevallen door mijn eigen imago, door de opmerkingen van de mensen."
Het is een conflict tussen vuil en esthetische devaluatie. Of misschien omdat jij je niet gesteund voelt.
"Ik ben volledig gedevalueerd en voel me onbeschermd door niet zoals iedereen te zijn en me niet zo mooi te voelen als de anderen."


Het geeft aan dat jij je misschien niet gezien voelt en/of niet volledig accepteert. Jouw zelfbeeld niet bevredigend is.
Toch hebben we allemaal de neiging om onszelf met anderen te vergelijken en hierdoor onze zelf  waarde te verliezen; kortom, het geeft duidelijk aan hoe moeilijk het vaak is om van jezelf te houden zoals je bent.
"Ik ben echt lelijk (geworden)".
"Ik hou niet zo van mensen en ik hou al helemaal niet van mezelf"

Acne kan ook voorkomen bij adolescenten met een laag zelfbeeld, ze weten helaas niet , voldoende, van zichzelf te houden. Ze proberen, wel of niet, iemand te zijn die ze niet echt zijn om iemand anders te plezieren.
Acne geeft aan dat je kritiek krijgt.
In de adolescentie periode ontstaat ook een heel  nieuw verlangen; je inspannen om een plaats te krijgen in de maatschappij en je eigen bewustzijn.

Je krijgt acne omdat je lichaam je iets wil vertellen:
Het is de manier (dus energetisch) waarop jouw lichaam interne stoornissen en problemen naar jou probeert te communiceren.
In plaats van op jouw huidprobleem te reageren met een  exfoliator of een of ander “wondercrème of middeltje”, mag je eens gaan kijken wat het is dat jouw lichaam je probeert duidelijk te maken!
Neem eens wat vaker de tijd om eens met nieuwschierige , maar wel met zachte en liefde volle blik, naar je gezicht te kijken!
Met andere woorden: Wat vertelt jouw hart/ ziel je?  Dus de dieperliggende gevoelens en emoties die daar opgeslagen zijn.....
Die zijn er namelijk, want aan de buitenkant verteld jouw huid je nl. wat er diep van binnen gaande is!

 

Wortel- of basis chakra
Ons wortelchakra is ontwikkeld tijdens de kindertijd en is de wortelkern van onze verbinding met de materiële wereld. Het regelt stabiliteit, overleving, veiligheid, familie, je stammacht. Het is de belangrijkste focus op de vitaliteit van het fysieke lichaam en de wil om te overleven en zo de fysieke dimensie te begrijpen.
Acne kan dus door veel (emotionele) oorzaken zichtbaar worden:

* Het zelf niet accepteren

* Weinig veiligheid vinden, in jezelf of bij andere

* Een hekel aan je eigen gezicht/ lichaamsdelen hebben

* Niet lekker in je vel zitten, op diverse gebieden

* Je niet goed genoeg voelen; niet zo adequaat, gezegend, gelukkig, aantrekkelijk zijn  als andere mensen zijn

* Jezelf opofferen en jezelf als laatste op je lijst zetten

* Verbergen wie je bent omdat je bang bent dat andere mensen je niet zullen goedkeuren

* Je zelf en zelfzorg verwaarlozen; geen tijd nemen om iets aan jezelf terug te geven

* Het gevoel hebben dat je dingen nooit goed genoeg kunt doen, chronisch perfectionisme

* Jezelf bekritiseren en te vaak negatief over jezelf spreken

Over het algemeen bevat de wortelchakra ook fysiek de materialen voor de gezondheid, omdat het het immuunsysteem regelt.
Het omhult de basisbehoeften van het lichaam aan veiligheid, geld, seksualiteit, geaardheid en grenzen.
Ons wortelchakra is wat o.a. ons immuunsysteem bestuurt, dus dit functioneert de biologische aspecten van ons lichaam. Als we gestrest zijn, veroorzaakt dit spanning in onze hersenen, wat resulteert in hoofdpijn en mogelijk nekpijn.
Wanneer onze ziel pijn heeft of diep gewond is en ons wortelchakra uit balans is, heeft dit invloed op de rest van onze gezondheid. Dit kan zijn:

* Gewichtsverlies

* Gewichtstoename

* Haar verlies dunner of dunner wordend haar
* Puistjes
Acne is dus een  gevolg van een interne onbalans in het lichaam.

Interne onbalans is een gevolg van diepgewortelde wonden zoals jeugdtrauma. Ons wortelchakra wordt tijdens onze jeugd ontwikkeld.
Als het goed wordt ontwikkeld, creëert het een sterke en stabiele basis voor een je om emotioneel te groeien. Als je al op zeer jonge leeftijd pijn en trauma ervaart, ontstaat er een rotsachtige en onstabiele basis voor je om te groeien.
De diepste wonden uit onze kindertijd, die we zijn vergeten, of die we op zijn minst probeerden te vergeten, zullen nog steeds pijn veroorzaken als ze niet worden behandeld.


Ons lichaam en onze organen fungeren dus als een bibliotheek voor onze ervaringen.
"Elke cel van ons lichaam heeft 6 gigabyte geheugen en we hebben naar schatting 100 biljoen cellen. Dit geeft ieder van ons een bijna onbeperkte mogelijkheid om herinneringen aan vergeten trauma's in onze cellen op te slaan.
Wanneer we geconfronteerd worden met een situatie die we niet aankunnen, kunnen we die dus onmogelijk 100% vermijden. We kunnen het uitstellen, maar we kunnen het niet vermijden. Stressvolle situaties zijn dus kansen om spirituele lessen te leren.
Als we de situatie nu niet aanpakken en de gevoelens niet oplossen, in de huidige tijd, vergeet of wist onze ziel deze ervaring dus niet uit.
Dus het zal worden uitgesteld om met de crisis om te gaan totdat we klaar zijn, ergens in onze toekomst..." 

Deze pijn komt voort uit ons wortelchakra die de drager is voor stabiliteit, veiligheid, familie en macht. Als je bent opgegroeid in een gewelddadig gezin of als er niet aan je behoeften werd voldaan als kind, kan dit een zeer diepe wond veroorzaken. Kinderen leven met deze wond tot in de volwassenheid.
Acne  krijgen betekend dus eigenlijk, dat je lichaam je aandacht probeert te trekken omdat je ziel iets nodig heeft. Onze ziel zal er alles aan doen om die boodschap over te brengen. Als je dus worstelt met acne en puistjes, vooral als je een volwassene bent, mag je echt de dieperliggende emotie, op een liefdevolle manier gaan evalueren en benaderen.
Wat wel heel belangrijk is veroordeel  jezelf niet hierover!
|
Wat je huidkwaliteit zegt over je emotionele en spirituele balans in het leven.
Wanneer de meeste mensen aan hun lichaamsorganen denken, denken ze aan zaken als hun hart, lever, darmen en nieren.
Weinigen nemen hun huid op die lijst op. Je huid is echter het grootste orgaan in je lichaam, en het is ook het meest zichtbare.

 

Een aantal veelvoorkomende acnepatronen, hoe je ze kunt 'vertalen' en hoe je kunt 'reageren'.
Iemand met huidproblemen zou je kunnen beschouwen als "dunne huid types", wat betekent dat ze emotioneel erg gevoelig zijn. Deze overgevoelige of geestelijk uitgehongerde mensen kunnen onbedoeld gedrag vertonen dat hun lichamelijke gezondheid schaadt, en dit wordt weerspiegeld in de kwaliteit van hun huid.
Iemand die bijvoorbeeld niet de spirituele en emotionele inbreng heeft waar hij naar hunkert, kan het moeilijk vinden om een goede nachtrust te krijgen. Slaaptekort kan zeer schadelijk zijn.
Het is niet alleen gevaarlijk voor je mentale en fysieke toestand, maar het kan ook resulteren in een slecht functionerende huid die vroege tekenen van veroudering vertoont. Het kan hierdoor ook je stress- en angstniveaus verhogen.

Bovendien heeft iemand die emotioneel of spiritueel uitgehongerd is de neiging om een zeer stressvol leven te leiden. Ze hebben niet het vermogen om tot rust te komen, zodat ze kunnen ontspannen en verjongen. Deze stress kan allerlei problemen veroorzaken, voornamelijk vanwege de verhoogde epinefrine- en cortisolproductie.
Deze van nature voorkomende hormonen kunnen de hoeveelheid bloed die naar de huid stroomt, verminderen en kunnen het natuurlijke huidherstelsysteem van je lichaam belemmeren. Het kan ook de beschermende barrière van je huid verstoren, die nodig is om jouw huid gehydrateerd te houden. Dit kan ertoe leiden dat je huid er droog, dof en lusteloos uitziet. Als jij chronisch gestrest bent, kan dit probleem heel moeilijk te overwinnen zijn.

Voorhoofd

Veel uitslag-achtige, kleine bultjes overal, met of zonder witte of mee-eters. Misschien nauwelijks merkbaar, meer gevoeld dan gezien,
( "talgproppen".) kunnen zich uitstrekken tot de slapen.

Boodschap:
Acne op het voorhoofd duidt vaak op te veel stress of verhoogde stress.
Het voorhoofd is het Vata-gedeelte van het gezicht en angst of stress zijn typische Vata-onevenwichtigheden.
(https://www.ayurveda.nl/content/ayurveda-en-gezondheid/ayurveda-type-vata-pitta-kapha/vata-type/)
Dit type acne kan ook duiden op uitdroging of constipatie, aangezien het voorhoofd verbonden is met de dikke darm (Vata dosha) en het zenuwstelsel.

Oplossing:
Je lichaam vertelt je dat je meer water moet drinken om het lichaam te spoelen en helpt bij de eliminatie. Omgaan met stress is moeilijk, maar ongelooflijk belangrijk, want als je gestrest bent, raakt je hele hormonale balans in de war, nemen de spijsverteringsproblemen toe en zet je de sluizen open voor elke gezondheidsuitdaging die acne verergert.

 

Cystische acne
Cystische acne is een vorm van acne die misschien wel het moeilijkst te behandelen is. De wondjes zijn pijnlijker en de kans op littekens van puistjes is veel groter dan bij een milde tot matige vorm van acne. Cystische acne wordt veroorzaakt door hormonen.
Meestal rond de kaaklijn of kin of wang. Puistjes zijn meestal groot, zitten diep onder de huid, kunnen weken duren om te genezen en zijn soms pijnlijk om aan te raken.

Boodschap:

Dit type acne duidt op hormonale onbalans, die kan worden veroorzaakt door elk type hormonale onbalans (oestrogeen- of androgeendominantie, PCOS, bijnieruitputting, insulineresistentie, enz.).
Het onderste derde deel van het gezicht is het Kapha-gebied en de vochtvasthoudende, gezwollen kenmerken van deze puistjes weerspiegelen de kwaliteiten van Kapha.
(https://www.ayurveda.nl/content/ayurveda-en-gezondheid/ayurveda-type-vata-pitta-kapha/kapha-type)

Als de acne zich onder de kaak en oren naar de achterkant van de nek bevindt, bevinden zich daar enkele van de grootste craniale lymfeklieren. Je kunt er vrij zeker van zijn dat een uitbraak hier wijst op enige lymfatische stagnatie en congestie die verband houden met een slechte leverontgifting.

Oplossing:
Bij hormonale acne is een aanpassing van het dieet en de levensstijl nodig (doe je best om suiker, zuivel en hoog glycemisch voedsel te elimineren). Je kunt best de tijd nemen om je dieet en levensstijl aan te passen, zodat het een plezierige ervaring is en je een duurzame levensstijl voor jezelf kunt creëren.
Slaap en beweging zijn ook belangrijk. Als je niet genoeg slaapt, geef jij je lichaam niet genoeg tijd om goed te ontgiften, omdat je hormonen je lichaam, op dit moment, erg in de war brengen. Lichaamsbeweging is cruciaal omdat cystische acne bijna altijd ook verband houdt met lymfe stagnatie en als je niet beweegt, doet jouw lymfevloeistof dat ook niet.

 

Ontstoken acne rond de mond en neus

Rode, ontstoken acne en met pus gevulde witte kopjes, rond de mond en neus

Boodschap:
In de Ayurvedische face mapping komt dit gebied overeen met de maag en de spijsvertering. Acne-achtig dit kan duiden op spijsverteringsontsteking, maaghypoactiviteit of voedselgevoeligheden.

Oplossing:
Het is niet heel moeilijk om voedselgevoeligheden te identificeren als je een Voedsel intolerantietest doet. ( Deze zijn online te vinden)
Dan is er geen sprake van giswerk. Als alternatief kunt je ook een eliminatiedieet proberen.
Als jij vermoedt dat je maagzuur laag is en je voedsel niet goed verteert, kan het helpen om  spijsverteringsenzymen te nemen.
(ook deze zijn online te vinden, ook biologische)
Andere dingen om te proberen zijn het nemen van een probioticum van goede kwaliteit en het krijgen van veel gezonde groenten. Als je geen zin hebt om een pond groenten per dag te eten (wat eigenlijk ideaal is, omdat het al het slechtere voedsel van je bord verdringt), probeer dan eens spirulina of chlorella.

 

Als al het bovenstaande voelt als een hele grote overweldigende berg met informatie, is dat begrijpelijk...
Blijf in ieder geval altijd nieuwsgierig en blijf proberen een antwoord te vinden om jezelf te genezen!
Bij zeer ernstige acne kan een huisarts je doorverwijzen naar een dermatoloog, die speciale behandelingen kan toepassen.
Bij lichte acne helpt goed schoonhouden vaak al veel.
Schoonhouden met alleen water is meestal niet genoeg, daarom gebruiken vele mensen de middeltjes die in de drogisterij of apotheek te koop zijn.
Het kan echter ook natuurlijker en regelmatig hel vaak ook nog goedkoper.

Planten uit de natuur kunnen uitstekende resultaten bewerkstelligen, voor veel meer problemen dan allen acne, en daar komt nog bij dat er geen chemische producten en ook geen (agressieve) conserveringsmiddelen in zitten.
Zoals ons lichaam heel knap is en echt heel veel zelf kan herstellen, zo zijn producten uit de natuur vaak goedkoper en vooral nog eens beter voor ons en onze huid.
Ik ben me sinds een aantal maanden  meer gaan verdiepen in de geneeskrachtige werking van de planten
uit de natuur. Planten die wij meestal onkruid noemen, zijn echt veel en veel meer dan gewoon maar onkruid. Ik verbaas me elke keer weer waar ze allemaal voor ingezet kunnen worden.
Helaas worden natuurlijke producten soms een beetje als kwakzalverij weg gezet, maar niets is minder waar. Gelukkig!

 

Als stress, spanningen, onzekerheid enz., een van de oorzaken is van energetisch onbalans, zou Reconnective Healing je daarin kunnen ondersteunen. Altijd met de nadruk op ondersteunen.
Jij bent de enige die jezelf kan helen, maar andere kunnen je daarbij uiteraard een helpende hand bieden.
Heling zal altijd in diverse lagen gebeuren!
Vergelijk het maar met een ui, waar steeds een laagje vanaf gepeld zal worden, tot je uiteindelijk bij de kern aankomt!

Voor vragen of meer informatie, neem gerust vrijblijvend contact met me op.
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact

 

 

Bron:

https://www.huidfonds.nl/je-huid/huidaandoeningen/acne/

https://www.mindbodygreen.com/0-20696/what-your-skin-is-trying-to-tell-you.html 

https://www.emotionsandbody.com/2016/11/acne-emotional-causes.html?m=1

https://theawakenedstate.net/hi-ive-been-struggling-with-acne-for-about-6/

https://www.huffpost.com/entry/what-your-skin-quality-says-about-your-emotional-and_b_59242443e4b0b28a33f62f4c

https://medium.com/@territ789/is-there-a-spiritual-connection-to-breakouts-f9a241c9da38

Rating: 3 sterren
1 stem