Rosacea/ couperose

Het verschil tussen couperose en rosacea!
Rosacea is een vorm van couperose. Het is een chronische huidaandoening in het gezicht. Rosacea is te herkennen aan de kleine oppervlakkige aderen, roodheid en ontstekingen. Je zou kunnen zeggen dat het een vergevorderd stadium van couperose is.
Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er vaak last van. Bij mannen komt het minder vaak voor. Ongeveer de helft van de personen met rosacea heeft daarnaast helaas ook last van oogklachten zoals ontstekingen van de oogleden, hoornvlies en/of bindvlies. Symptomen zijn hierbij pijnlijke of droge ogen, lichtschuwheid en wazig zien.

Wat is rosacea?
Rosacea is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door erytheem, inflammatoire papels, puisten en teleangiëctasieën, die typisch voorkomen op het gezicht van volwassenen van middelbare leeftijd, in het bijzonder bij mensen met een lichte huid.
De ziekte treft tot 22% van de algemene
wereldbevolking. De etiologie van rosacea is multifactorieel, maar wordt blijkbaar nog steeds niet volledig begrepen; een genetische achtergrond lijkt echter een belangrijke rol te spelen in de pathogenese van deze huidaandoening.
Er zijn vier subtypes van rosacea gecreëerd door de National Rosacea Society, namelijk: 
erythematotelangiëctatische, papulopustulaire, phymateuze en oculaire vorm.

Bij rosacea kunnen er ook verdikkingen van de huid optreden, als gevolg van talgklierhyperplasie (een zichtbare vergroting van de talgkliertjes in de huid) en een proces van fibrosering (toename van bindweefsel in de huid). De meest bekende vorm is het rhinophyma, hierbij is een onregelmatige zwelling van de neus te zien. Het rhinophyma komt het meest voor bij mannen en wordt vaak onterecht gezien als de welbekende ‘drankneus’. Het heeft echter niets te maken met het gebruik van alcohol, waardoor de benaming voor personen met het rhinophyma zeer onprettig is. De psychosociale effecten van de ziekte kunnen ernstig en slopend zijn.

Symptomen rosacea;
*Puistjes of kleine bultjes of acne-achtige puistjes
* Kleine bloedvaten zichtbaar op het gezicht
* Stekende en brandende gevoelens.

Volgens de reguliere manier van inzichten over deze klachten, en behandelingen, zijn de belangrijkste oorzaken van deze huidaandoening omgevings-, genetische, inflammatoire en vasculaire factoren. Huidbeschadiging kan het gevolg zijn van chronische (of overdreven) blootstelling aan ultraviolette straling. Huidverzorging waarbij er irriterende ingrediënten aanwezig zijn, zoals alcohol en menthol. Roken verergert de rosacea. Bepaalde geneesmiddelen zoals corticosteroïden of vaatverwijdende middelen kunnen hier ook de oorzaak van zijn.

 

Wat is de dieperliggende oorzaak?
Rosacea kan worden veroorzaakt door een onstuitbare en verergerde trots, depressie en angst. Een conflict tussen de binnenkant en de buitenkant van je wezen kan je vatbaar maken voor deze huidziekte. Het kan ook worden geassocieerd met schaamte, emotionele stress, een laag zelfbeeld en het vermijden van sociale situaties. Een innerlijke krachtmassa, soms woede en ongeduld, verzamelt zich. Een ophoping van krachten, agressie, klaarstaan om “neer te slaan” van datgene wat je nog verhindert gelukkig te leven.
Deze “vijand" ligt eigenlijk in jezelf, ook al denk je misschien dat je het buiten je moet zoeken.
In een onderzoek onder meer dan 700 rosacea-patiënten meldde 91% dat emotionele stress hun rosacea veroorzaakte of soms verergerde Stress leidde naar verluidt tot frequente opflakkeringen voor 45 % van de respondenten en incidentele opflakkeringen voor 42 %. 
Al deze factoren kunnen leiden tot psychiatrische stoornissen zoals depressie en angst.

Ons uiterlijk speelt een enorme rol in ons zelfrespect en onze interacties met andere mensen.
Het is dus niet moeilijk te begrijpen waarom rosacea-patiënten vaak bang zijn voor sociaal oordeel. Verrassend genoeg zijn er nog steeds zeer beperkte onderzoeken naar de impact van rosacea op de psychosociale toestand van patiënten in vergelijking met andere veelvoorkomende, chronische huidziekten zoals acne, psoriasis, vitiligo of atopische dermatitis.
De negatieve impact van rosacea op psychosociaal welzijn, en de algehele kwaliteit van leven, lijken door clinici
nogal te worden onderschat. Psychologische factoren, zoals stress en angst, kunnen echter zelfs blozen bij rosacea verergeren, wat leidt tot een vicieuze cirkel. Het ondersteunt verder het belang om niet alleen rekening te houden met de klinische presentatie, maar ook met de psychologische status van patiënten met rosacea!

Wat is couperose?
Couperose is een onschuldige huidaandoening die wordt veroorzaakt door verzwakking van de bloedvaten. De meeste zijn zichtbaar op je wangen en neus. Opgezette rode of blauwe bloedvaten in het gezicht en jeukende of brandende huid, en het kan erg vervelend zijn.
Het is volkomen onschuldig en komt vooral voor bij mensen met een lichte en dunne huid in de leeftijdscategorie tussen de 30 en 50 jaar.
De term couperose komt uit het Latijn en duidt op een huidlaesie die vooral het gezicht aantast, waar de rode vlekken zich bevinden.
De oorzaak is toe te schrijven aan de laesie van bloedcapillairen en de daaruit voortvloeiende abnormale verwijding; het geheel veroorzaakt intense en algemene roodheid.
De roodachtige vlekken concentreren zich meestal ter hoogte van de wangen, tussen de jukbeenderen en de neusvleugels, waardoor de zogenaamde vlindervorm ontstaat. Over het algemeen kunnen we stellen dat couperose een erkende esthetische en cosmetische aandoening is, maar het is absoluut niet pathologisch.

Wat veroorzaakt een couperosehuid?
Bij sterke emoties komen histamine-achtige stoffen vrij, die een vaatverwijdende functie hebben, ze kunnen het uiterlijk van couperose verergeren. Als je een tekort hebt aan vitamine C of vitamine PP, kan het voorkomen dat de roodheid van de haarvaten ter hoogte van het gezicht nog duidelijker wordt.

Er zijn veel oorzaken van couperose en ze verschillen erg van elkaar, zozeer zelfs dat experts niet weten hoe ze een specifieke oorzaak kunnen identificeren die deze onvolkomenheid zou kunnen veroorzaken. De eerste factor die ter sprake komt, is genetische aanleg: als onze gezinsleden hebben geleden of lijden aan deze aandoening, kunnen wij er ook aanleg voor hebben.
Een andere uitlokkende oorzaak van couperose zijn hormonale disfuncties: het gehalte aan corticosteroïden in het bloed is bij mensen met couperose meestal hoger, zo erg zelfs dat het probleem vaak een gevolg is van chronische therapieën met op cortisone gebaseerde medicijnen. Frequente en langdurige blootstelling aan klimaatschommelingen, zonnestraling, kou, vochtigheid en wind dragen ook bij aan het verschijnen van couperose: juist om deze reden komt couperose vaak voor bij mensen die een werk doen dat leidt tot constante thermische variaties (bijv. koks,  bakkers , glasblazers enz...).

Medisch specialisten wijzen er echter op dat er bepaalde risicofactoren zijn die hun uiterlijk bevorderen, namelijk:
* abrupte temperatuurveranderingen
* spanning
* menopauze
* consumptie van corticosteroïden
* tabak en alcohol
* zonnebrand
* geslacht (vrouwen hebben meer kans op een couperosehuid)

Huidreacties op verschillende emoties
Iedereen is anders en kan verschillende huidaandoeningen hebben als reactie op hun emoties, maar er zijn enkele emoties en spirituele redenen voor huidproblemen die vaak verband houden met specifieke huidreacties.
De kernoorzaak bij couperose zou je kunnen zoeken bij het gevoel dat je verlangt dat  andere je erkennen , omdat jij waarschijnlijk vreest helemaal niet meer erkend te worden, vooral wat betreft je uiterlijk. Zeer waarschijnlijk sta je niet voldoende op eigen benen, omdat je onvoldoende grip hebt op jezelf. Het lijkt erop  dat emoties je zomaar kunnen overvallen, zonder dat jij hier echt de leiding over kan nemen. Je voelt je als het ware in een hoek geduwd. Hierdoor onderdruk jij je gezonde argessieve, creatieve krachten en hou je emoties vast, alsof je bang bent dat je geen meester bent over je eigen leven, je lichaam.  Eigenlijk rem, blokkeer, je hierdoor je gezonde energieën af!
Leer te ontspannen, en laat alle emoties vrij doorstromen!

Wanneer je de hierboven beschreven emoties ervaart, kun je bijvoorbeeld last hebben van het volgende klachten.

Je emoties en huidverbinding!
Het meest simpele voorbeeld voor emoties en huidverbinding is wanneer we blozen….
Maar blozen is slechts het topje van de ijsberg. Er zijn een aantal dieperliggende redenen voor huidproblemen die je moet weten.
En er is hele een sterke verbinding tussen geest en huid. 
Het is echter allemaal heel individueel. Hoewel stress zich kan manifesteren in puistjes, kan een van je vriendinnen in plaats daarvan een opflakkering van rosacea krijgen. Een derde persoon kan uitbreken in netelroos. Hoe kunnen onze emoties onze huid beïnvloeden, en is er iets dat je eraan kunt doen?

De verbinding tussen geest en huid
Er zijn nogal wat aanwijzingen dat stress en negatieve emoties kunnen optreden als huidproblemen.
Onderzoekers onderzochten studies over de 'hersen- en geest-huidverbinding' en ontdekten dat stress, inclusief mentale, fysieke en emotionele druk, zeker de huid aantast.

Dit is hoe je huid reageert op stress
Je hebt vast vaak genoeg gehoord dat stress slecht is voor je hart en je algemene gezondheid. Nu weten we dat het ook je huid kan beschadigen. Als je vermoedt dat je uitbreekt als je gestrest bent, heb je waarschijnlijk gelijk! 
Je maakt tijdens stress hormonen vrij die ontstekingen stimuleren en de bloedtoevoer naar de huid verminderen. De zenuwen in de huid raken geïrriteerd en kunnen ontstekingen verergeren of allergische reacties stimuleren. De huid spoort als het ware het immuunsysteem aan om te vechten, wat ontstekingen kan veroorzaken. Rosacea, acne en psoriasis flare-ups.
Er kan schade zijn aan de buitenste laag van de huid, wat resulteert in een doffe, droge huid. De productie van hydraterende en opvullende lipiden neemt af. De genezing, het herstel en het herstel van de huid wordt vertraagd.

 

Wat gebeurt er met je huid als je gestrest bent?
Huidaandoeningen die erger worden als we stress ervaren, zijn onder meer:
* Acne
* Eczeem
* Dermatitis
* Jeuk
* Herpes
* Psoriasis veroorzaakt door een slecht functionerend immuunsysteem
* Rosacea
* Netelroos
* Wratten en wratten op het gezicht
Uiteraard kunnen veel moeilijke/ lastige of langdurige  emoties,  bovenstaande huidaandoeningen  veroorzaken zoals ;
schaamte, een laag zelfbeeld , geven extra stress waardoor
er een cyclus ontstaat die alleen soms moeilijk te doorbreken is.

Tijdens mijn zoektocht naar de dieperliggende betekenissen van rosacea, kwam ik een oud artikel tegen.
Blijkbaar waren ze in 1932 ook al op zoek naar de
dieperliggende oorzaak van dit probleemHet is  wel in het Engels.
Ik heb van het artikel even een uitsnede gemaakt, waarin ze over de dieperliggend oorzaak schrijven.
Dit is link naar het volledige artikel: (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2133.1961.tb14422.x)

Stress, trauma, angst, boosheid, al deze emoties zijn allemaal energie.
Als deze energie niet de kans krijgt om ons lichaam te verlaten, zal het op de langere termijn problemen gaan veroorzaken.
Dieren gaan altijd enorm trillen als ze iets traumatisch hebben meegemaakt, wij mensen zijn dit natuurlijke proces behoorlijk verloren.
Dit trilreflex is echt nodig om de vrijgekomen adrenaline kwijt te raken. Als dit niet kan plaats vinden, om welke reden dan ook, bevriest het energetische lichaam als het ware en slaan deze emoties zich dus op in het lichaam. Uiteindelijk krijg je gespannen spieren en je alertheid blijft op aan staan.  Als stress situaties blijven voortduren, kan het energetische lichaam niet meer uit deze bevries stand komen, met als gevolg dat de bevries reacties steeds langer gaan duren.
Een biologisch systeem dat voortdurend stresshormonen het lichaam in blijft pompen, ter bescherming tegen echte of ingebeelde dreiging, leidt tot lichamelijke problemen : Slaapproblemen, hoofdpijn , onverklaarbare pijn, overgevoeligheid voor aanraking of geluiden enz.

Het krijgen van een burn-out bijvoorbeeld, zal niet in een paar weken ontstaan, dit kan een proces van maanden en soms jaren zijn.
Een trauma kan vrij snel ontstaan, door bijvoorbeeld een hele ingrijpende situatie, maar ontstaat ook door jaren lang in een ongezonde situatie verkeerd te hebben. Praten kan echt enorm helpen om meer inzicht in jouw situatie te krijgen, maar het lost niet altijd de opgeslagen en onverwerkte emoties op,  die in het lichaam zijn achter gebleven.
Energie heling, kan hier een hele goede ondersteuning in bieden.

Wil je graag weten of een een Reconnective Healing sessie iets voor jou kan zijn, neem vrijblijvend contact met me op. https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact  Ik reageer altijd binnen 24 uur!
Mocht je dan nog geen reactie hebben ontvangen, controleer dan even je spam, soms komt het daar in terecht!

Ik ben op dit moment bezig met een interessante opleiding “Trauma verwerking vanuit energetisch perspectief”, waardoor ik nog meer inzichten krijg in welke mate trauma invloed heeft op ons energetische lichaam!  

 

Bron:

https://altruistsun.com/couperose-what-does-it-actually-mean/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5844253/

https://www.topdoctors.co.uk/medical-dictionary/couperosis#

https://musa.news/en/couperose-what-things-and-how-to-get-rid-of-this-blemish/

https://www.purecosmetics.info/emotions-and-skin/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2133.1961.tb14422.x

https://www.huidfonds.nl/je-huid/huidaandoeningen/rosacea/

“De Sleutel tot Zelf-Bevrijding”, Christiane Beerland
"Trauma Sporen" , Prof. dr. Bessel van der Kolk

Rating: 2 sterren
2 stemmen