Koorslip! 22-10-2019

blog koortslip door reconnective healing bilthoven

Koortslip!
Is er een diepere (metafysische) reden voor een koortslip?
Een koortslip is een aandoening die door een een virus is veroorzaakt. Soms ook wel eens 'vuur' op de lippen genoemd.
De blaasjes op de lippen gaan gepaard met pijn die spanning, trekken, tintelingen of een branderig gevoel veroorzaken en zijn erg besmettelijk..

Een koortslip is de fysieke manifestatie van innerlijke tegenstrijdigheden. We willen graag iets, maar tegelijkertijd zijn we er ook bang of onzeker voor. Dit 'vuur' op de lippen kan worden veroorzaakt door een hard oordeel tegen iemand van het andere geslacht dat niet tot uitdrukking is gebracht. Op het laatste moment hebben we het op de lippen vastgehouden…
Dus wat kun je niet over je lippen krijgen? 

 

Herpes kan zich ook manifesteren als we vinden dat iets of iemand walgelijk is. 
Blaasjes,  die er zeer onaantrekkelijk uit zien, vertegenwoordigen een walging .
Evenzo kan herpes het perfecte excuus zijn om anderen, of een bepaalde persoon niet te kussen, omdat we boos zijn of omdat die persoon ons een vernederd gevoel gaf.

* Door welke tegenstrijdigheid 'lijd' ik? 

* Welke moeilijke situatie durft je niet aan te gaan, maar wil je wel doen? 

*  Wat geeft me dit walgelijke gevoel?  

* Heb ik iets gezegd waardoor ik nu al mijn 'schepen' achter me heb verbrand? 

* Wie wil mij niet kussen?

* Door wie weigeren we ons te laten kussen?

 

Wat zijn de algemene oorzaken waardoor de meeste mensen koortsblaren (orale herpes) krijgen?
Geld ook voor iedereen
?

Wat in 99% van de gevallen een koortslip veroorzaakt, is het herpes simplex-virus. 
Het komt in twee varianten - type 1 en type 2, beide creëren identieke zweren.  De meest voorkomende is type 1, dat verantwoordelijk is voor ongeveer 80% van de uitbraken.  Het herpesvirus is het grootste deel van je leven inactief, verborgen ergens diep in de zenuwen, waar je gezichtszenuwen zich verbinden. 
Ongeveer een derde van de geïnfecteerden zal nooit weten dat ze geïnfecteerd zijn omdat hun lichaam ervoor zorgt dat het niet wordt geactiveerd. 

 

Wanneer het herpes simplex-virus merkt dat de omstandigheden goed zijn, beweegt het langs de zenuwvezels naar het oppervlak van de huid. Elk virusdeeltje gaat dan een cel binnen en dwingt die cel om virus kopieën te maken. 

Naarmate de cellen vol raken, met het nieuwe virus, zal men een zwelling in het gebied opmerken. Als ze vol zijn, worden de cellen vernietigd om het virus vrij te geven, dit is wat de pijn veroorzaakt. Het herpesvirus is de oorzaak van alle koortslip, koortsblaar en andere orale herpes uitbraken.

Maar wat zijn de juiste omstandigheden in ons lichaam die het virus activeren en koortslippen veroorzaken? 

Er zijn een aantal dingen die ervoor kunnen zorgen dat het virus wordt geactiveerd.
Hieronder de drie triggers die verantwoordelijk zijn voor 99% van de uitbraken.

 

Lage immuniteit

De sterkte van de antilichamen bepaalt het niveau van jou immuniteit voor alle ziekten.   Voor jou lichaam, om zeer effectieve antilichamen aan te maken, heeft het bepaalde materialen nodig.
Het opbouwen van krachtige antilichamen is afhankelijk van de voedingswaarde van het voedsel dat je eet en de eventuele vitaminesupplementen die je gebruikt. De oorzaak van het frequent krijgen van een koortslip is,  dat het immuunsysteem te zwak is om je te beschermen. Je zou meer groenten moeten gaan eten.  Biologisch geteeld zou het beste zijn. 
De beste kwaliteit voedingsstoffen komen altijd uit het voedsel dat je eet.
Lukt dat niet, kunt ook elke dag een vitaminesupplement van hoge kwaliteit nemen. Dit helpt alleen bij het voorkomen van koortslippen. 
Verspil je geld a.ub. niet aan de drogisterij, één of twee maal daagse pillen, die kwaliteit is niet goed genoeg.
Zoek een gerenommeerde winkel die gespecialiseerd is in vitamines. Deze hebben de kwaliteitsproducten die je nodig hebt. Zoek naar hoge niveaus van B- en C-vitamines, deze vitamines verbranden nl. erg snel onder stress.

 

Arginnine en Lysine zijn niet goed in balans

Deze twee essentiële aminozuren (eiwitfracties) zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid. Ze zijn ook erg betrokken bij het voorkomen van koortslip, koortsblaren en andere orale herpes.
Voor een cel, om nieuwe deeltjes van het herpes simplex-virus te maken, moet er voldoende Arginine
(aminozuur) in de buurt zijn. Zonder deze hoofdbouwsteen kan een virus niet worden aangemaakt. 
Zo kun je dus een koortslip voorkomen. Lysine en het herpes simplex-virus liggen elkaar niet zo goed,  dus is het een goede buffer tegen de aanmaak van deze virus cellen.
Je cellen slaan beide aminozuren op in hetzelfde gebied. De ruimte is beperkt, dus hoe meer van het ene eiwit, hoe minder ruimte voor het andere. Als je je lichaam overspoelt met Lysine, door voedingsmiddelen met veel lysine te eten, kun je hiermee de  Arginine (aminozuur) uit de cellen duwen. Lysine supplementen zijn hier dus geweldig voor.
Veel mensen zweren bij deze hoge Lysine behandeling om een ​​koortslip te voorkomen.

 

Je ph-niveau is aan de zure kant

Om in perfecte gezondheid te blijven, moet je lichaam zich aan de alkalische kant van de pH-schaal bevinden. 
De pH-schaal heeft 14 punten. 

* 7 is neutraal. 

* -7 is zuur 

 * + 7 is alkalisch.

Ons systeem zal meestal variëren tussen de  6,5 tot 7,35 pH. Elke daling onder de 7 brengt je in het zuurbereik en creëert zo de juiste voorwaarden voor het activeren van het herpes simplex-virus en dus het veroorzaken van een koortslip.

Hoe zuurder je lichaam, hoe lager je zuurstofniveau. Dit belemmert je immuunsysteem.
Het herpes simplex-virus vindt dit een perfecte omgeving om te activeren. 
Frisdranken met koolzuur (dieet of gewoon) en suikers zijn een aantal zuur producerende producten om te vermijden. Koortslippen komen vaker voor in de wintermaanden vanwege de vele zuur producerende factoren. 
Deze omvatten koude temperaturen, minder blootstelling aan buitenlucht en lichaamsbeweging, lagere plantaardige inname en dranken zoals koffie en cacao.
Het is helemaal niet erg moeilijk om je pH-balans in het gezonde alkalische bereik te houden.  Vermijd eten en drinken met zuur er in . Eet meer groene groenten voor het calcium dat ze leveren.


Koortslip inzichten volgens  Traditionele Chinese Geneeskunde

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde behoren je mond en lippen tot het element aarde, de Milt en de Maag (dit omvat ook de spijsverteringsorganen zoals de darmen). 

Herpes simplex-virus type 1 (HSV-1).
In de TCG worden koortslippen opgevat als het resultaat van te veel vochtige warmte in het lichaam. Deze hitte is meestal gecentreerd in de lever en de galblaas, dus elke behandeling die door eenTCM-beoefenaar wordt voorgeschreven, zal zich waarschijnlijk op die organen concentreren.
Als het gaat om koortslippen en vochtige hitte, is het onder controle houden van vurige emoties zoals woede, boosheid en irritatie de sleutel tot het beheersen en beperken van uitbraken. . Als we onze emoties niet in balans houden en woede, boosheid enz.  de overhand begint te nemen, reageren deze organen door veel vochtige hitte te maken. En uiteindelijk zal die energie zich uiten als koortslip.
In TCM zijn de de geest en het lichaam altijd onomstotelijk met elkaar verbonden!

Last but not least!
Je kunt een koortslip
helaas ook bij de tandarts oplopen...
Ik heb dit zelf, vele jaren geleden, een keer ondervonden. Ik ging naar een vervangende tandarts i.v.m. een probleem aan een kroon ​, nog geen twee dagen later kon ik bij mijn eigen tandarts terecht en zo'n 24 uur  later kreeg ik problemen in mijn linker mondhoek..


Trauma aan de lippen in welke vorm dan ook, of het nu een tandheelkundige, een elleboog aan de lip of verbrande lippen, het kan allemaal een koortslip veroorzaken.
Samen met stress, immunosuppressie,( gedeeltelijke of volledige onderdrukking van de immuunrespons van een individu) , slechte voeding en andere triggers, is een van de vele manieren waarop je dus een koortslip kunt krijgen.
 Aangezien ik binnen een paar dagen bij twee verschillende tandartsen was geweest, kon ik ik niet bewijzen bij wie het gebeurd is. 
Gelukkig heb ik er al heel lang geen last meer van.
Het heeft ook wel even geduurd voor ik er achter was wat het was, want ik kon me toen niet voorstellen dat ik , zomaar uit het niets, een koortslip had. Tijdens het schrijven van dit blog kwam ik er dus achter dat het dus mogelijk is om bij een tandarts een koortslip  op te lopen.....


Zoals je hebt kunnen lezen heeft het krijgen van een koortslip dus meerdere oorzaken. Heb jij hier regelmatig last van, dan hoop ik dat deze blog je kan helpen. Wat bij jou de reden ook geweest is, het kan in ieder geval geen kwaad om de hier boven gegeven tips eens uit te proberen.

 

Bron:
 https://floortuinstra.nl/nl/traditionele-chinese-geneeskunde/english-your-mouth-indicates-the-state-and-strength-of-your-digestive-system-according-to-chinese-medicine-tcm/
https://www.welleum.com/what-your-lips-are-telling-you-according-to-eastern-medicine/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.