Hoofdroos/ seborrheic dermatitis of seborrhea

Roos op de hoofdhuid 
Wat is seborrheic dermatitis? 
 
Seborrheic dermatitis is een veel voorkomende huidziekte die een jeukende uitslag met schilferige schubben veroorzaakt. Het veroorzaakt roodheid op een lichte huid en lichte vlekken op een donkere huid. Het wordt ook roos, wiegdop, seborrhea, seborrheic eczeem en seborrheic psoriasis genoemd. Het kan lijken op psoriasis, eczeem of een allergische reactie. Het gebeurt meestal op je hoofdhuid, maar je kunt het overal op je lichaam krijgen. Maar liefst 50 % van de mensen kampt hier mee.

Oorzaken!
Deskundigen weten niet precies wat seborrheic dermatitis  veroorzaakt. Het lijkt een mix van dingen te zijn, waaronder:

* Spanning

* jouw genen

* Een gist die normaal gesproken op je huid leeft zonder problemen te veroorzaken

* Bepaalde medische aandoeningen en medicijnen

* Koud, droog weer

* Een reactie van het immuunsysteem

* Het komt niet van een allergie of van onrein zijn.

 

Roos is een frequente chronische hoofdhuidaandoening die dus wordt gekenmerkt door schilfering van de huid op uw hoofdhuid.
De schilfers zijn meestal merkbaar als ze van je hoofdhuid op je schouders vallen. Wat nog belangrijker is, seborrhea wordt erger in de winter en herfst vanwege de droge lucht. Als je je meer verdiept in de emotionele oorzaken van seborrheic dermatitis is dat onder meer een schuldig geweten, het feit dat de persoon in kwestie anderen toestaat je uit te buiten, of omdat jij je onrein of slecht voelt. Roos houd ook vaak verband houdt met huidige verantwoordelijkheden waardoor jij je gestrest voelt?

Roos geeft meestal aan dat iemand een gevoel van scheiding of communicatieproblemen ervaart, en dat zijn/ haar ideeën niet verenigbaar zijn met die van zijn van bijvoorbeeld partner of een naaste. Je kunt je kwetsbaar voelen omdat jouw plan van aanpak ,voor doelen, werk, gezin enz., barsten lijken te hebben. Evalueer eens opnieuw de structuur van je plannen en of de mensen die je ondersteunen.
Je zal een betere balans mogen gaan vinden tussen je doelen en de doelen van jouw collega's of dierbaren, omdat er conflicten lijken te zijn.
Je mag  dus een betere balans zien te vinden tussen jou rol en de rollen van de mensen die je ondersteunen. Je voelt misschien een diepe angst om plannen te veranderen, omdat je de ondersteuning die je momenteel ontvangt niet wilt verstoren of saboteren. Je compromitteert te veel en het bezorgt je veel stress. Onuitgesproken frustratie mag echt worden losgelaten ……

Hoofdhuidaandoeningen worden, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, veroorzaakt door psychologische factoren. Psychiaters noemen dit fenomeen 'psychogene pruritus' of 'psychogene jeuk'. Helaas gaan mensen met een echt droge hoofdhuid eerder naar een dermatoloog dan naar bijvoorbeeld een psycholoog of psychiater, dus het wordt zelden echt goed gediagnosticeerd.


Dermatologische behandelingen pakken zelden de dieperliggende oorzaak van hoofdhuidaandoeningen aan. Voor velen is
chronische stress de reden voor een droge en jeukende hoofdhuid. Geschat wordt dat ten minste driekwart van de bevolking tijdens zijn leven een periode van chronische stress of ernstige angst ervaart. Als zodanig komt 'Psychogene Jeuk' waarschijnlijk vaker voor dan we denken. Het wordt veroorzaakt door een interactie tussen fysiologische en gedragsmatige reacties op stress. Gelukkig is het mogelijk om het immuunsysteem van het lichaam te stimuleren en gedragsreacties aan te passen om de impact van stress te verminderen. Dit zal ervoor zorgen dat de hoofdhuid gehydrateerd en gezond blijft.

 

Hoe beïnvloedt stress je hoofdhuid?
Tot op zekere hoogte is stress een waardevol, motiverend hulpmiddel. Het is echter bekend dat chronische stress de hypothalamus-hypofyse (thalamos = kamer, deel van de tussenhersenen ) verergert. Dit veroorzaakt een reeks fysiologische reacties die lichaam en geest overprikkelen. Als er niet wordt ingegrepen, kunnen deze fysiologische reacties onaangename lichamelijke symptomen veroorzaken, zoals een droge, jeukende hoofdhuid.

Als er echter adequate 'coping-mechanismen' worden ingesteld om de effecten van stress te verminderen, zou dit de impact, dus energetische disbalans, op het lichaam moeten verminderen. Wetenschappers beweren dat we de stress die bepaalt of we fysieke symptomen, zoals een droge hoofdhuid, kunnen ontwikkelen, kunnen remmen, beheersen en verminderen.
Stress kan worden veroorzaakt door externe eisen en psychologische factoren. Lange werktijden, examens, een perfectionistische persoonlijkheid of een angststoornis kunnen bijvoorbeeld allemaal de 'fysiologische verschuivingen' veroorzaken die gepaard gaan met stress.

 

Stress en hoofdhuidirritatie
De ernst van de hoofdhuidaandoening kan variëren van lichte irritatie tot aanzienlijke pijn en ongemak. Er zijn drie belangrijke manieren waarop stress zich manifesteert op de hoofdhuid:

* De hoofdhuid wordt strak en droog

* Er ontstaan bulten, puistjes of uitslag op de hoofdhuid

* Er kunnen zich pijnlijke zweren ontwikkelen, vooral aan de achterkant van de nek

Verzwakt immuunsysteem veroorzaakt door stress

Chronische stress kan het immuunsysteem van het lichaam verzwakken. Een lichaam dat moet werken met een verzwakt immuunsysteem is minder in staat om de ontstekingsremmende en antimicrobiële chemicaliën te produceren die nodig zijn om de hoofdhuid te beschermen.
Dit kan de hoofdhuid gevoeliger maken voor de effecten van Malassezia Globose (een microbe die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van roos). Deze microbe is aanwezig op ieders hoofdhuid, maar wanneer het immuunsysteem verzwakt is, heeft het lichaam moeite om de aanwezigheid van Malassezia Globose het hoofd te bieden. Wanneer deze microbe geactiveerd wordt, begint de hoofdhuid haarcellen in een hoger tempo af te scheiden. Deze extra haarcellen zijn de kenmerkende witte ‘vlokken’ die bij roos horen.

Ook kunnen 'hormonale verschuivingen' veroorzaakt door stress een droge hoofdhuid veroorzaken. Wanneer het lichaam een lange periode van chronische stress ingaat, is dit echt een nachtmerrie voor je *bijnieren. Als gevolg hiervan produceren ze minder aldosteron (een hormoon dat verantwoordelijk is voor het in evenwicht houden van de hydratatie in het lichaam). Dit kan leiden tot uitdroging in het lichaam, wat een droog en trekkerig gevoel in de hoofdhuid veroorzaakt.

*Een uitgeputte jij, betekent uitgeputte bijnieren. Deze kleine organen bovenop onze nieren produceren een aantal belangrijke hormonen, waaronder cortisol. Cortisol staat vooral bekend als het ‘stresshormoon’, maar feitelijk is het een anti-stress hormoon die ons vermogen om met stress om te gaan regelt. Het speelt ook een belangrijke rol in ons immuunsysteem, bij ons slaap-waakritme en het remmen van ontstekingen. Ook zorgt cortisol ervoor dat er voldoende glucose beschikbaar is in tijden van stress. Ervaren we een langere tijd stress, dan gaan onze bijnieren langdurig veel cortisol aanmaken. Dit kan uiteindelijk zorgen voor uitgeputte bijnieren.

Bij vrouwen kan overmatige inspanning ook een stijging van testosteron veroorzaken. Zowel cortisol als testosteron verhogen de talgproductie in de talgklieren en kunnen de hoofdhuid onnatuurlijk vettig of vettig maken. Malassezia Globose (de microbe die betrokken is bij roos) gedijt goed in deze olieachtige omstandigheden. De verleiding is groot om de hoofdhuid agressief te wassen om deze overtollige olie te verwijderen. Overmatig wassen kan echter de huid van al zijn natuurlijke oliën uitputten, wat leidt tot een uitgedroogde, uitgedroogde hoofdhuid.

Ben jij chronisch gestrest?
Chronische stress
kan worden gedefinieerd als een langdurige periode van emotionele overstuur. Het is typisch voor chronisch gestreste personen om een verlies van controle te voelen. Chronisch gestreste mensen ervaren mogelijk een gebrek aan controle over hun financiën, hun lichaam, hun impulsen, hun gedachten of hun levensstijlkeuzes. Naast een droge en jeukende hoofdhuid kan chronische stress de volgende symptomen veroorzaken:

* Haaruitval

* Pijn op de borst

* Oorsuizen/ tinnitus

* Onregelmatige menstruatiecyclus

* Maag- en spijsverteringsproblemen

* Vermoeidheid van het gezichtsvermogen

* Hartkloppingen en/of een strakke borst

* Acne, eczeem en rosacea

* Zwakke nagels – vatbaar voor splijten

* Hersenmist/ Duizeligheid/ Een gevoel is 'dissociatie'.

* De hele tijd dorst hebben
Als je een droge, jeukende hoofdhuid en/ of een of meer van de bovenstaande symptomen hebt, is het mogelijk dat je chronisch gestrest bent. Mocht dit het geval zijn, is het heel duidelijk tijd om manieren onderzoeken om weer controle te nemen, en veerkracht op te bouwen tegen de effecten van stress.

Wat kan nog meer een droge hoofdhuid veroorzaken?
Ongeveer 70% van alle hoofdhuidaandoeningen heeft dus wel een psychosomatische basis. Desalniettemin is het zeker heel belangrijk om alternatieve verklaringen uit te sluiten die geen verband houden met stress of angst.

Van de volgende aandoeningen is bekend dat ze bij sommige mensen een aanhoudend droge hoofdhuid veroorzaken:

* Allergieën -  Allergische reacties op haarverf, shampoo, zeep of voedsel kunnen ervoor zorgen dat de hoofdhuid ontstoken raakt.
   Bovendien is bekend dat het gebruik van te veel antihistaminica de huid uitdroogt.

* Waanaantastingen - Zeer zeldzame psychiatrische aandoeningen zoals het 'Ekbom-syndroom' kunnen patiënten het gevoel geven dat
   hun hoofdhuid wemelt van insecten. De jeuk die gepaard gaat met deze aandoening kan leiden tot een zeer droge en pijnlijke hoofdhuid.

* Hodgkin-lymfoom - Dit is een behandelbare vorm van kanker die zwelling van de lymfeklieren, gewichtsverlies en een zeer droge
    hoofdhuid veroorzaakt.

* Hormonale veranderingen - Hormonale 'verschuivingen' die niet direct verband houden met stress, zoals schildklieraandoeningen,
   puberteit, de menopauze en zwangerschap, kunnen allemaal veranderingen aan de hoofdhuid veroorzaken.

* Fibromyalgie - Dit is een pijnstoornis die extreme vermoeidheid en een droge huid veroorzaakt.   
   (https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog/694223_fibromyalgie)

Hoe kun je nu minder zorgen maken om eventuele stress onder controle te houden?
Stress wordt vaak in verband gebracht met controle verlies. Als je jezelf niet meer in de hand hebt, kan dit herhalende en zelfs destructieve gedachten veroorzaken, die de stress nog verder verergeren omdat ze je ervan weerhouden om je op het huidige moment te concentreren.

Een aantal acties die je kunt nemen en vaak aanbevolen om stress te beheersen:
*Maak een lijst van al je zorgen en vink aan waar je iets aan kunt doen.

Als je eenmaal hebt bepaald welke gebieden van het leven je kunt veranderen, definieer dan een meetbaar doel voor elk gebied van je leven - zorg ervoor dat het uitdagend maar haalbaar is. Als u bijvoorbeeld gestrest bent omdat u de controle over uw gewicht bent kwijtgeraakt, ontwerp dan een doel dat is gericht op realistisch en passend gewichtsverlies.
*Houd je voortgang voortdurend in de gaten en beloon jezelf met een succes.  Als je eenmaal één doel hebt bereikt, blijf dan nieuwe doelen definiëren om ervoor te zorgen dat je je leven effectief bestuurt
*Voor de zorgen die je niet kunt veranderen, gun jezelf een bepaalde hoeveelheid tijd per dag (d.w.z. 30 minuten) om je zorgen te maken over deze gedachten.
De meeste mensen vinden het handig om een tijd af te spreken in de vroege avond. Als je merkt dat herkauwende gedachten je dag bederven, herinner jezelf er dan voorzichtig aan dat je je tijdens je 'piekertijd' zorgen zult maken over deze gedachten. Deze techniek biedt je 'controle' over hoe je op je problemen reageert. Studies hebben aangetoond dat het beoefenen van deze techniek stress op de lange termijn kan verminderen.

Een studie gepubliceerd op Orthomolecular ontdekte dat suppletie met vitamine B3 (niacinamide) en essentiële vetzuren angst kan verminderen en een droge hoofdhuid kan verlichten. Hoewel de onderzoekers supplementen gebruikten om de inname van deze stoffen door de deelnemers te verhogen, suggereren ze dat het mogelijk zou zijn om effecten te bereiken door simpelweg het dieet aan te passen.

Om de consumptie van vitamine B3 en essentiële vetzuren te verhogen, is het handig om de volgende voedingsmiddelen in je dieet op te gaan nemen:

* Vis
* Melk
* Eieren
* Groene groente
* Ontbijtgranen
* Bonen

* Walnoten
* Amandelen
* Olijfolie
* Hennepolie
Bovenstaande tips zullen altijd bijdragen aan je gezondheid. Gezond leven is eigenlijk een zeer en hele belangrijke prioriteit.
Er is een mooie uitspraak “Je bent wat je eet” klopt wel! Wat niet wil zeggen dat je daar nooit van af mag wijken, als je het meer en deel van de tijd maar bewust bezig bent met je dagelijkse gezondheid.
Omstandigheden kunnen dit proces soms behoorlijk in de war sturen en dan kun je een beetje extra ondersteuning gebruiken. Reconnective Healing kan in alle situaties een helpende hand bieden, om het zelfhelend vermogen van ons lichaam te ondersteunen en een boost te geven. Het energetische lichaam kan door omstandigheden uit balans raken, en door een energie heling sessie zal dit al weer heel snel hersteld kunnen worden. Meestal zijn er niet meer dan 1 tot 3 sessies voor nodig, daarna is het menselijk lichaam weer prima in staat om het zelf te kunnen.

Bron:

https://www.awakeningstate.com/health/hair-loss-dandruff-spiritual-meaning/

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/seborrheic-dermatitis-medref

https://www.flowsandforms.com/dandruff/

https://www.dryscalpgone.com/dry-scalp-stress-anxiety/

https://www.facebook.com/metaphysicalanatomy/posts/did-you-know-that-dandruff-often-relates-to-current-responsibilities-that-are-ca/601775486518937/

https://www.dryscalpgone.com/dry-scalp-stress-anxiety/

https://gezondnu.nl/gezondheid/waarom-langdurige-stress-een-nachtmerrie-is-voor-je-bijnieren/

Rating: 3 sterren
1 stem