Brandend maagzuur (zure reflux)

Blog over brandendmaagzuur door reconnective healing bilthoven

Brandend maagzuur
Wat is brandend maagzuur (zure reflux) eigenlijk?
Bijna iedereen heeft wel eens last van een oprisping of brandend maagzuur. Bijvoorbeeld na een zware maaltijd, dit kan geen kwaad..
Met brandend maagzuur of zuurbranden wordt het te vaak terugstromen van zure maaginhoud in de slokdarm bedoeld. De medische term voor dit terugstromen is reflux. Reflux zorgt ervoor dat zuur opstijgt in de slokdarm.
Refux is over het algemeen veel extremer dan brandend maagzuur op zich, en als er te vaak zure maaginhoud terugstroomt kan na verloop van tijd erosie en schade aan uw slokdarm veroorzaken.

 

Zodra we voedsel doorslikken, komt het in de slokdarm terecht. De slokdarm is een buis die loopt van de keelholte tot aan de maag. In de wand van de slokdarm zitten spieren die het voedsel naar de maag vervoeren. Op de overgang van de slokdarm naar de maag zit een sluitspier. Dezer sluitspier gaat open als er voedsel vanuit de slokdarm naar de maag gaat. Daarna gaat het weer dicht. Hierdoor stroomt voedsel en maagsap uit de maag niet terug de slokdarm. Over het algemeen geven artsen aan,  dat oorzaak van maagzuur een zwakke onderste slokdarm sluitspier is. Nadat je voedsel of drinken hebt ingeslikt, zou het moeten sluiten om alles in je maag te houden, maar als dit niet gebeurd, kan het voedsel in je slokdarm weer stijgen.

Wat zijn de symptomen van zure reflux?

* Branderig gevoel in uw maag, borst of keel

* Vaak heb je een slechte, zure of bittere smaak in je mond

* Slechte adem en de hele tijd kauwgom moeten kauwen of op pepermuntjes moeten zuigen

* Maagpijn, variërend van ernstige of brandende maagpijn tot het gevoel van een brandend gevoel in uw keel

* Een brok in je keel die nooit weg lijkt te gaan

* Misselijkheid of moeite met slikken

 

Zure reflux kan verergeren door o.a.:

* Pittig eten

* Zuur voedsel

* Veel cafeïne drinken

* Overtollige koolhydraten, zuivel en suiker kunnen ook een aanzienlijke bijdrage leveren.

Er zijn een paar oorzaken:
Als je te veel koolhydraat rijk voedsel eet, blijven ze in de maag zitten, verzamelen vloeistoffen en creëren vocht. Deze vochtigheid blokkeert de maag en voorkomt dat deze wordt geleegd en kan een volheid creëren die voedsel naar boven dwingt. Bovendien kan alles wat in de maag zit, fermenteren en in warmte veranderen, wat de zuurproductie kan verhogen en ook naar boven kan sturen

Elke grote genezer, zoals Osho, Boedha, Jesus en het meest bekend de Chineese acupunctuur (2500 jaar geleden), al deze mensen wisten al dat alle zieken komen van, of manifesteren uit, een disfunctie of vervorming binnen de geestelijke staat van de mens. Het is dus eigenlijk logisch, dat om klachten echt op te lossen, de geestelijke staat van de mens weer terug in balans moet komen.
Brandend maagzuur is daarop geen uitzondering. Er is een breed scala aan farmaceutische medicijnen op de markt om deze aandoeningen te behandelen.
Maagzuur remmers (H2-blokkers) zijn :cimetidine, Famotidine, Nizatidine, Ranitidine , Rennies enz.. Er zullen er nog meer zijn, maar het enige wat deze medicijnen doen, is onderdrukken van de fysieke symptomen! Als het een beetje tegen zit, veroorzaken deze medicijnen mogelijk ook nog andere problemen. Ik kwam  tot de ontdekking dat je via een heel grote online winkel (Bolpuntcom ) maagzuurremmers kunt kopen?!? !?

Inmiddels worden gelukkig steeds meer mensen zich meer en meer bewust dat reguliere medicijnen slechts tijdelijke verlichting van de symptomen geven.

 

Wat is de dieperliggende oorzaak achter brandend maagzuur en ook zweren?
In de Chinese geneeskunde is zure reflux altijd te wijten aan Counterflow Maag Ki. Wat dus inhoud: je maagenergie stuurt de inhoud naar boven in plaats van naar beneden. Als stress een groot probleem voor je is, kan deze reflux ook worden veroorzaakt door de lever die de maag binnendringt. Stress veroorzaakt spanningen in de buik en onder de ribben, die vervolgens naar de maag kunnen worden overgebracht en ervoor zorgen dat zuur en voedsel naar boven worden gedrukt.
En dan heb je soms gewoon teveel maagvuur: dat wil zeggen, je neemt zoveel vuur op van pittig, zuur voedsel dat het een grote hoeveelheid overtollig zuur creëert. En dat zuur kan nergens anders heen dan... omhoog.

 

Het komt eigenlijk allemaal neer op conflicten….
Een conflict is veel meer dan alleen twee of meer mensen
die vechten.
Vanuit een holistisch standpunt is de maagenergie wat ons de energie geeft om de conflicten in ons leven te verwerken of te verteren.
Er wordt aangenomen dat zonder de
ze energie om conflicten te verwerken, er een achterstand wordt gecreëerd door alle systemen die uiteindelijk in de dichtere, grovere materie (het lichaam) filteren, wat een fysieke manifestatie van deze spirituele desoriëntatie veroorzaakt.  In het begin stadia, zie je symptomen zoals zure terug vloeiing, zweren en zelfs ook constipatie (niet kunnen loslaten).

Maagzuur/ zweren wordt gevonden bij mensen die gevoelens en agressie niet naar buiten kunnen brengen, ze keren terug naar zichzelf. Het is een soort zelfvernietiging voor de maag, die zichzelf begint te verteren. Probeer je gevoelens te accepteren en stop met het vermijden van conflicten. Stel je open voor de indrukken van buitenaf, verwerk ze bewust en accepteer ook je agressie.
Misschien wat lastig om heel ver terug in de tijd te gaan, maar realiseer je dat je mogelijk al van kinds af aan op zoek bent naar bescherming; bijvoorbeeld het verlangen om bemind en verzorgd te worden.

Als je je boosheid keer op keer inslikt, wordt het maagsap erg zuur in een onbewuste poging om je gevoelens bloot te leggen, wat dus zal leiden tot een branderig gevoel. Tegelijkertijd creëert het een enorme druk die toekomstige maaltijden verhinderen om zonder problemen te passeren. Heb je het gevoel dat het doorslikken van voedsel jou misschien stoort?
Realiseer je heel goed dat er altijd gevoelens/ emoties zijn voor alles in ons dagelijks leven, inclusief hoe je reageert op situaties.
Als je dit eenmaal begrijpt, krijg je hopelijk weer een beetje een gevoel van vertrouwen en veiligheid, en dit zal je kunnen helpen om je behoeftes en boosheid (als die er nog zijn) veel vrijer te uiten.

 

Zure reflux genezen zonder medicijnen.
Stel je een leven voor zonder brandend maagzuur, en vooral  zonder maagzuur remmers...
In o.a. de Chinese geneeskunde is een effectieve vorm van behandeling voor de ziektes en kwalen, om echt door tot dringen tot de kern van het probleem. Daarmee kun je klachten daadwerkelijk oplossen, in plaats van het te onderdrukken en/of maskeren, waardoor je op termijn ook grotere en mogelijk gevaarlijkere ziekten kan voorkomen.

Misschien herinner je je nog dat ik in het begin van mijn blog, even aangaf dat artsen in de westerse geneeskunde, zullen zeggen dat de boosdoener achter je zure reflux je onderste slokdarmsfincter (slokdarm sluitspier) is, die te zwak is en te gemakkelijk opent. Hierdoor kan de inhoud van je maag en spijsverteringskanaal dus naar boven stijgen.
De fysieke pijn die door conflicten wordt veroorzaakt, is volgens de Duitse arts Dr. Reinhold Voll, de cellulaire reactie die aangeeft dat het niet genoeg energie heeft om de taak(en) die voor ons liggen te volbrengen.

Natuurlijke middelen en kruiden die kunnen ondersteunen:
De natuur is zo mooi en knap dat het voor zo goed als alles wel een plant , of delen van een plant, heeft die je bij alle klachten kunnen ondersteunen. Ook hier licht de nadruk weer op ondersteunen!

Pepermunt: Pepermunt heeft verkoelende eigenschappen die kunnen helpen de warmte in de maag te verminderen en je Qi goed te laten stromen.

Verse gember en citroen: Deze twee kunnen je Ki helpen afdalen, waardoor de inhoud van je maag niet omhoog kan bewegen.
Gember is een yang (verwarmend) voedsel dat koude en vochtigheid kan helpen verdrijven, dus het wordt niet aanbevolen als je een yin-tekort hebt. Citroen is een neutraal voedingsmiddel (het bevat ongeveer gelijke hoeveelheden yin en yang) dat je lichaam kan helpen vocht aan te vullen.

Duizendblad tinctuur: Het is een bittermiddel dat o.a. gebruikt wordt bij maagstoornissen, gebrekkige eetlust, moeilijke spijsvertering en kolieken.

Honing: Honing wordt al duizenden jaren gebruikt voor de natuurlijke behandeling van allerlei kwaaltjes. Zo wordt honing onder meer gebruikt bij diverse maagklachten, zoals problemen met de spijsvertering, diarree en maagzweren. Ook bij brandend maagzuur en zure oprispingen kan honing het ongemak verlichten.

Zoethout: Zoethout wordt gebruik bij hoest, maar het heeft tevens een genezend effect op de spijsvertering. Zoethout mag niet gebruikt worden bij een hoge bloeddruk!

Venkel, anijs en karwij-thee: Deze drie zijn ook bekend om de gunstige effecten op het maag-darmkanaal, ook tijdens zwangerschap en borstvoeding.
Kamille, venkel: Deze twee worden ook aanbevolen als kruidenmiddel tegen brandend maagzuur.

Hoe verwerk je spirituele conflicten?
Hoewel kruiden uiteraard een hele mooie ondersteuning zullen bieden, moet ook het dieperliggende probleem aangepakt worden. Opgeslagen energie kan je niet kunnen zien, maar je lichaam laat het je uiteindelijk wel voelen, op welke manier dan ook.
Moet je jouw problemen dan maar uitpraten met een psycholoog?
Met een stapel (oude) borden gaan smijten of een aantal boks lessen nemen!
Zal het gooien van borden helpen of boks les helpen? Misschien, het is in ieder geval wel leuk om te doen. ;-)
Zal gesprekstherapie helpen? Soms. Gesprekstherapie werkt hoofdzakelijk vanuit het mentale niveau, en dus niet op energetisch niveau.

 

Energie healing kan op heel veel vlakken, mind, body en spirit, een hele mooie ondersteuning bieden. Alles is , wij mensen ook, tenslotte energie .  Met energie in je juiste frequentie, kun je energie in een lage frequentie helpen terug in balans komen.
Alle hierboven genoemde hulpmiddelen, zullen je prima ondersteunen in het om te proces helpen helen, maar zelf zal je ook toch wel wat werk mogen verrichten. Als je blijft doen wat je al die jaren gedaan hebt, waardoor je klachten hebt gekregen, zal een energie healing je enorm op weg helpen, maar zal het zeer waarschijnlijk terug komen als je niks aan dat oude patroon zal veranderen.

 

Voor meer informatie over Reconnective healing, lees de korte uitleg op mijn home page (https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/)

Voor een uitgebreidere uitleg

(https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/uitgebeide-uitleg-reconnective-healing)

Ervaringen
(https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/ervaringen)

 

Ik heb ook een gratis E- boekje waar 50 veel voorkomende klachten in staan, met daarbij een hele korte uitleg welke emotie bij deze klachten hoort. (https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/gratis-e-boekje)
Je kunt ook altijd vrijblijvend contact met me opnemen voor vragen of een afspraak.

 

Bron:

https://www.edgemagazine.net/2011/07/acid-reflux-ulcers-from-a-spiritual-standpoint/

https://healinginsightonline.com/curing-acid-reflux-with-chinese-medicine/

https://theculturetrip.com/asia/china/articles/traditional-chinese-medicine-tricks-to-soothe-acid-reflux/

https://www.insightstate.com/health/peptic-ulcer-stomach-burning-spiritual-meaning-causes-symptoms-prevention/

Rating: 3 sterren
1 stem