Gezonde darmflora

De dood begint in onze darmen!
Hippocrates (ca. 400 v. Chr..) stelde al vast dat “de dood in de darm zit”.
Hiermee gaf hij aan dat het heel belangrijk is om een goede darmgezondheid te hebben en te behouden! Deze waarheid heeft de laatste jaren gelukkig, in toenemende mate, veel aandacht gekregen door een groot aantal wetenschappelijke studies die zich met de invloed van de darmen op onze gezondheid hebben bezig gehouden. Een “Gut-Brain axisis een steeds minder onbekende term.

Bijna 1 op de 4 Nederlanders was in 2019 bekend bij de huisarts met meer of minder ernstige maag-, darm- en/of leverproblemen.
 Het gaat om ruim 3,8 miljoen mensen. In 2011 ging het nog om 3,4 miljoen mensen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM 
in opdracht van de Maag, Lever, Darm Stichting. Bijna 60% van de mensen met maag-, darm en/of leverproblemen is vrouw en ruim 40% is  man.
Lees ook onderstaand blog eens
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog-1-x-per-maand/830869_buikpijn-volwassenen-en-kinderen

Gut brain axis
De nadruk ligt op een Gut- Brain axis ( hersen - darm  as) en niet andersom, omdat er meer invloed is van de darmen op onze hersenen dan andersom. Het steeds meer bekende ‘Leaky Gut Syndrome’ is slechts één vertegenwoordiger van de omvangrijke groep problemen van een gezonde darmfunctie. Ook is er de term GAPS (Gut and Psychology Syndrome) een boek geschreven door de Engelse arts Dr. Natasha Campbell?
In 2017 was er in de VS een wereld- autisme dag en was de aandacht gericht op de Gut-Brain axis. Dit was absoluut geen luxe maar echte noodzaak! Dit, ook met het oog op de neurologische aandoening zoals ziekte van Parkinson en Autisme, verdient de Gut- Brain axis echt heel veel aandacht. Dr. David Perlmutter is een gerenommeerd neurowetenschapper en directeur van zijn eigen neurologische kliniek in Naples, Florida. Van hem is ook de uitspraak dat “Parkinson ten diepste een darmziekte is”!


De dood begint in de darmen. Wat bedoelen ze hier eigenlijk mee ?

De dikke darm is een groot onderdeel van ons immuunsysteem. De dikke darm speelt niet
 alleen een rol bij de spijsvertering, maar bevat ook een aanzienlijk deel van het immuunsysteem!
 Onderzoeken wijzen uit dat de dikke darm de thuisbasis is van veel bacteriën die mogelijk
 bijdragen aan gezondheidsbevordering en ziektepreventie. Het darmmicrobioom levert
 essentiële voedingsstoffen, helpt bij de spijsvertering en bevordert zelfs angiogenese (
de vorming
 van nieuwe
bloedvaten vanuit bestaande bloedvaten) of de vorming van bloedvaten.

Over het algemeen beschermen de microben de darm tegen ongewenste kolonisatie van ziekteverwekkers of schadelijke micro-organismen. De microbiotica in de dikke darm kunnen echter ook gevaarlijk zijn als ze veranderingen ondergaan die een onbalans veroorzaken. Gifstoffen kunnen via de bekleding van de dikke darm in de bloedbaan terechtkomen.
Een van de mogelijke redenen waarom sommige mensen zeggen dat de dood in de dikke darm begint, is een verhoogde darmpermeabiliteit, wat kan resulteren in endotoxemie (toxische belasting van de stofwisseling). 

Een verhoogde darmpermeabiliteit treedt op wanneer bacteriën en andere gifstoffen door de darmwanden in de bloedbaan ‘lekken’ (endotoxemie). Mensen noemen deze aandoening ook wel ‘leaky gut syndrome’. Diverse beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg beschouwen dit helaas nog niet voldoende als een daadwerkelijke medische diagnose.
Toch wordt in één rapport gesteld dat endotoxemie bijdraagt aan de insulineresistentie en de chronische laaggradige ontstekingsstatus bij het metabool syndroom, een verzameling aandoeningen die iemands risico op een beroerte, diabetes en hartziekten vergroten. Ten slotte kan volgens rapporten, wanneer gifstoffen in het bloed lekken, dit chronische ontstekingen veroorzaken.

De dikke darm wordt in verband gebracht met een groot aantal ziekten. Ten slotte hebben onderzoekers wel degelijk verbindingen geïdentificeerd tussen de dikke darm en sommige ziekten, waaronder:

Allergieën
Angst
Astma
Autisme
Alvleesklierkanker
Allergieën
Auto-immuun problemen (schildklier, reumatoïde artritis & diabetes type 1)
Brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel
Chronische hartziekte
Chronische vermoeidheidssyndroom (CVS)
Diabetes
Darmkanker
Depressie
Diarree

Gewichtstoename of gewichtsverlies (onverklaarbare)
HIV
Huidproblemen (psoriasis)
Inflammatoire darmziekte
Leverkanker
Mutiple sclerose (MS)
Neurodegeneratieve ziekten
Obesitas
Obstipatie,
Prikkelbare darm syndroom (IBS)Reumatoïde artritis (RA)
Spanning
Slaapproblemen
Verlangen naar suiker
Vette leverziekte

Waarom is het darmmicrobioom zo belangrijk?
De meeste micro- organismen in onze darmen hebben een symbiotische relatie met ons, wij zijn hun gastheren. Dat betekent dat we beide profiteren van de relatie. Wij voorzien hen van voedsel en onderdak, en zij leveren belangrijke diensten voor ons lichaam.
Deze behulpzame microben helpen ook om potentieel schadelijke microben onder controle te houden.
Je kan jouw darmmicrobioom zien als een gevarieerde inheemse tuin waar je op vertrouwt voor voedzaam voedsel en medicijnen. Als de tuin gezond en bloeiend is, gedij jij ook. Maar als de grond uitgeput of vervuild is, of als ongedierte of onkruid de nuttige planten overspoelt, kan dit je hele ecosysteem ontwrichten.

 

Wat doet het darmmicrobioom? (spijsverteringsstelsel) 
Bacteriën in je darmen helpen bij het afbreken van bepaalde complexe koolhydraten en voedingsvezels die je niet zelf kunt afbreken.
Ze produceren vetzuren met een korte keten
(een belangrijke voedingsstof) als bijproducten. Ze leveren ook de enzymen die nodig zijn om bepaalde vitamines te synthetiseren, waaronder B1, B9, B12 en K.

Darmbacteriën helpen ook gal in de darmen te metaboliseren. De lever stuurt gal naar de dunne darm om te helpen vetten te verteren. Wanneer dat is gebeurd, helpen bacteriën en hun enzymen het af te breken, zodat de galzuren opnieuw door de lever kunnen worden opgenomen en gerecycled. Dit wordt enterohepatische circulatie genoemd.
Als dit proces niet meer zou werken, zou je lichaam de galzuren niet meer kunnen recyclen en zou jouw lever niet genoeg hebben om nieuwe gal te produceren. Je spijsverteringssysteem krijgt niet de gal die het nodig heeft om vetten te verteren en te absorberen.
En overgebleven cholesterol, een van 
de componenten van gal, zou zich in je bloed ophopen.


Immuunsysteem
Gunstige microben in onze darmen helpen om het immuunsysteem te trainen, om ze te onderscheiden van de nutteloze, pathogene typen. Onze darmen zijn ons grootste orgaan van het immuunsysteem en bevatten tot 80% van de immuuncellen van ons lichaam. Deze cellen helpen bij het opruimen van de vele ziekteverwekkers die er dagelijks doorheen gaan.

 

Zenuwstelsel
Darmmicroben kunnen ons zenuwstelsel beïnvloeden via de darm- hersen- as. Dit is het netwerk van zenuwen, neuronen en neurotransmitters dat door het maag-darmkanaal loopt. Bepaalde bacteriën produceren of stimuleren de productie van neurotransmitters (zoals serotonine) die chemische signalen naar uw hersenen sturen.
Bacteriële producten kunnen ook ons zenuwstelsel aantasten. Vetzuren met een korte keten lijken positieve effecten te hebben, terwijl bacteriële toxines de zenuwen kunnen beschadigen. Onderzoekers blijven onderzoeken hoe onze darmmicrobioom betrokken kan zijn bij verschillende neurologische, gedrags-, zenuwpijn- en stemmingsstoornissen.

 

Endocrien systeem
Darmmicroben en hun producten werken ook samen met endocriene cellen in de darmwand. Deze cellen (entero-endocriene cellen) maken onze darmen tot het grootste orgaan van het endocriene systeem in ons lichaam. Ze scheiden hormonen af die aspecten van het metabolisme reguleren, waaronder de bloedsuikerspiegel, honger en verzadiging. 
Onderzoekers blijven ook hier zoeken hoe onze darmmicrobioom betrokken kan zijn bij het metabool syndroom (obesitas, insulineresistentie en diabetes type 2) en overtollige vetopslag in de lever. Deze aandoeningen hebben enige relatie met bepaalde darmmicrobiota, hoewel het nog niet precies duidelijk is wat het is.

 

Welke omgevingsfactoren beïnvloeden onze darmmicrobioom?
Eetpatroon: De verscheidenheid aan micro-organismen in jouw darmmicrobioom vereist een verscheidenheid aan plantenvezels om te kunnen gedijen.

Chemicaliën: Chemische stoffen die jouw microbioom kunnen vergiftigen, zijn onder meer milieutoxines zoals alcohol, tabaksrook en verontreinigende stoffen.
Veel voorkomende tekenen of symptomen van een probleem met onze darmmicrobioom. Typische symptomen van darmdysbiose zijn onder meer:

Gas                                                                                      Opgeblazen maag
Slechte spijsvertering                                                 Pijn in de onderbuik 
Diarree                                                                              Constipatie

Alzheimer en Parkinson
Eindelijk is bevestigd dat o.a. darmbacteriën een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Ondertussen wordt het steeds duidelijker dat er ook een verband bestaat tussen de darmflora en het brein. Er wordt zelfs gesuggereerd dat deze connectie betrokken is bij de oorsprong en/of ontwikkeling van verschillende menselijke aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer. Onderzoekers besloten dit in een nieuwe studie nader te bestuderen. En wat blijkt....!

Er is inderdaad bevestigd dat de samenstelling van de darmflora ook een rol speelt bij de ontwikkeling van deze ziekte,  volgens onderzoekster  Sandrine Thuret. 
Er is een groeiend inzicht voor de rol van de darmmicrobiota in alle aspecten van gezondheid en ziekte, inclusief de gezondheid van de hersenen. Er zijn steeds meer rollen weggelegd voor de bacteriële commensalen bij verschillende psychiatrische  en neurologische aandoeningen, zoals depressie, autisme, beroerte, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.
Ontregeling van de microbiota is gedocumenteerd bij al deze aandoeningen of in diermodellen daarvan.
Bovendien kan uitputting of modulatie van de darmmicrobiota de ernst van de centrale pathologie of gedragsstoornissen beïnvloeden die worden waargenomen bij een verscheidenheid aan hersenaandoeningen. De mechanismen die aan dergelijke effecten ten grondslag liggen, worden echter slechts langzaam ontrafeld.

Het menselijke darmkanaal herbergt een diverse en complexe microbiële gemeenschap die een centrale rol speelt in de menselijke gezondheid. Er wordt geschat dat onze darmen ongeveer 1000 bacteriesoorten en100 x meer genen bevatten dan er in het menselijk genoom voorkomen. Deze gemeenschap wordt gewoonlijk ons verborgen metabolische ‘orgaan’ genoemd vanwege de enorme impact ervan op het menselijk welzijn, waaronder het metabolisme van de gastheer, de fysiologie, de voeding en de immuunfunctie.

Er is inderdaad gesuggereerd dat verstoring van de darmmicrobiota (of dysbiose) significant kan zijn met betrekking tot pathologische darmaandoeningen zoals systematische obesitasziekten zoals diabetes en chronische ontstekingsziekten zoals inflammatoire darmziekte (IBS), waaronder colitis ulcerosa. UC) en de ziekte van Crohn (CD).
Er is ook een link gevonden tussen Alzheimer en aluminium.
https://redactie.ortho.nl/bibliotheek/wp-content/uploads/sites/2/2018/10/ortho183AluminiumVaccinsAutisme.pdf
Bovenstaande link geeft informatie over deze link tussen aluminium , Autisme en Parkinson!

 

Darmproblemen zijn ook risicofactoren voor Parkinson
Het verband tussen Parkinson, dat traditioneel als een hersenaandoening wordt beschouwd, en het maag-darmkanaal is niet nieuw... Obstipatie wordt o.a. beschouwd als een risicofactor voor de ziekte van Parkinson, een van de meest voorkomende niet- motorische symptomen, die tot 2/3 van alle mensen treft.
Uit een meta-analyse van vier bevolkingsonderzoeken is gebleken dat mensen met inflammatoire darmziekten (IBD), waaronder de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa, een 46 % grotere kans hebben om de ziekte van Parkinson te ontwikkelen.

 

Het infiltreren van de hersenen van binnenuit
De ‘gut-first’-hypothese werd in 2003 voorgesteld door de Duitse anatoom Heiko Braak.
Hij voerde autopsies uit, waarbij hij keurde op een verkeerd gevouwen neuronaal eiwit genaamd alfa-synucleïne, een bekend kenmerk van de ziekte van Parkinson. Zelfs vandaag de dag wordt een diagnose doorgaans bevestigd door te zoeken naar alfa- synucleïnepathologie in de postmortale hersenen.

 

Mensen met een ernstige ziekte (motorische symptomen zoals trillen en stijfheid, samen met dementie) hadden alfa-synucleïne verkeerd gevouwen door de hersenen.
Degenen met zeer vroege tekenen van Parkinson, hadden het eiwit alleen in de lagere hersenstam. Anderen bij wie de ziekte daar ergens tussenin lag, die enkele motorische symptomen hadden maar geen dementie, hadden abnormaal alfa-synucleïne in de hele hersenstam en middenhersenen, maar niet in de buitenste hersenschors.
Onderstaande link is ook interessant , hier verwijzen ze naar parasieten als (mede) oorzaak voor Parkinson, Alzheimer maar ook MS. http://www.annetteschaap.nl/parkinson/theorie-over-de-oorzaak-van-de-ziekte-van-Parkinson.html

 

Mutiple sclerose (MS)
Ook bij MS is, naar aanleiding van diverse onderzoeken en autopsies, gebleken dat er o.a. een link is tussen parasieten en MS. 
Parasieten kunnen laesie (schade aan weefsel) veroorzaken, in dit geval het centrale zenuwstelsel. Emoties die niet of onvoldoende verwerkt zijn kunnen ook een oorzaak zijn. https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog-1-x-per-maand/964799_multiple-sclerose

Ik voeg hieronder nog een paar linkjes toe (in het Engels.. in het Nederlands kon ik niet vinden wat ik zocht) over deze resultaten en ervaringen.

https://expose-news.com/2023/10/06/parasites/     
https://www.youtube.com/watch?v=fGcc3VJ_fDs

Ik heb  nog een andere link gevonden naar het verband tussen aluminium en het krijgen van MS, Parkinson & Alzheimer
https://www.fninstitute.com/nl/nieuws/is-aluminium-in-onze-voeding-een-ziekmaker

Darm-hersenverbinding bij autisme
Autismespectrumstoornis (ASS) is een neurologische aandoening die de normale ontwikkeling van de hersenen beïnvloedt.
Recente bevinding (juli 2022) van de microbiota- darm- hersen- as geeft de bidirectionele verbinding aan tussen onze darmen en hersenen, wat aantoont dat de darmmicrobiota veel neurologische aandoeningen zoals autisme kan beïnvloeden.
De meeste ( diverse) autistische mensen lijden aan gastro-intestinale (GI) symptomen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat vroege kolonisatie, toedieningswijze en antibioticagebruik een significante invloed hebben op het darmmicrobioom en het ontstaan van autisme.
Microbiële fermentatie van plantaardige vezels kan verschillende soorten vetzuren met een korte keten (SCFA) produceren die een gunstig of schadelijk effect kunnen hebben op de darm- en neurologische ontwikkeling van autistische patiënten.

 

Verschillende uitgebreide onderzoeken naar het darmmicrobioom en de microbiota- darm- hersen- as helpen het mechanisme te begrijpen dat leidt tot het ontstaan van neurologische aandoeningen en mogelijke behandelingen voor autisme te vinden.
Deze review integreert de bevindingen van de afgelopen jaren over de darmmicrobiota en de associatie van ASS, waarbij de nadruk vooral ligt op de karakterisering van specifieke microbiota die tot ASS leidt en het aanpakken van potentiële therapeutische interventies om een gezond evenwicht in de samenstelling van het darmmicrobioom te herstellen dat autisme-geassocieerde symptomen kan behandelen.

Er is, zoals ik hier boven al aan gaf,  ook een link tussen aluminium en Autisme.
https://medischdossier.org/vaccins-opnieuw-in-verband-gebracht-met-autisme/

Aluminium zit in veel meer producten dan we denken!    https://nl.wikipedia.org/wiki/Aluminium

Hoe kun je jouw darmgezondheid verbeteren?
*Vermijd het nemen van onnodige antibiotica. Antibiotica kunnen zowel 
  goede  
als slechte bacteriën in het lichaam verminderen.
*Eet natuurlijke bronnen van probiotica. Yoghurt, kefir, zuurkool, kombucha
  en  
kimchi bevatten allemaal nuttige bacteriën uit het fermentatieproces.
*Verminder bewerkte voedingsmiddelen. "Als je (over) grootouders een voedingsmiddel
   niet zouden herkennen, overweeg dan om het niet 
te eten!", zegt Dr. Atoyebi. 

  Val niet voor trucjes die beweren dat bewerkte voedingsmiddelen vitamines of mineralen bevatten. Ga in plaats daarvan terug naar het
  eten van wat we al duizenden jaren eten: groenten en fruit.”

*Eet prebiotica! Veel vezelrijke groenten, fruit en volle granen zijn prebiotica, die dienen als ‘voedsel’ voor goede bacteriën in het lichaam.
  Onbewerkte voedingsmiddelen zoals appels, asperges, bananen, maïs, knoflook, lijnzaad, prei, uien, haver, linzen en walnoten kunnen de
   darmgezondheid verbeteren.

*Blijf gehydrateerd!  Drink geen, of zo min mogelijk, vitaminesupplementdrankjes te . Als je smaak aan je water wilt toevoegen, voeg dan
  wat vers fruit toe.

*Winkel langs de omtrek van de supermarkt. Aan de rand vindt je nl. alle verse en diepgevroren producten, magere eiwitten, volle granen
   en magere zuivelproducten.
* Zeolith poeder en Chlorella, vooral de combinatie van deze twee, zijn een goede manier om zware metalen (o.a. aluminium) uit je lichaam
   te verwijderen. Ik gebruik Zeolith al een paar jaar, elke dag een theelepeltje, meer is niet nodig!

* Er zijn diverse detox manieren om van parasieten af te komen. Dr Hulda Clark heeft er veel informatie over geschreven, en ze heeft ook
   detox kuren die uit natuurlijke kruiden zijn samengesteld.

De 6 beste kruiden om darmontstekingen te bestrijden, volgens gastro-enterologen

Kurkuma
Kurkuma is een felgele specerij die veel wordt gebruikt in de Indiase keuken. Kurkuma heeft ontstekingsremmende en antioxiderende effecten. Velen worden toegeschreven aan curcumine, een polyfenol dat het onderwerp is geweest van duizenden onderzoeken en in verband is gebracht met een reeks voordelen, van het reguleren van immuuncellen tot het helpen bevorderen van weefselgenezing.

Gember
Gember is een ander kruid( eigenlijk wortel) met krachtige ontstekingsremmende en spijsverteringsvriendelijke eigenschappen. Gember wordt al langer gebruikt om misselijkheid, braken en reisziekte te verlichten. Gingerolen en shogaolen zijn bioactieve stoffen met ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien kan gember gasvorming en een opgeblazen gevoel verminderen door de productie van spijsverteringsenzymen te stimuleren.

Kaneel
Kaneel is een warme en geruststellende specerij die vaak wordt gebruikt in gebak, maar ook in havermout en yoghurt. Kaneel is een veel voorkomende specerij die de productie van spijsverteringsenzymen kan ondersteunen, waardoor een opgeblazen gevoel, gasvorming en indigestie worden verminderd. De specerij bevat een stof genaamd kaneelaldehyde, die kan helpen ontstekingen tegen te gaan, de bloedsuikerspiegel te reguleren en antimicrobiële eigenschappen heeft die kunnen helpen verbeteren uw darmmicrobioom.

 

Pepermunt
Pepermunt is een verfrissend kruid dat vaak wordt gebruikt om spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel en gasvorming te verzachten. Het bevat een stof genaamd menthol.  Volgens onderzoek uit 2019 in BMC Complementary Medicine and Therapies kan pepermuntolie de markers van darmontsteking verminderen bij mensen met het prikkelbare darm syndroom.
Er is gesuggereerd dat de olie gewonnen uit pepermunt veel positieve effecten heeft op de darmgezondheid. Pepermunt kan bijvoorbeeld buikpijn en spasmen verlichten door de samentrekkingen van gladde spieren in de darmen te beïnvloeden.

 

Zoethout
Zoethoutwortel is een zoet en aards kruid dat vaak wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde, volgens het National Center for Complementary and Integrative Health.
Het bevat een stof genaamd glycyrrhizine, waarvan is aangetoond dat het ontstekingsremmende effecten heeft, zo blijkt uit onderzoek uit 2022 in the Journal of Functional Foods. Zoethoutwortel wordt traditioneel gebruikt om de darmen te kalmeren en om zure reflux en indigestie te verlichten. Het is bekend dat de glycyrrhizine in zoethoutwortel ontstekingsremmend werkt.
Het kan ook antivirale en antimicrobiële eigenschappen hebben. Een bijkomend voordeel is dat bekend is dat het de gezondheid van de huid bevordert. Pas op met zoethout als je een hoge bloeddruk hebt!

Oregano
Oregano is een geurig kruid dat veel wordt gebruikt in de mediterrane keuken. Het bevat twee verbindingen (carvacrol en thymol) die ontstekingen kunnen helpen afkoelen. Uit dieronderzoek is gebleken dat dieren die etherische oregano-olie kregen, verbeterde markers van de darmbarrièrefunctie hadden.

De verbinding tussen geest en buik
Volgens het westerse schoonheidsideaal moeten we een platte buik hebben en wasbord buikspieren.
Kleding is ontworpen om de darmen te omgorden of te verbergen. Vaak proberen we dat buikje gewoon weg te laten gaan, en velen van ons voelen zich gefrustreerd als die buik dat niet doet....
Het controle willen hebben over onze buik is een uiterlijke teken van "zelfbeheersing", en als we dat niet kunnen, hebben we helaas vaak schaamte of schuldgevoel.

blog over gezonde darmen door reconnective healing bilthoven

Stress en de spirituele betekenis van maagpijn
Onze buik is vaak de eerste plaats waar stress opduikt. Bij de klassieke vecht- of- vlucht reactie verlaat energie het spijsverteringskanaal en stuurt die energie naar elders, bijvoorbeeld naar de ledematen en spieren om zich voor te bereiden om te vluchten of te vechten.
De spijsvertering kost veel energie, en als we ons haasten en ons gestrest voelen, kan het lichaam ons voedsel niet goed verteren.
Diarree en constipatie worden vaak rechtstreeks veroorzaakt door een stressreactie.
Vaak heeft diarree ook te maken met vechten of vluchten: het lichaam werpt de inhoud van het spijsverteringsstelsel uit, zodat het zich kan concentreren op de onmiddellijke taak. Diarree en constipatie worden vaak rechtstreeks veroorzaakt door een stressreactie.
Vaak heeft diarree ook te maken met vechten of vluchten: het lichaam werpt de inhoud van het spijsverteringsstelsel uit, zodat het zich kan concentreren op de onmiddellijke taak.


Constipatie daarentegen kan verband houden met de “bevriezingsreactie”, maar ook het niet kunnen loslaten van.....
Het kan lijken op gevoelloosheid of depressie. Depressief voelen is een vorm van stress, ook al denken we er niet vaak zo over. Het ziet er misschien zelfs ontspannen uit, maar intern stromen stresshormonen door het bloed van die persoon.

 

Wist je dat het op één na hoogste niveau van neurotransmitters, de chemicaliën die in de hersenen en het zenuwstelsel worden aangetroffen en die gedachten en emoties overbrengen, in de darmen worden aangetroffen?
Dit ‘darmbrein’, bekend als het enterische zenuwstelsel, lijkt diep in ons evolutionaire verleden te reiken. Het kwam in evolutionaire termen veel eerder voor dan dat in ons hoofd, en het is beslist geen centrum voor hoger redeneren.
De hersenen van de buik reageren op intuïtief, non-verbaal, instinctief niveau. Wanneer je ‘in je onderbuik voelt’, voel je met je onderbuikbrein.
Als je ergens boos over bent, krijgen sommige dan last van maag-darmklachten? Als dat je wel eens overkomen is, ervaar je hoe je darmbrein de spijsvertering kan beïnvloeden.... Het vasthouden van spanning in de buik is gebruikelijk, en het leren loslaten van die spanning en het ontspannen van de buik is heel belangrijk.
Lees ook eens mijn pagina over Chi Nei Tsang massage.Buik & orgaan massage

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/chi-nei-tsang-orgaan-massage

 

In week 47 (2023) heb ik 5 dagen de basis module van Cranio sacraal therapie gevolgd. Nu gaan oefenen en in januari mag ik nog twee dagen terug, voor o.a. een beoordeling, Begin 2024 wil ik onderdelen van deze therapie gaan implementeren in de specialiteiten die ik nu al beheers.

 

Rating: 3.5 sterren
4 stemmen