Hoesten! Waarom hoesten we?

Hoesten ! Waarom hoesten we?
Hoesten is een belangrijke reflex voor het verwijderen van irriterende stoffen en ademhalingsafscheidingen uit de luchtwegen. 
Hoesten is dus nuttig omdat het helpt bij het verwijderen van smurrie en slijm dat de ademhaling kan beïnvloeden, of zelfs van gevaarlijke bacteriën die in de longen zijn ingeademd. 
Af en toe hoesten is een normale, gezonde functie van ons lichaam. Je keel en luchtwegen zijn uitgerust met zenuwen die irriterende stoffen waarnemen en proberen deze te verdrijven. Deze reactie is vrijwel onmiddellijk en zeer effectief.


Keel en longen produceren normaal gesproken een kleine hoeveelheid slijm om de luchtwegen vochtig te houden en om een dunne deklaag te hebben die werkt als een beschermende barrière tegen irriterende stoffen en ziektekiemen die je mogelijk inademt.  Af en toe hoesten helpt het slijm te mobiliseren en heeft geen schadelijke gevolgen voor ons lichaam. Hoesten zorgt er ook voor dat eventuele ongewenste deeltjes die je per ongeluk inademt, snel worden verwijderd.

Natuurlijk moet er niet lichtvaardig mee worden omgegaan als het hoesten langer aanhoudt dan verwacht, of heel anders is dan normaal, kan het verstandig medisch advies te vragen. Als je natuurlijke producten gaat gebruiken, dus een eigen siroop maken,  om de hoest te verminderen, zal het meestal wat langer duren dan dat je traditionele westerse medicijnen gaat gebruiken. Hoe dan ook, luister altijd naar je gevoel.. 

Hoesten
speelt een essentiële rol bij het goed functioneren van ons lichaam en we mogen de betekenis ervan dus niet negeren…
Deze reflexactie vestigt de aandacht op problemen die verband kunnen houden met de ademhaling en kan een nuttige indicator zijn voor mogelijke gezondheidsproblemen. Externe factoren zoals koude temperaturen, stof, chemische verontreinigende stoffen, geurstoffen en luchtvervuiling kunnen allemaal hoestbuien veroorzaken.

 

Is er een emotionele betekenis voor hoesten ?
Hoesten wordt vaak gezien als een spiritueel teken van het loslaten van oude energie en het inluiden van nieuwe. Het is het moment waarop we onze binnenkant beginnen te reinigen en ruimte maken voor nieuwe ervaringen en positieve groei.
Hoesten wordt zelfs een soort
‘wellnessritueel’ genoemd, een fysieke manier om negatieve energie van je af te “schudden” en ruimte te maken voor iets beters.

Op energetisch niveau kan hoesten ons helpen herstellen van emotionele of fysieke trauma’s waardoor we ons geblokkeerd voelen voor onze ware kracht of niet in staat zijn om ten volle te genieten van de schoonheid en overvloed van het leven. Door onszelf toe te staan te hoesten, helpen we alle oude negativiteit op te ruimen die ons tegenhoudt, zodat we met hernieuwde kracht en helderheid verder kunnen gaan. Sommige mensen kunnen ook een psychogene hoest ontwikkelen, wat betekent dat de hoest niet wordt veroorzaakt door een lichamelijke oorzaak, maar eerder door psychologische factoren zoals stress of onderdrukte emoties.

Spiritueel gesproken heeft hoesten door de tijd heen veel dingen gesymboliseerd. In sommige oude culturen werd aangenomen dat hoesten een pleidooi was voor bescherming tegen boze geesten, terwijl andere het zagen als het lichaam dat iets schadelijks afsloeg wat de ziel wilde binnen dringen.  Misschien betekent hoesten vooral het reinigen van zowel tastbare objecten als immateriële energieën, omdat het wordt gezien als de ultieme daad van het loslaten van wat niet langer nodig is om opnieuw te beginnen. 
Tijdens het hoesten neemt de geest deze emoties op en laat ze los uit het lichaam om weer genezing en innerlijk evenwicht te creëren.
Ook is er een overtuiging dat, af en toe onverklaard of langdurig hoesten, een herinnering van het universum kan zijn om aandacht te schenken aan wat er aan de hand is. Zowel fysiek als spiritueel, en dienovereenkomstig actie te ondernemen.

De spirituele betekenis van hoesten in meer detail.

* Hoesten kan een teken zijn dat je lichaam iets probeert uit te drijven dat niet goed voor je is. Een hoest is een indicatie van iets meer dan
   alleen een k
riebel in de keel.  Het kan een waarschuwing van je lichaam zijn dat er iets schadelijks op de loer ligt en dat jouw
   natuurlijke afweersysteem eraan werkt om het te verdrijven. 
Allergieën of verkoudheid veroorzaken vaak hoesten of kunnen het gevolg
   zijn van 
omgevingsfactoren zoals stof of vervuiling.

* Een hoest kan een teken zijn van een fysieke of emotionele onbalans. Een hoest kan dus problemen signaleren, zowel fysiek als
   emotioneel van aard. 
Een droge hoest is een teken dat je oude energieën of gehechtheden ‘opruimt’.  Het is ook bekend dat mensen met
   een laag zelfbeeld van tijd tot tijd hoesten. Dit komt
dan omdat ze nog niet hun volledige potentieel hebben bereikt.
   Ze zijn
onzeker of hebben het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn. Dus als je veel hoest, kan het zijn dat je of weinig vertrouwen hebt
   in 
mensen of in je zelf...

Afhankelijk van de intensiteit en duur kan een hoest op allerlei zaken duiden, van een verkoudheid tot ernstigere gezondheidsproblemen zoals longontsteking of zelfs astma. Zelfs als er geen sprake is van een infectie, kan hoesten een indicator zijn van psychische stoornissen
zoals stress en angst. Hoesten, vooral langdurig, mag nooit worden genegeerd, ongeacht of de oorzaak fysiek of emotioneel is.
Let dus goed op of het langer of anders is dan wat we “normaal” vinden.

 

Keel chakra
Dit chakra is ook bekend als Vishuddha, KanthPadma of Shodash Dala. Maar de meest voorkomende Sanskrietnaam ervoor is Vishudda,
wat puur of purificati betekent.
De functie van ons keel chakra, wordt geleid door het principe van communicatie en expressie. Het wordt ook geassocieerd met het element geluid.
De trillingen zijn niet alleen in de oren voelbaar, maar ook door ons hele lichaam. Dit maakt het dus tot een belangrijk instrument voor expressie en communicatie.

Keelpijn, heesheid en hoesten zijn enkele van de meest voorkomende lichamelijke symptomen van problemen in dit chakra.
Deze problemen kunnen verband houden met e
en probleem in de oren, kaak, nek, keel, schildklier, mond en tanden. Er kunnen ook problemen zijn in het neurologische systeem die zich kunnen manifesteren als hoofdpijn.

Je kunt dit chakra zien als een verbindingsstuk tussen je hart en je hoofd. Het zit ook letterlijk tussen je hoofd en je hart…
Je hart en hersenen communiceren voortdurend met elkaar.  A
lles wat ze met elkaar communiceren gaat dus via je keel.
Dit is de reden waarom je bijvoorbeeld je keel voelt samentrekken als je emotioneel wordt, of je een brok in je keel voelt als je je tranen tegenhoudt. Dit is waar je stem resoneert om jouw gedachten en emoties te uiten.
Een gebalanceerd chakra stuurt energie vanuit het sacrale chakra, door middel van creatieve expressie, waardoor een uitlaatklep voor het chakra ontstaat. Een keelchakra dat uit balans is, kan dus (veel) problemen veroorzaken in de lagere chakra’s…

Overactieve keelchakra

Een overactief chakra heeft een aanzienlijke invloed op je relaties en je vermogen om te functioneren. De meest voorkomende fysieke symptomen van een overactief chakra zijn onder meer mond- en kaakproblemen, verkoudheid en keelpijn.
Het manifesteert zich ook
wel als oorpijn, nekpijn en laryngitis. (Laryngitis is een ontsteking van het strottenhoofd of de bovenste luchtpijp)

Als je een uitgebalanceerd chakra hebt, bevordert het beknopte en duidelijke communicatie. Je hebt geen problemen om jezelf uit te drukken en je vindt het gemakkelijk om eerlijk te zijn, ongeacht in welk gezelschap en in welke situatie je je bevindt.
Wanneer dit chakra overactief wordt, gebeurt het tegenovergestelde…..

 

Een overactieve keel chakra uit zich in o.a.
* G
rof en kwaadaardig spreken.
*
Neerkijken op andere mensen en zeer kritisch zijn op zelfs de kleinste details.
* De meest onschuldige reactie van iemand kan dan ook vernietigend of onbeleefd overkomen.
*Je spreekt negatief over jezelf of anderen, tot het punt dat het een vorm van verbaal geweld wordt.
* Andere niet-fysieke symptomen van onevenwichtigheid zijn onder meer roddelen, non-stop geklets en veel praten last but not least, arrogantie.

 

Hoesten volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde
Volgens TCG zijn de longen, die via de luchtpijp in verbinding staan met de neus en mond, het meest kwetsbaar van de vijf yin-organen voor externe ziekteverwekkers.
Deze ziekteverwekkers vallen in zes categorieën: 
wind, kou, vocht, droogte, hitte en vuur.
Hoest wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de windziekte, hoewel het gebruikelijk is dat deze samenwerkt met andere ziekteverwekkers, meestal
koude, hitte of droogte, afhankelijk van de tijd van het jaar.

Herkennen van een hoest veroorzaakt door interne functionele onevenwichtigheden

Interne functionele onevenwichtigheden in de longen of nauw verwante systemen zoals de lever, milt en maag kunnen ook een aanhoudende hoest veroorzaken.
Dit ontwikkelt zich doorgaans in de loop van de tijd en is meestal een van de volgende vier typen.

* De hoest met long-yin-tekort wordt gekenmerkt door een korte, droge hoest, soms vergezeld van weinig wit slijm. Mensen met dit type hoest
   ervaren vaak ook symptomen die verband houden met een 
yin-tekort, zoals een droge neus, mond en keel, rode wangen, keelpijn en nachtelijk
   zweten.

* Mensen met een levervuurhoest produceren een hoge hoest die in uitbarstingen optreedt, voelen pijn in de borst en de ribben, en produceren
  kleverig geel slijm dat moeilijk op te hoesten is. Ze ervaren meestal ook kortademigheid, hebben hoofdpijn, duizeligheid, een rood gezicht, een droge
  keel, constante dorst, obstipatie en produceren weinig urine. Een bitter smaak  in de mond komt regelmatig voor. De levervuurhoest wordt vaak
  gezien bij  vrouwen van 
middelbare leeftijd of bij vrouwen in de menopauze, en wordt beïnvloed door emoties
.

* Over het algemeen is een slijm-vochtigheidshoest een aanhoudende hoest met een zwaar troebel geluid dat overvloedige hoeveelheden wit, waterig
   of schuimend slijm produceert. Het wordt verergerd door zoet en vettig voedsel. Degenen met dit soort hoest klagen meestal ook over  indigestie, 
   een vol gevoel op de borst, slechte eetlust, vermoeidheid en dunne ontlasting.

* Ten slotte is Phlegm-Heat-hoest een ruwe, schorre hoest die gepaard gaat met snelle ademhaling, mogelijk dik geel of bloederig slijm dat moeilijk op
   te hoesten is, en een uitzetting of pijn in de borst. 
De diagnose , door een TCG arts wordt van geval tot geval gesteld en de kruiden recepten worden
  altijd 
 afgestemd op de symptomen en constitutie van de betreffende patiënt.

De vuistregel van de TCG is altijd om de balans in het lichaam te herstellen en het verwijderen van eventuele excessen en het aanvullen van eventuele tekortkomingen.
Helaas zijn er geen manieren om jezelf 100 % tegen een hoest te beschermen, of te voorkomen dat deze af en toe terugkeert.
Het is dus belangrijk om de afweer van je lichaam zo veel mogelijk versterken en jezelf hierdoor zoveel mogelijk te beschermen tegen eventuele externe ziekteverwekkers in de omgeving.

Er zijn diverse alledaagse, en Chinese kruiden, die de longen kunnen helpen voeden en versterken. Voeding en levensstijl spelen een belangrijke rol in het holistische behandelmodel van TCG. Een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging en rust, en het tot een minimum beperken van stress dragen allemaal bij aan het opbouwen van de natuurlijke immuniteit van het lichaam.
Te veel stress is absoluut niet bevorderlijk voor je immuunsysteem, dus probeer ook dat zoveel mogelijk te vermijden of voorkomen!

 

Natuurlijke middeltjes tegen hoest
Natuurlijke middeltjes tegen hoest hebben mijn persoonlijke voorkeur, en die zijn er echt genoeg.
Heet water met citroen en honing, of eenvoudigweg thee met honing:  het draagt bij om sneller van je hoest af te komen.
Ook al
leen een lepeltje, biologische, honing kan je keel al meteen verzachten.
Honing werkt nl. als een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming.
Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel vermind
eren.

Kiwi’s, sinaasappels en ander fruit zijn erg goed om je weerstand te versterken.
Maar ananas wonderen kan doen voor je hoest? Het enzym
 Bromelaïne verlicht namelijk de druk op je keel. Eet enkele stukjes of pers de ananas tot een sapje waar je wat honing aan toevoegt.
Tijm bevat stoffen die goed zijn tegen hoesten en een verkoudheid. Het kruid helpt om je keel spieren te ontspannen en bovendien heeft het een ontstekingsremmende werking, waardoor je sneller zult genezen. Met tijmhoning, sla je twee vliegen in een klap  ;-)

M
enthol kalmeert je keel. Drink daarom geregeld muntthee.

Zoethoutwortel bevat antibacteriële eigenschappen die je meteen beter doen voelen.  Dit maak je met echte laurierdrop , dus niet wat je in de supermarkt koopt! Let op dat je rustig aan doet met laurierdrop,  dit kan een verstoppende werking op je darmen hebben
Ik heb het recept voor het laurierdrop hoestdrankje , een aantal ui recepten, in een apart document opgeschreven, en heb dit  onderaan het blog bijgevoegd.

Rating: 5 sterren
1 stem