Angst! 4-5-2020

Angst!
Morgen is het 5 mei 2020! We vieren dan dat de 2e wereld oorlog in Nederland beëindig is!  Dit jaar zelfs 75 jaar! Maar helaas is onze vrijheid momenteel niet zoals die zou moeten en kunnen zijn!  De hele wereld is op dit moment in meer of mindere mate in angst voor een virus.  Of dit terecht is of niet, heb ik zo mijn eigen gedachtes over, maar daar gaat dit blog niet over.

We horen dagelijks berichten hoe we onze fysieke gezondheid moeten beschermen, zoals handen wassen, sociale afstand houden, geen bezoek meer aan ouders in een verzorgingshuis enz.
Maar… we krijgen echt helemaal niets te horen over onze mentale en emotionele gezondheid!

 

Paniek rond het corona virus overspoelt onze wereld!

Hoewel elk virus natuurlijk serieus genomen moet worden, maakt een grote paniek voor een virus ons nog veel vatbaarder! 
Ieder mens en ook dier, heeft behoefte aan fysiek contact en een dosis emotionele steun of aandacht om je immuunsysteem gezond te houden om een ziekte te bestrijden en vooral voorkomen. 
We besteden wel allemaal fysieke aandacht aan hygiëne, zoals bijvoorbeeld je handen wassen en meer op te letten met hoesten en niesen en afstand houden. Maar hoe zit dit met onze emoties?

Ons emotionele gezondheid is heel nauw verbonden met ons immuunsysteem. 

Ons immuunsysteem heeft twee zeer belangrijke taken:  Je immuunsysteem is een verzameling van miljarden cellen en een aantal doelorganen die als primaire taak hebben om je gezond te houden en ziekten te bestrijden. De cellen van ons immuunsysteem reizen als het ware door ons lichaam en verdedigen het tegen antigenen, zoals virussen, bacteriën, schimmels etc.
Het lichaam heeft daarbij een zelf lerend vermogen zodat de volgende keer een indringer eenvoudiger en effectiever aangepakt kan worden. Je wordt immuun voor een indringer.

Ten tweede zorgt het voor opruim en herstelwerk in je lichaam.
Dit wordt belangrijker naarmate je ouder wordt. Niet alleen in je lijf, maar ook in je hersenen.  Cortisol, het primaire stresshormoon, kan het immuunsysteem versterken tijdens acute stress. Een laagwaardige Cortisol hoeveelheid blijkt de grootste boosdoener van het immuunsysteem te zijn. Lagere hoeveelheden Cortisol, komen voornamelijk als gevolg van een door stress gedomineerd denkproces.

We hebben naar schatting 60.000 tot 80.000 gedachten per dag, voornamelijk repetitief en ook vaak nog eens negatief! 
Als je aan dit concept toevoegt dat je hersenen op veel manieren het verschil niet weet tussen wat jij je levendig voorstelt (dus waarover je je zorgen maakt) en wat echt is, kun je je misschien voorstellen wat jouw angst of paniek veroorzaakt door je gedachtes om een circulerend virus. Wanneer stress, angst, zorgen, overweldiging, depressie en isolatie niet worden gecontroleerd, verminderen ze de effectiviteit van het immuunsysteem en maken jou, en ook de mensen om je heen, veel vatbaarder om ziek worden. 
Als jij, of een van jouw gezinsleden, veel stress heeft werkt dit ook door op de andere leden van het gezin!
Alles is tenslotte energie.....Dus door jouw stress zou het kunnen dat het immuunsysteem van een gezinslid ook naar beneden gaat en nu ook vatbaarder is om een virus op te lopen.

Kinderen 

Kinderen zijn bijzonder vatbaar voor langdurige schade aan hun immuunsysteem.    Stress in het Vroege Leven (Early Life Stress). 

Kinderen die vaak of langere tijd aan ELS zijn blootgesteld, hebben regelmatig een langdurig aangetast immuunsysteem getoond en (jonge) kinderen zijn enorm gevoelig voor het oppikken van de stress en angsten van de volwassenen om hen heen.
Om te voorkomen dat onze kinderen aan te veel ELS worden blootgesteld, moeten we dus zorgen dat we zelf zo rustig mogelijk blijven!

 

Onze fysieke en mentale gezondheid kunnen gewoon nooit van elkaar worden gescheiden. 

We zijn het aan ons zelf, onze kinderen, onze gemeenschap en onze wereldbevolking verschuldigd om evenveel aandacht te besteden aan onze geestelijke gezondheid wanneer we met een pandemie worden geconfronteerd. Met onze wereldwijde reactie, tot dusver op deze pandemie, moeten we enorm oppassen dat mensen niet bezwijken aan paniek en dat de paniek zelf nu een bedreiging gaat vormen voor de verspreiding ervan!  Angst is een menselijke emotie die wordt veroorzaakt door een waargenomen bedreiging. 
Het is een fundamenteel overlevingsmechanisme dat ons lichaam signaleert om op gevaar te reageren met een vecht- of vluchtreactie. 
Als zodanig is het een essentieel onderdeel om ons zelf te beschermen. 

Als mensen voortdurend in angst leven, of ze nu fysiek gevaar in hun omgeving hebben of dat het bedreigingen zijn die ze waarnemen, ze kunnen hierdoor veel sneller ziek worden.

 

Wat doet angst met ons lichaam?

Angst bereidt ons voor om op gevaar te reageren. Zodra we een potentieel gevaar voelen of waarnemen, geeft ons lichaam hormonen af. Het cortisol hormoon zorgen ervoor dat:
* functies vertragen of worden uitgeschakeld omdat ze niet nodig zijn om te overleven
    (ons spijsverteringssysteem)
*  functies verscherpen die ons kunnen helpen overleven (gezichtsvermogen &  gehoor).
*  Onze hartslag neemt toe en het bloed stroomt naar de spieren zodat we sneller kunnen rennen.
* Ons lichaam verhoogt ook de stroom van hormonen naar een deel van de hersenen dat bekend staat
    als de amygdala om ons te helpen om beter te concentreren op het aanwezige gevaar en het op te slaan in ons geheugen.

Gevolgen van chronische angst: 

Leven onder constante bedreiging heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid! 

Lichamelijke gezondheid.
Angst verzwakt ons immuunsysteem en kan cardiovasculaire schade, gastro-intestinale problemen, zweren, prikkelbare darmsyndroom en verminderde vruchtbaarheid veroorzaken. 
Het kan ook leiden tot versnelde veroudering en zelfs voortijdig overlijden! 

 

Geheugen
Angst kan de vorming van langetermijnherinneringen belemmeren en schade veroorzaken aan bepaalde delen van de hersenen, zoals de hippocampus. Dit kan het nog moeilijker maken om angst te reguleren en kan een persoon dus zeer angstig maken. Voor iemand met chronische angst ziet de wereld er eng en bedreigend uit en hun herinneringen bevestigen dat. 

 

Op zondag 3 mei kwam ik een bericht tegen van een mevrouw Jeannine van de Heijden. Zei had een artikel geschreven hoe haar moeder, in 6 weken tijd door de lockdown, achteruit gegaan was.
Het is hartverscheurend en dit is niet de eerste keer dat ik van dit soort schrijnende verhalen heb gehoord!
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/doodziek-van-eenzaamheid-jeannine-herkende-haar-moeder-na-zes-weken-niet-meer~b1c9bcfb/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=linkedin

 

Hersenenverwerking en reactiviteit
Angst kan processen in onze hersenen onderbreken die ons in staat stellen emoties te reguleren, 
non-verbale signalen lezen, en andere informatie die ons wordt aangeboden, om te kunnen reflecteren voordat we gaan handelen en ook ethisch te handelen.  Dit heeft een negatieve invloed op ons denken en onze besluitvorming, waardoor we vatbaar worden voor intense emoties en impulsieve reacties. Al deze effecten kunnen ertoe leiden dat we niet goed kunnen handelen.

 

Geestelijke gezondheid
Andere gevolgen van langdurige angst zijn vermoeidheid, klinische depressie en posttraumatische stressstoornis. Een soldaat die bijvoorbeeld op een mistige dag een bombardement heeft meegemaakt, kan in paniek raken als het weer mistig wordt en er ergens een bepaald geluid is, zonder zich op dat moment  100% realiseren waarom.  Het reageren op deze signalen is dan geassocieerd met een eerder gevaar als voorspeller van een bedreiging (PTSS).

 

De hersenen zien gebeurtenissen als negatief

In deze overactieve toestand - soms ook wel "de amygdala hyjack" genoemd - nemen de hersenen gebeurtenissen als negatief waar en onthouden ze ze op die manier.

 

We zien en bewaren alle details

De hersenen slaan alle details op rondom het gevaar;  bezienswaardigheden, geluiden, geuren, tijd van de dag, het weer, enzovoort.

Deze herinneringen zijn vaak gedetailleerd, hoewel ze ook gefragmenteerd kunnen zijn.

 

Deze blog is voornamelijk uit bezorgdheid geschreven !  
Mocht er iemand in jouw nabije omgeving zijn, waarvan je het gevoel hebt dat dit aan het gebeuren is, houd  dan a.u.b. zoveel mogelijk contact met die persoon.  
Zijn er vragen, kun je altijd vrijblijvend contact met me opnemen.

 

Bron:
https://www.psychologytoday.com/us/blog/healing-stress-the-inside-out/202003/your-panic-is-increasing-your-risk

https://www.takingcharge.csh.umn.edu/impact-fear-and-anxiety

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.