Nek problemen! 3-4-2019

Nek problemen!
Omgaan met nekpijn: wat betekent het metafysisch? 
We hebben misschien allemaal wel eens last van een soort nek pijn. Vaak gaat dit samen met spanning in de schouders. Metafysische genezing is net zo belangrijk als de fysieke genezing als het gaat om blessures en het omgaan met pijn.Persoonlijk heb een behoorlijk pijnvrij lichaam, dit omdat ik goed voor mezelf zorg, zo gezond mogelijk eet en me goed in balans voel. Maar als ik als ik daar minder aandacht aan zou besteden, zal ik dat echt wel merken.

 

Zeker als je jaren een beetje gaan tellen, is dit nog veel belangrijker dan als je nog jong bent. Om te leren alles diep te voelen, betekent op zoek gaan naar de oorsprong van het pijnlijke probleem en het op een dieperliggende/ holistische manier te gaan bekijken en liefst ook zo verhelpen. Dit betekend vaak, naar binnen keren en opzoek gaan waar, of op welk punt in je leven, ben je aan je zelf voorbij bent gelopen? Dus wanneer heb je niet, of onvoldoende, naar je lichaam of innerlijke stem (het is soms echt maar een heel klein stemmetje hoor) geluisterd…

Pijn is niet altijd alleen lichamelijk!

Lichamelijke pijn is niet altijd alleen het gevolg van lichamelijk letsel. Het is vaak ook te wijten aan een opeenstapeling van emotionele, spirituele en psychische energie die in een deel van het lichaam wordt vastgehouden.

Net als bij elk ander deel van ons lichaam, symboliseert pijn, metafysische problemen die we waarschijnlijk hebben. We mogen weer gaan leren om de symbolische relatie zien tussen ongemak op een plek in ons lichaam en dat van een emotioneel of spiritueel probleem dat we mogelijk ervaren.
Bijvoorbeeld, schouderpijn wordt vaak gerelateerd aan:
> Te veel proberen van andere op onze schouders nemen

> Het gewicht van de wereld op onze schouders dragen, waardoor dat ons naar beneden drukt.

 

Als je een van de miljoenen mensen bent die lijden aan pijn, stijfheid, artritis, whiplash, slipped disk en andere nekproblemen, heb je misschien al een scala aan behandelingen geprobeerd ,bijvoorbeeld..

chirurgie, chiropractie, acupunctuur, tractie, yoga of medicijnen. voor de pijn.
Ze kunnen echt allemaal verlichting bieden, maar zullen mogelijk geen permanente genezing bieden als je het dieperliggende probleem niet gaat inzien en ook aanpakken.

Naast medicijnen en gedragsveranderingen, is het zaak negatieve gedachten die hoogst waarschijnlijk de gezondheidsproblemen veroorzaken, te leren identificeren en dan natuurlijk veranderen.

 

Louise Lynn Hay was een  Amerikaanse schrijfster op het gebied van persoonlijke groei. Ze is vooral bekend om haar boeken op het gebied van positief denken.
Ze schreef o.a. het boek "You can heal your life".

Haar carrière als auteur begon nadat zij was genezen van  baarmoederhalskanker. . Deze ziekte motiveerde naar Hays eigen zeggen haar "spirituele reiniging", die een essentiële stap in het leven vormt. Zij werkte heel veel met positieve affirmaties.

Een gezonde nek en cervicale wervelkolom geven flexibiliteit aan ons lichaam, maar energetisch gezien, ook het vermogen om beide kanten van een gesprek of perspectief te zien.

Zet dit concept eens op zijn kop, door een onbuigzame mentaliteit of koppigheid, en onze gezondheid verandert in ziekte! In dit geval een stijve of pijnlijke nek.


Stijfheid in je nek, betekent vaak:

* Je mag leren toegeven dat je iets te onbuigzaam ben geweest in je denken

* Weiger je misschien het standpunt of perspectief van anderen te zien

* Sta je toe dat de weigering van anderen, invloed op je eigen perspectief heeft.

* Nemen we te veel verantwoordelijkheid op onze schouders? Dus een verantwoordelijkheid die niet van ons is

* Je bevindt je misschien in een situatie waarvan je denkt dat jij de controle niet kunt uitoefenen zoals je zou willen.
* Het kan zijn dat je voelt dat iemand, of iets om je heen, een pijn in de nek is geworden.
* Misschien voel je je ongemakkelijk bij het idee, dat er achter je rug om iets gebeurd.

* Wat voor probleem er ook is, je doet alsof het je niet stoort, maar in feite heb je het gevoel dat je vastzit in een emotionele achtbaan

Strakke gespannen spieren, die een soort pantser in de bovenrug creëren, kunnen veroorzaakt worden door boosheid en/of woede die aanvankelijk op onszelf was gericht, maar vervolgens naar buiten en dus naar anderen wordt geprojecteerd.
Dit is
soms te zien bij mensen die onderaan de nek een bult hebben ontwikkeld, niet te verwarren met een bochel. Dit staat ook wel bekend als een “Dowager’s hump” of “Buffelow bult” (zie foto)
Dit is een vorming van zacht weefsel dat zich opbouwt in de bovenrug. Vrouwen in de menopauze en oudere volwassenen lopen het grootste risico op deze aandoening..
Er zijn zijn ook nog andere redenen voor het krijgen van zo’n bult, waar ik nu niet verder op inga, omdat daar in dit blog de focus niet op ligt!

Op metafysisch niveau, lijkt het er erg op dat het door een lange verzameling aan boze/ negatieve gedachten, zonder het uitspreken van deze gedachten en gevoelens, de eerste aanzet is ontstaan. En met het verstrijken van de jaren zich in een zichtbare bult heeft ontwikkeld...

Deze bult kan zich manifesteren naarmate we ouder worden en naarmate onze reden of doel om te leven aan kracht verliest.
Onze nek kantelt, knikt en draait en ondersteunt het zware gewicht van ons hoofd, maar het beschermt ook het ruggenmerg.
De berichten van de hersenen en de grote bloedvaten reizen door de nek naar de rest van het lichaam, dit geldt ook voor de grote meridianen die door dit gebied lopen.
Simpel gezegd, de meridianen zijn energiebanen die onze fysieke en subtiele lichamen van vitale energie voorzien. Het is in onze westerse cultuur, inmiddels ook meer en meer bekend geworden, dat de meridianen in ons lichaam ook heel veel kunnen vertellen hebben over onze energie balans.
Vandaar dat behandelingen als acupunctuur / acupressuurpunten , massages en energie heling steeds populairder zijn geworden. Want ze werken allemaal met en op de energie banen in ons lichaam!

Als je de meridianen beschouwt als een energietransportsysteem, dus een complex verkeersnetwerk, dan krijg je een redelijk beeld hoe meridiaan-energieën op elkaar van invloed zijn.

Wanneer een snelweg overbelast raakt, kan het nodig zijn om een deel van het verkeer naar een andere snelweg te leiden. Een afrit moet mogelijk worden vrijgemaakt of verbreed. Als een snelweg of meridiaan met teveel energie wordt ondersteund, zoals gebeurt in het geroezemoes en vaak stress van het leven, vormt zich een bottleneck.
En de middelen die nodig zijn om de gemeenschap of het lichaam (in dit geval de nek) te ondersteunen, worden dan ook geblokkeerd.

Het wordt dan erg moeilijk om voedsel te verstrekken en afvalproducten te verwijderen. Evenzo, als een snelweg wordt beschadigd door een aardbeving, kunnen zelfs de kritieke ondersteunende diensten die het 'immuunsysteem' van de gemeenschap vormen ( zoals politie, brandweer en ambulance-eenheden ) niet meer goed functioneren.

Aan de basis van de hersenen bevindt zich een complex stelsel van zenuwen die energie geven aan de oren, ogen, neus, mond en het sensorische zenuwstelsel. (keel chakra)¹
Hier voedt energie onze vijf zintuigen, en wanneer ze geen normale hoeveelheden zenuwenergie ontvangen, kunnen de spieren pijnlijke spasmen ontwikkelen die vervolgens de nek bewegingen beperken, waardoor er gespannen ligamenten ontstaan die weer pijn naar je hoofd uitstralen.

Constante spanning in het nek gebied blokkeren ook de stem en onze ademhaling. In een stressvolle of beangstigende situatie gaan de schouders iets omhoog en ontstaat er een voorovergebogen effect dat druk uitoefent op de achterkant van de nek, waardoor goed kunnen ademen beperkter zal worden.
Deze spanning in de keel is ook in verband gebracht met een beklemmend gevoel in de buik, wat vervolgens een gevoel van misselijkheid zou kunnen veroorzaken. Als mensen op dit punt zijn aangekomen vertellen ze mogelijk bij hun arts of therapeut dat ze niet meer goed kunnen slikken en/of ademen.

Als de wervelkolom zich in de correctiepositie bevindt, omhoog en flexibel in zijn ondersteuning, dan moeten de schouders zonder spanning licht naar achteren zijn en naar beneden hangen.
Gewoonten die de schouders sterk beïnvloeden, zijn heel vaak het resultaat van vasthouden of optillen tegen de natuurlijke kracht in, die juist probeert ontspanning te vinden.

Met andere woorden, we gaan consequent in tegen de natuurlijke houding van de schouders, ontspannen en naar beneden, door ze steeds aangespannen te houden.


Zelfs als je rustig zit te lezen en je steeds meer verdiept raakt in deze woorden en jouw gedachten, stop dan toch eens even en merk eens heel bewust op, hoeveel spanning je schouders en bovenborst spieren misschien wel niet hebben...
Dit is een langzame stroom van spanning waarvoor we ons wel degelijk mogen behoeden. Om dit gebied vrij van spanningen te houden, is een regelmatige controle geen overbodige luxe. Zeker als we veel spanningen en stress om ons heen hebben.
Als je hier vaak last van hebt, kan zelfs het geringste onbehagen in onze gedachte, weer opnieuw spanning veroorzaken. Dus we mogen onszelf hier regelmatig aan herinneren en er alert op te zijn en deze spanningen vooral los te laten.

Dus... letten op je houding, en spier spanningen, is een must als je regelmatig last hebt van een stijve nek of pijn in je schouders!

Een ander metafysich perspectief

Metaforisch gezien, van de vele mensen met nekspanningen, is een vrij groot percentage van het dieperliggende probleem, ook een laag zelfbeeld. Diep van binnen voelen ze zich niet waard om liefde te ontvangen en worstelden ze enorm met deze gevoelens van onwaardigheid. Voor veel mensen werd dit lage gevoel van eigenwaarde veroorzaakt door de angst in hun jeugd omdat ze zich ongewenst, genegeerd of afgewezen hebben gevoelt. Het kan zelfs ontstaan zijn, door problemen die ze die al in het geboortekanaal hebben ervaren....

De nek staat voor de opname, het begin van het leven. Hier slikken we de realiteit in die de essentie van ons leven vormt. Onbewust beïnvloedt dit een persoon zowel fysiek als emotioneel, waardoor de angst ontstaat om zich nooit helemaal te kunnen meten aan andere.
Veel mensen met nekproblemen hebben de neiging informatie veel dieper te verwerken en worden overweldigd door kritiek, afwijzingen, verliezen, verraad of sterfgevallen. Helaas maakt dit hen nog kwetsbaarder voor aanvallen en controle van buitenaf en een groot deel van hun leven wordt besteed aan het bedenken van manieren om zichzelf te beschermen. Dit zodat wat er diep in hun kern zit, niet zal worden ontdekt; ze worstelen met een innerlijk gevoel van schaamte.

Veel mensen met een aandoening aan hun nek houden ervan om voor anderen te zorgen. Hun ambitie is om anderen te helpen en doen dit vaak in hun eigen nadeel.

Als we nog heel jong zijn, wordt onze creatieve zelfexpressie soms al onderdrukt en worden we niet voldoende aangemoedigd om onze eigen keuzes te maken. Als we ons niet bewust zijn van een alternatief, ervaren we frustratie, spanning en zelfs depressie! We voelen ons dan rusteloos, angstig of zelfs schuldig omdat we niet in staat zijn om te doen wat we echt willen doen

 

Als we onder stress staan, moet onze schildklier ook veel harder werken en meer hormonen uitpompen dan normaal.. De schildklier controleert ons ‘basis’ metabolisme, hartritme en beheert ons aanpassingsvermogen.
Als de stress aanhoudt, kan de schildklier zijn verhoogde productieniveau niet voortzetten en kan hij beginnen te falen. Wanneer dit gebeurt, raakt ons immuunsysteem in de war en begint het antilichamen tegen de schildklier te produceren. Als de schildklier hapert, vertraagt het metabolisme, wat weer stemmingswisselingen, emotionele uitbarstingen, onregelmatige hartslag, hoge bloeddruk, pijn in gewrichten en spieren, spierzwakte en coördinatieproblemen kan veroorzaken.

 

Keelchakra
Een pijnlijke nek is heel vaak het resultaat van een verstopte keel (5e) chakra.

Een onderactieve Keelchakra is gekoppeld aan vastzittende gevoelens, gecensureerde waarheden, spraakgebrek en stagnatie. Mensen met een onderactieve Keelchakra hebben vaak last van:

keelpijn, amandelontsteking, voelen zich moe en hoesten of zuchten vaak, wat een teken is dat hun woorden vastzitten. Er is zelfs een relatie tussen kaak(pijn), nek(pijn) en tinnitus/ oorsuizen.

*
Soms kan een goede schreeuw, huilen of even boos worden, zonder dat de bewuste persoon waar het om gaat er bij hoeft te zijn, al     
   ruimte geven.

* Weer andere gaan liever sporten of hardlopen.
* Een soort van dagboek of schrift nemen, waar je
al je zorgen opschrijft is ook een optie.

In de psychologie raden ze soms aan, als het om een specifiek iemand gaat, om een brief te schrijven met je gevoelens. Of je die brief nu verstuurd of verbrand of doorscheurd, maakt niet uit. Het gaat om de energie die je uit je lichaam wil verwijderen.
Door het opschrijven kun je soms ook net iets meer bewust worden van wat er emotioneel in je omgaat, waar je in jhet dagelijks leven misschien aan voorbij loopt.

Met een overactieve Keelchakra is het tegenovergestelde aan de hand.
Dan worden er (te) veel woorden gebruikt, roddelen of druk zijn zonder productiviteit.
Regelmatig zijn deze mensen ergens aan verslaafd, of het nu gaat om koffie, suiker, crises of de behoefte aan snelheid en drama. Het kan voor hen moeilijk zijn om te ontspannen of om te slapen.

 

Bij ernstige klachten is het altijd verstandig om eerst contact op te nemen met een huisarts.
Reconnevive healing kan een mooie aanvulling of ondersteuning zijn om deze opgebouwde spanningen te verhelpen.

 

Voor vragen of informatie, neem geheel vrijblijvend contact met me op!

bron:

https://www.spiralelixir.com/2013/12/dealing-with-neck-pain-what-does-it-mean-metaphysically/

https://ravenstarshealingroom.wordpress.com/2015/08/20/metaphysical-causes-of-neck-pain/

https://sarahyip.com/5-spiritual-causes-of-a-stiff-neck-healing-the-throat-chakra/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.