Schimmelnagel (Onychomyycose)

blog over schimmelnagels door rteconnective healing bilthoven

Schimmelnagel (Onychomyycose)
In Nederland heeft naar schatting circa 26% van de bevolking een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op schimmelnagels. De kans hiervoor neemt toe naarmate men ouder wordt.

Wat zijn schimmelnagels?
Bij schimmelnagels heb je een schimmel in de nagels van uw tenen of vingers. Schimmelnagels worden ook wel kalknagels genoemd, maar klopt dit wel?
Een schimmelnagel wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie die ontstaat door bijvoorbeeld slechte hygiëne, volgens de westerse geneeskunde… Bij een schimmelnagel kan de nagel volledig of gedeeltelijk los komen.
Een kalknagel daarentegen heeft verschillende oorzaken, die niets met schimmel te maken hebben. Daarnaast is een kalknagel niet besmettelijk, maar een schimmelnagel wel. Extra goed opletten dus!

Waaraan herken je een schimmelnagel?
Bij schimmelnagels worden uw nagels wit- geel, groen of bruin van kleur. Meestal krijgt eerst de zijkant van uw nagel een andere kleur, daarna ook de rest van uw nagel. Soms laten de nagels een stukje of helemaal los. Je kunt maar een  schimmelnagel hebben, maar ook meerdere. Schimmelnagels kunnen op handen en voeten voorkomen, maar meestal op de teennagels.

Hoe ontstaan schimmelnagels? (volgens de Westerse geneeskunde)
Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen, hotels en sauna’s kun je  een schimmelinfectie oplopen. Wanneer je daar op blote voeten rondloopt, komt je bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Maar je kunt ook een schimmelinfectie oplopen als je in een schoenenwinkel nieuwe schoenen past zonder je eigen kousen te dragen.

Hoe behandel je een schimmelnagel?
Meestal zal er medicatie voorgeschreven worden, door huisarts of dermatoloog, dit in combinatie met een lokaal antischimmelmiddel.
* Middelen met Miconazole en terbinafine zijn verkrijgbaar op de vrije markt evenals andere middelen die natuurlijke bestanddelen 
   bevatten.
* Laserbehandelingen in combinatie met een lokaal antischimmelmiddel.
* PACT therapie in combinatie met lokaal antischimmelmiddel pakkingen in combinatie met een lokaal antischimmelmiddel..

Maar de behandeling, die ze hierboven beschrijven, is weer symptoom bestrijding i.p.v. de dieperliggende oorzaak aan te pakken.
Naar die dieperliggende oorzaak ben ik natuurlijk weer opzoek gegaan!

Ons lichaam is een grote afspiegeling van ons emotionele welzijn.
Alles is energie, ik kan het niet genoeg zeggen….
Ons lichaam is zo ontzettend slim, het reageert altijd op alles wat wij meemaken in ons leven.
Maak je onverwachts en acuut iets dramatisch mee wat
veel impact heeft, én is er op dat moment geen oplossing, dan dan zal het opgeslagen worden in het lichaam. Het soort conflict bepaalt waar!.
Zo geeft ons lichaam continue signalen af en in de vorm van ziektes en blessures of een bepaalde verandering.
Zo wordt ons lichaam dus  een heldere afspiegeling van alles wat wij hebben meegemaakt óf hetgeen waar we nog mee rondlopen...

Nagels 
Iedere teen heeft zijn eigen unieke eigenschappen en is ook weer met een meridiaan verbonden. Over de meridianen later meer.
Ook de grote en vorm van de nagel zegt al hoe iemand met deze eigenschappen omgaat is af te lezen aan de grootte en conditie van de nagels.
* Hoe kleiner de nagel hoe meer diegene openstaat voor het ontvangen van binnenkomende berichten uit de buitenwereld.
* Grote nagels schermen goed af. Deze persoon kan goed informatie eruit sturen maar is minder goed in luisteren en verwerken van
  binnenkomende informatie.
* Een harde nagel, schimmelnagel of kalknagel maken het nog moeilijker om door te dringen tot deze  persoon.
* Groeit de nagel in? Grote kans dat diegene zich zo krampachtig beschermt tegen zaken van de buitenwereld dat de verdediging in eigen
   vlees snijd en pijn doet.

Holistisch en/ of TCM benadering
Zoals altijd zijn er verschillende oorzaken te vinden voor een bepaalde klacht, bij de schimmelnagel is dat niet anders. Hierboven heb ik al een aantal redenen beschreven zoals er in de Westerse geneeskunde naar gekeken wordt. Ik wil nu meer de emotionele, holistische en de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) kant belichten.
Er zijn fundamentele verschillen tussen de Westerse geneeskunde en de Chinese geneeskunde (verschillen in principes, diagnose en behandelmethoden). In de Westerse geneeskunde wordt er gekeken naar specifieke oorzaken van ziekten en wordt er gericht op bepaalde lichaamscomponenten om die te behandelen. Bij de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is dit heel anders.

De Chinezen geloven dat hun bestaan nauw verbonden is met het universum, waar de mens zich in het midden bevonden tussen de hemelen en de aarde onder. De wereld wordt gezien als een harmonieuze en holistische entiteit, geen enkele wezen of mechanisme zou kunnen bestaan los van de omgeving.
De Chinese geneeskunde is gebaseerd op de filosofie dat alles onderling afhankelijk en onderling interactief is in het universum. De mens maakt dus deel uit van de holistische entiteit en moet worden geanalyseerd of geïnterpreteerd in relatie tot het geheel. Het holistisch concept van de TCM omvat de integriteit van het lichaam en de relatie met de buitenwereld.

Lichaamssystemen: één geïntegreerd en uitgebalanceerd geheel.

Het lichaam is een organisch geheel, alle componenten zijn namelijk met elkaar verbonden, ze zijn afhankelijk van elkaar en beperken elkaar fysiologisch en beïnvloeden elkaar pathologisch.
De vijf organen fungeren als de belangrijkste functionele eenheden en door de koppeling van het meridiaan systeem wordt een complexe reeks onderlinge relaties gevormd in het lichaam. Elk deel van het lichaam heeft speciale relaties met de vijf organen.
De vijf organen, hart, lever, long en nier, zelf zijn ook met elkaar verbonden.

                                                                                          klik op onderstaande afbeelding om het te vergroten

afbeelding bij blog over schimmelnagel door rfeconnective healing bilthoven

Verder zijn Qi (vitale/levens energie), bloed en lichaamsvloeistoffen de essentiële basis voor verschillende lichaamsfuncties. Deze stromen door het lichaam om alle delen van het lichaam te laten samenwerken. Op deze manier waarborgt het de eenheid en harmonie in het lichaam.

Dieperliggende emoties
Ik heb het boek van Christiane Beerlandt (De Sleutel tot Zelf- Bevrijding) er weer eens bij gepakt. Zei beschrijft niet specifiek de schimmelnagel, wel de kalknagel, maar dat is dus niet het zelfde...
Ze geeft wel een psychologische omschrijving over de nagels(s) in het algemeen. Ik heb een paar delen van haar van tekst in dit blog overgeschreven. Ik ben het niet altijd 100% eens met haar zienswijze, en/ of haar manier van formuleren, maar er waren toch een aantal punten waar ik me in kon vinden en wat ik ergens ander ook heb gelezen.
“Symbool voor het vertrouwen in je natuurlijke groei. Groei van binnen naar buiten, in jouw structuur die groeit vanuit jouw diepste kern.
Verandering en vernieuwing niet tegenhouden. Veerkracht; een vertrouwen hebben dat alles naar je toekomt.”

Een gevoel van emotionele bedreiging, waardoor jij je bent gaan beschermen of afschermen met een bijna ondoordringbaar schild. Je “wapent” je tegen gevaar. Jij kan een verdedegingsschild opbouwen met een stralend imago, dat andere op afstand kan houden, en waar jij je veilig achter kunt verschuilen.“

Op mijn zoektocht naar informatie stuitte ik op een Facebook pagina van Evette Rose.
Zei gaat hoofdzakelijk in op de schimmelnagel van de
grote teen, maar ik hoorde daar wel overeenkomsten met wat Christiane
Beerlandt
ook beschreef.
De video is in het Engels, ik heb er wat highlights uitgehaald en vertaald.
"Emotioneel hard, dus een tough cookie (een persoon die fysiek en emotioneel sterk is) als het om emoties gaat, terwijl je dit van nature eigenlijk helemaal niet bent. Omstandigheden hebben je "gedwongen" om dat wel te doen. Je hebt een emotioneel schilt om je heen gebouwd
Je hebt het gevoel, altijd te moeten vechten om iets te bereiken. Bij alles wat je onderneemt, moet je altijd heel veel moeite voor doen, het gaat nooit/ zelden makkelijk. Dat innerlijke stemmetje zegt steeds bij een nieuw project. "dat kan ik niet, dat krijg ik nooit, dat lukt nooit enz..….
Hier onder de link naar de Facebook pagina van Evette Rose

https://ms-my.facebook.com/metaphysicalanatomy/videos/ask-evette-psychosomatics-of-big-toe-nail-fungus/1713188979062034/

Iemand anders schreef ook dat er een innerlijke tweestrijd kan zijn: enerzijds geborgenheid willen, anderzijds een behoefte om je vrij te vechten. Voorbij gaan aan je eigenlijke natuur. Teveel leven naar de verwachting van de buitenwereld. (je laat van je profiteren/anderen parasiteren op je). 
                                                                                                   Klik op onderstaande afbeelding om het te vergroten                                                                      

afbeelding bij blog overt schimmelnagel door reconnective healing bilthoven

Schimmelnagels en ontzuren
Schimmelnagels worden dus veroorzaakt door een huidschimmel die de nagel infecteert.
De schimmel stoot zure gifstoffen uit (mycytoxines), welke binden met het calcium in de huid en de nagel.
De behandeling is over het algemeen gericht op het belemmeren van de groei en uiteindelijk het doden van de schimmel. Deze behandeling is tijdrovend en kan
 een chronisch probleem worden.
Bij deze
manier van behandelen wordt nauwelijks stilgestaan bij de oorzaak van dit probleem; een verstoring van het zuur-base evenwicht, ofwel verzuring van de voeten en nagels. Schimmelnagels en ontzuren is dus een aandachtspunt waar velen aan voorbij gaan. Schimmels gedijen het beste in een zuur milieu en hun afvalzuren binden met calcium waardoor de schimmelnagels ontstaan.

Het is de 1e keer dat ik iets over las over de link tussen schimmelnagel(s) en een te hoge Ph waarde, maar ook deze informatie wil ik met jullie delen. Ik heb regelmatig over een alkalisch lichaam gehoord en gelezen, en de mogelijke problemen die daar uit voort kunnen komen of gelezen. Dit is dus nieuw voor mij.

Een verzuurd lichaam.
Dat klinkt alsof je teveel citroenen of augurken hebt gegeten. Dit heeft hier natuurlijk niks mee te maken ;-)
Helaas  is dit iets is waar de reguliere en complementaire (alternatieve) geneeskunde het blijkbaar niet over eens worden. 
Toch is het een interessant onderwerp, vooral als je kampt met gezondheidsklachten. Of misschien heb je kwalen waarvan je het lastig is om de oorzaak te achterhalen.  De zuurgraad wordt gemeten in een PH-waarde.
Een verzuurd lichaam betekent eigenlijk dat een aantal lichaamsvloeistoffen een te lage PH-waarde heeft. Tegenover een zuur milieu staat basisch (of base), ook wel alkalisch genoemd. Het menselijk lichaam is van oorsprong
basischTé zuur vindt het lichaam niet fijn maar basisch ook niet. Alhoewel dit laatste veel minder vaak. Je kunt dit meten in je urine of speeksel.

De TCM kijk op schimmelnagel(s)
Er is waarschijnlijk een verband met je nagels en je lever…. 
Misschien had je verwacht dat nagels en lever, iets met elkaar te maken zouden kunnen hebben. Maar het verbazingwekkende van het menselijk lichaam is dat alles met elkaar te maken heeft en ja, je nagels kunnen dus ook een indicatie zijn van je levergezondheid!
Er zijn onderzoeken
gedaan, die  vertellen hoe de veranderingen in de nagels wijzen op een disfunctionele lever of een toestand van het orgaan die levensbedreigend kan zijn. Een studie gepubliceerd in de Journal of European Academy of Dermatology and Venereology (2010) wees er zelfs op dat nagelveranderingen belangrijke criteria zijn bij leveraandoeningen.
In feite zijn veranderingen in de nagels een
mogelijk symptoom van verschillende leveraandoeningen zoals levercirrose, hepatitis C-virus (HCV) en hepatitis B (HBV)-virusinfecties. Behalve de nagels treffen leveraandoeningen ook verschillende delen van de huid.

Ik vond interessante informatie van mijnheer Chan Hur, hij heeft zich gespecialiseerd in;
> Oosterse kruidengeneeskunde

> Koreaanse 4-naalds techniek acupunctuur (Sa-am techniek)

> Koreaanse of Chinese kruiden

Chan Hur zegt ook dat, volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde, nagels gerelateerd zijn aan de lever. Het is een algemeen concept, en volgens hem te breed om alleen lever te gebruiken voor schimmelnagels.
In een van zijn video’s op Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=6IxWDQ1XeVo) geeft hij o.a. aan dat er een onbalans is in de
Yin & Yang energie van iemand met een schimmelnagelDe Yin is volgens hem te koud en Yang te warm!
Wat dus inhoud dat er dus een onbalans is tussen de mannelijke en vrouwelijke energie.
Zijn gesproken Engels is
 soms wat slecht te volgen.
Wat hij in deze video o.a.
verteld is dat onze tenen gekoppeld zijn aan de vele meridianen die door ons lichaam lopen. Daar zou ik nog even op terug komen..

Als je de twee voeten neemt, links en rechts, geeft onderstaand overzicht je weer hoe de connectie is tussen de tenen en de meridianen.

Linker voet:
Grote teen: Milt
Tweede en derde teen: Maag
De teen daarnaast 4e: Galblaas
Kleine teen: Blaas

Rechter voet:
Grote teen: Lever
Tweede en derde teen: Maag
Vierde teen: Galblaas
Kleine teen: Blaas

Chan Hur geeft aan, dat als de schimmelnagel aan de linkervoet zit, dit betekend het dat het probleem aan de rechter kant zit... En uiteraard omgekeerd bij de rechter voet.
De lever is verantwoordelijk voor de conditie van de pezen en de nagels, ook daar verwijst hij naar in de video.  Deze worden beschouwd als een uitgroei of "overschot" van de pezen. Je kunt dus niet echt gezonde nagels en pezen hebben zonder een gezonde lever.

Zijn mening is dat nagelschimmel te wijten is aan de disfunctie van een bepaald orgaan (zie overzicht hier boven)  die gekoppeld is aan een, of meerdere tenen. Deze disfunctie zorgt ervoor dat schimmel in teennagels blijft
en ook blijft groeien.
Veel
mensen proberen teennagelschimmel te verwijderen met crème, azijn, waterstofperoxide , etherische oliën of medicijnen. Maar in medicijnen zitten helaas weer stoffen die niet natuurlijk zijn….
Dames gebruiken nogal eens nagellak, vooral in de zomer periode, om de lelijke nagels te verbergen. Heel begrijpelijk natuurlijk, maar het lost het probleem niet op!  Dit zijn allemaal tijdelijke oplossingen, het gaat altijd om de dieperliggende oorzaak!

 

Chinese kruiden kunnen een hele goede ondersteuning geven.
Ga hiervoor wel altijd naar iemand die TCM gestudeerd heeft of
goed bekend is met Chinese kruiden leer. Doe dit nooit op eigen houtje!
De echte oplossing is
dus altijd om de oorzaak weg te nemen en het immuunsysteem sterk te maken. Dan zal de schimmel niet meer groeien en uiteindelijk verdwijnen!

 

Voor ik dit blog afsluit!

Emoties die bij de lever en milt horen;
-Lever, gal; boosheid en depressie. De lever en de gal worden door de Chinese geneeswijzen in verband gebracht met boosheid, frustratie. De Nederlandse taal kent overeenkomstige uitdrukkingen: “iets op je lever hebben” en “je gal spuwen”.

-Milt; piekeren, angst en onzekerheid, maar ook blijheid en vreugde. Je milt is belangrijk voor een goede verbinding tussen je verstand en je gevoel en zorgt voor balans tussen ontvangen en loslaten. Te veel denken en piekeren belast de miltfunctie.

-Maag-darmklachten; daar spelen emoties zoals verdriet, onrust of stress een rol. Bij de maag hoort de emotie bezorgdheid. “zwaar op de maag liggen” is de Nederlandse uitdrukking die er bij past.

-Galblaas; dit staat voor het maken van keuzes, ofwel zoals het spreekwoord zegt: “slaap er een nachtje over”. Twijfel, besluiteloosheid, gebrek aan initiatief, ongeduld, prikkelbaar zijn, gejaagdheid en frustraties geven aan dat je galblaas uit balans is.

-Bij blaas (en nieren) hoort de emotie angst. “het in je doen broek van angst” is een bekende Nederlandse uitdrukking. Iedereen kent ook vast wel het verschijnsel dat sommigen een paar keer naar de wc moeten vlak voor een optreden of iets anders wat spannend wordt gevonden. Angst put de nier energie uit, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals regelmatig een blaasontsteking krijgen.


Het is weer vrij veel informatie, maar als ik informatie deel, wil ik ook een zo breed mogelijk overzicht proberen te geven.
Als je het doet, moet je het ook goed doen ;-)
Op deze manier kan iedereen voor zich zelf een beslissing maken wat hem of haar aanspreekt en daar wel of niet iets mee te doen.
Heb je een energetische onbalans, Reconnective  Healing
kan je zeker helpen om dit terug in balans te brengen.
Ik heb helaas geen toverstafje, maar
èèn of meerder energetische sessies, kunnen echt heel veel voor je doen om deze blokkades op te heffen.


Ontspanningsmassage
Voor meer informatie, klik dan op onderstaande link.
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/ontspanningsmassage

 

Rating: 2.5714285714286 sterren
7 stemmen