Jicht

Jicht is een veel voorkomende vorm van inflammatoire artritis die erg pijnlijk is.
Het treft meestal één gewricht tegelijk (vaak het gewricht van de grote teen). Wanneer je lichaam extra urinezuur heeft, kunnen zich scherpe kristallen vormen in de grote teen of andere gewrichten.
Er zijn tijden dat de symptomen erger worden, en tijden dat er geen symptomen zijn, bekend als remissie.  Herhaalde aanvallen van jicht kunnen leiden tot jichtartritis, dit is een verergerende vorm van artritis.

Als de nieren niet voldoende urinezuur uitfilteren, of als het lichaam te veel urinezuur aanmaakt, kan het zich ophopen in het lichaam en veranderen in microscopisch kleine kristallen. Ongeveer zeven op de duizend mensen krijgen te maken met jicht.
De ziekte komt tien keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Mannen krijgen hun eerste jichtaanval meestal tussen hun veertigste en vijftigste. Bij vrouwen is dit na de menopauze, tussen hun vijftigste en zestigste levensjaar.

 

Wat zijn de tekenen en symptomen?
Jichtaanvallen beginnen plotseling en kunnen dagen of weken aanhouden. Deze oplevingen worden gevolgd door lange periodes van remissie (weken, maanden of jaren) zonder symptomen voordat een nieuwe opleving begint. Jicht komt meestal in slechts één gewricht tegelijk voor. Het wordt vaak gevonden in de grote teen. Samen met de grote teen zijn gewrichten die vaak worden aangetast de kleine teengewrichten, de enkel en de knie.
Symptomen in de aangetaste gewrichten kunnen zijn:

* Pijn, meestal intens
* Zwelling
* Roodheid
* Warmte

Wat veroorzaakt jicht?
Jicht wordt veroorzaakt door een aandoening die bekend staat als hyperurikemie, waarbij er te veel urinezuur in het lichaam aanwezig is. Het lichaam maakt urinezuur aan wanneer het purines afbreekt, die worden aangetroffen in ons lichaam en het voedsel dat we eten. Purinerijke producten als orgaanvlees, schaaldieren en alcohol kunnen een jichtaanval uitlokken.
Wanneer er te veel urinezuur in het lichaam is, kunnen urinezuurkristallen (mononatriumuraat) zich ophopen in gewrichten, vloeistoffen en weefsels in het lichaam. Hyperurikemie veroorzaakt niet altijd jicht en hyperurikemie zonder jichtsymptomen hoeft niet te worden behandeld.

 

Wat verhoogt uw kansen op jicht?
Het volgende maakt het waarschijnlijker dat iemand hyperurikemie krijgt, dus wat jicht kan veroorzaken:

* Van het mannelijk geslacht zijn
* Zwaarlijvigheid


Bepaalde gezondheidsproblemen hebben, waaronder:
* Congestief hartfalen
* Hypertensie (hoge bloeddruk)
* Insuline-resistentie
* Metaboolsyndroom
* Suikerziekte
* Slechte nierfunctie
* Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals diuretica (plaspillen).
* Alcohol drinken. Het risico op jicht is groter naarmate de alcoholinname toeneemt.
* Eten of drinken van voedsel en dranken met veel fructose (een soort suiker).
* Een dieet met veel purines hebben, dat door het lichaam wordt afgebroken tot urinezuur.

Purinerijke voeding
*Purinerijk voedsel omvat rood vlees, orgaanvlees en sommige soorten zeevruchten, zoals ansjovis, sardines, mosselen, sint-jakobsschelpen, forel en tonijn.
* Bepaalde peulvruchten. In peulvruchten zitten vaak ook wat meer purines. …
* Alcohol. …
* Frisdrank & vruchtensap. …
* Sommige graanproducten.

                                                                                                   Overzicht purine gehalte in voeding

Hoog Purinegehalte (mg/100gr) 
Gist en gistproducten als marmite/ bier (met name brood en Duitse bieren/ kloosterbieren)

Sardientjes, haring, ansjovis, tonijn, forel, krab, paling, haring, makreel, mosselen
Wild en Orgaanvlees (lever, zwezerik), kalfsvlees
Tarwekiemen
Linzen, erwten, bonen etc.

Matig purinegehalte
Rund-, varkens-, schapenvlees
Peulvruchten
Asperges, bloemkool, prei, spinazie, paddenstoelen
Pinda’s/pindakaas
Garnalen, tong, heilbot, zalm, kreeft
Volkorenproducten
Quorn

 

Laag purinegehalte
Fruit en groente
Melk en melkproducten
Eieren
Sojabonen, soja producten
Noten, zaden, olie

Wild en gevogelte (met name eend, duif, kip)

Consumeer meer voedsel met een laag purinegehalte;
* Melk en melkproducten
* Eieren
* Eetwaren op basis van granen zoals brood, pasta, meel enz
* Sla, tomaten, groene groenten
* Vruchtensap en koolzuurhoudende dranken
* Probeer cafeïne en alcohol te vermijden; ze verhogen de urinezuurspiegel

Vitamine C
Volgens een studie uit 2009 die werd gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine, hadden mannen met de hoogste vitamine C- inname, uit voedsel en supplementen, ongeveer 45 % minder kans om deze aandoening te ontwikkelen dan mensen met de laagste.
Van vitamine C wordt gedacht dat het jicht helpt voorkomen door de hoeveelheid urinezuur in het bloed te verminderen. Van vitamine C is ook aangetoond dat het ontstekingen vermindert, wat kan helpen bij het verlichten van jichtsymptomen.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn:
raapstelen, rode paprika, bloemkool, spinazie, boerenkool, chilipepers, guaves, snijbiet, broccoli, kiwi, spruitjes, ananas, grapefruit, aalbessen, bramen, kastanjes, basilicum, radijs, kool , sinaasappels, frambozen, bosbessen, ui, bananen, zoete aardappelen, dadels, pruimen, clementines, limoenen, citroen, courgette, mango's, tomaten, erwten en papaja's.

Vitamine D
Veel onderzoeken hebben het belang ervan aangetoond voor het behoud van de algehele gezondheid, omdat het meer dan 2.000 genen in ons lichaam stimuleert en een essentiële rol speelt in verschillende lichamelijke processen. Als je jouw vitamine D- spiegel wilt verhogen, kunt je dit het aller beste doen door blootstelling aan de ☼ zon.

Voldoende vocht
Dit betekent voor iemand met aanleg voor jicht ca. 2-3 liter verdeeld over de hele dag drinken Dit om de afvoer van afvalstoffen te verhogen. Met name ’s ochtends bij het opstaan is water of kruidenthee zeer belangrijk; ’s nachts wordt een deel van de opgeslagen urinezuren terug in de bloedbaan gebracht om ’s ochtends te worden afgevoerd. In de loop van de dag vult het bindweefsel zich dan weer met overtollige urinezuren.

 

Ontzuren
Door actief te ontzuren neemt de stroom overtollige urinezuren af en worden opgebouwde urinezuurkristallen in de gewrichten opgelost en afgevoerd. Actief ontzuren kunt je bereiken door het natriumbicarbonaatgehalte (bakingsoda) in het lichaam te verhogen. Natriumbicarbonaat is de basische buffer die overtollig urinezuur neutraliseert.

In het boek Natrium bicarbonaat van dr. Mark Sircus staat het volgende geschreven over het gebruik van bakingsoda bij o.a. jicht.
“Het bicarbonaatgehalte van het lichaam blijft tot op 45 jarige leeftijd redelijk constant en neemt dan tot je 90e jaar met ongeveer 18% geleidelijk af. Een verkeerde pH balans zou kunnen zorgen voor o.a.; Bloedstolsels, zure reflux, hart- en vaatziekte, botontkalking, jicht, diabetes, hoge bloeddruk, nieraandoeningen, kanker en beroertes.

Bij een lege maag kan de pH hoog zijn, maar de hoeveelheid (volume) zoutzuur in de maag is klein. Het drinken van alkalisch water met hoge pH (9,5 tot 10) zal dan de pH in de maag verhogen.
Dit zorgt ervoor dat de maag meer zoutzuur zal produceren, waardoor er meer bicarbonaat de bloedbaan binnen kan gaan.

Door deze basische buffer dagelijks te verhogen kunnen veel meer urinezuren onschadelijk worden gemaakt zodat ze niet kristalliseren. Daarnaast heeft natriumbicarbonaat een actieve ontzurende werking door reeds gevormde urinezuurkristallen in uw gewrichten geleidelijk op te lossen en af te voeren.”

Baking soda is een hele goedkope en makkelijk manier om aan je eetgewoonte, tegen jicht, toe te voegen.
Met bakingsoda (dus geen bakpoeder dat is wat anders) kun je zorgen dat de zuurgraad van het bloed in het lichaam constant blijft.
Een half theelepeltje baking soda in een glas water, brengt de zuurverhouding weer in een goede balans. Neem dit ‘s ochtends en ‘s avonds voor het naar bed gaan. Dit zal helpen om de urinekristallen op te lossen met als resultaat, dat ook de pijn minder zal worden en uiteindelijk verdwijnen. Drink het sodawater op als het volledig opgelost is. Bij sommige mensen was er al verlichting na of binnen 24 uur.

Als onderhoud zou je regelmatig een snufje baking soda met lauw water kunnen drinken, dit doe ik zelf ook. Ik houd er geen strikte routine op na. Ik doe dit het een paar weken wel, en dan sla ik weer een aantal weken over... Maar het mag ook een week wel en dan een of twee weken niet. Doe het in ieder geval regelmatig, als het puur voor onderhoud is

“Hoge doseringen zouden hoofdpijn, misselijkheid of prikkelbaarheid kunnen veroorzaken. Als je baking soda te lang gebruikt zou het schadelijk kunnen zijn voor normaal weefsel, met name nier- en blaasweefsel”. (Dr. Mark Pagel in het boek Natrium Carbonaaat van dr. Mark Sircus)

 

Emotionele oorzaken van Jicht
Een heel klein stukje geschiedenis..
Jicht werd voor het eerst geïdentificeerd als een aandoening door de Egyptenaren in 2640 voor Christus, en was later een aandachtspunt voor Hippocrates in de 5e eeuw voor Christus. Traditioneel werd het optreden van jicht in verband gebracht met de aristocratie en met een welvarende levensstijl, 
waardoor het de naam "Disease of Kings" kreeg.
Deze ziekte was specifiek voor de Europese cultuur en praktisch onbekend voor de Aziatische samenlevingen tot aan het tijdperk van de industriële revolutie. Jicht werd als nobel en sociaal wenselijk beschouwd.
Omdat de ziekte veel voorkwam onder degenen die politieke en sociale macht hadden (m.a.w. zelden te zien was bij het gewone volk), zou het vertonen van jicht doorgaans resulteren in een (plotselinge) verhoging van de sociale waardigheid van het slachtoffer. In het volksbewustzijn was het ontwikkelen van jicht ook een teken van spirituele superioriteit….

Jicht heeft dus ook een emotionele oorzaak en het overkomt vaak mensen aan die veel stress, zorgen, intense druk ervaren. Het blijkt dat meer mannen jicht krijgen dan vrouwen. Mensen die het gewicht van verantwoordelijkheden voelen, vallen soms ten prooi aan deze ziekte.   
Of…
.
Je gelooft onvoldoende in jezelf, je bent meer, te veel, op je hoede voor het “kwade”.
Jij veroordeelt je zelf waarschijnlijk met;  “Ik ben maar…”
Een duidelijke twijfeling omtrent jezelf, alle gevoelens aan banden leggen, mogelijk een militaristische houding tegenover jezelf.
Daarnaast kunnen er ook gevoelens van schaarste of een gevoel van opsluiting leiden tot lichamelijke ontstekingen.
Als
iemand aan jicht lijdt, is de levenshouding mogelijk lange tijd onbuigzaam en rigide geweest.
Ongeduld, woede/
boosheid en de behoefte om te domineren worden ook geassocieerd met jichtsymptomen.
Al deze emoties zijn in het lichaam, ende  organen opgeslagen, en nu zal jouw lichaam je als het ware dwingen het rustiger aan te doen.
Jicht komt voor in het leven van mensen wanneer ze het gevoel hebben vast te zitten in een situatie en het verleden niet kunnen loslaten. Dit
kan ook een van de redenen zijn waarom jicht een ziekte van ouderen is. Ze beginnen vast te houden aan het verleden.

 

TCM (traditionele Chinese geneeswijze)
Jicht (tong-feng ook bekend als damp bi)) is een veel voorkomende ziektenaam die wordt gebruikt in TCG en moderne geneeskunde;
in TCG vallen zowel jicht als hyperurikemie in de categorie jicht.
Bovendien is bij TCM de ontwikkeling van jicht gerelateerd aan aangeboren
lever- en nierdeficiëntie en de opeenhoping van vocht, slijm en statisch bloed, resulterend in respectievelijk de vorming van vochtsyndroom, slijmsyndroom en bloedstasissyndroom, evenals nier deficiëntie syndroom. Op basis van het syndroom worden verschillende methoden toegepast, zoals het bevorderen van de bloedcirculatie, diurese en het stimuleren van de nier.

Door syndroomdifferentiatie zijn effectieve Chinese medicijnen voor de behandeling van jicht ontdekt, zoals kurkuma, maïszijde
(maïszijde is het haar dat is te vinden onder de groene dekking van het mais ) en tuckahoe (Native Americaanse naam voor deze plant ).
Zowel klinische toepassingen als modern farmacologisch onderzoek hebben de urinezuurverlagende werking van deze kruiden bevestigd.
Voor deze manier van behandeling is het altijd verstandig om iemand te benaderen die hier verstand van heeft!
Maar ook
van uit een TCM perspectief, zullen ze ook altijd verwijzen naar de dieperliggende oorzaak van de klacht! Alleen kruiden zullen het echte emotionele probleem ook niet oplossen!

Voor meer informatie over een energetische therapie sessie of ontspanningsmassages klik even op een van de onderstaande linkjes

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/beknopte-uitleg-reconnective-healing-therapie

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/ontspanningsmassage

Voor vragen, of het boeken van een sessie, kun je geheel vrijblijvend contact met me op nemen. https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen