Triggerfinger

Triggerfinger (haperende vinger of tendovaginitis stenosans)
Een triggerfinger  is een aandoening waarbij de buigpezen van één van de vingers , of van de huls rondom de buigpezen, zijn ontstoken 
(de peesschedetunnel). In beide gevallen kan de pees niet vrij door de peesschede bewegen en loopt vast op het begin van de tunnel.
Bij een triggervinger schokt de vinger bij het buigen of strekken. De meest aangedane vingers zijn de ringvinger en de duim (men spreekt hierbij ook wel van een triggerduim). 

Een triggerfinger komt regelmatig voor in combinatie met het carpaal tunnel syndroom.
Dit kan het moeilijk maken om de aangedane vingers te strekken of te buigen, en de vingers kunnen het gevoel hebben dat ze op hun plaats ‘klemmen’ of ‘vergrendelen’. Dit kan vervelend voelen, maar ook pijn doen. Een triggervinger kan bij alle vingers en ook de duim voorkomen.

Hoe ontstaat een triggervinger?

Triggerfinger is een medische aandoening waarbij de pezen in de vingers ontstoken en opgezwollen raken. Een pees kan ontstoken raken door bijvoorbeeld overbelasting.  De kans op een triggervinger is groter bij mensen met suikerziekte, Carpaal tunnel syndroom, ziekte van Dupuytren, reuma of een te traag werkende schildklier. Een triggerfinger kan vanzelf overgaan.
Als dat niet zo is, behandelen
ze dit eerst met een vingerspalk (±6 weken, 24 uur per dag) of een injectie. Als dat niet goed genoeg helpt, dan zal er meestal een operatie gepland worden. (informatie van ; Universitair Medisch Centrum Groningen)

De exacte oorzaak van een triggervinger is vaak "onbekend", maar er wordt aangenomen dat deze wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder;

* Herhaaldelijk gebruik van de vingers
* Letsel aan de vinger
* Bepaalde medische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, diabetes en jicht
* Leeftijd (het komt vaker voor bij mensen ouder dan 40 jaar)
* Geslacht (het komt vaker voor bij vrouwen)
* Beroep (het komt vaker voor bij mensen wier werk repetitieve handbewegingen vereist)

Niveau van ernst bij een triggerfinger

Fase 1: Ontsteking van de pees, waardoor pijn ontstaat
Fase 2: Klikkend of knallend gevoel van de vinger, hoewel de vinger nog steeds kan worden uitgerekt
Fase 2: Klikkend of knallend gevoel van de vinger, hoewel de vinger nog steeds kan worden uitgerekt
Fase 2: Klikkend of knallend gevoel van de vinger, hoewel de vinger nog steeds kan worden uitgerekt

Wat zijn de oorzaken van de triggervinger volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde?

De soepele stroom van Qi is essentieel bij TCM omdat het fungeert als een levenskracht die langs meridianen door het lichaam stroomt en mensen helpt in balans te blijven en zo gezond te leven.
In de oosterse geneeskunde wordt de trekkervinger gezien als een blokkade van de vitale energie van het lichaam, Qi, rond de vinger; het bloed in de vinger stagneert. Deze verstopping kan leiden tot ontstekingen en pijn in de vinger.

TCM-benaderingen zijn ook gericht op het helpen & ondersteunen van het lichaam om zichzelf weer te genezen. Een van de manieren om dit te doen is o.a. via kruidengeneeskunde. Het lichaam moet weer terug in balans gebracht worden, kruiden zijn bij de Chinese geneeskunde ook een ondersteuning om het lichaam weer de kans te geven om terug in balans te komen

De betekenis van de vingers voor onze gezondheid en geluk

Elke vinger wordt geassocieerd met een houding die een corresponderende functie en orgaansysteem uit balans kan brengen via de subtiele energiekanalen (meridianen) die door ons gehele lichaam lopen. ( klik op de afbeelding hiernaast om deze te vergroten)

Duim:
De duim wordt geassocieerd met zorgen, het huidoppervlak en de milt- en maagorganen. Wanneer dit systeem in balans is, is er het vermogen om voeding te geven en te ontvangen.

Wijsvinger:
De wijsvinger wordt geassocieerd met angst, het spierstelsel, de nier- en blaasorganen. We vinden vrijheid van angst en ontdekken vreugde wanneer dit systeem in balans is.

Middelvinger:
De middelvinger wordt geassocieerd met woede, de bloedessentie en de lever- en galblaasorganen. Wanneer dit systeem in balans is, wordt ons vermogen tot compassie vergroot.

Ringvinger:
De ringvinger wordt geassocieerd met verdriet, de diepe huid en de longen en dikke darmorganen. Wanneer dit systeem in balans is, is er het vermogen om te ontvangen en los te laten.

Pink:
De pink wordt geassocieerd met ‘proberen’ (doen alsof), het skeletstelsel en de organen van het hart en de dunne darm. Oordelen, vergelijken, labelen en vragen ‘waarom’ brengt dit systeem uit balans. Wanneer dit systeem in balans is, gaan we verder dan de proberen-houding en voelen we vertrouwen en ontvankelijkheid voor de inspiratie van het universum.

 

Diepere betekenis van een triggerfinger!
De afbeelding hiernaast, geeft  denk ik een goed idee waarom het een triggerfinger heet ;-

Denk hier eens over na…

Wat is een trigger?  Dit is dus een deel van een pistool,  de trekker..

* Op wie richt jij een pistool in je hoof en/of hart?

* Kunt u iemand bedenken?

* Op wie ben je boos?

De intellectuele kennis van dit fenomeen/proces is eigenlijk vrij eenvoudig.
Iets wat iemand zegt of doet,
‘triggert’ iets in je; een probleem, herinnering of een wond, we voelen dus iets..
Woede, boosheid, verdriet, pijn of gekwetst. Een trigger is eigenlijk een teken/ aanwijzing naar iets dat in ons genezen mag worden..
Wanneer ons iets overkomt, worden we getriggerd en hebben we altijd een de keuze hoe we zullen reageren.
Het is interessant om er 
even bij stil te staan, dat het overhalen van de meer fysieke ‘trekker’ ertoe leidt dat er daadwerkelijk een kogel wordt afgevuurd, dus we ‘schieten echt op de boodschapper’, tenzij en totdat we leren hoe we onze ‘trekkervinger’ moeten beheren.

Het begrijpen van de dieperliggende oorzaak van emotionele triggers is een 1e essentiële eerste stap om er controle over te krijgen.
Er zijn verschillende manieren om je totale energie systeem weer tot zijn/ haar natuurlijke staat terug te brengen. Dat kan voor iedereen anders zijn, niks is fout, doe altijd wat voor jouw werkt.
Soms is dat even zoeken, maar er is altijd een manier om weer terug in balans te komen, fysiek, maar ook emotioneel.

 

Reconnective healing Bilthoven, kan je op diverse manieren ondersteunen in dit proces.
Dit kan d.m.v.

Energetische therapie (een reconnective healing sessie)

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/ https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/beknopte-uitleg-reconnective-healing-therapie-1

 

Cranio sacraal therapie.
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/craniosacraal-ook-geschikt-voor-jongeren

Maar ook een combinatie van reconnective healing en cranio sacraal

Sinds kort kan ik zelfs paarden op deze manier helpen om weer terug in balans te komen, want ook zei kunnen door diverse oorzaken uit balans zijn geraakt.
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/extra-reconnective-healing-mogelijkheden/energie-heling-voor-dieren

Holistische ontspanningsmassage

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/holistische-ontspanningsmassage

 

Soms heb je alleen een beetje hulp nodig om het proces op gang te helpen, daarna kan het zelfherstellendvermogen het weer helemaal zelf.
Dus geen weken, maanden, of langer, terug komen voor behandelingen. Over het algemeen zijn 1 tot 3 sessies genoeg.
Voor meer informatie, kun je altijd vrijblijvend contact met me opnemen.

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact

 

Rating: 5 sterren
1 stem