Hoge bloedruk! 4-11-2019

Hoge bloeddruk!
Veel mensen hebben een hoge bloeddruk (hypertensie). We weten dat daar verschillende oorzaken voor kunnen zijn, maar is hier ook een metafysische oorzaak voor? De overgrote meerderheid van patiënten met essentiële hypertensie hebben èèn ding gemeen, een bepaalde afwijking van de slagaders.
Een verhoogde weerstand (stijfheid of gebrek aan elasticiteit) in de kleine slagaders die het verst van het hart verwijderd zijn (perifere slagaders of arteriolen).
De arteriolen leveren zuurstofhoudend bloed en voedingsstoffen aan alle weefsels van het lichaam.
De arteriolen zijn verbonden door haarvaten in de weefsels met de aderen (het veneuze systeem), die het bloed terugvoeren naar het hart en de longen. Het is nog niet bekend wat de reden is waarom de perifere slagaders stijf kunnen worden.

 

Belangrijke complicaties van ongecontroleerde of slecht behandelde hoge bloeddruk omvatten; hartaanval, congestief hartfalen, beroerte, nierfalen, perifere slagaderziekte en aorta-aneurysma (een verzwakking van de wand van de aorta, wat leidt tot verwijding of ballonvaren van de aorta). Studies hebben inmiddels aangetoond dat zout aanzienlijk kan bijdragen aan hoge bloeddruk! Dus als je een zware zoutgebruiker bent, is dat al een ding dat je onmiddellijk kunt veranderen.

In 95% van de gevallen zijn er meerdere oorzaken voor hypertensie te vinden, maar er zijn incidenten waarbij geen duidelijke oorzaak kan worden vastgesteld. Dit is waar een kijkje naar de dieperliggende en emotionele oorzaak heel nuttig kan zijn.

 

Energetisch gaat het hebben van een hoge bloeddruk over een stressvolle, onrealistische druk die je op jezelf uitoefent. 

Deze druk leidt vaak tot een gevoel van overweldiging, hulpeloosheid, frustratie en uitputting.  Omdat je te rigide (stijf) bent in je verwachtingen, vind je het moeilijk om jezelf of anderen te vertrouwen.

* Gun jezelf af toe eens een welverdiende pauze 

* Wees wat flexibeler in je normen 

* Geef je behoefte aan controle over en weet dat het allemaal goed komt. 

* Vind compassie voor de onvolkomenheden in het leven. Let maar eens op alle onvolkomenheden
   van de natuur en de schoonheid hiervan. Daarom kunnen we hier ook meestal ook zo goed
   ontspannen. 

* Ontdek ook eens de humor in de menselijke imperfectie.

 

Laten we nog eens naar de fysieke en emotionele relatie van hypertensie kijken. 

Er wordt ook aangenomen dat een ontsteking een waarschuwing kan zijn voor een hoge bloeddruk. 

Dus als je bijvoorbeeld voedsel eet waarvoor je allergisch bent, stimuleer je een ontstekingsreactie welke het lichaam te veel stress te geven. 
Als je gifstoffen in jou lichaam hebt zoals; bacteriën, metalen, parasieten, gist, schimmels of virussen, veroorzaken deze een aanzienlijke stress op je lichaam.

* Jou dieet kan te veel voedingsmiddelen bevatten die je, figuurlijk gesproken, in brand steken. 

* Dit parallel aan de ontstoken toestand die je mogelijk ook intern voelt. 

* Je hebt misschien onvoldoende beweging om je lichaam lenig en ontspannen te houden. 

* Misschien heb je te veel gifstoffen in je systeem, waardoor je lichaam op deze manier reageert.


Velen van ons zijn soms opgegroeid in emotioneel stressvolle gezinnen, waar de verwachtingen voor prestaties dan onredelijk hoog waren. 

Velen van ons hadden ouders die geen idee hadden hoe om te gaan met hun frustraties, en dus leerden we niet de juiste methoden hoe we met momenten van stress en woede kunnen omgaan. 

Sommigen van ons kwamen uit gezinnen met rigide politieke of religieuze opvattingen en dus leerden we ons eigenlijk vast te klampen aan deze perspectieven. 

We aten voedsel met veel suiker en koolhydraten waar bacteriën, gisten, schimmels en parasieten zich mee voeden. En mogelijk hebben we ook te weinig geleerd over hoe we onszelf fysiek fit kunnen houden.

Alleen al in de Verenigde Staten worden 72 miljoen mensen gediagnosticeerd met een te hoge bloeddruk. In Nederland is dit inmiddels ongeveer 1 op de 4!  Ongeveer 2,8 miljoen Nederlanders met verhoogde bloeddruk In 2019 waren er naar schatting 2.770.600

Dat is dus 1 op de 3 Nederlanders in de leeftijd van 30 tot 70 jaar…
Kort samengevoegd:

Emotioneel kun je je gefrustreerd voelen, overweldigd en uit controle over jou leven. 

Je bent waarschijnlijk een beetje, of veel, een perfectionist en hebt waarschijnlijk weinig tolerantie wanneer je verwachtingen niet worden vervuld. 

Je bent nogal streng over jou normen en hebt daarom een moeilijke tijd om erop te vertrouwen dat jij, of iemand anders, eraan kan voldoen.


Heb jij, of denk je, last te hebben van een hoge bloeddruk? Neem dan altijd contact op met je huisarts.
Reconnective healing is een mooie aanvulling om je te ondersteunen weer rust in je hoofd te vinden.

Voor meer informatie, neem geheel vrijblijvend con tact met me op!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.