Galstenen

Wat is de functie van onze galblaas?
De galblaas is een nogal belangrijk orgaan in ons lichaam, het slaat onze overtollige gal op die door onze lever wordt aangemaakt.  De galblaas is een hol, zakachtig orgaan ter grootte en vorm van een peer. Het bevindt zich in het kwadrant rechtsboven in je buik, onder je lever.

De galblaas maakt deel uit van het galsysteem, een reeks kanalen in de lever, pancreas en galblaas die uitmonden in de dunne darm. We hebben deze gal dus nodig voor de spijsvertering. De belangrijkste taak van de galblaas is het opslaan van een stof genaamd gal die het lichaam helpt vet af te breken. Gal wordt geproduceerd in de lever en wordt afgevoerd naar de galblaas, waar het wordt opgeslagen totdat het nodig is voor de spijsvertering.

Waarom is gal belangrijk?
Je spijsverteringsstelsel is afhankelijk van gal om het vet dat je eet af te breken tot vetzuren, die vervolgens weer door het lichaam worden opgenomen en gebruikt. Naast het leveren van energie, is vet belangrijk omdat het je lichaam in staat stelt vitamine A, D, E en K op te nemen. Deze voedingsstoffen zijn in vet oplosbaar, wat betekent dat je lichaam ze alleen kan gebruiken in combinatie  met vet. 
Nadat gal door de dunne darm is gegaan, wordt ongeveer 90% van de galzouten (een bestanddeel van gal dat ervoor zorgt dat cholesterol, vet en vetoplosbare vitamines gemakkelijker worden opgenomen) opnieuw in de bloedbaan opgenomen via de wand van de onderste dunne darm. Deze galzouten worden vervolgens door de lever uit je bloed gehaald en opnieuw in de gal uitgescheiden. Deze cyclus wordt 10 of 12 keer per dag herhaald.

Omdat de lever minstens 1,5 liter gal per dag produceert om een gezond spijsverteringsstelsel te behouden, hebben we deze gal nodig om de voedingsstoffen, die ons lichaam nodig heeft, efficiënt naar al onze cellen in ons lichaam te sturen. Wanneer we worden geconfronteerd met galstenen, lopen we het risico dat de gal onze darmen bereikt, wat ons belet om te ontgiften, wat stress toevoegt aan de lever en je hele lichaam. Alles is met elkaar verbonden in de wereld, ook in ons lichaam. 
Alle gezondheidsproblemen zijn direct of indirect geworteld in de gezondheid van onze galblaas en lever. Als we de essentiële voedingsstoffen niet binnenkrijgen, zullen er ongetwijfeld ziektes in ons lichaam optreden.

Galstenen ontwikkelen zich wanneer er een hoge hoeveelheid cholesterol in de gal zit die door uw lever wordt uitgescheiden. Gal is het medicijn dat ons helpt ons cholesterol af te breken en op te lossen.

Wanneer zijn er problemen met de galblaas?

Een veel voorkomende aandoening die de galblaas aantast, zijn galstenen, dit zijn afzettingen van verhard spijsverteringsvloeistof die zich in de galblaas vormen. Deze stenen kunnen zo klein zijn als een zandkorrel of zo groot als een golfbal, en mensen kunnen er een of meerdere hebben. Kleine zandkorrel galstenen veroorzaken vaak geen symptomen/ problemen, en hebben geen behandeling nodig.

Bij de grote(re) zijn er wel degelijk symptomen zoals; 

* Ernstige buikpijn, vooral in de rechterbovenhoek van de buik, net onder de ribbenkast

* Pijn in de rechter schouder 

* Misselijkheid en/of braken

* Tegendruk
* Koorts

* Geelzucht

Waarom ontwikkelen galstenen zich vaker bij vrouwen?

Eén op de 10 volwassen Nederlanders heeft galstenen. Hoe ouder je bent, hoe meer kans je hebt op galstenen. Vrouwen hebben ruim twee keer zo vaak last van galstenen als mannen: 69% versus 31%. De meeste mensen met galstenen ,ongeveer 80%, hebben er geen last van.
De belangrijkste reden waarom vrouwen meer last hebben van galstenen kan ook te wijten zijn aan de verschillen in hormoonproductie tussen de geslachten. Er zijn twee belangrijke hormonen die een rol spelen bij dit verschil, en dat zijn oestrogeen en progesteron, twee hormonen die gemakkelijker door vrouwen worden geproduceerd.
De aanwezigheid van oestrogeen verhoogt de hoeveelheid cholesterol in de gal en cholesterol is een sleutelcomponent bij de vorming van galstenen. In feite zijn veel galstenen gestolde cholesterol! Als hier meer van in je gal zit, is de kans groter dat het samen klontert en een steen vormt die niet met succes kan worden gepasseerd.
Progesteron is een hormoon dat betrokken is bij de menstruatiecyclus en het proces van het legen van de blaas kan vertragen. Als jouw galblaas gal niet zo snel als normaal kan afgeven, is het mogelijk dat galstenen vast komen te zitten in een galkanaal in plaats van te worden gepasseerd.

Vanwege deze twee hormonen hebben vrouwen onder de 40 ongeveer drie keer meer kans om een galsteen te ontwikkelen dan mannen van vergelijkbare leeftijd. Tegen de leeftijd van 60 hebben andere factoren de kans bijna gelijk gemaakt, maar vrouwen hebben nog steeds de neiging om een hoger risico op galsteenvorming te hebben. Oestrogeentherapie en orale anticonceptiepillen zijn ook in verband gebracht met een hoger risico op galsteenvorming.

Vrouwen zijn vaak emotioneler dan een groot gedeelte van de mannen, niet altijd natuurlijk, maar over het algemeen hebben alledaagse emotionele situaties wel meer impact op vrouwen.

Vrouwen willen van nature, door hun man, gehoord worden; Mannen zijn van nature probleemoplossers

Vrouwen zijn van nature opvoeders; Mannen kunnen zich gekwetst voelen als ongevraagd advies wordt gegeven

of…..

Mannen lossen problemen op, vrouwen voeden op!
Mannen luisteren niet goed en willen altijd alles oplossen in plaats van medeleven te tonen.
Vrouwen proberen op hun beurt de mannen voortdurend te veranderen en te verbeteren.
Zowel de mannen als vrouwen kunnen daar niet mee omgaan, het zijn blijkbaar ook veel gehoorde klachten in een relatie…

Uit onderzoek is ook echt gebleken dat vrouwen over het algemeen emotioneler zijn.
Daarnaast zijn vrouwen ook meer extravert en kunnen ze beter de emoties van anderen lezen. Ook blijken vrouwen , over het algemeen, emoties als liefde en boosheid intenser te ervaren dan mannen. Stress zorgt er bij mannen voor dat de bloeddruk stijgt,
vrouwen krijgen als reactie op stress eerder last van angst en negatieve gevoelens.

Wat is de dieperliggende oorzaak van galstenen

Als je mijn blogs volgt, weet je inmiddels dat onverwerkte, opgeslagen emoties, of steeds aanhoudende stress en onzekerheid, een aanslag op je gezondheid kunnen plegen. Zo ook het krijgen van galstenen...

* Bitterheid; bitter als gal beschrijft treffend de psychologische uitdaging van mensen met galblaasaandoeningen.”
* Veroordeling
* Trots
* Angst en twijfel
* Giftige relaties
* Verkeerde overtuigingen
* Angsten en negatieve verhalen van andere en/of die je jezelf verteld
* Depressiviteit
* Extreem laag zelfbeeld/ eigenwaarde
* Slechte eetgewoonten
* Te weinig of geen fysieke beweging
* Niet genoeg water drinken

Eigenlijk vergiftig je dus je jouw eigen lichaam.
De gal in ons lichaam vangt een te grote spanning op; de stenen zijn gekristalliseerde talenten, die niet gebruikt worden ( Christiane Beerland “De Sleutel tot Zelfbevrijding”)

Dit type symptomen duidt meestal op een, of meerdere, onderdrukte emoties , wat dus een energie  blokkade gaat vormen. Galblaasproblemen zijn dus gerelateerd aan diverse emoties, en heel vaak zijn we ons niet bewust wat al deze emoties kunnen veroorzaken. Probeer dus echt bewuster te worden van je emoties, maar wat nog het meest belangrijk is, leer ze ook weer los te laten...
Alle bovenstaande emoties kunnen dus de emotionele oorzaak zijn van de galstenen. En de kans is dan ook zeer groot dat je levensstijl beïnvloed wordt door overmatige gevoelens.
Stel je open voor het leven, met alles wat daar bij hoort, en laat het verleden het verleden!  Je leeft op dit moment, en laat dat niet telkens opnieuw je leven op dit moment  beïnvloeden....
Het verleden kun je nu eenmaal niet meer veranderen. Waarmee
natuurlijk niet beweerd wordt dat je het moet vergeten, maar leer echt meer in het nu te leven Je mag uiteraard best nadenken over problemen, maar leer ook de grenzen te herkennen wanneer je er in doorslaat.

Alle hierboven beschreven, energetische, oorzaken van galstenen, betekend dat het energetische lichaam uit balans is.
Door het energetische lichaam weer terug in balans te brengen, gaan klachten eigenlijk altijd van zelf weer weg.
Hoe snel de verandering plaats vind, is voor iedereen verschillend. Soms is iemand zo uit balans, dat er meer dan 
éésessie voor nodig is. Maar gelukkig hoef je, met ondersteuning van Reconnective Healing, geen wekelijkse of maandelijkse sessies te ondergaan.
Reconnective Healing is er eigenlijk alleen om je een korte tijd te ondersteunen in het proces om je zelf weer te helen.
Mag je na
èèn, of misschien drie sessies niet meer terug komen? Natuurlijk wel!
Als je het gevoel hebt, dat je na een tijdje nog wat extra ondersteuning nodig hebt, ben je altijd welkom. Wat niet de bedoeling is dat je afhankelijk gaat worden van deze sessies.

Afgelopen week  (22 & 23maart 2022) heb ik weer twee dames op de sportschool kunnen helpen, om de pijn in hun schouder te verminderen, en bij een dame  zelfs tot bij na weg. De volgende dag had ze er zo goed als geen last meer van. 
Bij de mevrouw, de dag erna, was het echt een heel stuk minder  geworden. 
Ze kon voor de energie uitwisseling haar arm ongeveer 10-15 cm zijwaarts optillen! Na ongeveer 15 minuten kon ze haar arm, zonder problemen, weer boven haar hoofd optillen! Er was nog een bepaalde beweging  wat gevoelig, maar zei had dus  ook al maanden last van haar schouder.  Tijdens de korte sessie, voelde ze ook iets gebeuren in haar andere schouder. 
Ze vertelde dat ook die schouder gevoelig was, maar een stuk minder dan de  andere, die was echt heel pijnlijk.
Tijdens de energie uitwisseling werkte het  dus ook meteen voor haar andere schouder.  Twee vliegen in  een klap dus ;-)

 

Bron:
https://healthblog.yinteing.com/2010/07/24/link-between-gallbladder-and-gallstones-and-our-unresolved-emotional-issues/

https://www.orlandohealth.com/content-hub/gallbladder-a-tiny-organ-with-a-big-impact

https://sabrinariccio.com/my-gallstone-journey/

https://bhattigi.com/why-women-are-at-an-increased-risk-for-gallstones/

https://www.vriendin.nl/gezond-en-mooi/eindelijk-antwoord-zijn-vrouwen-echt-emotioneler-dan-mannen/#:~:text=Verschil%20in%20emoties%20verwerken,intenser%20te%20ervaren%20dan%20mannen.

Rating: 3 sterren
1 stem