Netelroos/ galbulten/ uticaria

blog over netelroos, door reconnective healing bilthoven

Wat is de oorzaak van netelroos?
Netelroos ontstaat doordat in jouw huid stoffen vrijkomen, bijvoorbeeld histamine. Door deze stoffen hoopt vocht op onder de huid. Hierdoor ontstaan bulten en jeuk. De stoffen komen vrij in je huid door oorzaken van binnen of buiten het lichaam. 
De histamine is ook de oorzaak van de jeuk. 
Vaak blijft de precieze oorzaak van netelroos onduidelijk. Dit is bij 1 op de 2 mensen met netelroos het geval.

Het is een van de meest voorkomende huidziektes.
Vrouwen lopen een iets groter risico om last te hebben van netelroos. Het komt meestal voor na de puberteit, maar het kan op elke leeftijd ontstaan. Als je op de bultjes drukt, dan verdwijnen ze niet (wat betekent dat het geen blaren zijn) net zoals bij andere verwondingen het geval is. Angio-oedeem is de ontsteking van dieperliggende weefsels die soms voor komt bij netelroos.
Het kan over het hele lichaam ontstaan. Als het rond de mond of keel optreedt dan kunnen de symptomen extra heftig zijn. In sommige gevallen kunnen zelfs de luchtwegen worden geblokkeerd.

Oorzaken van netelroos kunnen o.a. zijn:

* Infectie met een virus: Vooral bij kinderen is dit vaak de oorzaak. Bij de helft van de kinderen met netelroos komt dit door een virus.
* Overgevoelig of allergisch zijn voor bepaald voedsel; bijvoorbeeld voor melk, ei, vis, noten, pinda of soja. Maar ook voor fruit, alcohol en 
   andere dingen die in voeding zitten, bijvoorbeeld kleurstoffen.
   De netelroos ontstaat dan altijd binnen 1 uur na het eten van dat ene voedingsmiddel,
elke keer weer!

* Een beet of steek van een insect, bijvoorbeeld een wesp of bij.

* Aanraken van planten of dieren, bijvoorbeeld brandnetels of kwallen.

* Medicijnen. Vooral antibiotica, ACE-remmers en pijnstillers zoals NSAID en pijnstillers tegen ernstige pijn.

* UV-licht (zonlicht)
* Opwarming van
je huid, bijvoorbeeld na een warme douche, bad of sauna. Of door sporten of andere zware inspanning.

* Afkoeling van de huid, bijvoorbeeld door zwemmen of koude wind.

* Druk op je huid, bijvoorbeeld na lang zitten of liggen. Of door strak zittende kleren.
* En mogelijk nog een aantal, hier niet genoemde oorzaken.

 

Dieperliggende redenen voor huidproblemen; hoe je huid reageert op jouw emoties?
Worden je wangen rood als je je schaamt? Als dat zo is, weet je hoe het voelt als je emoties je huid beïnvloeden.
Maar blozen is slechts het topje van de ijsberg. Er zijn een aantal spirituele redenen voor huidproblemen die je moet weten.

Er is een sterke verbinding tussen onze geest en huid! Onderzoek geeft aan dat hoe we ons voelen van invloed kan zijn op hoe onze huid eruitziet en werkt, en zelfs een rol kan spelen bij het soort huidaandoeningen waaraan we kunnen krijgen.
Het is echter allemaal heel individueel.
Hoewel
jouw stress zich kan manifesteren in puistjes, kan die van een vriend of familielid in plaats daarvan een opflakkering van Rosacea kunnen geven. En weer een derde persoon kan een uitbraak van netelroos krijgen.

Dit is hoe je huid reageren op stress.
* Je maakt hormonen vrij die ontstekingen stimuleren en de bloedtoevoer naar de huid verminderen.

* De zenuwen in de huid raken geïrriteerd en kunnen ontstekingen versterken of allergische reacties stimuleren.

* De huid stimuleert het immuunsysteem om te vechten, wat ontstekingen kan veroorzaken.

* Rosacea, acne en psoriasis flare-up.

* Er kan schade zijn aan de buitenste laag van jouw huid, wat resulteert in een doffe, droge huid.

* De productie van hydraterende en opvullende lipiden neemt af.

* De genezing, het herstel en het herstel van de huid wordt vertraagd.

Je hebt vast wel gehoord dat stress slecht is voor je hart en je algemene gezondheid. Het kan dus ook je huid kan beschadigen. Als je vermoedt dat je uitbreekt als je gestrest bent, kan dit kloppen!

"De band tussen huid en geest heeft diepe wortels", zeggen de onderzoekers van Harvard Women's Health Watch, "tenminste zo ver als huid-op-huidcontact tussen pasgeborene en moeder.…"

Wat is psychodermatologie? Hoe beïnvloedt het uw huid?
Men denkt dat de verbinding zo solide is dat er een naam voor het vakgebied is: 'psychodermatologie'. Veel dermatologen hebben zelfs ontdekt dat mensen die naar de dokter gaan voor een huidaandoening, vaak een gerelateerd psychologisch probleem hebben dat verband houdt met het huidprobleem - en dat kan het soms moeilijk maken voor standaardbehandelingen om te werken.
Bij sommige zullen reguliere medicijnen of zalven helpen, maar bij het psychologische element van de huid aandoening hebben zal waarschijnlijk geen volledig herstel optreden totdat zowel het psychologische, dus de emotioneloorzaak, van het huidprobleem is opgelost. Mijn persoonlijke advies zou zijn , kijk eens naar de emoties die hierbij passen, dan heb je een hele grote kans dat je geen reguliere medicijnen meer nodig hebt.

 

"De huid lijkt een uniek vermogen te hebben om zowel op onze emoties te reageren als onze emoties op te wekken", zegt Ted Grossbart, M.D., en auteur van Skin Deep: A Mind-Body Program for Healthy Skin. "Het is het enige pak dat we altijd dragen, maar we passen het net zo goed aan onze stemming aan als aan al het andere dat we dragen."

Huidreacties op verschillende emoties
Iedereen is anders en kan lijden aan verschillende huidaandoeningen als reactie op hun emoties, maar er zijn enkele emoties en spirituele redenen voor huidproblemen die vaak verband houden met specifieke huidreacties.
Wanneer
je een van onderstaande emoties ervaart, kunt je bijvoorbeeld last hebben van:

 

De spirituele betekenis van netelroos is gerelateerd aan de emoties en passies. Het verschijnen van netelroos is altijd een reactie op een situatie waardoor het iemand zich onzeker, onbeschermd of kwetsbaar voelt. Veel mensen ervaren op een bepaald moment in hun leven psychosomatische netelroos, veroorzaakt door woede, angst, angst en stress.

Netelroos ontstaat wanneer het immuunsysteem van het lichaam niet goed werkt en een allergische reactie in het lichaam veroorzaakt.
Dit resulteert in een aantal kleine rode, gezwollen knobbels die striemen worden genoemd, die gewoonlijk netelroos worden genoemd.
Als iemand allergisch is voor stekende insecten, zoals bijen of wespen, kan een enkele steek grote rode striemen over hun hele lichaam veroorzaken. Deze reacties kunnen tot drie dagen aanhouden en ongemak veroorzaken.

Deze reacties kunnen worden gezien als een fysieke manifestatie van je spirituele energie en ze kunnen worden gebruikt om je te helpen begrijpen wat er in je leven gebeurt vanuit een nieuw perspectief.
Als je netelroos hebt, betekent dit dat je overweldigd wordt door de eisen van anderen, of dat je te veel voor hen probeert te doen.
Het kan ook betekenen dat je je eigen energie kwijtraakt en tijd nodig hebt om op te laden.
Maar ook kleine angsten verbergen en/ of kleine problemen overdrijven.
Als je moeite hebt met slapen vanwege netelroos, betekent dit waarschijnlijk dat je een innerlijk conflict hebt over iets; je weet niet zeker of je iets moet doen of dat het goed voor je is.

Als de netelroos gepaard gaat met andere symptomen zoals rode ogen of gezwollen oogleden, betekent dit meestal dat er extra druk op je hart ligt. Het kan sneller kloppen dan normaal vanwege stress of zorgen; of misschien is er druk van een andere persoon in je leven die meer aandacht nodig heeft dan ze nu krijgen.
Netelroos is een manifestatie van negatieve energie en kan worden veroorzaakt door onderdrukte woede, angst, verdriet of trauma. Wanneer je netelroos op uw huid ziet, betekent dit dat er een onbalans in het lichaam is!

Hoe kan je op een natuurlijke manier netelroos aanpakken?
Netelroos is dus een duidelijk teken dat er iets mis is met de manier waarop je lichaam omgaat met stress en emoties. Netelroos verschijnt dus meestal wanneer je onder veel stress of druk staat.
Hoe meer gestrest je raakt, hoe groter de kans dat je netelroos krijgt, omdat ze worden veroorzaakt door het vrijkomen van stresshormonen in de bloedbaan.
De beste manier om netelroos te behandelen is met meditatie,
mindfullness, yoga, massage , energetische therapie ( zoals bijv. Reconnective healing), omdat deze activiteiten helpen het stressniveau in het lichaam te verminderen en je in staat te stellen je emoties beter te regulerenVoorkom dat netelroos erger wordt. Probeer dus vooral niet te krabben, vermijd stress, wees matig met alcohol en draag bij voorkeur loszittende kleding.

 

Jeuk!

Uien: Uien zijn rijk aan zwavel die onderdeel is van de etherische oliën en die de karakteristieke smaak en geur veroorzaken. Uien bevatten ingrediënten die het verdedigingsmechanisme van het lichaam kunnen versterken.
Daarnaast bevat het disulfide ook antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen die helpen bij het bestrijden van virussen.

Ingrediënten: 1 ui,1 zwachtel van zo'n  20 centimeter
Snijd de ui in ringen en breng deze aan op de aangedane huid. Gebruik de zwachtel om de uien op hun plek te houden. Laat dit een uur zitten en was de huid vervolgens af met koud water.

Aloëvera:
Aloëvera gel bevat sterke antioxidanten die toebehoren aan de grote familie van bestanddelen die polyfenolen heten. Deze polyfenolen helpen, tezamen met de andere bestanddelen van aloëvera, met het voorkomen van de groei van bepaalde bacteriën die infecties en huiduitslag kunnen veroorzaken.
Ingredënten: een of twee Aloëvera stengels
Snij eerst de Aloëvera stengels doormidden zodat je bij de gel kunt komen. Breng de gel aan, op het geïnfecteerde gedeelte van de huid. Laat het 2 uur inwerken en was het af met water.

 

Kamille thee: 1 theelepel met kamillebloemen (15 gram), 1 kopje water (250 ml).
Geen kant en klaar zakje uit de supermarkt! Doe het in een thee ei , laat het even trekken, en drink de thee. Kamille is rustgevend!

Brandnetelthee:
Brandnetels hebben een natuurlijk histaminicum.
Maak een kompres met een kop afgekoelde, verse,  brandnetelthee, dep een doekje in de thee en wring het uit. Breng het kompres aan op de jeukende plekken. Een kop brandnetelthee drinken kan uiteraard ook!
Een Kompres kan ook met kamille thee trouwens. Laat het dan langer trekken, misschien zelf wel  beide...
Ik heb een keer een brandnetel zalf voor iemand gemaakt met deze verschijnselen, het hielp helaas niet. Bij insecten prikken, en de nare jeuk van brandnetels, werkt het prima. Misschien omdat deze persoon volledig gevaccineerd was, dat de reactie toch anders is dan bij een mug, steekvlieg prik of brandnetel jeuk?

 

Baking soda
Hetzelfde kun je met baking soda doen. Ook dit kan je in bad gebruiken door een aantal eetlepels baking soda in bad te strooien.
Daarnaast kan je een of twee eetlepels baking soda met wat water tot een pasta mengen en op de aangedane plekken aanbrengen. Ook hierbij geldt: zo'n 30 minuten laten inwerken en vervolgens afspoelen. Baking soda is echt een wondermiddel voor heel veel dingen, niet alleen gezondheid... Link onderaan dit blog!

 

Huidreacties na corona inentingen

Er worden helaas steeds meer nevenverschijnselen bekend over deze inenting, dus ook hier wil ik iets over schrijven in dit blog!
Huidreacties na vaccinatie tegen COVID-19 met het Pfizer of Moderna vaccin komen voor in verschillende vormen, dat is vastgesteld door onderzoekers die van december 2020 tot februari 2021 414 huidreacties registreerden. De huidreacties die toen werden gezien waren mild van aard. Van de 414 huidreacties die werden beschreven, werd 83% gerapporteerd na vaccinatie met Moderna en 17% na vaccinatie met Pfizer.

De meest voorkomende huidreacties waren vertraagde allergische huidreacties, gevolgd door reacties op o.a. op de injectieplaats, netelroos (urticaria) en mazelen-achtige verschijnselen.
Andere minder vaak voorkomende huidreacties die werden gezien waren onder andere wintertenen/winterhanden, gordelroos en opvlamming van een koortslip of genitale herpes.
Ook werd bij sommige personen met cosmetische fillers een huidreactie gezien op de plaats waar deze fillers geïnjecteerd waren.
Van de 414 patiënten die een huidreactie kregen na het eerste vaccin, kreeg 43% opnieuw een huidreactie na de tweede vaccinatie. Ernstige bijwerkingen werden toen nog niet geconstateerd.

Ik ben verder gaan zoeken, maar in bijna elk artikel geven ze aan dat er in ieder geval niet of onvoldoende, geregistreerde gevallen bekend zijn. Of de onderzoeken zijn al ouder, dus geen hele recente data.
Ik vond twee linkjes, in het Engels, met vrij veel data en statistieken. Er is ook Pdf te downloaden.

https://www.researchgate.net/publication/360095610_Chronic_Spontaneous_Urticaria_CSU_Following_COVID-19_Vaccine_Preliminary_Observations_and_Self-Tracking_Data#pf8
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2022.878081/full

 

Ik heb ook in dit blog weer mijn best gedaan om een zo breed mogelijk scala aan mogelijkheden te vinden. Zoals jullie hebben kunnen lezen, zijn er diverse oorzaken voor het krijgen van Netelroos.
Het beste advies is altijd; kijk bij jezelf welke informatie jou het beste aanspreekt, of doe eventueel zelf nog meer onderzoek.
Dat er een hele sterke verbinding tussen onze mentale staat, onze huid en de rest van onze lichamelijk gezondheid, is inmiddels voldoende bewezen.
Voor stress en andere emoties, is zelf al veel aan te doen. Er zijn ook, zoals hierboven al aangegeven, verschillende manieren of je emoties beter te leren regelen. Bij ernstige klachten, is het natuurlijk altijd raadzaam om contact met een arts op te nemen!

Andere huidproblemen zoals Gordelroos en Eczeem, heb ik in 2019 een blog over geschreven.
Hier onder de link naar beide blogs, mocht je daar interesse in hebben.
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog-2x-per-maand/865483_gordelroos-shingles

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog-2x-per-maand/607671_eczeem-23-4-2019

Mocht je vragen hebben , of een sessie willen boeken, neem gerust even contact met me op.
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact

Rating: 3.5 sterren
4 stemmen