Tennisarm! 20-3-2019

Tenniselleboog!
Onze ellebogen vertegenwoordigen het vermogen tot radicale verandering van richting in wat we doen in ons leven, dit met betrekking tot ons eigen pad en onze doelen. Het vertegenwoordigt een professionele verandering of een die betrekking heeft op onze doelstellingen.
De elleboog is de knie van de arm, aan alle kanten flexibeler behalve naar achteren. Hierbij wordt flexibiliteit gemeten in wat betreft de wil tot handelen. Aangezien het een joint is, zijn de sleutelwoorden onbuigzaamheid en/of onderwaardering.

Er zijn een paar verschillende redenen waarom bepaalde gebieden vatbaarder lijken voor ongelukken, maar gezien de emotionele component kan elk patroon, elk onopgelost emotioneel probleem, bewust worden gemaakt. 
Met deze wetenschap kun je makkelijker bij jezelf te raden gaan wat de oorzaak zou kunnen zijn. Eigenlijk gebeurd alles voor een reden, alleen zijn we vaak zo druk, dat we daar te vaak aan voorbij gaan.
Dus…. 

* Merk je dat je vaak je ellebogen stoot? 

* Is er spanning omheen of zijn er bepaalde pijngebieden? 

* Heb je een beperkt bewegingsbereik? 

Het bewust worden hiervan is echt heel zinvol, en als we eenmaal begrijpen waarom, kunnen we beginnen met een vooruitgang.

Hoe vaak komt het voor?

Van de volwassen mannen en vrouwen krijgt jaarlijks 1,1 % de diagnose tennisarm, en 0,3 % de diagnose golfelleboog te horen. Slechts 5% van de mensen met een tennisarm zijn ook effectief tennissers.
Tennisarm komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Als je rookt, loop je meer risico om peesontstekingen aan de elleboog te ontwikkelen. Zwaarlijvigheid kan het ontstaan van een golfelleboog in de hand werken.


Normaal gesproken treden elleboog gerelateerde problemen op in de pees of het bot. In beide gevallen spreken we van onderwaardering.
Wanneer de pees is aangetast, wordt dit tendinitis genoemd. In de tenniswereld krijgt het een bekende naam: tennisarm.
Pezen zijn niet erg rekbaar, hun functie is namelijk de botten en de spieren op zijn plaats te houden.
Dit is ook de plek waar het bot spier begint te worden en waar de spier bot begint te worden. 
Twee verschillende realiteiten komen hier samen…
We hebben dan de maken met de emotie die bij het gevoel onderwaardering behoord. Het is de onderwaardering van de acties die zich in het heden afspelen. 

Tendinitis laat zien dat de persoon spanning voelt over de handeling die hij moet uitvoeren of die hij net heeft voltooid. "Hij is beter dan ik", of "Ik kan hem niet verslaan."

Deze klacht kan optreden bij het beoefenen van een sport of bij het nastreven van een doel. Het heeft in ieder geval te maken met het leven van de persoon en zijn doelen.

Meridianen

Gewoonlijk wordt onze elleboog bestuurd door twee meridianen: de dikke darm en het hart. 

Dit is belangrijk om ons te realiseren, want ons hart draait helemaal om harmonie en balans, terwijl de dikke darm draait om loslaten.
Het leven kunnen loslaten en harmoniseren is de sleutel tot vooruitgang en flexibiliteit. Hoe meer we niet vooruit kunnen komen in het leven of het verleden niet kunnen loslaten, hoe meer ons lichaam bekneld raakt. Het hartchakra heeft dus ook rechtstreeks invloed op ons hart, de longen, de borst, maar ook de armen en de handen..

De meridianen aan de buitenkant zijn Yang-meridianen en staan in verbinding met de psychologische concepten van intellectueel overvraagd te zijn, het niet kunnen onderscheiden van goed en slecht, juist en verkeerd (dunne darm) en dingen niet kunnen loslaten of niet kunnen vergeven (dikke darm).  De dunne darm haalt de goede voedingsstoffen uit ons voedsel en absorbeert ze in de bloedstroom.
De afvalproducten worden dan naar de dikke darm getransporteerd.
Psychologisch gezien heeft de dunne darm te maken met ons denkvermogen en in het bijzonder het kunnen onderscheiden van goed en slecht en juist en verkeerd in het leven.
Het intellectuele proces zou ook gedefinieerd kunnen worden als een informatie verwerkend proces dat het onderscheid maakt van wat nuttig is en wat niet.

Een slecht functionerende dunne darm kan daarom ons intellectueel vermogen, om het leven in positieve zin te zien, beperken.
We neigen dan naar het ontwikkelen van negatieve denkbeelden en gewoontes en onze helderheid van denken wordt vertroebeld.
In de omgekeerde richting gedacht, kan het gedurende lange tijd nemen van slechte beslissingen en negatief denken de functie van de dunne darm, het onttrekken van goede voedingsstoffen en doorgeven van het afval, beperken. Als dit gebeurt wordt zelfs een goed dieet slecht verwerkt. 

Symptomatisch gezien zal dit leiden tot pijn en gevoeligheid aan de buitenkant van de elleboog (tenniselleboog) .Het voedselafval in de dunne darm wordt doorgestuurd naar de dikke darm om afgevoerd te worden.

De dikke darm is een van de belangrijkste organen die verantwoordelijk is voor het afscheiden van afval uit ons lichaam. 

Psychologisch gezien, weerspiegelt ons vermogen of onvermogen om afval uit ons lichaam te verwijderen, ons vermogen om ons van het afval van ons leven te ontdoen.  Ons onvermogen om anderen en onszelf te vergeven voor dingen die in ons leven gebeurt zijn geven aanleiding tot verstoringen in de dikke darm.  Mensen die weigeren zichzelf, of anderen, negatieve (afval) dingen in hun leven te vergeven krijgen vroeg of laat chronische problemen met de ingewanden. 
Evenzo, zal het vermogen om (negatieve & overbodige) dingen uit ons leven los te laten, ons gezonde ingewanden opleveren. Mensen, die niet in de stroom van het leven mee kunnen gaan, eindigen met chronische verstoppingen in de darmen, hetgeen verwant is aan ‘het geïrriteerde darm syndroom’

In het tegenovergestelde geval, krijgen mensen die door een erge levenscrisis gaan waar bij ze het gevoel hebben dat ze de controle over hun leven verliezen, en vinden dat de bodem uit hun leven valt, dikwijls diarree.
Niet ‘meegaan in de stroom van het leven’ en vechten tegen die stroom is een van de meest bekende oorzaken van chronische elleboog problemen.  De zogenaamde ‘tennisarm’, welke niet snel reageert op behandeling, is meestal gerelateerd aan een chronisch darmen probleem. Dikwijls levert de fysieke behandeling van de dikke darm in combinatie met het mentale aspect,  van de betrokkene op het gebied van laten gaan en vergiffenis, goede resultaten op.
Het lokaal behandelen van de elleboogsymptomen zal op de lange termijn niet helpen tenzij de onderliggende problemen worden verholpen.

 

Onze elleboog vertegenwoordigt , zoals hier boven al aangegeven, ons vermogen om flexibel te zijn, niet alleen in het lichaam, maar ook in onze geest, dus meer ruimdenkend zijn. Het vertegenwoordigt ook ons vermogen om ons aan te passen, ons vermogen om met iedereen in harmonie te zijn. Elke keer dat onze elleboog “beklemt” raakt, een gebrek aan bewegingsvrijheid ervaart, pijn door constant “slaan”, is dit een teken om naar de dieperliggende oorzaak te kijken.

Als we uit balans zijn, zien we soms tekenen van:

* Bezitterigheid, dit kan betrekking hebben op mensen of materialistische dingen.

* Onbuigzamer worden, 

 * Stijfheid of stugger worden in het lichaam en/ of de geest, 

 * Bekrompenheid

 * Depressiever worden

 

We kunnen ook nog kijken naar:

* Waar we ons niet beschermd voelen 

* Waar we geen contact meer hebben met onszelf

* Eventuele vertrouwenskwesties die naar boven komen

* Al het verdriet dat we hebben, 

* Als we de neiging hebben om dingen te hamsteren of verzamelen

* Als we anaal vasthoudend zijn 

Wat kan betekenen dat we zoveel aandacht moeten besteden aan details dat het een obsessie wordt.

 

Onze ellebogen zijn erg belangrijk en ze vertegenwoordigen ook veel in ons leven, het is belangrijk om onze fysieke en emotionele gezondheid onder controle te houden. Als we koppig zijn, dient het ons alleen als het ons iets leert. Het vermijden van een van deze dingen kan dus leiden tot een tennisarm of zelfs artritis.

Een ander belangrijk ding om op te merken, is aan welke kant is het?  (dit geldt zowel voor links als rechtshandigen)

Links staat voor al het vrouwelijke :dus de moeder, zus(sen), tantes, oma, vrienden. Links is onze vrouwelijke kant!
Problemen in de linker (yin) elleboog onthullen onderwaardering en inflexibiliteit (door de invloed van een derde partij, mogelijk dus een vrouw) Of door de obsessieve overtuigingen van iemand. De gevoeligheid van iemand is gekwetst op zijn pad om zijn doel(en) te bereiken.

Doelstellingen verblinden mensen soms en schenden dan iemand zijn gevoeligheid. Het vermogen tot radicale koerswijziging ligt in onze de elleboog.
De Inflexibiliteit, gevoeligheid en het gedrag van iemand zijn in tegenspraak met de rol van de elleboog en er ontstaan dan problemen. 
** Met dit soort overtuigingen bereikt iemand het stadium waarin men zich zeer snel ondergewaardeerd voelt, vanwege het zeer
  veeleisende denkpatroon bij de persoon zelf. 
* Iemand zal zich ondergewaardeerd voelen omdat men bijvoorbeeld niet heeft bereikt wat hij wilde. 

De vragen die gesteld mogen worden zijn: 

 * Waarom laat ik mezelf hiervoor onderwaarderen? 

*  Ben ik flexibel in de manier waarop ik denk en leef? 

 * Welke vrouw beïnvloedt mij, of heeft mij beïnvloed? 

 

Rechts staat voor al het mannelijke(yang): dus de vader, broer(s),  ooms, opa's, vrienden. Rechts is onze mannelijke kant.
Problemen met de yang elleboog duiden op onderwaardering en inflexibiliteit (vanwege de invloed van een derde partij , mogelijk dus een man) Of door de obsessieve overtuigingen van de persoon zelf.
Iemand wil verder reiken dan redelijk is. Het vermogen tot radicale koerswijziging zit in de elleboog.
Geen flexibiliteit, te grote vasthoudendheid en/ of koppigheid. Het gedrag van de persoon die deze klacht heeft, is in tegenspraak met de rol van de elleboog, en dan ontstaan er problemen. Ook hier kunnen de doelstellingen maken mensen soms blind maken.... 

De rest van de omschrijving is het zelfde als voor je linker(yin) kant. (**)

Golfelleboog

De meridianen aan de binnenkant zijn Yin-meridianen en de disfunctionele aspecten waarmee ik verbonden ben zijn de negatieve reactieve tendensen zoals, slechte aanpassing (longen), niet in staat zijn om het hart emotioneel te beschermen en te voeden (pericardium) en het beperkt bewustzijn van het leven, verdriet, of depressiviteit (hart).
Als een of meer van deze aspecten in onbalans zijn dan zal ik dikwijls een signaal geven aan de binnenkant van je arm. Het meest voorkomende symptoom is pijn of gevoeligheid.
In de conventionele geneeskunde is pijn aan de binnenkant van de arm soms een teken voor hartproblemen.

Bio-energetica en Chinese geneeskunde zeggen dat dit wijst op hartproblemen ten gevolge van een gebrek aan bewustzijn, chronisch verdriet of depressiviteit. Gebrek aan bewustzijn is zichtbaar in een levensstijl die schadelijk is voor het hart.
Chronische stress, een slecht dieet en onderdrukte emotionele onrust kunnen hun tol eisen aan het fysieke en emotionele hart. Soms wijst het gebrek aan bewustzijn op een gebrek aan of het negeren van spiritualiteit. 

Mensen die onderhevig zijn aan grote spirituele veranderingen die ze niet begrijpen of niet goed onderkennen lijden dikwijls aan pijn, gevoeligheid en zwellingen aan de binnenkant van de elleboog.
Dit is in bijzonder het geval bij ‘spirituele noodgevallen’ waarin mensen inwendig hun lot bevechten en de veranderingen die zich aandienen in hun leven, om ze weer op het goede spoor te zetten, weigeren te accepteren. 


Cortisone injectie

Er worden er nog ook wel eens Cortisone injecties gegeven, dat verlost je wel van de pijn, maar lost het dieperliggende probleemnatuurlijk  niet op.  Een Cortisone injectie kan ook nadelen opleveren, zoals bijwerkingen die nog dagen later zichtbaar kunnen zijn. Neveneffecten als een gezwollen huid, huiduitslag of misselijkheid zijn vrij frequente klachten die optreden na een Cortisone prik. 
Zelfs een nevenverschijnsel dat op het eerste zicht niks met de inspuiting te maken heeft is mogelijk..

Bijkomende neveneffecten die kunnen optreden na toediening van een cortisone spuit zijn onder andere:

* Hoofdpijn

* Misselijkheid

* Grieperig gevoel

* Algemeen gevoel van vermoeidheid

* Rood gezicht

* Hese stem

* Veranderingen in smaakzin: slechte, bittere, vieze, of metaalachtige smaak in de mond

* Vaginaal bloedverlies

* Verandering menstruatiepatroon (menstruaties komen vroeger dan normaal of blijven tijdelijk weg)

* Oedeem (vochtophoping) aan ogen of enkels

* Warm aanvoelen van de getroffen plek

* Inwendige pijn op de plek van de ontsteking

* Krampen in spieren rond de plek van inspuiting

* Verhoging van de bloedsuikerspiegel bij diabetes

* Uitstralende krampen en pijn in andere lichaamsdelen

 

Bij klachten, vooral ernstige klachten, neem altijd eerst contact op met uw huisarts. 
Reconnective healing kan een heel goede ondersteuning bieden in het genezingsproces van de fysieke, maar ook mentale oorzaak, van een tennisarm of golfelleboog.

 

Bron:

https://www.flowsandforms.com/elbow/

https://cassandracleggcom.wordpress.com/2018/04/14/the-elbow-minor-chakra/

https://www.ewellnessmag.com/article/healing-with-source-a-spiritual-guide-to-mind-body-medicin

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/137598-cortisone-injectie-nadelen-bijwerkingen-cortisonespuit.html

https://www.bodytalknederland.nl/bewustzijn.html

https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/tennis-en-golferselleboog

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.