Oedeem

Wat is Oedeem?
Oedeem is een ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel. Hierdoor zwelt het lichaamsdeel op.
Oedeem komt vooral voor in de enkels, voeten, benen en longen. Normaal gesproken wordt overtollig vocht uit de lichaamsdelen afgevoerd via de aderen. Als er problemen spelen binnen de bloedsomloop kan er vocht blijven zitten, wat zorgt voor vochtophopingen, oftewel oedeem. Slechts 35% van de mensen geeft een afspraak bij de huisarts te maken, als ze langer dan 2 maanden gezwollen enkels en voeten hebben. Vrouwen (39%) kaarten dit probleem iets vaker aan dan mannen (31%)


Vrouwen zijn meer vatbaar dan mannen voor vochtretentie (oedeem). Vrouwelijke hormonen (progesteron) kunnen vochtretentie veroorzaken en daarom hebben sommige vrouwen last van gezwollen enkels vlak voor een menstruatie. Oedeem kan op elke leeftijd optreden in geval van een allergische reactie. Oudere mensen kunnen oedeem ontwikkelen, omdat ze langdurig zitten. Ze hebben ook meer kans op onderliggende hart- of nieraandoeningen die oedeem kunnen veroorzaken.

Traditionele kijk op de oorzaken van oedeem

* Hartfalen, nierziekten of een verstopte ader.
* Problemen met de bloedafvoer. Dit kan komen door trombose of door het verzwakken van de bloedvaten  o.a. door de leeftijd.
* Nierziekte. Als je een nieraandoening hebt, kan extra vocht en natrium in je bloedbaan oedeem veroorzaken. Het oedeem dat
   geassocieerd wordt met een nieraandoening treedt meestal op in de benen en rond de ogen (Periorbitaal oedeem zie foto)
* Nierschade. Nierschade kan leiden tot nefrotisch syndroom, een stoornis waarbij de nieren het bloed niet goed filteren. Bij nefrotisch
    syndroom kunnen dalende niveaus van eiwit (albumine) in je bloed leiden tot vochtophoping en oedeem.
* Beschadiging van de lymfevaten. Dit wordt ook wel lymfeoedeem genoemd.
* Oedeem kan ook het gevolg zijn van bepaalde geneesmiddelen. Sommige medicijnen kunnen oedeem veroorzaken of verergeren, zoals:
        * Medicatie tegen hoge bloeddruk
        * Steroïde medicijnen
        * Steroïde ontstekingsremmers
        * Oestrogenen
        * Bepaalde diabetesmedicatie (thiazolodinedionen)

* Beschadiging van de bloedvaten. Dit wordt ook wel angio oedeem genoemd.  Als het lichaam te weinig eiwitten binnenkrijgt, is het bloed
   minder goed in staat om vocht weg te "zuigen" uit de weefsels. Dit kan leiden tot hongeroedeem.

* ‘Idiopatisch’ oedeem (zonder aanwijsbare oorzaak). Dit is bij vrouwen tussen de 20 en 30 jaar de meest voorkomende oorzaak van
   vochtophoping in de benen. Vaak beperkt de vochtophoping zich niet alleen tot de onderste ledematen, maar komt het ook voor over het
   hele lichaam, en dan vooral in het gezicht en de handen.
* Gelokaliseerd oedeem: vochtretentie in een bepaald deel van het lichaam, meestal te wijten aan een blessure of een allergische reactie.

Symptomen van oedeem
Oedeem is te herkennen aan de volgende symptomen:
* Vochtophoping in de enkels, voeten, benen of armen.
* Een gespannen gevoel op de plek van de zwelling.
* Er blijft er een putje achter nadat je op een gezwollen plek hebt gedrukt.
* Opgezwollen ogen. (Periorbitaal oedeem)
*  Benauwdheid
* Sneller moe zijn
* Kortademigheid en/ of hoesten bij inspanning of bij plat liggen (‘s nachts).
* Binnen een paar dagen één of twee kilogram aankomen.

 

Periorbitaal oedeem

 

Dieperliggende oorzaak van oedeem
Genezing begint altijd met een intentie, ons verlangen, onze inspanning en vertrouwen in onszelf.
Alles is energie, ik heb dit al heel vaak gezegd! Een energetische disbalans komt dus niet zomaar uit de lucht vallen!

Vanuit psychologisch oogpunt is water verbonden met emoties.
Wanneer iemand vol vocht zit, kan het zijn dat je vol zit met een mengsel van gevoelens die je niet openlijk kunnen uiten. 
Je voelt je vast zitten in een bepaalde manier van leven en kan dit niet uiten in je volledige potentieel.
* Er is veel innerlijke tweestrijd
* Je beseft onvoldoende je waarde, je innerlijke kracht, je bent waarschijnlijk onvoldoende aanwezig bij je innerlijke bron
* Onderdrukte agressie omdat jij je waarde als mens niet of onvoldoende erkent
* Wat doe ik hier?
* Ik ben niet gelukkig  in dit huis of in deze baan!
* Ik ben niet gelukkig in deze relatie/huwelijk
* Ik voel me onbeschermd
* Ik ben verwijderd van mijn roots, mijn cultuur en mijn mensen, en ik weet niet wat ik hier doe!
* Het leven is een constante strijd

* Ik kan mijn plek in het leven niet vinden...

 

Symbolisch is het heel gebruikelijk dat dit symptoom ook optreedt wanneer er een te kort aan financiële middelen is. De economische circulatie, aangezien het onbewuste dit in verband brengt met de persoon "liquiditeit" en toont ons de angst en zorgen van buitensporige stress die deze omstandigheid, echt of symbolisch, veroorzaakt.

De energiestroom( Ki) door het lichaam zit dus ook vast, vooral via de gewrichten.
Bloed is verbonden met levenskracht, bloedvaten zijn levensgebieden waardoor we onze creativiteit uiten. Als bloedvaten beschadigd zijn, voelen we ons niet op ons gemak in ons leven, voelen we geen vreugde in onze plichten. Zonder vreugde kan het leven langzame zelfvernietiging worden.

Vrouwen hebben een verhoogd risico op het vasthouden van water door de stijging en daling van de hormoonspiegels. De verlaging van progesteron (progestageen), in de week voor de menstruatie, kan bijvoorbeeld vochtretentie veroorzaken.
Plus dat vrouwen over het algemeen emotioneler zijn dan mannen!

De menopauze is voor
sommige vrouwen een lastige periode in het leven. Ze kunnen uitgeput zijn van de intensiteit van het leven, leiden regelmatig een stressvol en soms ook ongezond leven met duizenden plichten en verplichtingen voor gezinsleden, zonder voldoende tijd om eens echt aan zichzelf te denken.
Wanneer de "reproductieve periode van het leven" stopt, kan het een schok zijn voor iemands ziel.
Ze kunnen het verlies van de menstruatie verbinden met het verliezen van de jeugd en het doel in het leven. Als je opziet tegen de complicaties bij het verliezen van reproductieve hormonen, zullen er diverse gezondheidsproblemen kunnen optreden.
Waterretentie is er slechts één van, heel vaak verbonden met innerlijke houding "Ik word oud, en niet meer interessant voor het andere geslacht". "Ik kan geen kinderen meer krijgen, enz. Terwijl andere daar helemaal geen last van ondervinden.

TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde)
In de Chinese geneeskunde is oedeem gerelateerd aan de milt en long(en). De milt is belangrijk omdat het in de Chinese geneeskunde het voedsel en het bloed verwerkt en vocht transformeert. De long kan ook verantwoordelijk zijn als er een verstopping is.
In de TCM is het genezen van oedeem niet alleen een kwestie van diuretica. Deze is nooit het antwoord, omdat het systeem er afhankelijk van wordt, en zodra je stopt met het innemen ervan, vult het lichaam zich weer met water.Als ze langdurig worden ingenomen, kunnen ze andere schade veroorzaken.
Chinese geneeskunde behandelt de oorzaak, niet de symptomen. Dit staat vaak lijnrecht op de denkwijze van de reguliere geneeskunde!

Binnen TCM is "oedeem" mogelijk gerelateerd aan één of meer van de volgende diagnostische patronen:
* Hart-yang-deficiëntie,
* Nier-yang-deficiëntie,
* Longwindinvasie - windkoude,
* Milt invasie - koud vocht en/of milt-yang-deficiëntie.

Met deze wetenschap zou je dus ook weer kunnen kijken wat de afzonderlijke emoties zijn die bij het hart, de nieren- en longen horen..
De bovenstaande patronen zijn een aantal veelvoorkomende voorbeelden. In klinische situaties zijn er echter nog tal van andere mogelijkheden. Vaak is er een gelaagde combinatie van patronen in een verwevenheid met hun symptomen.
Sommige zijn de oorzaak van een probleem en het resultaat van een ander probleem. Hoewel aanvankelijk complex, is dit illustratief voor het web van relaties dat de Chinese geneeskunde moet benaderen om iemand de helpen bij zijn of haar probleem.


https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog-2x-per-maand/615418_longproblemen-3-4-2020
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog-2x-per-maand/612316_blaas-en-nierinfecties-14-10-2019
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog-2x-per-maand/611936_hartproblemen-28-5-2019

 

Voeding
Voedsel dat je kunt eten of vermijden om oedeem te voorkomen. 
Leuk weetje!
Wist je dat je eigenlijk meer water moet drinken als je last van oedeem hebt? Veel mensen zouden denken dat ze het drinken van water moeten vermijden en dat is onjuist.
Als je lichaam denkt dat je uitgedroogd bent, zal het nog meer vocht vasthouden om te proberen het te kort te compenseren.

* Voldoende eiwitten in elke maaltijd die je neemt. Ga voor de gezondere keuze zoals mager vlees bijvoorbeeld kipfilet. De volgende
   vissoorten bevatten veel eiwit:  kabeljauw, sardientjes, makreel, forel, tonijn, zalm, haring, krab, kreeft en garnalen.

* Voedingsmiddelen met veel kalium, zoals bananen, avocado en bruine bonen

* Bladgroenten zijn geweldige natuurlijke diuretica, niet alleen geweldig om de zwelling laag te houden, maar bieden ook veel vitamines en
   mineralen die belangrijk zijn.

* Drink meer water! Probeer dus elke dag voldoende ± 8 á 9  glazen, als dat lukt,  water te drinken om ervoor te zorgen dat je nieren de
   slechte dingen kan wegspoelen en je lichaam gehydrateerd blijft.

* Rode dadels. Deze verbazingwekkende gedroogde vrucht zit boordevol B-vitamines voor het creëren van energie, vezels en ijzer,  als je
   zwanger bent, voor je verhoogde zwangerschapsbehoeften. Plus! Rode dadels zitten boordevol magnesium, calcium en kalium om
   vochtretentie te reguleren.
* Rode Bonensoep met Gedroogde Sinaasappelschil.
   
Vanuit het perspectief van de traditionele Chinese geneeskunde wordt aangenomen dat rode bonen vochtretentie verminderen, oedeem
   verlichten, diurese bevorderen en huidwarmte en toxines elimineren.
   Gedroogde sinaasappelschil is een verwarmend ingrediënt, dat rijk is aan antioxidanten en helpt bij indigestie, misselijkheid vermindert
   en diarree behandelt.

Recept:
1 kopje rode bonen (een nacht geweekt)
1 stuk gedroogde sinaasappelschil (10 – 15 minuten geweekt tot ze zacht zijn)

100 g rock suiker (https://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/rock-sugar/), of naar smaak (kan vervangen worden door bruine suiker)

6 kopjes water (1,8 liter water)

Bereidingswijze:
Doe de rode bonen, de gedroogde sinaasappelschil en het water in een middelgrote soeppan. Breng aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten koken. Zet het vuur lager en laat ongeveer 1,5 tot 2 uur sudderen of tot de rode bonen gebroken en zacht zijn.

Verwijder gedroogde sinaasappelschil. Voeg rock suiker (of bruine suiker) toe en roer op middelhoog vuur tot het is opgelost.

Kruiden
Kruiden zijn over het algemeen een veilige manier om de lichaamssystemen te versterken, hoewel ze een wisselwerking kunnen hebben met veel medicijnen en bepaalde bijwerkingen hebben. Zoals bij elke therapie, moet je altijd met jarts samenwerken om de beste en veiligste kruidentherapieën voor jouw geval te bepalen, voordat je met de behandeling begint! Geef altijd aan welke eventuele kruiden je al gebruikt. 
Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, gebruik dan geen kruiden, behalve onder toezicht van iemand die kruidengeneeskunde, of fytotherapie heeft gestudeerd.
Je arts moet mogelijk jouw kaliumspiegels strikt controleren als je bepaalde soorten diuretica gebruikt, en sommige kruiden kunnen van nature veel kalium bevatten. Gebruik in dit geval geen kruidengeneesmiddelen,  zonder eerst je arts of kruidengeneeskundige (of beide) te raadplegen. Kruiden zijn te gebruiken als gedroogde extracten (capsules, poeders of thee), glycerieten (glycerine-extracten) of tincturen (alcoholextracten).
Tenzij anders aangegeven, maak thee met 1 tl. kruid per kop heet water.
Dek het af en laat het 5 tot 10 minuten voor blad of bloemen, en 10 tot 20 minuten voor wortels trekken. Drink 2 tot 4 kopjes per dag. Je kunt tincturen alleen of in combinatie gebruiken, zoals aangegeven.

- Blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) gestandaardiseerd extract, voor ondersteuning van antioxidanten. Gebruik GEEN blauwe bosbes als je
   bloedverdunnende medicijnen gebruikt.

- Paardebloem ( Taraxacum officinale ). Paardebloemblad is zelf een diureticum, dus het mag nooit worden gebruikt tijdens het gebruik van
  diuretica. Gebruik paardenbloem NIET als
je een galblaasaandoening hebt, bloedverdunnende medicijnen gebruikt of allergisch bent voor
  veel planten. Paarde
nbloem kan interageren (op elkaar inwerken, elkaar wederzijds beïnvloeden ) met veel medicijnen, waaronder
  antibiotica en lithium.
                                                                      Overleg dit dus altijd met een deskundige op dit gebied!

Druivenpitextract (Vitis vinifera), gestandaardiseerd extract, voor ondersteuning van antioxidanten.
Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van druivenpitextract chronische veneuze insufficiëntie kan verbeteren, die zwelling veroorzaakt wanneer bloed zich in de benen verzamelt.     
Let op!  Druivenpit kan een wisselwerking hebben met sommige medicijnen, waaronder bloedverdunnende medicijnen zoals warfarine.

(Coumadin). Taditional Chinese Medicine (TCM) Poria 茯苓 )) : dit elimineert het vasthouden van water en vocht in het lichaam.
                                  Dit nogmaals... ook dit altijd in overleg met een deskundige op het gebied van traditionele Chinese geneeskunde!

                                                                                                       ******************************

Bij elk klacht, dus  energetische disbalans,  is een emotie meestal de dieperliggende oorzaak, Reconnective Healing kan daar altijd een goede ondersteuning voor zijn om deze disbalans weer terug in balans te krijgen..
Altijd met de focus op ondersteuning, jij heelt nl. altijd je zelf!

Ik geef nu ook ontspanningsmassages, die ook in combinatie met energetische therapie te boeken zijn.
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/ontspanningsmassag
Dan heb je  eigenlijk twee vliegen in een klap. Uiteraard kan je ook alleen of een energetische therapie sessie of een ontspanningsmassage boeken.

Voor meer informatie of voor het boeken van een sessie, neem geheel vrijblijvend contact met me op. https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact Ik reageer altijd binnen 24 uur.
Heb je dan nog niks gehoord, controleer dan even je spam, heel soms komt het daar bij een1e contact in terecht!

Rating: 2.5 sterren
2 stemmen