Burn-out! 22-2-2020

Burn-out!
Een burn-out kan voortvloeien uit een verwaarloosde overspannenheid. Een burn-out is dus een uitputtings reactie van lichaam en geest op een langere periode (langer dan 6 maanden) van hoge druk, werk of privé.
Burn-out is de naam van een aandoening waarbij mensen zich mentaal, emotioneel en lichamelijk volledig uitgeput voelen.
Bij een burn-out voel je je totaal opgebrand, je bent veel te lang doorgegaan en voelt je te uitgeput om nog te kunnen werken of voor jezelf en/of je gezin te kunnen zorgen.

 

Vaak voelt een burn-out patiënt zich angstig, onbegrepen en gefrustreerd.
Het is dus ook niet zo vreemd dat er dus ook negatieve en depressieve gevoelens de kop op steken.
Je bent jarenlang echt ruimschoots over je grenzen gaan en nu loopt je vast en het ergste is, je voelt je vaak  heel machteloos.
Een burn-out is zelf niet altijd makkelijk te herkennen. Je weet namelijk niet beter, je doet dit mogelijk al een heel groot gedeelte van je leven al zo. Je omgeving heeft je burn-out daarom vaak eerder door dan jij.

 

Cijfers :

Jaarlijks ervaart 6% van de beroepsbevolking, burn-out klachten en symptomen.
De huidige werkzame beroepsbevolking bestaat uit ca. 8,3 miljoen mensen, dit betekent dus dat er circa 1,4 miljoen mensen, in Nederland, te maken hebben met burn-out gerelateerde klachten. Vooral onder vrouwelijke managers en young professionals neemt het aantal medewerkers dat burn-out klachten ervaart toe. 

In het onderwijs is het percentage werknemers met burn-out klachten het hoogst.  Maar liefst 1 op de 6 medewerkers heeft een burn-out of heeft te maken met burn-out klachten.  Dit is onder andere toe te schrijven aan de hoge mate van emotionele betrokkenheid dat het werk verlangt en de stress die het werk met zich mee brengt. 

In de landbouw komen burn-out klachten het minste voor, namelijk bij slechts 1 op de 10 werknemers. 

 

Hoe begint een burn-out?

Het erkennen dat je een burn-out hebt, is de eerste belangrijke stap naar jou herstel!

Door de pogingen een burn-out eerst te ontkennen of op zijn beloop te laten, duren burn-outs vaak een jaar of langer EXTRA bovenop de 6-9 maanden die er voor staan, ervan uit gaande dat men meteen met een deskundige externe burn-out-herstelinterventie zou beginnen.

Een duur van 6-9 maanden is ook wat in veel vakliteratuur wordt genoemd (o.a. Diane Bernier 1998, Rosita Regendanz PhD 2008).

Hoe herken je de eerste symptomen van een burn-out?

Psychische symptomen: 

* Concentratieverlies

* Besluiteloosheid

* Angst- en paniekklachten

* Geheugenproblemen

* Gevoelens van paniek

* Snel kwaad

* Jezelf snel ergeren

* Gevoel van machteloosheid

* Opgejaagd gevoel

* Neerslachtig

* Sneller agressief

* Wantrouwen

* Nergens zin in

* Gevoelens van onzekerheid

* Neiging tot verslaving

 

Lichamelijke burn-out symptomen:

* Constante moeheid

*  Slapeloosheid

* Gevoel van uitputting

* Pijn in de spieren

* Nek- en schouderpijn

* Spanning op de buikstreek

* Energieloze stem

* Hoge ademhaling

* Vergeetachtigheid

* Geen of weinig zin in seks

* Snel moe of grieperig

* Darmproblemen

* Hoge hartslag

* Hoge bloeddruk

 

Hieronder staan  7 praktische adviezen die bijdragen aan het herstellen van je burn-out.

 1:Zorg voor structuur in je leven

Een heldere dagindeling zorgt dat je structuur brengt in je leven. Vanaf het moment dat je opstaat tot je gaat slapen. Bouw regelmatig momenten voor ontspanning in!

2: Doe één ding tegelijkertijd

Burn-out herstel betekent vaak dat je je manier van denken en doen moet veranderen. Dus in plaats van denken dat je alles kunt en ook wilt doen, ga je je nu focussen op één ding tegelijkertijd. 

 

3: Luister naar jezelf

Je burn-out was er niet van de ene op de andere dag. Het is een langdurig proces geweest. Je hebt lang heel veel hooi op je vork genomen en de signalen van je lichaam stelselmatig genegeerd

 

4: Onderhoud je sociale contacten

Een burn-out kan gepaard gaan met gebrek aan levenslust en depressieve gevoelens. Hierdoor kan het zo zijn dat je het liefst in je schulp kruipt!

5: Leef in het hier en nu.
Door in het heden te leven en niet over gisteren of morgen na te denken. Mindfulness of meditatie kan je daarbij zeker helpen .

 

6: Vermijd perfectionisme

Alles perfect willen doen, is een van de gemeenschappelijke delers van veel burn-out patiënten.

7: Last but not least!

Lach zoveel als je kunt  Lachen helpt om geluksstofjes (endorfines) aan te maken die bijdragen stress te bestrijden.Reconnective Healing kan je heel goed ondersteunen om een eerste stap naar die mentale ontspanning te vinden.
Kan een burn-out met een enkele sessie opgelost worden?
Nee helaas, hier heb je er een paar meer voor nodig...
Na ongeveer 3 tot maximaal 4 sessies, lassen we een aantal weken een pauze in!

Waarom?
De belangrijkste reden is dat we willen voorkomen dat jij van deze sessies afhankelijk gaat worden!
Die 45+ minuten ontspannen liggen en niks te hoeven doen, is uiteraard heerlijk, begrijp me niet verkeerd. Maar uiteindelijk mag jij het zelf weer gaan doen. En dat kun je ook!
Het is ook niet omdat ik je zo snel mogelijk niet meer wil zien, of je mogelijk niet aardig vind, maar omdat het simpel weg niet nodig is!

Na afloop houd ik altijd even een  gesprek met je hoe je het ervaren hebt
Wil je wat langer blijven praten, is dat ook prima. Dan raad ik je aan om een heling g sessie met mindfulness begeleiding te nemen.
dan hebben we na de sessie nog zo'n 45 tot 50 minuten de tijd om te praten en kan ik je misschien nog tips geven. Soms is het ook gewoon prettig om met iemand te praten die niet zo dicht bij je staat .  Ik kijk  waarschijnlijk met een  andere, frisse, blik naar waar jij tegenaan loopt!

Maanden lange vervolg sessies zijn absoluut niet nodig! Blijkt dat je, na een tijdje toch nog keer een sessie wil, kan dit uiteraard altijd nog.

Voor meer informatie, over deze sessies, neem vrijblijvend contact met me op!


Raadpleeg altijd een arts als je denkt, een of meerdere ,van deze symptomen te ervaren. 
Je huisarts of bedrijfsarts kan dan verder onderzoek doen en Reconnective Healing kan je, daarnaast, heel goed ondersteunen in dit proces.

Bron:
GGZnieuws, burnoutpoli

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.