Heupklachten! 26--8-2020

Heupklachten!
Wat zijn precies heupklachten? Heupklachten zijn pijnklachten die zich in en rond de heup bevinden.
Heupklachten komen op iedere leeftijd voor. Vaak ontstaan deze door zware fysieke sporten, overbelasting of slijtage. 
Soms is het ook wel eens onduidelijk of de pijn in de heup voorkomt uit een aandoening van het heupgewricht of dat deze door een aandoeningen veroorzaakt is elders in het lichaam, zoals de rug, het bekken of de knie. Om de pijn in de heup te verhelpen, is het daarom belangrijk om eerst de bron van de pijn in de heup te ontdekken.

Het spreekwoord 'Het op je heupen krijgen of hebben’

Wie kent dit spreekwoord niet? Maar wat betekend het nu eigenlijk?
Wanneer iemand ineens in een opgewonden gemoedstoestand terechtkomt, kun je dit omschrijven door te stellen dat hij ‘het op zijn heupen heeft’. Hoewel ‘het op je heupen hebben’ niet per se negatief is, wordt de uitdrukking vaker in negatieve zin dan in positieve zin gebruikt
.

Over de oorsprong van ‘het op je heupen hebben’ bestaat geen eenduidigheid. Wel bestaan er twee belangrijke verklaringen voor het ontstaan van deze zegswijze.  De eerste is dat ‘het op je heupen hebben’ te maken heeft met een tekst uit het Bijbelboek Ezechiël. 
In dat boek komt de volgende passage voor: ‘Schreeuw het uit, mensenkind, en sla op je heup, want het zwaard treft mijn volk…
’ Het ‘op je heup slaan’ wordt in deze tekst gezien als een manier om grote ontsteltenis uit te drukken. 
Er bestaat echter nog een andere theorie over de herkomst van deze zegswijze, deze beiden worden door F.A. door Stoett en andere spreekwoorddeskundigen genoemd. Volgens deze verklaring heeft ‘het op je heupen hebben’ simpelweg te maken met lichamelijke klachten aan je heup. Volgens spreekwoorddeskundige F. A. Stoett is het goed mogelijk dat de hedendaagse uitdrukking ‘het op je heupen hebben’ hier vandaan komt.

 

Heuppijn is een relatief veel voorkomend probleem. 

Er zijn veel verschillende soorten aandoeningen die heupklachten veroorzaken. Sommigen daarvan zijn aangeboren en anderen zijn het gevolg van; 
overbelasting, slijtage, artrose, artritis ,slijmbeursontsteking, heupfractuur ,spierspanning en zenuwirritatie, overgewicht, bekken instabiliteitenz. 

Heup klachten kan iedereen overkomen, maar het komt ook erg vaak bij atleten voor.  De meest voorkomende boosdoeners van heup ongemakken bij atleten zijn onder meer overbelastingssyndromen of directe impactverwondingen, maar aandoeningen zoals hier boven beschreven kunnen ook de oorzaak zijn.

Het is heel belangrijk om aandacht te besteden aan heuppijn wanneer de eerste tekenen zich voordoen, dit om te voorkomen dat zich een chronische aandoening ontwikkelt.
Zeker voor atleten, omdat deze groep een veel grotere belasting op hun heupen ervaren als iemand in het dagelijks leven.
Zoals eerder vernoemd zijn er bij de diverse fysiek zware sporten, meestal sprake van een grote tot zeer grote mate van kracht en/of extreme bewegingen in de heupen. Hierdoor zijn zij dus kwetsbaarder voor een heup blessure. Volwassenen die zich melden bij de huisarts met klachten aan het bewegingsapparaat heeft ongeveer 5% tot 6% betrekking op de heup.
Bij kinderen loopt dit percentage zelfs op tot 10% tot 24%.

Dieperliggende oorzaken van heup klachten!

Onze heupen vertegenwoordigen het gebruik van onze vrije wil, zodat een individu zijn eigen weg kan vinden op het materiële vlak. Een heupprobleem benadrukt vaak ook het gebrek aan gebruik van iemands vrije wil en het niet hebben van een doel in het leven. Pijn in de heupen kan dus duiden op een angst bij het nemen van belangrijke beslissingen.

Onze heupen zijn verbonden met het tweede chakra, beter bekend als het sacrale of het Swadhisthana chakra. In het sanskriet is de betekenis van Swadhisthana, “De plaats waar onze geest gevestigd is”. Het Swadhisthana-chakra, bevind zich bij het heiligbeen en is verbonden met de controle over de geslachtsorganen en bevat ook onbewuste seksuele verlangens. Bovendien fungeert dit chakra als een archief van onze persoonlijke emoties en indrukken, Dit chakra is ook het chakra van onze creativiteit. Het helpt ons contact te maken met andere mensen door middel van sensatie, verlangen en beweging.

Een onbalans in het tweede chakra kan resulteren in het onvermogen om grenzen te stellen en een constante neiging om dramatisch en overdreven emotioneel te worden. Als dit chakra goed werkt, kun je gemakkelijk met mensen omgaan.

Wat nog belangrijker is, je zult in staat zijn om rust in je hoofd te hebben en behouden! Dus je bent vrijwel vrij van twijfels, zorgen en verwarring en het zoeken naar afleidingen om die rust te vinden. De heup is de belangrijkste articulatie (beweging van het gewricht) van de onderste ledematen.  Het verbindt het iliacale bot van het bekken met het bovenbeen.
Het is de yin-as, de vrouwelijke as, gesymboliseerd door de moeder. 

Een vrouw met vrij brede heupen is dus zeer vrouwelijk!  
M.a.w.  dit is iemand met meer vrouwelijke hormonen dan de gemiddelde vrouw. Tegenwoordig, met de hogere mate van mannelijkheid bij vrouwen, hebben vrouwen dus nu vaak smallere heupen.

Flexibiliteit

Heupproblemen kunnen ook een gebrek aan flexibiliteit tonen, vooral wanneer onze diepste overtuigingen flink onderuit worden gehaald!  Het gevoel hebben dat de grond onder je voeten vandaan zakt. Of dat alles op zijn grondvesten staat te schudden...
Dit soort gebrek aan flexibiliteit mag vaak worden geïnterpreteerd als:  Iemand die echt 100 % overtuigd is dat andere mensen ongelijk hebben en dat het ook allemaal de schuld van andere is. En dus met geen mogelijkheid zijn of haar eigen rol hierin zou kunnen aanvaarden.

Heupproblemen weerspiegelen ook onderwaardering.

Een heupprobleem kan dus een gevolg zijn van een beweging tijdens het sporten. 
Hiermee word dan gesproken we over een onderwaardering die iemand voelt bij het gebrek aan behendigheid voor die beweging. 
Het zou dus kunnen voorkomen tijdens het uitoefenen van een fysiek zware sport. Bijvoorbeeld; 

* voetbal

* American football 

* Kickboxen

* rugby

* turnen

* hardlopen

* hoogspringen

* dansen

* verspringen 

* horde lopen

* tennis enz.

Het kan uiteraard ook ontstaan tijdens een eenvoudige en routinematige beweging op het werk of thuis, wanneer iemand zich ondergewaardeerd voelde..

 

Onderwaardering (vervolg)

Iemand met heupproblemen mag zich dus afvragen waarom men zich zo ondergewaardeerd voelt?
Dus je misschien mag je dan eens afvragen wiens invloed je voelde, of ervaarde, je tot het punt dat jij dus een starre houding ontwikkelde en last van je heup(en) kreeg!
Over het algemeen is de rechterheup yang (mannelijk) en de linkerheup yin (vrouwelijk).
Dit geldt voor zowel linkshandige als rechtshandige mensen. Het maakt ook niet uit of je man of vrouw bent. We mogen echter niet vergeten dat de heup het meer vrouwelijkere deel van het lichaam is en dat polariteit in het bewegingsapparaat niet altijd duidelijk is.

Problemen in de yang heup weerspiegelen onbuigzaamheid en onderwaardering als gevolg van de invloed van een derde partij (mogelijk een man) of obsessieve overtuigingen. Deze persoon wil niet naar zijn lichaam luisteren. En het lichaam, eigenlijk ons hart, voelt zich niet in staat om te doen wat hem wordt gevraagd.
Men voelt zich onbekwaam om een overwegend mannelijke taak uit te voeren die verband houdt met werk of privé leven! Dit soort situaties kunnen, als deze situatie langdurig is, slijtage veroorzaken in het heupgebied.
Iemand voelt zich heel duidelijk niet zelfverzekerd, maar blijft dit gevoel standvastig negeren en (over) belast daarmee het lichaam.
Hier liggen dus duidelijk de spanningen en de dieperliggende oorzaak ten opzichte van de relatie met een professioneel werk project, een man, een vader en/of een autoriteit.

 

Problemen in de yin heup (vrouwelijke kant) weerspiegelen inflexibiliteit en onderwaardering als gevolg van de invloed van een derde partij (mogelijk een vrouw) of obsessieve overtuigingen. 
Deze persoon schendt zijn of haar eigen gevoeligheid en begrijpt niet, of onvoldoende, dat er geen vertrouwen in zichzelf is met betrekking tot een probleem met het huis, iemands thuis,geld en/of het gezinsbudget.  Hier liggen de spanningen en dieperliggende oorzaak ten opzichte van de relatie met het huis, thuis, moeder, gevoelsleven en gevaren, angst en geld. 

Wanneer iemand lijdt aan heup artrose, is dit het gevolg op een devaluatie van deze persoon met betrekking tot enige handeling, na een ontsteking van het gewricht (wat bekend staat als artritis). Het lichaam geneest na dat het gevoel van onderwaardering weg is. De spanning is dan nl. weg. Heupproblemen hebben heel vaak te maken met de angst om vooruit te gaan bij belangrijke beslissingen. "Niets om naar toe te gaan." Als je last van pijn in heupen hebt, is de kans erg groot dat je nooit hebt kunnen bedenken dat energieblokkades of traumatische emoties er iets mee te maken kunnen hebben. 
We hebben vaak last van allerlei soorten pijntjes en kwalen zonder ooit de tijd te nemen om dieper te kijken en uit te zoeken wat de oorzaak deze klachten zouden kunnen zijn. 

Denk eens rustig en goed na over hoe lang je nog last van je heup(en) wil houden?  Op welk punt in je leven ga je nu eens echt onderzoeken en ontdekken waar die pijn echt over gaat? Vraag jezelf eens of een van de onderstaande zorgen of angsten herkend.
Grote kans dat je wel eens verrast zou kunnen zijn..

* Angst

* Angst voor intimiteit

* Angst voor verandering

* Angst voor de toekomst

* Angst om belangrijke beslissingen te nemen

* Angst om vooruit te komen in het leven, carrière of relatie.

* Boosheid op ouders

* Bezorgdheid over uw levensdoel

* Conflict tussen vooruitgaan en vasthouden

* Energie onttrekken aan een persoon of relatie

* Financiële angst

* Gevoel alsof je niets hebt om naar uit te kijken

* Gebrek aan fysieke en/of emotionele steun voelen

* et gevoel hebben alsof jij je op een wankele ondergrond bevind

* Het gevoel niet alleen te kunnen staan

* Nutteloos voelen

* Ongerustheid

* Onzeker voelen

* Onvermogen om het verleden los te laten

* Te veel emotioneel gewicht dragen voor anderen

* Vind het moeilijk om onafhankelijk te zijn.

* Vasthouden aan pijn uit het verleden

* Weerstand tegen huidige ervaringen

* Weg willen gaan van een persoon of situatie

Voor alle bovengenoemde klachten kan Reconnective healing een hele grote ondersteuning bieden. De genezing verricht ons lichaam zelf, maar is prettig,  soms raadzaam, om wat extra ondersteuning te hebben. Vooral als het moeilijk is om je te ontspannen zijn Reconnective healing sessies een uitkomst.

Mocht je zelf, of iemand die je kent, heup klachten hebben, ga dan uiteraard altijd eerst naar een huisarts. Daarnaast kun je heel veilig heling sessies ontvangen, want dit zal die op geen enkele manier de reguliere behandeling verstoren, ondermijnen of negatieve effecten veroorzaken.  Het tegenovergestelde juist!

 

bron:
https://www.sportgeneeskunde.com/onderzoek-bewegingsapparaat-lwk-si-bekken-heup

(The Sports Medicine Resource Manual, 2008 Peter H Seidenberg MD, FAAFP, Marc A Childress MD.)

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/hip-injury.com/health/hip-pain/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/hip-injury.com/health/hip-pain/

https//www./health/hip-pain/.com
https://www.awakeningstate.com/health/hip-pain/

https://www.flowsandforms.com/hips/

https://www.healing-affirmations.com/24-emotional-issues-directly-linked-to-hip-pain/

https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/heupklachten/item118128

https://isgeschiedenis.nl/nieuws/oorsprong-van-het-op-je-heupen-hebben

Rating: 0 sterren
0 stemmen