Osteoporose! 6-10-2020

Osteoporose
Meestal botontkalking genoemd.. 
In dit blog wil ik ingaan wat botontkalking op een dieperliggend niveau ons kan vertellen over onze algehele gezondheid. Osteoporose is de medische naam voor poreus bot ofwel zwak bot. Zwak wil zeggen, zwakker dan het gemiddelde. Vandaar ook de naam botontkalking (die niet helemaal correct is, maar wel veel gebruikt wordt). Osteoporose is een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt.

Je botten versterken
Om onze botten (opnieuw) op te bouwen en (opnieuw) te modelleren of sterk te houden, moeten we de eigen architect van ons lichaam worden. Om dit te doen, moeten we ontdekken wat we kunnen  doen om een sterke en stevige structuur te bouwen, versterken en te houden. Je zou denken dat de unieke honingraatstructuur van het skelet veel zou wegen, maar het feit is dat bot erg licht is, maar toch sterk genoeg om ons vlees en onze organen te ondersteunen en te beschermen ... dat is op zich al opmerkelijk!

Boosheid en woede

Vooral woede is een hele krachtige vorm van energie die destructief kan zijn als ze niet goed wordt beheerd of begrepen. Het kan een schadelijk effect hebben op het fysieke lichaam en o.a. hoge bloeddruk en hoofdpijn veroorzaken, bijdragen aan PMS, hartproblemen en zweren veroorzaken, darmproblemen en verergering van osteoporose. 
Als we boos zijn, zijn we meestal gespannen en dit legt extra druk op bepaalde gewrichten en spieren. De specifieke locatie van de spanning of de artrose is ook significant. Langdurige woede zuigt ons af en haalt energie uit de fundamenten van het lichaam. Het vernietigt ook ons gevoel van eigenwaarde en eigenwaarde.

Stress 
Stress is de krachtigste producent van gifstoffen in het lichaam. nbewuste stress houdt ons lichaam in een defensieve modus zonder dat we het weten. Voedsel komt op de tweede plaats.
Het eten van zuurproducerende vette voedingsmiddelen zoals bologna, gebak, patat, hamburgers en pizza, veroorzaken vaak een groot gezondheidsprobleem in onze samenleving. De zuurgraad van deze voedingsmiddelen is een grote boosdoener bij botreductie.

Zuur eet bot!
We consumeren te veel van deze producten die bestaan uit vlees (inclusief gevogelte, vis), zuivelproducten en granen. Bewerkte voedingsmiddelen zijn geweldig voor mensen met een drukke levensstijl, maar ze zijn helaas  overladen met zout.
Zout levert een belangrijke bijdrage aan osteoporose, evenals aan hartaandoeningen, kanker, beroertes en meer! Zout creëert urinezuur in het lichaam en beïnvloedt de lever, de nieren en de bijnierfunctie.

Voeding 

De botten van onze (over) grootouders veranderden niet in stof, grotendeels omdat hun dieet anders was dan heden ten dagen. 

* Ze gebruikten levertraan in plaats van visolie van farmaceutische kwaliteit

* Aten veel groen vitamine K1-rijk voedsel, 

* Consumeerden gefermenteerd voedsel om K1 om te zetten in de biologisch actieve vorm K2 

* Ze kregen natuurlijk zonlicht op hun huid (produceerden voldoende hoeveelheden vitamine D3 ) 

* Ze liepen dagelijks en deden handmatige klusjes die hun botten uitdaagden zich aan te passen
   door sterker te worden.

* Ze aten ook een dieet met micronutriënten vol essentiële, alkaliserende calcium-, magnesium-,
  natrium-, kalium- en botopbouwende cofactoren. 

* Hun dieet bevatte niet al het bewerkte voedsel - het voedsel van de moderne handel - dat onze
   moderne diëten veel te zuur maakt, waardoor calcium of kalium uit de botten wordt gelekt om de
   overproductie van zuren te bufferen of te neutraliseren door als zure sponzen te fungeren. zwakke,
   poreuze botten. 

 

Een aantal feiten en cijfers over osteoporose:

* Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zijn er in Nederland ruim
    850.000 mensen met osteoporose

* Bij slechts 30% van de mensen met osteoporose is de diagnose gesteld. Een groot deel van de
    850.000 mensen met osteoporose heeft geen officiële diagnose gekregen

* Boven de 60 jaar krijgt 1 op de 3 vrouwen osteoporose. Bij mannen is dat 1 op de 7

   7 op de 10 mensen die de diagnose osteoporose hebben gekregen worden niet voldoende behandeld

* Ruim driekwart van de mensen die met een botbreuk in het ziekenhuis komt en ouder is dan 55
    jaar wordt zonder osteoporose onderzoek weer naar huis gestuurd

* Iedere dag komen er bijna 250 botbreuken in Nederland voor als gevolg van osteoporose

   val ongelukken zijn de meest voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen. In Nederland valt er
   iedere 7 minuten een 65-plusser als gevolg van een ongeluk(je) in of om het huis

* Osteoporose is géén ouderdomskwaal, het is een ziekte die ook jonge mensen kan treffen

   meestal wordt osteoporose pas ontdekt als iemand een botbreuk heeft opgelopen

* Door preventieve maatregelen kunt u de kans op het krijgen van osteoporose aanzienlijk verlagen.

   33% van de mannen en 24% van de vrouwen boven de 55 jaar overlijdt binnen één jaar na het
   oplopen van een botbreuk in de heupen (heupfractuur)

* De meest voorkomende botbreuken bij osteoporose zijn heupbreuken (ruim 17.000 per jaar),
   polsbreuken (ongeveer 12.000 per jaar) en wervelbreuken (ongeveer 16.000 per jaar)

* Er worden géén osteoporose gegevens bijgehouden van personen onder de 55 jaar

Osteoporose bij overlevenden van verhongering op jonge leeftijd!

Door de geschiedenis heen hebben onderzoeken naar periodes van hongersnood geleid tot de ontdekking van metabole afwijkingen en hormonale afwijkingen, evenals een verhoogde incidentie (het aantal nieuwe gevallen van een ziekte per tijdseenheid, per aantal van de bevolking) van kanker en psychische aandoeningen. 
Verhongering tijdens het vroege leven wordt verondersteld de programmering van het botmetabolisme bij kinderen en volwassenen te beïnvloeden, wat kan resulteren in een slechte botgezondheid op latere leeftijd. Deze observatieserie omvatte een kleine groep (zonder controlegroep) van aan hongersnood blootgestelde Holocaust-overlevenden en hun nakomelingen.

Het doel van een studie hiernaar was om bewijs te leveren voor het verband tussen voedingsgebrek op jonge leeftijd en osteoporose bij volwassenen, om te suggereren dat een voorgeschiedenis van een dergelijke deprivatie een indicator kan zijn van een verhoogd risico op osteoporose op latere leeftijd.  De 'foetale programmering' van een reeks metabole en cardiovasculaire aandoeningen bij volwassenen werd voor het eerst voorgesteld in de jaren negentig en werd uitgebreid tot stoornissen van het botmetabolisme.
Gelokaliseerde hongersnoden tijdens de Tweede Wereldoorlog lieten populaties achter bij wie de langetermijneffecten van moederlijke, foetale en infantiele voedingstekorten werden bestudeerd.

Wat zou de dieperliggende betekenis van osteoporose kunnen betekenen ?
Op een dieper niveau is dit het wegvreten van ons stevige fundament. Botten zijn de hardste stof in ons lichaam. Ze ondersteunen en geven kracht aan het lichaam. Het zijn ook de meest broze stoffen waaruit het lichaam bestaat. Als we zien dat we weinig of geen steun hebben in ons leven, vandaar ook de link met de o.a. 2e wereldoorlog, kan osteoporose het gevolg hiervan worden.

Mentale en emotionele blokkades 

Op zowel fysiek als metafysisch niveau staan botten dus  voor onze ondersteuning.  Ze geven kracht en ondersteuning, maar ze kunnen broos zijn.  Als we ons realiseren dat we weinig of geen ondersteuning hebben in de wereld van fysieke, emotionele of spirituele aard, wordt ons eigen fundament verzwakt en stort de structuur in elkaar.
Botaandoeningen zijn steevast verbonden met een angst om onvoldoende ondersteund te worden of de angst om anderen niet voldoende te ondersteunen. Het geeft duidelijk aan dat we ons niet 'solide' genoeg voelen om voor ons eigen leven te zorgen. Dus een boodschap van je lichaam om je eigen innerlijke kracht te erkennen. 

De metafysische symboliek van zwakke botten of gewrichten is dus heel veelzeggend over wat er in het algemeen in onze wereld gebeurt (alles valt uit elkaar en stort in elkaar, we vreten onze fundamenten weg) Als we een stap terug doen, lijkt het erop dat dit steeds meer mensen op een fysiek niveau treft. Bijvoorbeeld door een toename van heup- en knievervangingen.
Het achterliggende gevoel kan zijn dat we niet of niet goed genoeg worden ondersteund, 
Dat ons fundament er niet of onvoldoende is en dat we ons zorgen maken over onze werkzekerheid, of hoelang we een bepaald huis kunnen huren. Wat er met onze kinderen in de toekomst zal gebeuren of dat we voldoende financiële middelen hebben om ons het leven te geven dat we na pensionering wensen. .

Deze onzekerheid over de toekomst van het leven en van de planeet is zeker wat we in de rest van de wereld zien en dit zijn angsten die ons allemaal teisteren.
> Wat gaat er met mij gebeuren, met mijn familie, met mijn wereld?
> Wie helpt mij als ik het niet meer alleen kan?

 

Onverantwoordelijk gebruik van ons lichaam

Er zijn steeds meer mensen die elke dag, soms roekeloos, met hun lichaam omgaan en/of buitensporig trainen in de sportschool. Ze pushen zichzelf enorm om fit te blijven of misschien om er perfect uit te zien en zich daardoor perfect te voelen. Er is tegenwoordig een grote kloof ontstaan tussen wat we willen bereiken en hoe we daar komen?
Hiermee word dus bedoelt, de enorme toename van traumatisch letsel, door de vele verschillende manieren hoe we met ons lichaam omgaan,  bijv. extreme sporten of het exorbitant trainen van ons lichaam?

We werken vaak te hard aan het leven, pushen ons zelf te hard en leven te vaak buiten de natuurlijke stroom van het leven.
Maar dit gaat niet alleen over het pushen van ons lichaam, het gaat ook over het pushen van onze geest, op zoek naar het perfecte dieet, de perfecte voeding, de perfecte detox! 
Het gaat er iets te vaak om hoe we onszelf te pushen om te presteren, uit te blinken, ons goed te voelen over onszelf in een wereld die aanvoelt alsof het uit elkaar valt.  En in deze stormachtige en ook kwetsbare wereld, is dit misschien het enige gebied in ons leven waar we het gevoel hebben dat we een zekere mate van controle hebben over wat er gebeurt. 
Misschien hebben we diep van binnen het gevoel dat we door de beste te zijn, uiteindelijk de controle over de wereld en onszelf kunnen hebben.

Een behoefte om te beheersen zorgt ook voor een aura van stress en spanning om ons heen… het put onze energie uit. Controle komt vaak voort uit de behoefte om te domineren en perfectionisme,  het kan ook voortkomen uit het niet vertrouwen van anderen. 
Controle houdt ons beperkt en ontkoppelt ons van onze creativiteit, spontaniteit, verbeeldingskracht en plezier. Controle kan ook gemakkelijk leiden tot agressie of woede, het kan onze energie stroom vernauwen en dus beperken, wat leidt tot onderdrukking en depressie.

Merk jij dat je misschien regelmatig, last hebt van spanningen, onrust, onzekerheid en/of stress, dan kunnen èèn (of meerdere) Reconnective heling sessies,  jou hier mee heel goed ondersteunen om dit te verminderen en zelf te verhelpen..
Meestal zijn er niet meer dan 3 sessies nodig, daarna ben je weer heel goed in staat om je dagelijks leven op een normale en ontspannen manier te ervaren.

Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact met me op!
Bezoek ook de pagina ervaringen eens om een indruk te krijgen hoe andere profijt hebben gehad van deze sessies.


Bron:

https://www.google.com/search?q=vertalen&rlz=1C1GCEB_enNL879NL879&oq=vertalen&aqs=chrome.1.35i39j69i59j0l6.3829j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

https://osteoporose.medischonline.nl/wat-is-osteoporose/feiten-cijfers/

https://ravenstarshealingroom.wordpress.com/category/osteoporosis-

metaphysical/

https://www.elementsofhealth.com.au/2019/01/21/symbolism-of-illness-the-bones-joints/

https://misahopkins.com/metaphysical-meaning-behind-osteoporosis/

https://ravenstarshealingroom.wordpress.com/category/osteoporosis-

Rating: 4 sterren
1 stem