Hernia in de lage rug

Hernia in de lage rug
Een hernia is een uitpuiling van het soepel schijfje tussen de wervels; tussenwervelschijf.
In het midden van een tussenwervelschijf zit een zachte gel. Als die gel uitpuilt, kan dat op zenuwen drukken en deze prikkelen.  
Dit kun je o.a. voelen in je rug, bil, onderbeen, voet en soms je bovenbeen. Die zenuwen gaan namelijk van jouw rug via je been naar je voet.
Soms komen deze klachten voor zonder dat er een hernia is. De prikkeling van de zenuwen komt dan door iets anders, zoals een ontsteking of gewrichten die veranderd zijn, bijvoorbeeld artrose.

 

Wat voel je bij een hernia in je lage rug?

* Je hebt pijn in 1 bil of been. Aan deze pijn in bil of been is een hernia het beste te herkennen.
* De pijn kunt je tot in het onderbeen voelen, soms tot in de voet. Het is een scherpe pijn.
* Jouw been kan branderig, prikkelend of doof aanvoelen.
* Bepaalde houdingen of bewegingen maken de pijn vaak erger, bijvoorbeeld staan. Als je ligt, heb je minder pijn.
* Veel mensen hebben ook pijn onderin de rug.
* Soms geeft hoesten, niezen of persen meer pijn.
* Sommige mensen hebben minder kracht in hun been of het gevoel alsof hun been slaapt.
Als een hernia niet op een zenuw drukt, geeft een hernia hier ook geen klachten!

 

Opstaan uit bed, wat is de beste manier?
* Ga eerst op je zij liggen.
* Steek je benen over de rand van het bed. Je hoofd ligt nog op bed.
* Druk jezelf met beide armen omhoog en opzij.

 

Gaan liggen is in omgekeerde volgorde!
* Ga op de rand van het bed zitten.
* Laat jouw bovenlichaam opzij omlaag zakken op het bed. Neem beide benen tegelijk mee.
* Je ligt dan op jouw zij met opgetrokken benen, en kun je van houding verander als je dat wil.

 

Volgens de website van thuisarts punt nl. is het is niet duidelijk hoe een hernia ontstaat.
“Artsen denken dat erfelijke aanleg er misschien mee te maken heeft.  
Andere dingen die er misschien mee te maken kunnen hebben zijn; lang zijn, zwaar lichamelijk werk doen, stress, roken, lang en vaak autorijden”.

Emoties en hernia
Het zoeken en erkennen van de spirituele of onderliggende betekenis van lage rugpijn kan je enorm op weg helpen naar herstel.
Lage rugpijn kan slopend zijn. Wanneer dit deel van je lichaam in een crisis verkeert, ontstaat er een gevoel van wanhoop. Naast fysieke problemen vinden veel mensen alleen verlichting als ze de emotionele en spirituele betekenis van lage rugpijn onder ogen zien.
De onderrug, inclusief de lumbale wervelkolom en het heiligbeen, is een opslagplaats voor emotie.
"Tenzij je de diepere emotionele en psychologische wortels van rugpijn onderzoekt, mis je een kans om te genezen".
(Jeana Naluai, Director of Ho’omana Spa on the island of Maui and kumu (teacher) of indigenous Hawaiian wisdom and practices)

 

“Het heiligbeen en L5 (lumbale wervel no. 5): is de spirituele bron van pijn in de onderrug
Lage rugpijn, ter hoogte van de lumbale wervelkolom, heeft volgens Naluai , te maken met genealogie (onderzoek naar je voorouders).
Elke wervel van de lumbale wervelkolom heeft een andere focus.” In de afstammingsleer die Naluai heeft ontvangen, is het belangrijk om rekening te houden met pijn op het niveau van elke wervel en ook die erboven en eronder, maar ook om te overwegen waar de rug de heupen raakt". 
Het heiligbeen (dat driehoekige bot dat aan de basis van je ruggengraat zit) vertegenwoordigt je wortels en waar je bent op de planeet.
De wervelkolom articuleert met het bekken bij de sacro-iliacale gewrichten. Het bekken heeft te maken met drive en kracht en het vermogen om te bewegen in de richting van keuzes en richtingen.  "Het is hoe we ons hier door onze tijd bewegen", legt Naluai uit. 
"Mensen die niet geaard zijn, niet energetisch of spiritueel geworteld zijn, hebben meestal pijn in het heiligbeen of het bekken."

L5 is de onderste wervel. Het articuleert met je heiligbeen en omvat flexibiliteit in je relatie tot je tijd op aarde.
Volgens Naluai's afstammingsleer; "heeft het veel te maken met genetische geschiedenis en voorouderlijke afstamming. Hoe je vooruit gaat in het leven, met of zonder de steun van familie of voorouders.”
Veel emotionele ontsteltenis kan optreden bij mensen die ergens wonen waar ze niet het gevoel hebben dat ze erbij horen. Pijn in dit gebied wordt vaak geassocieerd met het niet voelen dat je 'geplant, geaard, bent waar je hoort te zijn'. Dat kan blijken uit het gevoel dat je niet bij je familie hoort, dat je familie op een bepaald niveau geen relatie met je heeft, of dat je jouw stam gewoon niet kunt vinden, de mensen die je begrijpen en accepteren op een dieerp niveau.

 

Lage rugpijn wordt , in de Westerse geneeskunde, heel vaak toegeschreven aan een verwonding of overbelasting, maar het is heel belangrijk om aandacht te besteden aan de metafysische of spirituele oorzaken van lage rugpijn. Gevoelens kunnen stress veroorzaken, wat op zijn beurt zorgt voor spanning in de spieren, waardoor ze vatbaarder worden voor blessures.
Strakke spieren zorgen voor druk op gewrichten en zenuwen. Een zeer lichte beweging kan een spierspasme veroorzaken die een herinnering kan creëren aan wat je op dat moment aan het doen was. Maar heel vaak weten wen niet meer wat we dachten of voelde. Maar deze gevoelenszijn vaak de grootste veroorzakers van spanning en daaropvolgende lage rugpijn.

Over het algemeen ervaren we lage rugpijn omdat we een emotie waarin we een conflict voelen niet volledig uiten. Door vast te houden aan gevoelens creëren we spanning om het binnen te houden. We zwijgen in plaats van te spreken...
Problemen met de onderrug hangen ook vaak samen met gevoelens van lage eigenwaarde en gebrek aan zelfacceptatie. Gevoelens als schuld, schaamte en zelfs seksuele ontoereikendheid of trauma kunnen hier ook worden opgeslagen. Maar ook onzekerheid, en moeite met communiceren. Boosheid maar ook het onvermogen om plezier te accepteren.
"Je dus in allerlei bochten wringen om aardig te zijn, wordt weerspiegeld in de lendenen.  Wrok en terughoudendheid zitten meestal in de onderrug". (Louise Hayes)

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)
TCM-behandelingen voor een hernia zullen vaak gericht zijn op het versterken van de Chi (levensenergie) en de bloedtoevoer naar de nieren, het verwijderen van vocht en het brengen van warmte naar de hele onderrug. In de TCM wordt de nier energie (Yin) gezien als de basis van je levensenergie. Nier energie zorgt voor de groei en vernieuwing van lichaamscellen, voor bouwstoffen en voor het vermogen tot voortplanting.

 

De emoties die bij de nieren en blaas horen
De nieren en de blaas horen volgens de Chinese visie bij elkaar, maar ook in de reguliere Westerse gezondheidszorg vallen deze onder hetzelfde ‘systeem’ namelijk de urinewegen.
Angst put de nier-energie uit, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals regelmatig een blaasontsteking krijgen. Nier-energie heeft volgens de Chinese geneeswijzen ook een relatie met botten en gewrichten, rugklachten en dergelijke. Rugklachten kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van langdurige stress, maar rugklachten kunnen natuurlijk ook andere oorzaken hebben.

Het is heel belangrijk om te beseffen dat angst , boosheid en woede ook twee kanten van dezelfde medaille kunnen zijn. Als een ander ver over je grenzen gaat en je voelt je machteloos daartegen, dan is vluchten vaak de enige oplossing.
In de situatie van bijvoorbeeld een kind dat op school wordt gepest, is vluchten niet goed mogelijk. Vaak trekt iemand zich dan terug, om niet nog meer "trappen" op zijn of haar ziel op te lopen. Angst kan ontstaan uit woede die niet geuit wordt, soms omdat de situatie niet toelaat dat die woede geuit wordt.

Sommigen zijn zo goed in het tergen van een ander, dat die ander vroeger of later "ontploft".  Als dit "ontploffen dan gebeurt op een manier die door de omgeving niet wordt begrepen, dan kan de omgeving dat "ontplofgedrag" veroordelen. Het slachtoffer komt hierdoor dan nog meer alleen te staan.

Nieren spoelen je lichaam door
Het wast alles weg wat je niet meer nodig hebt. Alle overtollige ballast en bagage wordt afgevoerd. Verdriet, zorgen en oude emoties.
Een licht, vreugdevol en opgelucht gevoel is het gevolg. Als je echter niet toestaat dat oude ballast (oude emoties, zorgen en verdriet) en alles wat je niet meer nodig hebt, wordt afgevoerd, ontstaat een vertroebeld en pessimistisch gedachtepatroon. Een hang naar het verleden. Een verleden wat je niet wenst los te laten.
Problemen met de nieren zijn daar een gevolg van. Problemen met de nieren ontstaan dus als je niet toestaat dat oude ballast (oude emoties, zorgen en verdriet) en alles wat je niet meer nodig hebt, kan  worden afgevoerd.

 

Het toepassen van warmte- en/of koudetherapie op de onderrug kan de spierspanning verlichten die gewoonlijk aanwezig is bij een lumbale hernia. Warmte helpt de spier strakheid die spasmen veroorzaakt los te maken, verhoogt de bloedstroom en verbetert de elasticiteit van bindweefsel.
Dus heb je nog een ouderwetse, of een nieuwe versie, van de infraroodlamp, kun je die ook inzetten om de pijn te verlichten, maar de permanente oplossing is toch wel de emoties die hierbij horen aanpakken.

Chi Nei Tsjang

Op dit moment ben ik nog de puntjes op de bekende i aan het zetten van mijn cursus Chinese buik en orgaan massage (Chi Nei Tsjang)
De vertaling van Chi Nei Tsjang is; het reguleren van de energie van de interne organen.
Chi Nei Tsang,  is oorspronkelijk ontstaan in het oude Taoïstische China, en streeft ernaar het lichaam te ontgiften en de qi van de organen te verfijnen en te versterken.
Ik zal deze vorm van massage, naast de ontspanningsmassage, in januari of  februari 2023 op mijn website plaatsen.

Wat is het eigenlijk ?
Deze behandelvorm komt uit de Traditionele Chinese Geneeskunde en kan omschreven worden als een eeuwenoude en therapeutische buikmassage. Ondanks dat het om een "oude" massagevorm gaat, is deze juist heel geschikt bij het behandelen van de klachten van vandaag! Constante stress, te weinig aandacht voor evenwichtig en gezond eten, hoge doelen nastreven, te weinig slapen enz. 
Het is voor velen onder ons aan de orde van de dag. We lopen onszelf te vaak voorbij en dat manifesteert zich dan weer in allerlei gezondheidsklachten.

 

Waar kun je Chi Nei Tsang voor inzetten?
Deze massage is bij uitstek geschikt voor het behandelen van buikklachten veroorzaakt door veel spanning en stress. Met deze massage werk je op de buik en de interne organen. De bloedcirculatie in deze zone wordt gestimuleerd en dat werkt door in het hele lichaam. Zuurstof en voedingsstoffen worden via het bloed effectiever aangevoerd en ook afvalstoffen worden beter weggeleid.
Het lichaam krijgt hierdoor de kans om beter te herstellen en de organen gaan optimaler werken. Dit zal een heel positief effect hebben op het hele lichaam, waardoor bijvoorbeeld ook spanningen in de schouders, nek en rug worden opgelost. Ook hoofdpijn verdwijnt.
In al mijn blogs schrijf ik altijd over de emoties die ons ziek maken, het blijkt dat als emoties langer dan 100 dagen vast blijven zitten in ons lichaam, we daardoor ziek worden!


Ik zal hier begin volgend jaar uitgebreider op in gaan.
De energetische therapieën van Reconnectieve Healing blijven uiteraard gewoon door gaan , ik wilde mijn aanbod verder uitbreiden.
Voor de ontspanningsmassages  heb ik nu ook een cadeaubon, misschien een leuk cadeau voor de kerst?
Volgend jaar dan ook de Chi Nei Tsjang therapeutische buik en orgaan massages, naast de energetische therapie en de ontspanningsmassage.

Voor meer informatie over de energetische therapieën, ontspanningsmassage of de cadeaubon, kijk dan even op een van de
onderstaande linkjes.

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/ontspanningsmassage

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/cadeaubon-ontspanningsmassage

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen