Chronische darmproblemen (prikkelbare darm syndroom, ziekte van crohn & leaky gut)

Chronische diaree (prikkelbare darm syndroom, ziekte van crohn & leaky gut)
Er zijn diverse chronische diaree problemen, voor dit blog heb ik er 3 uitgekozen om daar  eens dieper in te gaan wat mogelijk de emotionele oorzaak hiervoor zou kunnen zijn. Over het algemeen, weet men in de reguliere gezondheidszorg niet wat de oorzaak hiervan is. Je kan het ze eigenlijk ook niet kwalijk nemen, ze hebben hier  in hun opleiding, ook meestal niks over geleerd.

 

PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)
Het komt
helaas erg vaak voor, en treft tot 20% van de wereldbevolking. Een PDS-diagnose komt vaak pas nadat al het andere is uitgesloten, en zoals ik hier boven al aangaf, weten de meeste westerse artsen nog steeds niet precies wat de oorzaak is of hoe ze het precies moeten behandelen.
Maar er zijn
steeds meer aanwijzingen dat mensen die een trauma hebben meegemaakt een grotere kans hebben op PDS, en het laatste inzicht in deze aandoening stelt dat er sprake is van een misfire tussen de hersenen, de darmen en het zenuwstelsel.
Dit suggereert op geen enkele manier dat
PDS ‘helemaal in je hoofd zit’. PDS is inderdaad heel reëel in fysiologische zin.
Maar wat ik altijd wil weten , is er ook een
dieperliggende, dus emotionele?

 

In wezen is PDS een probleem met de spijsvertering, waarbij voedingsstoffen in het lichaam worden gescheiden van “afval”.
Veel mensen, vooral mensen met een kindertrauma, is een van de strategieën die ze hebben gebruikt om te overleven, wat er in hun leven is gebeurt is proberen te veel te verteren, de energie van anderen overnemen, eigen gevoelens inslikken, emoties “opeten”, behoeften en grenzen niet of nauwelijks aangeven, dit allemaal zodat ze de dag door kunnen komen.

 

Het woord emotie zelf komt van het Latijnse woord emovere – ontroerd zijn. Emoties brengen ons in beweging. Emoties zijn energie in beweging. . Ze zijn een oproep tot actie en aandacht.
Gevoelens worden pas een probleem als we hun natuurlijke neiging om te bewegen kortsluiten door ‘niet te voelen’ of door overdreven te reageren. (Katie Silcox, Het Chopra Centrum)

Wanneer emoties worden verwerkt, zijn ze pas echt voedzaam. Emoties zijn als fruit, je moet ze eerst laten rijpen om ze vervolgens te consumeren". (Dr. Vasant Lad, Ayurvedische leraar)
Dus dezelfde kracht die je in staat stelt voeding uit voedsel te halen, stelt je in staat voeding uit het leven te halen.
Maar wanneer deze kracht verzwakt wordt door een specifieke niet- geadresseerde emotionele gebeurtenis, of omdat we dagelijks een stressvol leven leiden, kan zowel ons vermogen om voedsel en gevoelens te verteren negatieve gevolgen hebben op onze gezondheid.

 

Onopgeloste emoties en hun impact op de spijsvertering

Een van de belangrijkste spirituele oorzaken van diarree is de aanwezigheid van onopgeloste emoties in ons. 
Onze emotionele toestand is nauw verbonden met ons spijsverteringskanaal. Diarree kan een indicatie zijn dat jouw lichaam negatieve energie mag loslaten die zich in jouw lichaam heeft opgehoopt. Emoties zoals angst en woede kunnen van invloed zijn op ons spijsverteringsstelsel. Angst, is een zeer krachtige en doordringende emotie, en kan zich manifesteren in fysieke symptomen zoals diarree.
Als
je bang bent voor bepaalde aspecten van of in jouw leven, kan jouw lichaam jouw een signaal geven, in dit geval diarree.
Deze negatieve energie kan zich op
gehoopt hebben als gevolg van verschillende factoren, zoals stress, giftige relaties of ongezonde levensstijlkeuzes.

Erkenning van het probleem en de noodzaak voor verandering
Dus als je vaak last hebt van diarree, bijvoorbeeld wanneer je overweldigd bent, geeft dit aan dat je deze verborgen emoties mag gaan herkennen, aanpakken en loslaten. Door deze gevoelens te herkennen, en ook echt wil erkennen, en jezelf toe te staan ermee om te gaan, kun je je lichamelijk en emotioneel beter vrijer voelen. Jouw diarree is dus een zeer waardevol signaal dat aangeeft dat er aanpassingen in je leven nodig zijn. Dit kan verschillende aspecten omvatten, variërend van het aanpassen van onze voedingskeuzes tot het starten van een nieuw carrièrepad, of het loslaten van bepaalde relaties.
Als je niet echt eerlijk tegen jezelf bent, zal jouw lichaam je keer op keer signalen geven.

Zelfliefde en zelfzorg

Een andere spirituele interpretatie van diarree is een zacht duwtje in de rug om prioriteit te geven aan eigenliefde en zelfzorg.
Vaak hebben we de neiging onze eigen behoeften te verwaarlozen terwijl we ons concentreren op de zorg voor anderen, wat leidt tot verhoogde niveaus van stress en angst. Als jij je gestrest voelt, kan dit invloed hebben op je lichaam, en diarree kan dus een teken zijn om een stapje terug te nemen, en meer op je eigen gezondheid te concentreren. Door ons bezig te houden met daden van eigenliefde, zelfzorg en het stellen van grenzen, kunnen we het evenwicht herstellen en de algehele gezondheid bevorderen.

Het omarmen van spirituele groei

Frequente episoden van diarree kunnen er ook op duiden dat jij je beter mag concentreren op jouw spirituele groei en afstemming.
Je kunt meer tijd besteden aan spirituele oefeningen zoals meditatie of boeken lezen over dit onderwerp. Verbinding maken met jouw hogere doel kan je fysieke welzijn verbeteren. Het kan ook het gevoel van welzijn op alle gebieden van jouw leven vergroten.
Door beter naar ons lichaam te luisteren, kunnen we onszelf beter begrijpen en ons algehele welzijn verbeteren.

Seksueel en fysiek misbruik

Dr. Gabor Maté schrijft in zijn boek “When The Body Says No” , dat veel patiënten met
PDS, en andere functionele stoornissen, seksueel of lichamelijk zijn misbruikt wat, althans gedeeltelijk, verklaart waarom hun zenuwstelsel kwetsbaarder is en waarom ze daardoor gevoeliger voor stressvolle prikkels.
Om dit te illustreren deelt Maté in zijn boek een onderzoek waarbij de dikke darmen van deelnemers kunstmatig werden opgezwollen. Degenen met functionele stoornissen zoals PDS vertoonden overgevoeligheid voor de uitzetting en ervoeren veel meer pijn dan controlegroepen.

blog prikkelbare darm syndroom door reconnective healing bilthoven

Bovendien toonden hersenscans activatie van hun prefrontale cortex terwijl ze opgezwollen waren, wat niet werd waargenomen bij controlegroepen. Maté legt uit dat de prefrontale cortex de plek is waar de hersenen emotionele herinneringen opslaan, en wat ons helpt huidige stimuli te interpreteren in het licht van ervaringen uit het verleden.
Als dit deel van de hersenen wordt geactiveerd, betekent dit dat er iets van emotionele betekenis gebeurt. En het punt is dat het activeren ervan geen bewuste beslissing is, het is het resultaat van het activeren van zenuwbanen.
Met andere woorden: je kunt jouw reactie absoluut niet faken.

Onvermogen om emoties te verteren
Al duizenden jaren spreekt Ayurveda hierover met de term ‘agni’. Agni, wat spijsverteringskracht betekent, breekt niet alleen voedsel af tijdens de maaltijd, maar is ook verantwoordelijk voor de manier waarop je dagelijkse ervaringen en informatie metaboliseert.
De kracht van je Agni houdt rechtstreeks verband met je vermogen om kennis te begrijpen en te begrijpen en emoties en zintuiglijke ervaringen te verwerken.

Kruiden
De Ayuverdische en Chinese geneeskunde werken erg veel met kruiden, om het lichaam te ondersteunen. Ik heb een aantal kruiden opgezocht, die behulpzaam kunnen zijn om de darmen te ondersteunen en tot rust te brengen.
Meestal is er een combinatie van een aantal kruiden nodig, het is dus vaak even uitproberen wat voor jouw de beste combinatie zal zijn.

blog kruyiden bij PDS blog, door reconnective healing bilthoven

Anijszaad
Anijs heeft schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen en staat erom bekend gasvorming en winderigheid te verminderen en de spijsvertering te bevorderen. Recent onderzoek heeft ook anijsolie in verband gebracht met het verminderen van door PDS veroorzaakte stress en depressie.
Druk twee zaden lichtjes open en laat ze in kokend water trekken, afgedekt in een pan. Drink deze infusie warm voor de maaltijd.

Gember
Gember wordt vaak in elk huis aangetroffen en is zeer nuttig bij de behandeling van PDS. Het behandelt effectief gastro-intestinale symptomen en verbetert de spijsvertering.

Kaneel
Kaneel wordt al eeuwenlang gebruikt voor het genezen van spijsverteringsstoornissen. Kaneel heeft desinfecterende eigenschappen en pijnstillende eigenschappen. Het is vooral nuttig bij het verminderen van pijnlijke krampen bij PDS.
Meng 1 theelepel kaneelpoeder met 1 theelepel suiker en 1 theelepel zout en meng dit met een glas warm water. Je kunt hier de hele dag van blijven nippen.

Karwij
Het hele spijsverteringsproces wordt bevorderd door deze kleine zaadjes; de maag wordt zowel gestimuleerd als gekalmeerd. Bovendien werkt het galvormend en galstuwing.

Kardamom
Kardemom wordt al sinds de oudheid in de Ayurveda gebruikt voor de behandeling van spijsverteringsstoornissen. Het helpt de spijsverteringsenzymen te stimuleren en vermindert daardoor een opgeblazen gevoel.

-Meng een peul gemalen kardemom met een theelepel honing en warm water. Drink dit mengsel na uw maaltijd.Peppermunt
Pepermunt is een magisch kruid om PDS te behandelen. Het helpt de spieren van de darmen te ontspannen om de beweeglijkheid te verbeteren. Dit kruid is effectiever dan welk ander medicijn dan ook.

Venkelzaad
Venkel staat bekend om zijn spijsverteringseigenschappen en heeft krampstillende eigenschappen. Het helpt ook bij het verlichten van constipatie. Uit een onderzoek uit 2016 bleek dat een mengsel van essentiële olie van curcumine en venkel de symptomen van PDS bij patiënten gedurende een periode van 30 dagen aanzienlijk verminderde. Je kunt het rauw kauwen of het in warm water/ciderazijn laten trekken.

Zoethout
Er wordt aangenomen dat dit kruid ontstekingen helpt bestrijden, de dikke darm reinigt en virussen en bacteriën in de maag doodt.

Voeding om te vermijden bij PDS
Glutendieet
Geraffineerde en bewerkte voeding
Koolzuurhoudende dranken
Cafeïne
Eiwitrijk dieet
Hoge inname van suiker, zout en kruiden
Zuivelproducten

Voeding welke positief werkt bij PDS

Groene bladgroenten
Geweekte noten
Zaden
Vruchten met een lager suikergehalte

 

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een ontstekingsziekte van het maag-darmstelsel.
Meestal is het einde van de dunne darm, de dikke darm en/of de endeldarm ontstoken. Ook kan ook in het het héle spijsverteringskanaal voorkomen. Door de ontstekingen kan de darm vernauwd of zelfs afgesloten raken.  Ook hier kan het kan soms maanden of zelfs jaren duren voordat de diagnose ‘ziekte van Crohn’ wordt vast gesteld.
De behandeling bestaat meestal uit medicijnen en eventueel voedingsadviezen.

Dit is wat je dus meestal te horen krijgt als er bij jouw je de diagnose ziekte van Crohn is vast gesteld. ( klik op de foto hiernaast, om deze te vergroten)

Er is ook nog colitis ulcerosa, waarbij zweren gevormd worden (ulcerosa). Colitis ulcerosa noemt men, net als de ziekte van Crohn, ook wel een inflammatory bowel disease (IBD).

René, de dochter van mijn allerbeste vriendin heeft in 2019 deze diagnose gekregen, daar kreeg zij medicijnen voor en moest elke avond , voor het slapen gaan, klysma’s nemen. Bij het afbouwen hiervan kwamen de klachten weer terug.
Zei is uiteindelijk opzoek gegaan naar een natuurlijke manier om haar genezing te ondersteunen.
René is zo lief geweest om haar uitgebreide verhaal met mij te delen en dit heb ik in een document geplaatst, en onderaan dit blog geplaatst.  
Op deze manier is het makkelijk te lezen en eventueel kun je haar manier van aanpak gaan proberen. Het is altijd mogelijk dat jij misschien iets moet aanpassen, want iedereen is anders. Het is altijd maatwerk, dus soms even zoeken. Maar dat een natuurlijke manier van aanpak werkt, heeft zei inmiddels bewezen.

 

Symptomen en emoties

De ziekte van Crohn wordt gekenmerkt door pijn, ontsteking, urgentie en bloederige ontlasting.
In metafysische taal is er sprake van emotionele pijn als het lichaam een fysieke pijn heeft.
Het duurt vele jaren voordat stagnerende en dichte emotionele energie de fysieke weefsels en organen beïnvloedt; een probleem zoals de ziekte van Crohn begint
vaak al in de kindertijd.

Een ontsteking duidt, net als infectie, op een gevecht, maar een ontsteking is een gevecht met jezelf.
Woede, of boosheid, is begraven, misschien moest het wel onderdrukt worden om de veiligheid of de status quo te behouden. Je hebt het letterlijk niet kunnen verteren, dus vast gehouden. Het is diep in het spijsverteringsstelsel doorgedrongen en nu wordt het vastgehouden als jouw eigendom. De woorden van anderen worden nu gezien als negatieve overtuigingen over jezelf.
Je onwaardig, beschaamd, niet goed genoeg en verantwoordelijk voor iedereen voelen, zijn de gedachten die een normaal levensonderhoud zijn geworden.
De zielenessentie van jouw JIJ is begraven geraakt onder al deze negativiteit en emotionele onderdrukking.
Het verliezen van waardevolle voedingsstoffen, bloed en water duidt op een verlies van levenskracht. Het kan zijn dat jij je kracht in relaties hebt weggegeven, omdat dat een patroon is dat je hebt geleerd.
Misschien is je als kind je macht ontnomen (misbruik?) of misschien heb je geleerd je licht gedimd te houden.

Mogelijk merk je misschien dat je veel beperkende gedachten of overtuigingen over jezelf hebt, zoals;

*Ik verdien niet…
*Dat zal ik nooit zijn….
*Ik kan niet...
*Angst of een onvermogen om met stress om te gaan.
*Angst om dingen uit het verleden los te laten
*Angst en een schuldgevoel

*Depressie
*Inflexibele mening
*Vasthouden aan oude overtuigingen en ideeën.
*Uitputting maakt ook deel uit van het plaatje, omdat jouw darmen
  niet in staat zijn de essentiële voedingsstoffen en B12 op te nemen
   die nodig zijn om energie en vitaliteit te behouden.

Dit alles betekend dat je de liefde en positiviteit waarnaar je verlangt, niet kunt absorberen.
Fysieke veranderingen in levensstijl kunnen helpen sommige van deze problemen op te lossen, maar voor volledige genezing is echt innerlijk werk nodig. De echte genezing komt voort uit het inzicht dat jouw lichaam je woede en pijn uit je verleden manifesteert.
Dat de overtuigingen over jezelf veranderd kunnen worden, met diep innerlijk werk. Leren jezelf de liefde, geborgenheid en veiligheid te geven die je nodig hebt en trauma loslaten. Leren WETEN dat jouw essentie mooi is en liefde, verzorging en overvloed verdient.

 

Natuurlijke genezen bij de ziekte van Crohn

Natuurlijke maatregelen tegen ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zoals omega-3 vetzuren, vitamine D, L-glutamine, zink
en probiotica verbeteren de darmwand functie en verlagen ontstekingen.

blog ziekte van crohn door reconnective healing bilthoven

Een aangepast dieet helpt om de darmen te ondersteunen en kan veel hulp bieden.
Voor de meeste mensen worden probiotica over het algemeen als veilig beschouwd om te consumeren. Probiotica kunnen helpen de nuttige bacteriën in de darmen te behouden of te vergroten, waardoor ze een rol spelen bij het gezond houden van het immuunsysteem.
Er zijn verschillende manieren om meer van deze natuurlijke behandeling voor Crohn in jouw dieet op te nemen, waaronder:

Visolie
Een van de meest veelbelovende supplementen voor mensen met de ziekte van Crohn is visolie. Het is aangetoond dat visolie, rijk aan omega-3-vetzuren, verschillende gezondheidsvoordelen biedt.
Van het verminderen van ontstekingen tot het verbeteren van de spijsvertering, visolie kan voordelig zijn als behandeling voor de milde ziekte van Crohn.

Probiotica
Probiotica zijn levende micro-organismen die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden toegediend, voordelen voor het lichaam opleveren. Ze zijn aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen en verkrijgbaar als voedingssupplementen.

Probiotische yoghurt en kefir. Meer gefermenteerd voedsel eten, zoals zuurkool, Kimchi (een traditioneel gerecht uit de Koreaanse
keuken. Het bestaat uit gefermenteerde kool en groenten
) , augurken en tempeh.

Prebiotica 
Prebiotica zijn voedingsvezels die selectief de groei van gunstige darmmicrobiota stimuleren, wat de darmgezondheid kan helpen verbeteren. Het zijn onverteerbare vormen van vezels die dienen als voedsel voor de goede bacteriën in je darmen.
Veel voedingsmiddelen bevatten veel prebiotica.
Enkele voorbeelden zijn:
Volkoren, Knoflook en uien, Bladgroenten,  Peulvruchten, Bessen

Een dagelijkse dosis van 2,5-10 gram prebiotica is nodig om de gezondheidsvoordelen ervan te ervaren. Hoewel er weinig bewijs is met betrekking tot het gebruik van alleen prebiotica bij de ziekte van Crohn, is gebleken dat deze natuurlijke geneeswijzen voor de ziekte van Crohn een veelbelovend voordeel hebben.

Kruiden

Er zijn verschillende natuurlijke kruiden onderzocht en voorgesteld om ondersteuning te bieden bij de ziekte van Crohn en die kunnen helpen bij opflakkeringen en andere symptomen. Uit een onderzoek uit 2012 blijkt dat onderstaande  kruiden bij dergelijke aandoeningen kunnen helpen:

blog ziekte van crohn, kruiden bij ziekete van crohn, door reconnective healing bilthoven

Aloë vera
Bekend om zijn verzachtende eigenschappen, heeft deze natuurlijke remedie tegen de ziekte van Crohn ook ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij maag- darmaandoeningen.

Alsem (Wormwood)
Alsem heeft ontstekingsremmende eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het
verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit kan gunstig zijn bij aandoeningen zoals artritis, spijsverteringsstoornissen en huidaandoeningen.
Het wordt niet aanbevolen voor langdurig of
overmatig gebruik,
dan kan het schadelijk zijn voor de lever, nieren en het zenuwstelsel.

Boswellia serrata (Indiase wierook)
In de Indiase ayurvedische geneeskunde wordt de gedroogde (gom)hars van de tropische wierookboom Boswellia serrata. De inhoudsstoffen hebben krachtige ontstekingsremmende,
pijnstillende en immunomodulerende effecten.

Medicinale cannabis
Cannabis bestaat uit de gedroogde bloemen van de vrouwelijke plant van Cannabis sativa L.(hennepplant).

Bromelaïne
Vaak aangetroffen in ananas, bromelaïne wordt gebruikt als hulpmiddel bij de spijsvertering en bloedverdunner.

Groene thee
Het is gebleken dat polyfenolen in groene thee ontstekingen verminderen en de symptomen verbeteren.

Kurkuma (geelwortel)
Het actieve ingrediënt in kurkuma, curcumine, blijkt ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen te hebben. Curcumine kan ook de zuurafscheiding uit de maag verminderen, waardoor de kans op beschadiging van de maag-darmwand wordt verkleind.

Natuurlijke remedies en holistische benaderingen kunnen hernieuwde hoop en verlichting bieden voor degenen die getroffen zijn door deze chronische aandoening. Door deze alternatieve behandelingen te integreren, kun je mogelijk minder ontstekingen, een betere spijsvertering en een beter algemeen welzijn ervaren. Houd er wel rekening mee, dat als je op een natuurlijke wijze, kruiden, je probleem gaat ondersteunen, dit altijd meer tijd in beslag zal nemen. Voor acute problemen zijn reguliere medicijn vaak wel even een mooie noodoplossing.

Het aanpakken van de ziekte van Crohn vanuit een holistisch perspectief kan een krachtige aanpak zijn. Van de potentiële voordelen van medicinale cannabis tot de verzachtende effecten van kruidenthee zullen natuurlijke remedies mogelijkheden bieden voor mensen die op zoek zijn naar natuurlijke manieren om verlichting te vinden.
Blijf ook altijd zelf zoeken en houd jezelf op de hoogte tijdens jouw reis naar een gezonder lichaam.

 

Leaky gut syndroom (lekkende darmsyndroom)

De oorzaak van lekkende darmen, worden vermoedelijk veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder een slecht dieet, chronische stress, milieutoxines en bepaalde medicijnen. Wanneer de bekleding van de darmen te doorlaatbaar wordt, wordt hun vermogen om voedingsstoffen effectief te absorberen aangetast, terwijl hierdoor schadelijke stoffen in de bloedbaan terecht kunnen komen.

blog leacky gut, door reconnective healing bilthoven

Vanuit spiritueel perspectief is het interessant om de metaforische implicaties van een lekkende darm te onderzoeken.
Net zoals jouw fysieke darmen doorlaatbaar kunnen worden, kunnen ook jouw energetische grenzen verzwakt raken. Dit kan resulteren in een verhoogde gevoeligheid voor invloeden van buitenaf en een verhoogde gevoeligheid voor negatieve energieën.
Het is van cruciaal belang om jouw spirituele welzijn te bewaken en onze energetische grenzen te versterken om je fysieke gezondheid te ondersteunen.

De link tussen geest en darmen
De verbinding tussen geest en darmen is een concept, dat vooral in de Holistische behandelwijzen, al heel lang in gebruik is.
Onze gedachten, emoties en overtuigingen kunnen een directe invloed hebben op onze (darm) gezondheid.
Wanneer we negatieve emoties ervaren, zoals angst, verdriet of woede, reageert ons lichaam door stresshormonen vrij te geven die het delicate evenwicht van het darmmicrobioom kunnen verstoren en de darmintegriteit in gevaar kunnen brengen.
Aan de andere kant kunnen positieve emoties, zoals liefde, dankbaarheid, en vreugde, een gunstig effect hebben op ons en ook onze darmen. Wanneer we het leven benaderen met een gevoel van optimisme en positieve emoties cultiveren en ondersteunen we ook een gezond darmmilieu.

Levensstroom / Chi

Door jouw levensstroom (Chi) te herstellen door middel van een holistische benadering zoals acupunctuur, kruidengeneeskunde, energetische therapie en gezonde dieetaanpassingen, kan je de dieperliggende oorzaak van een lekkende darm aanpakken.
Een dieet dat rijk is aan
gezond, en vooral onbewerkt, voedsel kunnen deze de noodzakelijke voedingsstoffen leveren om de darmwand te genezen en de groei van nuttige darmbacteriën te ondersteunen.
Door de
diepere, dus onderliggende oorzaken aan te pakken, zelfzorg te beoefenen, kunnen we van ziek zijn naar gezond zijn overgaan, waardoor genezing en vitaliteit worden bevorderd.

Westerse geneeskunde

De westerse geneeskunde had ontdekt (1918 Alexander Fleming) dat ze slechte darmbacteriën konden verwijderen door een antibiotica te maken. Helaas heeft antibiotica ook de neiging om enkele van de goede bacteriën in jouw darmen te doden. Dit schaadt dan weer de darmgezondheid en kan ertoe leiden dat de aanmaak van ongezonde bacteriën uit de hand lopen.
Deze
nieuwe infecties kunnen dan weer diarree en schade aan het darmweefsel, of in extreme gevallen, zelfs de dood veroorzaken.

Genezende werking van kruiden

Belangrijk is het vermijden van de voedingsmiddelen die vaak deze symptomen veroorzaken, zoals suiker, gluten en zuivelproducten. Het toevoegen van probiotica om gezonde darmbacteriën opnieuw te bevolken.
Het eten van gefermenteerd voedsel, zoals augurken, yoghurt en zuurkool, dit kan helpen de darmen te genezen. Het is ook interessant om te overwegen supplementen zoals L-glutamine, die de darmwand kunnen genezen, te gaan gebruiken.

Gladde iep
De gladde iep had de grootste impact op bacteriën behorend tot de Clostridium-familie.  
American Elm (Slippery Elm) Health Aid is een ideaal voedingssupplement om een gezond spijsverteringssysteem te reinigen en te behouden. Dit is gewoon (online) in Nederland te koop.

Triphala
Triphala verhoogde de overvloed aan bacteriën Acidaminococcus en Sutterella aanzienlijk. 
Triphala is de ayurvedische benaming voor een traditionele mix van drie vruchten, afkomstig van bomen die bekend staan als myrobalans bomen. Ook dit is (online) gewoon in Nederland te koop.

Zoethout
Zoethout vertoonde een toename tegen Bacteroides.
Dit toont aan dat de gebruikte kruiden als prebioticum kunnen fungeren voor steeds meer goede bacteriën. Bovendien was zoethoutwortel in staat de populatie van potentiële opportunistische indringers Enterococcus faecalis en Klebsiella pneumoniae te verminderen.
Deze potentiële ziekteverwekkende bacteriën zijn in verband gebracht met de ontwikkeling van een lekkende darm (darmpermeabiliteit). 
Kruiden zoals gember, knoflook en cayennepeper bevatten antimicrobiële fytochemicaliën.
Er
is bewijs dat deze de slechte bacteriën zullen helpen onderdrukken. Om deze reden worden ze opgenomen in veel reinigingsbehandelingen.

Alle kruiden die ik in dit blog verwerkt heb, zijn allemaal in Nederland te koop!
Zoals ik eerder in dit blog al aangaf, is er meestal een combinatie van een aantal kruiden nodig, het is dus echt uitproberen wat voor jouw de beste combinatie zal zijn.

Lees ook mijn blog eens over gezonde darmflora 
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog-1-x-per-maand/1570265_gezonde-darmflora

Energetische therapie

Zoals je in alle boven beschreven informatie, en andere blogs,  hebt kunnen lezen dat het dieperliggende probleem altijd een, of meerdere, emoties is.
Meestal onbewust, maken we ons zelf dus ziek. Dit betekend gelukkig ook, dat we ons zelf ook weer gezond kunnen maken. Soms is daar even een beetje hulp bij nodig, maar uiteindelijk genees jij altijd je zelf!

Reconnective Healingis een therapeutische behandelvorm die jouw lichaam helpt om de natuurlijke energiestroom te herstellen, dus het stimuleren van jouw zelfherstellend vermogen. Wanneer jouw levens energie ( Chi) zonder blokkades weer door jouw lichaam stroomt, kan jouw fysieke, emotionele en mentale toestand optimaal functioneren.

Als gevolg hiervan zullen pijn en andere ongemakken worden verlicht, en meestal weg gaan. Stressniveaus worden verlaagd en je algehele homeostase zal lichter en kalmer worden, waardoor alle zelfherstellende mechanismen van jouw lichaam gestimuleerd worden om weer optimaal te werken.

 

Ik geef in mijn blogs, regelmatig aan dat ik geen arts ben, maar inmiddels ben ik wel heel goed geworden in het vinden van informatie en heb ook een goede intuïtie ontwikkeld om aan te voelen of de gevonden informatie ook correct kan zijn.
Heb jij klachten die te maken hebben met een van de onderwerpen in dit blog, ga dan toch altijd eerst even naar je huisarts.

 

Via deze weg en hele speciale dank aan René, die zo lief is geweest haar ervaring te delen, zodat iemand daar mogelijk profijt van heeft.
Ik weet zelf hoeveel tijd  het vergt om de juiste informatie te vinden, maar ook dat jij  jouw persoonlijke verhaal hebt willen delen !
                                     DANK JE WEL!

Rating: 0 sterren
0 stemmen