Lymfeklier problemen

Lymfeklier problemen
Ons lymfestelsel is een groep organen, bloedvaten en weefsels die ons beschermen tegen infecties en die een gezonde vochtbalans in ons lichaam in stand houden. Organen van het lymfestelsel omvatten ons beenmerg, thymus en lymfeklieren.
Gezwollen lymfeklieren zijn een teken van veel voorkomende infecties, zoals keelontsteking, maar ook van ernstiger ziekten zoals kanker.

Iedere dag wordt er in totaal drie liter vocht gezuiverd en vanuit het bloed naar de lymfevaten, en weer terug naar het bloed getransporteerd.  Het bloed geeft vocht af aan het weefsel, waarna het lymfesysteem het vocht weer op neemt om zwelling van weefsel te voorkomen. Wanneer het vocht eenmaal is aangekomen in de lymfevaten wordt het lymfevocht genoemd.
Via de lymfevaten wordt het lymfevocht naar de lymfeknopen gebracht, waar het vervolgens wordt gefilterd. Na deze filtering zijn er geen bacteriën, virussen en andere giftige stoffen meer aanwezig in het lymfevocht. Na deze filtering wordt het lymfevocht via de lymfevaten naar de vena subclavia in de hals gebracht, waar het terug de bloedbaan in gaat.

Kortom, het lymfesysteem is zowel een drainagesysteem als een filtersysteem.
Ons lymfesysteem zorgt ervoor dat lichaamsdelen niet opzwellen en ziekteverwekkers uit het lymfevocht worden verwijderd. Bij bijvoorbeeld lymfoedeem is er sprake van een overload van dit systeem. Het lymfesysteem kan de grote hoeveelheid vocht in de weefsels niet aan.
Hieronder een kort animatie filmpje. Door middel van dit filmpje wordt de werking van het lymfesysteem meer duidelijk.

https://www.youtube.com/watch?v=Kh-XdNnTZUo


Wat
is de functie het lymfestelsel?

Jouw lymfestelsel heeft vele functies, de belangrijkste functies zijn onder meer:

* Het verzamelen van overtollig vocht uit de weefsels van jouw lichaam en het terugbrengen naar je bloedbaan. Dit ondersteunt een gezond 
  vochtniveau in
je lichaam. Je lymfestelsel filtert ook 
afvalproducten en abnormale cellen uit deze vloeistof.

* Het helpt jouw lichaam vetten te absorberen. De meeste voedingsstoffen kunnen door kleine openingen (poriën) in de wanden van je haarvaten
  reizen, en
jouw lichaam kan ze vervolgens opnemen en gebruiken. Maar bepaalde vetten en andere moleculen zijn toch iets te groot om op deze
  manier te reizen. Jouw lymfestelsel verzamelt vocht uit je darmen dat deze moleculen bevat en transporteert dit terug naar je bloedbaan.

* Het zal je lichaam beschermen tegen indringers. Je lymfestelsel is onderdeel van jouw immuunsysteem. Het produceert lymfocyten (een soort witte
  bloedcellen) en andere i
mmuuncellen en geeft deze vrij. Deze cellen zoeken en vernietigen indringers, zoals bacteriën, virussen, parasieten en
  schimmels, die
jouw lichaam kunnen binnendringen.

 

Welke aandoeningen beïnvloeden het lymfestelsel?

Veel aandoeningen kunnen de verschillende delen van jouw lymfestelsel beïnvloeden. Sommige gebeuren tijdens de ontwikkeling vóór de geboorte of tijdens de kindertijd. Anderen ontwikkelen zich als gevolg van ziekte of letsel. Enkele veel voorkomende ziekten en aandoeningen van het lymfestelsel zijn onder meer:

*Gezwollen lymfeklieren (lymfadenopathie).
  Infecties, ontstekingen en kanker veroorzaken gezwollen (vergrote) lymfeklieren. Veel voorkomende infecties die vergrote lymfeklieren
  kunnen veroorzaken zijn keelontsteking, mononucleosis, HIV en geïnfecteerde huidwonden. Lymfadenitis verwijst naar lymfadenopathie
  die wordt veroorzaakt door een infectie of ontstekingsaandoening.

*Zwelling of ophoping van vocht (lymfoedeem).
  Een verstopping in je lymfestelsel als gevolg van littekenweefsel van beschadigde lymfevaten of klieren kan lymfoedeem veroorzaken.
  Het kan ook komen omdat 
jouw lymfeklieren zijn verwijderd om een aandoening zoals kanker te behandelen. Bij lymfoedeem hoopt
  vocht zich meestal op in
de armen of benen. Het kan zeer mild maar ook behoorlijk pijnlijk en invaliderend zijn. Mensen met lymfoedeem
  lopen een groter risico op ernstige en mogelijk levensbedreigende diepe huidinfecties.

*Kankers van het lymfestelsel.
  Lymfoom is kanker van de lymfeklieren die optreedt wanneer lymfocyten ongecontroleerd groeien en zich vermenigvuldigen.
  Er zijn verschillende soorten lymfoom, waaronder Hodgkin-lymfoom en non-Hodgkin-lymfoom. Kankertumoren kunnen ook lymfevaten
  blokkeren of zich in de buurt van lymfeklieren bevinden en de lymfestroom door het knooppunt verstoren.

Andere aandoeningen zijn onder meer:

Lymfangitis.
Dit is een ontsteking van uw lymfevaten.

Lymfangioom.
Dit is een aandoening waarmee je wordt geboren. Het gaat om de aanwezigheid van goedaardige, met vocht gevulde bultjes (cysten) onder uw huid als gevolg van overwoekerde lymfevaten.

Intestinale lymfangiëctasie.
Verlies van lymfeweefsel in uw dunne darm leidt tot verlies van eiwitten, gammaglobulinen, albumine en lymfocyten.

Lymfocytose.
Bij deze aandoening is er een hoger dan normaal aantal lymfocyten in uw lichaam.
Lymfatische filariasis.
Dit is een parasitaire infectie die ervoor zorgt dat het lymfestelsel niet goed functioneert.

Ziekte van Castleman.
Bij de ziekte van Castleman is sprake van een overgroei van cellen in het lymfestelsel van uw lichaam.

Lymfangioleiomyomatose.
Dit is een zeldzame ziekte waarbij abnormale spierachtige cellen ongecontroleerd beginnen te groeien in uw longen, lymfeklieren en nieren.
Auto-immuun lymfoproliferatief syndroom.
Dit is een zeldzame genetische aandoening waarbij er een groot aantal lymfocyten in uw lymfeklieren, lever en milt zit.

Mesenteriale lymfadenitis.
Dit is een ontsteking van de lymfeklieren in
je buik.

Welke emoties zijn gekoppeld aan/met ons lymfestelsel?

Ons lymfestelsel ondersteunt de stroom en beweging van onze bloedsomloop en immuunsysteem.  Het is een groot deel van ons welzijn, zowel fysiek als mentaal.  In veel praktijken waar men met kruiden werkt, heeft het lymfestelsel betrekking op het element water.
En als we aan water denken, willen we dat het helder is, gestaag beweegt.
Alle lichaamssystemen die verbonden zijn met het element water weerspiegelen niet alleen ons fysieke lichaam, maar houden ook rechtstreeks verband met de manier waarop we onze emoties verwerken.  
Het lymfestelsel is een spiegel van hoe we de stroom van emoties omarmen en ons vermogen om gevoelens van verdriet en verdriet te uiten. Een vloeiend bewegend lymfestelsel heeft betrekking op gezonde coping-mechanismen.

Wat zijn lymfeklieren?

Lymfeklieren zijn kleine stukjes weefsel die witte bloedcellen bevatten, die infecties bestrijden. Ze maken deel uit van het immuunsysteem van ons lichaam.
Ze filteren
het lymfevocht, dat bestaat uit vocht en afvalproducten die door de weefsels van het lichaam worden aangemaakt. Lymfeklieren helpen infecties te bestrijden. De klieren in de buurt van de infectie kunnen opzwellen (lymfadenopathie).

Waar bevinden mijn lymfeklieren zich?

Lymfeklieren bevinden zich door je hele lichaam.
* nek en rug (cervicale lymfeklieren)
* oksels (oksellymfeklieren)
* lies
* maag
 * borst
Soms kan kanker in de lymfeklieren beginnen, zoals bij lymfoom.

Innerlijke release

Werken met kruiden om het lymfestelsel te zuiveren is een krachtige manier om het fysieke en emotionele te integreren. Creëer bijvoorbeeld een ritueel rond het nemen van het kruid. Besteed zo'n 5 minuten per dag aan deze oefening.
Je kunt werken met een thee, tinctuur of massageolie. Ga er bewust voor zitten en benoem hoe
jij je lichamelijk en geestelijk voelt.

kruiden bij lymfeproblemen, door reconnective healing bilthoven

Enkele kruiden om mee te werken zijn :

Kleefkruid
Kleefkruid is rijk aan vitamines, mineralen en flavonoïden. Kleefkruid voelen plakkerig aan, ze blijven plakken aan verstoppingen in het lichaam en “trekken” het er als het ware uit. Kleefkruiden helpen bij de beweging van lymfevloeistoffen en verminderen gezwollen klieren. Energetisch gezien kan kleefkruid je emotioneel laten voelen, omdat het kan helpen de lang gekoesterde tranen los te laten.

Rode klaver
Rode Klaver is een kruid dat het lymfestelsel stimuleert. Beschouw dit kruid als een kleine kick tegen eventuele stagnatie in de lymfeklieren. Rode Klaver raakt verstrengeld met andere kruiden. Deze eigenschap laat dus zien hoe het in staat is om zich om de resten in het lymfestelsel te wikkelen en deze eruit te trekken. Emotioneel zorgt rode klaver ervoor dat we ons meer verbonden en geaccepteerd voelen in onze wereld.

Calendula/ goudsbloem
Calendula is licht samentrekkend, antiviraal en antimicrobieel. Het is bekend dat dit kruid het immuunsysteem stimuleert en versterkt door de filtratie van het lymfestelsel te ondersteunen. Calendula wordt al sinds de oudheid gebruikt als remedie tegen seizoensgebonden affectieve stoornissen en depressie. Deze bloem zorgt ervoor dat we meer serotonine kunnen ontvangen door het immuunsysteem in de darmen te ondersteunen. Emotioneel zul je je helderder en vreugdevoller voelen. Het helpt ons onwrikbare vreugde te ontwikkelen.

Welk chakra is verbonden met ons lymfestelsel?

Het sacrale ( 2e) chakra bevindt zich direct onder de navel, vijf centimeter onder de navel om precies te zijn. Dit chakra wordt geassocieerd met het lymfestelsel en is verantwoordelijk voor het uiten van emoties.  Een spirituele kijk op chronische lymfezwelling geeft eigenlijk aan dat je jezelf moet verdedigen tegen aanvallen of kritiek, door jezelf te “filteren”.
Jouw zenuwstelsel stuurt je in een vecht-, vlucht-, bevriezings-fase, waarbij je je schrap zet voor de verwachte aanval of kritiek, dit om je te beschermen en de pijn te minimaliseren. Alles om je dus veilig te voelen/ houden..
Ondertussen past het lichaam zich op intelligente wijze aan en reageert op dit emotionele traumapatroon, zoals ontworpen, door steun te sturen naar het gebied van de bewuste “aanval”.

Traditionele Chinese Geneeskunde ( TCG)

Bij TCG kan oedeem het gevolg zijn van een tekort aan miltyang. Dit komt doordat de milt niet goed functioneert en de transformatie en het transport van vloeistoffen niet mogelijk maakt. Hoewel binnen TCG ieder orgaan een rol en relatie heeft, kunnen dus ook andere meridianen en daarmee samenhangende acupunctuurpunten een effect hebben op het lymfestelsel, zoals de Niermeridiaan.

blog afbeelding reconnective healing bilthoven

Vanuit de westerse geneeskunde is bekend, dat de nieren elke minuut ongeveer een half kopje bloed reinigen en filteren; het verwijderen van afval, gifstoffen en extra water om urine te creëren. Daarom worden gifstoffen en afval die door het lymfestelsel worden gefilterd, ook door de nieren gefilterd en via de urinewegen uitgescheiden. Bij TCG is een van de functies van de niermeridiaan het regelen van het water en de waterstofwisseling. Het regelt de stroom van lichaamsvloeistoffen in de onderste brander (San Jiao / Triple Warmer).
Nier-yin en Nier-yang moeten in evenwicht zijn om de regulatie van het plassen te bevorderen. De nieren maken ook hormonen die helpen de bloeddruk onder controle te houden en rode bloedcellen aan te maken. Het lymfestelsel helpt eveneens bij het transport van hormonen door het lichaam.

Nieuwe Germaanse Geneeskunde

Ik had al vaak over de Nieuwe Germaanse Geneeskunde gehoord, maar me er eigenlijk niet echt in verdiept. Een aantal weken geleden zocht ik iets op voor iemand, en was toch wel benieuwd wat hun kijk daarop was. Wat me meteen opviel, is dat ook zei kijken naar de onderliggende emoties die uiteindelijk een probleem/ problemen zullen gaan veroorzaken.
Ik heb voor dit blog ook een stukje uit hun zienswijze gehaald, om een zo breed mogelijke inzicht te kunnen geven, wat de echte,
dus dieperliggende oorzaak van problemen met het lymfestelsel zou kunnen zijn.

Germaanse Geneeskunde, reconnective healing bilthoven

In de Germaanse Geneeskunde spreken ze altijd over het biologische conflict van een probleem!
Het biologische conflict dat verband houdt met de lymfevaten en lymfeklieren is een matig eigenwaarde-inbreuk conflict. De specifieke eigenwaarde-inbreuk conflicten zijn dezelfde als voor de botten en gewrichten.

Opmerking:  Of het conflict een lymfevat of lymfeklier aan de rechter- of linkerzijde van het lichaam (of aan beide zijden) betreft, wordt bepaald door iemands biologische handigheid en of het conflict moeder/kind of partner gerelateerd is. Een gelokaliseerd conflict beïnvloedt het lymfeweefsel dat zich het dichtst bij de plek bevindt die geassocieerd wordt met het eigenwaarde-inbreuk conflict.
Aangezien de uitleg bij de Germaanser Geneeskunde nogal uitgebreid is, plaats ik de link er hier even bij.
https://www.germaansegeneeskunde.nl/het-lymfevatenstelsel/#vaten

 

Onbalans

Iedereen en alles heeft een trillingsfrequentie (ook wel je aura, energielichaam, lichtlichaam, levensenergie, ziel, geest of essentie genoemd), dus realiseer je goed, dat jouw lichaam gezonder zal zijn en beter zal functioneren op een hogere frequentie.
Dit betekent
dus dat jouw lichaam emotioneel, fysiek, mentaal en spiritueel gezonder zal zijn naarmate jij jouw trillingsfrequentie weet te verhogen.   Elk onbalans, ziekte of stoornis die een iemand manifesteert, wordt gevoed door emoties zoals negatieve gedachten en gevoelens. Dit bijvoorbeeld door angst(en), bitterheid en/of woede. Hoe meer dichtheid er in je denken zit, hoe meer brandstof je lichaam heeft om te degenereren.

De eerste stap op weg naar  jouw genezing is het instellen van de intentie dat je echt gereed bent om beter te worden!
De volgende stap is het leren begrijpen van je blokkades en het gedrag dat daaruit voortkomt. 
Genezing zal elk aspect van jouw wezen omvatten, inclusief je fysieke gezondheid en conditie, emotioneel welzijn, mentale houding, energetisch welzijn en spirituele kracht. Het is erg belangrijk om te begrijpen dat jouw lichaam zelfherstellend is en dat je met de juiste kennis en bewuste acties niet alleen je fysieke lichaam, maar ook je algehele gezondheid weer kan genezen.


Loop je tegen emoties aan, lukt het je maar niet om weer terug in balans te komen?
Reconnective Healing kan je met
één of meerdere (zelden meer dan drie) sessies weer op weg helpen om jouw zelfherstellend vermogen te ondersteunen, zodat je het uiteindelijk weer zelf kan.
De Reconnective Healing visie is altijd dat je niet afhankelijk
mag worden van deze energetische ondersteuning..
Met een klein beetje ondersteuning kun je het echt zelf weer!

 

Op 1 mei 2024, heb ik een leuk gesprek gehad met een Reconnective Healing practitioner uit België. Dit gesprek is opgenomen en is op YouTube te beluisteren. Mijn 30 minuten YouTube fame, zullen we maar zeggen  :-)
https://youtu.be/XdBqtUxhgV8?si=CE873tuP32L5SSrX

Rating: 5 sterren
1 stem